Zasnúbený družba
Ahojte, mam taku kuriozitku a zaujimam sa o to, ci to tak vidim len ja, alebo by som si mala posunut hranice tolerantnosti. Kamarati nas zavolali na svadbu v juni a my tak isto ich v septembri. Nedavno z nich vyslo, ze prosia mojho snubenca aby robil zenichovy druzbu (nie hlavneho) lebo nevesta ma 4 druzicky, tak nech ma aj zenich 4 druzbov. Po tomto som sa uz na svadbu prestala tesit. Priatel sa ma pred nimi spytal, ci mi to bude vadit. Povedala som, ze mi to vadit nebude, ak to nebude vadit nemu. Dalej sa ale jeho uloha nerozoberala, len, ze sa budu so zenichom obliekat, fotit a pod. Ale cim viac nad tym rozmyslam tym menej sa mi to paci. Uz mame spolu dietatko. Cize sa vidim asi takto: priatel pojde na svadbu o par hodin iste skor (obliekat sa so zenichom) ja tam pridem sama s dcerkou...budem sa citit ok? Priatel sa bude fotit v skupinke druzbovia, druzicky, zenich, nevesta...ja budem stat oďbdalec a prizerat sa...priatel bude stat pri oltari s ostatnymi druzbami a ja s malou v skupine ostatnych hosti...priatel pojde v noci uniest nevestu (mozno) ja tam ostanem vladtne sama, dcerka uz...ustali by ste to?
@stanulienkat kde v pravidlach konika je pisane, ze sa tu maju rozoberat len "skutocne" problemy? Vies, niekdy staci zakladatelovi vidiet len iny pohlad na vec, mozno sa nema s kym o svojom probleme porozpravat...Toto nie je problem typu "mam 16, neviem kto je otec a su prazdniny...".
@mijo53 Takto sa to mozno niekde vnima, kde sa dodrzuju striktne tradicie.. Ale teraz to uz vacsinou chodi inak ako kedysi.. Dnesna uloha druzbou a druziciek (aspon na svadbach, co som sa ucastnila) bola, aby boli oporou a k dispozicii neveste a zenichovi, ked nieco potrebuju.. Ja som mala dievcata ako pravu ruku a manzel chalanov.. Keby nahodou bolo nieco treba.. Napr. odkazat do kuchyne nieco, pomoct preniest stolik, ked sa isla krajat torta.. Ale nezatazovali sme ich, ozaj 2-3x na chvilku bolo nieco treba.. Nespajali sme ich ako par.. A to, ze druzba by sa mal venovat druzicke.. mozno kedysi to tak bolo.. Na svadbach ich spajali, aby sa zoznamili slobodni a mohli nadvazovat vztahy.. Teraz to uz mladi nepotrebuju.. doba sa zmenila.. teraz je to vacsinou podpora nevesty a zenicha pred obradom a pocas obradu.. Prava ruka. Kazdy sa venuje svojim partnerom, takze ked mal druzba manzelku alebo priatelku, tak druzicka urcite nesedela sama, lebo tam mala svojho partnera.. Vydavala som sa v 29 a moje kamaraty su zasnubene, maju dlhorocne vztahy, dokonca aj deti a nebol problem, aby boli druzicky.. manzel mal 34 a tiez ma kamaratov zadanych, zenatych a tiez nebol problem.. Keby sme chceli svadbu podla starych tradicii, tak by druzbovia a druzicky bolo male deti, lebo slobodnych a sucasne nezadanych bolo na svadbe malo.. Asi len dvaja muzi a deti.. A neviem si predstavit mat pri sebe tesne pred obradom, kedy clovek trosku aj stresuje ludi, co su mi nie az tak blizky.. Ja som mala v dievcatach velku oporu a ked nam hostia meskali (cely autobus), zacalo prsat tesne pred obradom (obrad von) a ja som zistila, ze som si zabudla kabelku aj s obcianskym doma, tak neviem, co by som bez nich robila.. Boli uzasne a ukludnili ma ako sa len dalo.. Takze ani v dnesnej dobe nie su druzicky a druzbovia len na okrasu, aj ked ich uloha sa casom asi zmenila.. A to, ze je niekto zasnubeny v dnesnej dobe neznamena to, co kedysi.. Skor je vnimany ako slobodny.. Lebo kedysi sa dvaja zasnubili a planovala sa svadba.. teraz sa niekto zasnubi a so svadbou caka aj par rokov, niekto sa ani nedocka.. Poznam pary, co sa zasnubili a uz spolu nie su.. Takze to vobec nie je o tom, ze niekto niekoho ponizi tym, ze ho pozve za druzbu, druzicku aj ked je zasnubeny.. Skor je to pre dotycneho cest, ze ho zenich, nevesta povazuju za tak blizku osobu a chcu s nim zdielat dolezity okamih svojho zivota 🙂
