Žena v domácností po dohode s partnerom.
Zdravim zienky chcem sa spytat ci ste tu take ktoré nechodia do prace a po dohode a manželom ste sa rozhodli byt proste len zena v domácností?
@majkeel To je pravda, ale problém vidím v tom, že štát nepodporuje mladých ľudí, ktorý majú záujem pracovať, aby si zakladali rodiny a keď ich už majú tiež tá podpora nič moc. Preto sa aj rodí čoraz menej detí, čím trpí aj dôchodkový systém a bude to čoraz horšie. Hlavne keď určitá skupina ani len nemá záujem pracovať a tí teda majú detí, až zbytočne veľa a málokto z nich sa reálne zamestná. Pochybujem že toľko žien by ostalo odrazu doma sedieť na zadku, lebo podmienka štátu by určite aj tak bola, aby žena mala viacej detí, ktoré by potom v dospelosti pracovali, čím by prispievali do dôchodcovského systému - inak by to nemalo zmysel. Babka mala 4 alebo 5 detí, to neviem presne už, zomrela, keď som mala asi 2 roky a veľa o nej neviem. Tie ženy reálne museli mať viac ako 2-3 deti, aby sa oficiálne mohli stať ženou v domácnosti. A to zas každá žena tiež nechcela ani v tej dobe, tobôž v terajšej.
Nie nie nie a ešte raz nie. Nezniesla by som byt zena v domácnosti. Nie som ten typ. Nenapĺňa ma praca doma.. Chodím do práce.. Navarím, operem, ozehlim.. Všetko co treba. Muz pomôže. Navarí aj ina, povysava.. Doma by som sa zbláznila.
@majkeel tak nie kazdy chce byt doma, ale je to o dohode partnerov - my sme si to takto podelili, pre nas je to takto ok. Chapem, ze to nie je riesenie pre kazdeho. Keby sme zili z ruky do ust, tak by sme sa obaja pracovne cinili. Ale kedze to nie je nas pripad (zatial), cini sa iba muz. Celkovo u nas solidarita v spolocnosti nefunguje, ze vsetko je vsetkych a kazdy dostane rovnako a preto ma kazdy dat rovnaky pridel spolocnosti. Tak nevidim, preco ja by som mala ist robit, aby sa niekto druhy neurobil a "pracovne neopotreboval"- kazdy ma to, na co si zarobil. Ja som si skoly urobila, doma na zadku nesedim a profesne sa posuvam dalej. "O holej palici" v dosledku rozvodu ci smrti mm len tak neostanem. A o rodicov a surodenca sa staram ja uz od 18tky...takze ide to aj takto. Ale tiez to nie je normalne, preco sa zeazu taketo rozdelenie uloh v domacnosti takto dehonestuje a teda zvlast, ak zena je doma. A ten plat nekomentujem🤭🤭za sedenie doma , to by ani jeden clovek nesiel do prace🙈🙈🙈
@elisa1910
Musí to byť určite na dohode s manželom - ten musí dosť zarobiť aby to takto utiahli.
Ja som momentálne doma a vyhovuje nám to tak. Starám sa o dieťa a domácnosť (starám sa k všetko, muž jedine skočí na nákup alebo vynesie raz za čas smeti). Syn má 2.5r, nenosí plienky od 2r, pozná farby, celkom dobre komunikuje, - venujem sa mu co najviac. 🙂 a dúfam ze mu to pomôže v rozvoji.
Zároveň čakám ďalšie dieťa. Takže doma Buďme určite dlhšie.
Co sa týka dôchodku, platím si dobrovoľne poistenie i životnú poistku (rovnako manžel) + rátajú sa mi roky kedy sa starám o deti. Keďže ešte plánujeme ďalšie (ak Boh dá) tak myslím ze to bude vpohode. 🙂
@mondolina ked sa rozvediem, tak budem pracovat ... a ake odvody plati je bezpredmetne, kedze nie sme na sk- t.j. ine danove a odvodove zatazenie (ale ak uz musim odpovedat, platil by menej, ak by bol slobodny a s detmi...)
@sidicek ak by sme boli iba dve osoby, nemala by som problem. S (viacerymi) detmi take vydavky pocitis, ak mas mesacne platit 500e extra- milionari nie sme, aby mi to bolo jedno. Ak by som sla do prace, celu moju vyplatu by som odviedla ako dan statu🤨🤨
@zuzkaz91 mi odpovedz teda;)) lebo nikde neviem najst, ze by som pisala o tom, ze zeny v domacnosti zivy stat;)
@sidicek Ak má jej muž nadštandardný príjem, tak má aj NAJDŠTANDARDNÉ ODVODY. A pochybujem, že celé tie odvody spotrebuje on na svoju zdravotnú starostlivosť.
