icon

Zdieľanie polohy s dospelým dieťaťom

5. júl 2025

Ahojte,
Je to problém alebo choré alebo nejaké patologické ak rodič zdieľa polohu cez mobil s 19ročným synom? Rok má VP, priateľku pol roka za ktorou dochádza 50km každý týždeň, vyberú sa aj na výlety kľudne aj 250km. Auto nie je ktovie čo- 15ročné.
Bolo mi vytknuté že ako matka sa už nemám čo starať kde chlapec je, aj keď teda býva u mňa, starám sa o neho, periem mu, varím, aj prispievam keď potrebuje nejaké peniaze, alebo čokolvek.
Vytkol mi to jeho otec, sme rozvedení, vraj je dospelý a mňa do toho nič nie je kde a s kym sa chlapec pohybuje. V podstate áno ale zase na druhej strane je to také zlé keď ako matka chcem vedieť či moje dieťa dorazilo v poriadku do cieľa? Inak sa nestarám, nevyvolávam prehnane, snažím sa v rámci možností nemontovať sa mu do života.

Strana
z5
autor
7. júl 2025
@natalka13

Autorka a ked zistis ze je na chate v Besenovej ako vies ze je v poriadku? Ked sa o 10 minut vzdiali na luku vies ze je v poriadku?
Nieje divne ze mu nestojis za 1 blby telefonat denne?

@natalka13 už som to tu písala viackrát, že podľa tejto logiky predsa ani telefonát nie je zárukou toho, že je v poriadku, že ho po skončení telefonátu takisto môže prejsť autobus ako tesne potom, ako si ja pozriem jeho polohu. Jemu sa to takto zdalo jednoduchšie, nakoľko po dorazení do cieľa má veľakrát robotu napríklad s vybaľovaním vecí, ubytovávaním a podobne. Nie je vyslovene mobilový typ, nerád volá a ešte neradšej píše. Možno keď bude starší tak pochopí môj strach. Jemu to nevadí že vidím jeho polohu, takisto vidí on moju, nie je blb ktorý potrebuje predo mnou skrývať kde sa nachádza, a aj to som viackrát tu už napísala že je to vyslovene iba kvôli cestovaniu, nesedím celý deň zakvačená na mobile a nepozerám sa ako sa pohybuje po uliciach.

lavender94
7. júl 2025

Mám 31 a stále keď niekde ďalej cestujem autom a mama o tom vie tak sa jej ozvem, ze som v poriadku dorazila, keď sa vraciam naspäť tak detto. Ale zdieľať polohu mi príde dosť cez čiaru. Ak mu to nevadí, tak budiš, je to jeho život, ale ak by s tým mal problém, nie je ok na to tlačiť.

kaktusik007
7. júl 2025

no, idem precitat celu temu ale neda mi napisat - za mna je to uplne v poriadku... Mam nazdielanu polohu mojej mamy a aj polohy mojich deti, a rovnako maju nazdielanu moju polohu -- sprvoti som mala take divne pocity, ked som im moju polohu zapinala, ale uz som si zvykla a je to fajn ---- vyrazne to zdredukovalo telefonaty od mojej matky kde som a co robim (je vdova, akoze snazi sa nemiesat sa nam do zivota, ale citit ze ma uz len iba nas - zijeme asi 15 km od seba) a zaroven ja ked s nou potrebujem volat, vidim, ci je v praci - kedy nema sancu dvihat telefon, alebo je doma, alebo je u mna na chalupe.... Minule som bola u kamosky, vazna situacia, krajske mesto ktoreho casti moje deti nepoznaju - miesto vysvetlovania detom kde ma najdu stacilo iba povedat - pridite. A prave vdaka zdielaniu polohy prisli. Ono sa to nezda, ale fakt je to prakticke... Teraz je syn u Ex, vidim, ci je doma, ci na jazykovom kurze, alebo sli niekam na vylet... Druhy je na sustredeni - cestoval cez pol republiky a neviem ako vase, ale teda moje pubertalne deti z duse neznasaju, ked by som im ja ako matka volala ci v ramci tabora / vyletu dobre docestovali na miesto urcenia.... Takze takto sa pozriem na polohu a vidim, ze aha, uz je v tej tramtarii..... Tiez ked syn bol v ramci Erazmu vo Francuzsku - aspon som videla kde vsade bol, kde byval.... Za mna je zdielanie polohy brutalne prakticka vec. Ale ano, vie to byt aj nastroj kontroly a moci.