@terezka1947 no úplne mimo je tá švagrina, za svedkov si každý berie najbližšieho a dôveryhodného človeka, nie hoci koho a to isté aj za krstných, zvykom niekedy bolo, že boli dvaja krstní rodičia - krstná a krstný, jedno z jednej strany, druhé z druhej strany rodičov dieťaťa, bola som už aj na krste, kde bola len krstná slobodná, že jej budúci manžel bude krstný a keby sa nevydala, ale treba pochopiť podstatu, čo je úlohou krstných rodičov
@mijo53 nie je to v poriadku, lebo som musela sediet sama bez neho... rovnako ako by sedela s dcerou sama zakladatelka temy.. co na tom, ze na svadbe su sa bavi kazdy s kazdym, miesa sa to tam... ak som to pochopila, zakladatelke ide o to, ze pojde sama na svadbu a bude pozerat na fotiaceho sa frajera a frajera stojaceho pri oltari a ona bude pocas obradu zas sama s dcerou...
ako, naozaj toto nie je problem, len urazene ego. tie 2 hodiny bez partnera sa isto daju prezit. a hlavne ak tam je skupina kamaratov, cize je predpoklad, ze tam pozna viacej ludi, nie iba mladomanzelov a svojho frajera.
@mijo53 co urobis????
nad niektorymi situaciami a ludmi sa da iba smiat-hoci v ten moment to zaboli
a vies,co je paradox?
na jej svadbe bol svedkom manzel-a ja, jeho uz manzelka,dieta a druhe v brusku sedeli sami v kostole-aaaa voooobec mi to nevadilo,dokonca mi to napadlo az pri tejto teme😅
@stella2x ale akym stylom, akoby si nam robila sluzbu 😂😂😂😂😂😂
Pozri, nam to moze byt jedno. Ale ked zakladas temu, musis cakat aj take aj take reakcie... nie len pritakavajuce.... a dalsia vec, ze v komunikacii kde nie si s diskutujucim zoci voci si mozes mnohe len domysliet. Pripustam, mnohe prispevky boli vselijake....ale s tym musis ratat a mozno keby ste sa rozpravali o tomto pri kave, bolo by to ine, lebo by si videla mimiku a pocula intonaciu hlasu a nebrala by si to ako priamy utok 😊
Spytala si sa, dostala si odpovede, to ze sa ti nepacili a neboli podla tvojich predstav, nuz, taky je zivot
@esther03 ja to nikde netvrdim,ale toto je " prazdninovy" problem. 🙂
@mijo53 Ocividne mozu byt aj zenaty druzbovia a druzicky.. 🙂 My sme ich mali a nic sa nestalo, nik to neriesil 🙂 Manzelov hlavny druzba a sucasne svedok, je zenaty.. A keby nemohol byt druzba, lebo je zenaty, tak by si ho nemohol dat ani ako svedka, kedze sme mali funkciu svedok a hlavny druzba spojenu? Spojena uloha bola podmienka, resp. sme ho volali svedok aj hlavny druzba.. 🙂 Na nasej svadbe to takto platilo a urcili sme si vlastne pravidla.. To, co ty pises, sa robilo pred x rokmi a teraz to platit nemusi.. Kazdy si spravi svadbu aku chce a podla toho ako on chce.. Ked tam nie su dodrzane uplne vsetky tradicie do bodky, tak potom naco sa pozastavovat nad tym, ci je druzba zadany, zenaty.. Keby to bola svadba, ze sa robi vsetko ako kedysi, tak by ani nevesta, ktora nie je panna, nemohla byt v bielom.. V dnesnej dobe pochybujem, ze niektora nevesta je panna a myslim si, ze 95% neviest je v bielom a riesi to niekto? Nie.. Takze riesit, ci je niekto druzba a je zadany, resp. zenaty, ked nejde o vyslovene tradicnu svadbu, tiez nie je ok.. Jedna tradicia musi byt dodrzana a ina nie? Kto o tom rozhoduje, ktora sa moze porusit a ktora nie? Ja som mala svoje druzicky, ktore su mi najblizsie, pomahali mi obliect sa, utesovali pred obradom, ked sa toho vela nakopilo na mna a stali pri mne pri obrade tak, ako stoja pri mne v zivote, lebo su to moje naj kamaratky.. Takto vnimam druzicky v dnesnej dobe ja.. Nie to, co bolo kedysi.. A vela svadieb je takto riesenych, takze riesit kto je druzicka a kto nie, kto moze byt a nemoze.. Kto ma moze obliekat a kto nie.. To mi pride uz trosku moc.. Pohorsovat sa nad tym, ze niekto zavola zadaneho, aby bol druzba a tolerovat ine porusene zvyky.. O tomto tato tema nebola.. Autorka len chcela zistit, ako to v dnesnej dobe chodi na svadbach, chcela si urobit prehlad.. a nakoniec aj zistila, co moze ocakavat a na co sa pripravit..