Čiže defacto ak zarobí dajme tomu 3000,, odvedie na ZP 500Eur, tak i keď ona neodvedie nič (dá za ňu štát 60E), tak on štátu odvedie oveľa viac ako dvaja pracujúci za 700Eur 🙂
To len aby si jej nezávidela tie "odvodové" zvýhodnenia 🙂
@hederamonstera prelož mi toto ...preco by ich mala vlada podporovat? rozumej, preco by ich mali iny obcania, ktori chodia do prace, podporovat?...s akých peňazí žijú?? Nie náhodou z tých ktoré zarobi muž?
@lenkakravcova ja nikomu nič nezávidím, odvádzam tiež nadštandardné, ale tieto spekulantske úvahy ma dosť irituju.
@sidicek Tak ono to nie je špekulantské. Ak jej muž dosť zarába, tak odvádza dosť za oboch (i keď je to písané "len na neho") 🙂
@zuzkaz91 nechapem tvojmu zmyslaniu😄😄😄
Viem, ze teraz ich zivi muz....ja som reagovala na koment jednej o tom, aby ich podporoval aj stat🙈🙈
Ahoj, ja som doma tiez . Ked sme sa zoznamili bol za to ze ,,moja zena robit nebude,,. Ale je to aj na nieco dobre aj zle.😊 vyhoda je ze sa dobre vyspim, mam na vsetko cas...Nevyhoda je ze ked si chcem nieco kupit musim mu povedat. Ked som natupila teraz do prace som musela aj odist lebo som tehotna a koli mojim tehotenskym priznakom.nie je mozne aby som pracovala . Tal teraz si to vazim omnoho viac. 🙂
Je akýsi zaužívaný názor, teda skôr predsudok, že ženy v domácnosti sú hlupane, ktorých hlavnou náplňou dňa je upratať, navariť a zbytok dňa presedieť pri Rosalinde, následne prepnúť na Esmeraldu.
Ďalším predsudkom je, že žena v domácnosti je neinteligentný tvor s ktorým nemožno normálne komunikovať, lebo to už zabudla, veď jej život sa predsa točí okolo plienok, kašičiek.
V prvom rade je dôležitá zhoda a súhlas oboch partnerov. Iba v tom prípade to bude fungovať.
Treba si uvedomiť, že nie každá žena má ambície čo sa pracovného života týka. Každá je iná, každej vyhovuje niečo iné.
Padli tu otázky ohľadom dôchodku. Ktovie či sa my ešte dôchodku vôbec dožijeme, obzvlášť, ak ho stále posúvajú. Preto mi to príde úsmevné.
Mimochodom, žena v domácnosti si môže platiť sociálne odvody ako samoolatca, dôchodok totiž nezávisí od odpracovaných rokov, ale podľa toho, či boli platené odvody. Takto môže mať žena v domácnosti kľudne dôchodok taký istý ako niekto, kto pracoval za minimálnu mzdu.
Ja som bola roky v domácnosti a nemala som najmenší problém sa ani po rokoch doma zamestnať. Tie roky som totiž využila aktívne, vyštudovala som Vš, mám množstvo kurzov a školení, ktoré mi veľmi pomohli pri terajšej práci. Viem aktívne tri jazyky, mám toľko záľub, že ich všetky nestíham. Naučila som sa šiť, je to moje hobby, ktoré ma do istej miery živí, mám to ako bokovku. Angažujem sa v pomoci druhým, hlavne čo sa detských domov týka a práce s deťmi s rôznym stupňom postihnutia.
Takže treba zahodiť predsudky a trošku sa snažiť pozrieť na vec aj z iného uhla.
@elisa1910 Ahoj ja som zena v domácnosti zatiaľ momentalne mi sitaacia ani ine medovoli. Od vysokej som bola doma najpr s jednym synom potom s druhým a teraz opatrujem starku. . Ale stale mam aspon nejaky maly prijem neviem len tak sediet a neprilozot ruku k dielu. Minimalne na seba som si vzdy zarobila. A planujem, snivam o tom ze si ootvorim cukraren pekaren len to je este dlha cesta. Kazdopadne musis si byt ista svojim muzom, ze ti to raz nebude vycitat, ze ta jedneho dna memecha s holym zadkom. A ak by sa stalo lebo zial aj taky chlapi su tak mat nejaku rezervu. A druha vec je ci to tebe nebude liest na nervy oredsa len byt doma nebudes mat taky kontakt s ludmi.

Neodoslalo mi to celé - V tejto dobe, by som šla do toho iba ak by muž zarábal dosť na to aby sme v pohode vyžili aj s deťmi a nemuseli by sme sa uskromňovať, a mohli by sme si z jeho platu aj odkladať - šetriť. Ale len pokiaľ by ma deti potrebovali. Potom by som sa snažila nájsť prácu aspoň na čiastočný uväzok.