icon

Žiadne návyky z domu

13. máj 2023

Ahojte, možno mi date nejaký dobrý nápad lebo ja som už zufala. Nemám skoro žiadne návyky z domu, moji rodičia holdoval alkoholu, čo mi pamat siaha tak pamätám len hádky, bitky, nedostatok peňazí, dlhy a pod. Žiadne “sobotne upratovanie” sa u nás nekonalo, žiadne normálne stravovanie (keď nebolo z čoho, jedla som aj 3 dni rožky s horčicou a pod), mama sa o seba ako žena vôbec nestarala - oblečenie, makeup (ani krém), atd atd.. Toto trvalo dlhých 26 rokov môjho života, neznasala som to ale má vyber som nemala. Osobne som sa vzhľadom na detstvo dala ako tak dokopy (mám VS, dobrú prácu, byt na hypo atd). Nejako som si žila životom aj keď som spokojná nebola (upratovanie, čas som míňala na hry na PC, na seriály a pod), žila som sama tak som to až tak neriešila. Avšak teraz som už vydatá a mame malú pár mesačnú dcérku a vidím, že má minulosť dobieha.. :/ Nedokážem udržať poriadok v dome, neviem si den rozplánovať tak aby som navarila na čas dcére (nie to ešte nám), nestarám sa o seba, chodím v teplákoch aj von, nenalicena, neumyte vlasy.. Alebo ešte horšie, ani von sa mi nechce, malú dám spat na záhradu. Mám aj auto, mohla by som kdesi s malou ísť ale nejdem. Chcela som aj psa, mám, tešila som sa na výlety, no chudák na záhrade je kým ho muž nevyvenci.. Snažím sa aj zmeniť, skúšala som rôzne postupy, dám si len mini cieľ, napr že vypijem denne 1,5 litra vody (lebo ani vodu nepijem a celkovo životospráva je katastrofa), no vydrží mi to 2-3 dni a som kde som bola.. Ide mi hlavne o malú, nechcem z nej vychovať “zajka bojka” ako som ja čo bude len doma sedieť alebo takú “nezenu”.. Aj muža mi je ľúto, viem že by sa potešil kebyže ho doma čaká čosi krajšie ako strapaté strašidlo v teplákoch :/ Neberte má v zlom, že som nejaká spindira ale neviem to ani opísať.. Psychológov mám za sebou niekoľko, niektorí pomohli s niečim (najmä vzťah k rodičom) niektorí nie.. Tam už cestu nejako nevidím. Neviem či mám slabú volu alebo čo… Nemáte nejaká skúsenosť? Že ako to aspoň krok po kroku zmeniť? Možno si ani sama seba nevážim že sa nechcem o seba starať.. Neviem už :/

autor
13. máj 2023

@reanda nemám dôvod si vymýšľať, resp. bola by som rada kebyže to bol vymýsel :/, školu som dokončila 10 rokov do zadu, neboli vtedy take ceny, intrak má stal napr 40€ mesačne. Mala som samozrejme od 16tich brigády, študenstké pôžičky a vyšlo mi aj sociálne štipendium. Nemohla som si dovolil vyskakovať ale zase študentský život nie je až tak nákladný a VS mám štátnu takze tá nestala “skoro nič”. A jasne že z toho som mala aj iné starosti, ale ako som písala, chodila som na terapie a v niektorých veciach pomohli

autor
13. máj 2023

@babulkomale ja zámenu ani nemôžem pozerat lebo by som polovicu tých rodičov zbila.. aj na mojich som sa hnevala ale už som to spracovala.. mužovi sa páčilo paradoxne aká som húževnata a cieľavedomá… Ja mám niekedy pocit ako keby som mi úľa energiu na “vyhrabanie sa” a neostalo na život :/ raz mi jeden psycholog povedal, že tým, že som cely život bola v strese tak viem fungovať iba pod stresom a keď mám pohodu tak nefungujem 🤷🏽‍♀️

autor
13. máj 2023

@lija22 vie o vsetkom, samozrejme.. nemám muža generála, on je taký dobrák.. aj keď mu poviem napr nech nekupuje domov sladké lebo všetko zjem, tak on donesie čokoládu so slovami že ju mám rada tak mi chce dopriať 😀