@mijo53 Ale on bude stat s druzbami pri zenichovi a nie s druzickou.. S druzickou pojde len ulickou, co si myslim, ze sa tolerovat da.. Nik z hosti ich kvoli tomu nebude povazovat za par.. To by jej skor mohlo vadit, keby bol svedok.. Lebo ten vacsinou stoji pri svedkyni.. A ani tych nik nepovazuje za par.. Lebo vedia, ze je to len formalna uloha, ktora svadbou skonci.. To iste plati aj o druzboch a druzickach.. Nic, co by malo pohorsovat..
@sam2 čo rozprávaš 150 rokov, to neviem kde ty žiješ, na svadbe som bola posledný krát asi pred 3 rokmi/vydávala sa lekárnička a Ing./ a tak to bolo a teraz idem o 2 týždne, žení sa mladý muž, ktorý zlietal pol sveta a chce mať všetky tradície teraz sa žení Mgr. na zahraničnej škole a lekárka
@limetka55 jaj dievčatá, družba by mal byť chlapec, ktorý má maximálne priateľku a ak dlho chodia a vedia o nich, tak slušnosť káže pozvať aj ju , svedok môže byť aj ženatý, aj slobodný, zadaný, ženich má svojho svedka a nevesta tiež svojho, jeden môže byť ženatý/vydatá, druhý môže byť slobodný/slobodná, alebo obaja ženatý/vydatá, slobodný/slobodná, nerozumiete absolútne tomu
@limetka55 a tiez partnerka hlavneho druzbu u vas sedela mimo a hlavny druzba mal pridelenu hlavnu druzicku? Nie je problem tradicie, ide o problem skor spolocensky...A tiez nie je sranda mat male dieta na svadbe sama, ked sa pomaly nemozem ani vycurat, svadbu preckam v zahrade kostola lebo male dieta nevydrzi dlho sediet atd. Predsa len, dvaja sa aj prestriedat mozu.
mudr. karel kroupa a blazena skopkova oznamuji... 😀
je jedno ci sa zeni ing. mgr. mba a neviem kto, tradicie su pekna vec, ale svet sa zmenil a neda sa kazda tradicia uplatnit do dnesneho sveta. zmenila sa uloha druzbu/druzicky, zmenili sa zvyky pri plateni svadby, zmenilo sa zmyslanie ludi... ja som napr. ziadne druzicky nemala a prezila som, svedkovia neboli krstni rodicia ako byvalo zvykom atd atd atd...
@mijo53 neviem co sem pleties tituly ale dobre 😂😂😂 to ze to niekto chce, ok... su to stare tradicie, niekomu to vyhovuje. Ale 90% mladych ludi ma "moderne" svadby. Neviem preco to nechces akceptovat, kde sa tieto tradicie uz nedodrziavaju. Ja dufam, ze nevesta toho mladeho muza /mgr./ nebude v bielom, kedze chce vsetky tradicie /jedine zeby bola panna/ 😏
stella2x ahoj z vlastnej skúsenosti ta chápem, že máš z toho obavy aj ja som mala. Keď sme išli pre nevestu tak môj bol svedok, stále bol s nevestou lebo ju viedol k autu, bol pri obrade pochopiteľne, na zábave tancoval s nevestou, pil so ženíchom a kamarátmi. Pri prevzatí nevesty, v kostole som bola sama. Ale na zábave na moje prekvapenie sme boli stále spolu, tancovali sme, potom šiel za novomanželmi, za kamarátmi a zas za mnou aby ani jedna strana nebola nahnevaná. Perfektne sme sa zabavili. Neboj ti nič isto sa bude snažiť aby vyhovel obom stranám :D
@stella2x verím,že ťa to hnevá,ale nemusíš si vôbec robiť žiadne starosti. Veď baviť sa bude s vami, to nie je také,že musí byť prilepený na zenichovi. A ak by ti to prekážalo veľmi, možno zvaz, či chceš ísť. Aby si teda zbytočne nemala pokazený večer. Takto si povieš,že je vonku s kamošmi a hotovo.