nikaeli
7. júl 2025

Ahoj. Máš tu množstvo odpovedí. Mne na úvodnom príspevku prišlo najviac divné to, že to rieši ex. Syn ti to navrhol sám, otec sa s ním nestýka - aký problém? u nás je to rovnaké, len mám dcéru. Má 18. Zdieľanie polohy si po dohode zapína, keď ide niekde bicyklom (napr.k babke 12km) alebo keď ide mimo dom na dlhšie, niekde na výlet. Nedávno bola so spolužiakmi na chate, podľa plánu mali byť už dávno v cieli, no nevolala. Všetko mladí ľudia, čerství šoféri. Volala som jej ja, nezdvíhala. Neskôr sa ozvala, že preberali chatu od majiteľa a mobil mala v nabíjačke. Ja som cez zdieľačku videla, že sú v cieli, ale aj tak som bola nervózna, či je ok. Nevidím na tom nič zlé. Manžel chodí bajkom do lesa, minulý rok spadol a zlomil si kľúčnu kosť. Zdieľanie polohy nám veľmi pomohlo. Nepoužívame ju na to, aby sme sa navzájom špehovali. Pravdou ale je, že pred sebou nemáme čo skrývať, takže sa kľudne môže pozerať, či som v škôlke, v obchode, na ihrisku alebo doma 🤷🏻‍♀️

johanka21
7. júl 2025

@author My s mojím manželom sme zvyknutí, že keď cestuje niekam ďalej ako 50 km, tak mi len napíše že "došiel som" a ja som spokojná. Podľa mňa sms-ka úplne stačí, hovor, aj keď je len polminútový považujem za zbytočné obťažovanie, pretože telefón zbytočne zvoní a nedá sa zdvihnúť keď je človek trebárs na WC, alebo zrovna niekde pri pokladni a ako vieš, že už je v cieli, keď mu zrovna voláš...?

sisaka
7. júl 2025
@nikaeli

Ahoj. Máš tu množstvo odpovedí. Mne na úvodnom príspevku prišlo najviac divné to, že to rieši ex. Syn ti to navrhol sám, otec sa s ním nestýka - aký problém? u nás je to rovnaké, len mám dcéru. Má 18. Zdieľanie polohy si po dohode zapína, keď ide niekde bicyklom (napr.k babke 12km) alebo keď ide mimo dom na dlhšie, niekde na výlet. Nedávno bola so spolužiakmi na chate, podľa plánu mali byť už dávno v cieli, no nevolala. Všetko mladí ľudia, čerství šoféri. Volala som jej ja, nezdvíhala. Neskôr sa ozvala, že preberali chatu od majiteľa a mobil mala v nabíjačke. Ja som cez zdieľačku videla, že sú v cieli, ale aj tak som bola nervózna, či je ok. Nevidím na tom nič zlé. Manžel chodí bajkom do lesa, minulý rok spadol a zlomil si kľúčnu kosť. Zdieľanie polohy nám veľmi pomohlo. Nepoužívame ju na to, aby sme sa navzájom špehovali. Pravdou ale je, že pred sebou nemáme čo skrývať, takže sa kľudne môže pozerať, či som v škôlke, v obchode, na ihrisku alebo doma 🤷🏻‍♀️