@mijo53 Vsak vsetci nasi druzbovia druzicky tam mali svojich partnerov.. My sme nikoho nepozyvali solo.. A hlavne nik to neriesil, ci je druzba zadany a ci nie.. Moja strana rodiny niektorych druzbov nepoznala a to iste zenichova strana nepoznala niektore moje druzicky.. Takze im bolo uplne jedno, ci su slobodni alebo nie.. Nik to nezistoval ani neriesil.. Islo len o funkciu druzbov pocas svadby.. resp. pocas obradu a pred nim, lebo od hostiny sa bavili ako vsetci ostatni hostia. A ja neriesim, co by malo byt.. Viem ako to chodilo kedysi, ale dnes to uz neplati a kazdy si robi ako chce.. My sme to chceli takto a bolo.. Nemali sme svadbu podla tradicii, kebyze mame, tak nemozem mat ani biele saty.. a ani cepcenie.. Lebo tak by to malo byt, kebyze sa dodrzuju tradicie..
@mijo53 ja ti rozumiem velmi dobre...ja som na tradicie zatazena...aaale bohuzial,svadba bola u nas sice tradicna uplne,leeenze svedkovia nam boli surodenci-krstny otec mojho manzela bol chory...tak sme malisurodencov obaja
prvy druzba?
mala som stastie,ze brat bol este slobodny....vsetky tie tradicne veci okolo by musel robit niekto cudzi-asi aj objednany-ako to vidim na mnohych svadbach
lebo nikto z rodiny a teda je velka aj z jednej,aj z druhej strany bud nebol slobodny,vsetko uz zenaci...alebo nebol schopny to zvladnut
druzicky som nemala-oficialne....lebo ziadnu kamosku a ani sestrenicu som uz nemala slobodnu-az na jedinu kamosku,kt.mi robila aj zalezitosti okolo redoveho a s prvym dryzbom mala nieco poriesit-ale bola tiez starsia a keby som jej povedala,ze ma byt prva druzicka-neviem-mozno sa jej to aj dotkne
ja chodievam na odobierky...ale co tak sledujem svadby-aj ked niektori chcu este nejaky ten zvyk-bud si niekoho zaplatia alebo to nemaju...alebo maju a pekne si to v ramci rodiny a znamych poriesia
alebo...presne nam "zaplatenym"prikazu,ci zakazu niektore veci...
niekedy sa zvyky musia prisposobit situacii
niekedy si uz mladi vydobu len to,co chcu
a niekedy zvyky nie su ziadne.
kazdy si to uz riesi vselijako....
inak...my obaja s manzelom tiez mame VS....ale zvyky a ich dodrziavanie-resp.laska k tradiciam nie je o vzdelani...je to o srdci
skoda,ze my,Slovaci<nie sme hrdi na nasu historiu a vsetko preberame z inych kultur
ale ....je to v nas a o nas ako si co zariadime
svadba je zalezitost jedneho dna....laska celeho zivota....a to okolo je len skraslenie toho jedneho dna,kt.by sme si mali pamatat
Inac aj tak nerozumiem co sa tu riesi. Ved ked niekto chce mat mat tradicnu slovensku svadbu v kroji so vsetkym co k tomu patri, nech ju ma. Komu sa paci viac "americky" styl svadieb, tak nech ma taku svadbu. A nepodme sa tu bit do prs, ze len tradicna svadba je spravna... tradicie sa vplyvom spolocnosti, migracie a miesanim kultur menia a prisposobuju. Nezijeme v bubline... tak nesudme ani taku ani taku svadbu 😊☺️

@stella2x neviem preco sa teraz paprcis. Chces odpoved na otazku ale das len ciastkove informacie.... cize sa tu naraba len z informaciami, ktore poskytnes.... a ano, zaujima nas co bude ako druzba vykonavat, kedze na zaklade toho ti mozeme "fundovane" odpovedat... lebo inac z toho mozu vzniknut len konspiracne teorie...