@nikaeli to mi pripomenulo niečo, ns čo som už aj zabudla.
V zime sme boli lyžovať, syn chcel ešte ísť na poslednú jazdu, nám sa už nechcelo, tak išiel sám. Čakáme, čakáme, jeho nikde… voláme mu a jemu sa podarilo na záver spadnúť tak, že mu vyplo lyžu a na nej sa zasekla brzda, takže mu zletela nižšie niekde do hory. Takže on na kopci, niekde na čiernom run, s jednou lyžou, vleky vypnuté a ani nevedel povedať kde presne je. (Lyžovali sme v Skalnatých horách, žiaden mini kopček ako napr. Martinské hole)
Našli ho práve vďaka zapnutej polohe a pomohli mu nájsť lyžu. Akurát sme si hovorili, že čo ľudia robili kedysi bez telefónov - nevedeli sme ani akou trasou sa vybral, ani čo sa mu stalo…

marsmykkok
7. júl 2025
@sisaka

@nikaeli to mi pripomenulo niečo, ns čo som už aj zabudla.
V zime sme boli lyžovať, syn chcel ešte ísť na poslednú jazdu, nám sa už nechcelo, tak išiel sám. Čakáme, čakáme, jeho nikde… voláme mu a jemu sa podarilo na záver spadnúť tak, že mu vyplo lyžu a na nej sa zasekla brzda, takže mu zletela nižšie niekde do hory. Takže on na kopci, niekde na čiernom run, s jednou lyžou, vleky vypnuté a ani nevedel povedať kde presne je. (Lyžovali sme v Skalnatých horách, žiaden mini kopček ako napr. Martinské hole)
Našli ho práve vďaka zapnutej polohe a pomohli mu nájsť lyžu. Akurát sme si hovorili, že čo ľudia robili kedysi bez telefónov - nevedeli sme ani akou trasou sa vybral, ani čo sa mu stalo…

@sisaka To je proste vždy o tom, že ako sa technológia používa. Môže byť na osoh ale aj spôsobiť stratu súkromia. Nie je zlé ak má človek s niekým to zdieľanie polohy zapnuté, lebo keby sa niečo stalo tak fakt to môže pomôcť. Ale zase ak je niekto prehnane úzkostný alebo neverí tomu druhému čo sa obávam že je aj tu, tak to môže spôsobovať stratu súkromia a nepríjemnosti. To ako ked máš kamery na pracovisku. Ak ich dá šéf len pre bezpečnosť môžu pomôcť napríklad odhaliť zlodeja a teda byť nápomocné a zamestnanec sa vdaka ním môže cítiť bezpečnejšie. Ak ale sleduje tie kamery celý deň, nedajbože dá ešte aj zvukový záznam alebo kameru na šatňu, pôsobí to skôr rušivo a nepríjemne a zamestnanec má z toho zlé pocity.

maranco
7. júl 2025
@marsmykkok

@sisaka To je proste vždy o tom, že ako sa technológia používa. Môže byť na osoh ale aj spôsobiť stratu súkromia. Nie je zlé ak má človek s niekým to zdieľanie polohy zapnuté, lebo keby sa niečo stalo tak fakt to môže pomôcť. Ale zase ak je niekto prehnane úzkostný alebo neverí tomu druhému čo sa obávam že je aj tu, tak to môže spôsobovať stratu súkromia a nepríjemnosti. To ako ked máš kamery na pracovisku. Ak ich dá šéf len pre bezpečnosť môžu pomôcť napríklad odhaliť zlodeja a teda byť nápomocné a zamestnanec sa vdaka ním môže cítiť bezpečnejšie. Ak ale sleduje tie kamery celý deň, nedajbože dá ešte aj zvukový záznam alebo kameru na šatňu, pôsobí to skôr rušivo a nepríjemne a zamestnanec má z toho zlé pocity.

@marsmykkok kamera na šatni, v oddychovej miestnosti, v kuchynke nemôže byť

anonym_bd1df7
10. júl 2025

My napr. máme v telefónoch aplikáciu “find my” - od apple a sledujeme sa navzájom, keďže súrodenci pracujú mimo nášho mesta a sledujeme, či už vyrazili slebo či sa niekde zdržali a pod. Je to jednoduché, neotravujem nikoho keď šoféruje a má ma napr. vyzvihnúť.. mamina tiež má túto aplikáciu a keď niečo kukne kde je kto.. má to aj taký benefit, že ak ti aj ukradnú mobil (alebo nedajbože teba) tak vieš ho cez druhý smartfón vystopovať (aj keď je vypnutý). Čiže podla mna na tom nie je nič divné.

Strana
z5