autor
13. máj 2023

@bettie ja viem, že je to na mne a nevyrieši to nik.. a ono to znie tak banálne, rozumiem tomu že keď dospela žena povie že by chcela mat umyté vlasy a nemá tak každý povie že veď si ich umy 😀 len tu ide o ten princíp alebo ako že ja to aj viem, aj chápem ale nedokážem urobiť… To je ten môj boj :/

juliet86
13. máj 2023

vies co ja len ze ja som z kvazi n9rmalnej slusnej rodimy a bordel doma mam.. zial. trapi ma to. ale neviem to zmenit. ak aj vsetko vytriedim vyupratujem za par dni/tyzdnov /mesiacov sa ten stav vrati. obdivujem tych co to maju inak. ja to mam zial takto... a orve materske mesiace bezne som vyzerala zle. aj neprezlecena neumyta. lebo som proste spala.max 90 min dvakrat za noc nuz a aj to malo na mna vplyv. je otazne qko velmi by si bola ina keby si bola z ineho prosrredia. moja starsia sestra ma.super upratanu domacnost aj zivot

autor
13. máj 2023

@rhodesian ďakujem 🙂 inak to je dobrý nápad 🙂 začala som olejmi do susicky a strašne má baví prať a susit pradlo 😀 máš môj obdiv že sa tým boris 🙏

autor
13. máj 2023

@zuzliq ďakujem za podporu 🙂

autor
13. máj 2023

@lucky_k ďakujem 🙂

atinkaa
13. máj 2023

@autorka asi krok za krokom, nemaj na seba prehnane ocakavania, priority dcerka - ak mate psa tak zive tvory - potom rastlinky, ak mas nejake a potom postupne krok za krokom pridavaj nejake veci, ktore si musis budovat uplne sama

ak mas manzela, s ktorym sa rozpravas, tak skus aj tuto temu, skuste ist v jeho tempe, v tempe jeho rodiny....asi to bude fuska, ale mas VS teda nejaku volu isto mas. Mnohym aj z rodiny zvyknutym upratovat vyhovuje nejaky ten rozpis - su aj na internete rozne upratovania, kde ti pride do mailu, ze dnes robis kuchynu a zajtra spalnu a pod....tak si skusaj rozne styly upratovania a buduj vlastny system

bude to asi fuska, ale isto to das. dolezita je rutina a ciele skor nizsie ako odteraz budem robit vsetko a hned za tri dni si to porusis a budes sklamana
a aj si odpust a vobec bud na seba dobra, ak par krat budes v teplakoch a nenamalovana tiez sa nic nestane.

super je ze si sa odhodlala, ze si o tom napisala, ze si si vedoma, ze to nepride len tak. Drzim palce a kludne aj tu, ak je moznost tak obcas daj nejake echo, verim ze sa ti dostane povzbudenia🙏

autor
13. máj 2023

@juliet86 to je pravda, ja som doma “rebelovala” neporiadkom lebo som vedela že to našich vytáčalo a aspoň takto som sa mohla mstiť za to všetko.. a áno, pozerám aj tie videá ako tá japonka triedi, strávim tým čas a o 2-3 dni aj tak je všetko po starom :/ mna trapi aj tá druha časť, že nechcem nikam ísť, všetkého sa bojím, vždy očakávam len to zle atd.. A toto mám asi nastavené z domu, kde som každý deň nejakú katastrofu čakala… Len to nechcem preniesť na dcérku, ešte je mala, nevníma ale časom určite začne že mama tak trochu nefunguje :/

izbzevjwgh
Odpoveď bola odstránená
dankanka
13. máj 2023

Mne to s parmesacnym babom tiez neslo. Potrebovala som cas sa dat dokopy. Ten rezim si casom urobis. Ja som sa napriklad nevedela dokopat do zdravsej stravy a rezimu..podarilo sa to az po roku od porodu. Ono v podstate tie navyky si musis sama vytvorit, single zivot a zivot ako maminka na materskej, je sto a jedno. Nestresuj ak sa Ti to zatial nedari, ale vytrvaj. Skus rano skor vstat a dospat noc az s poobednym spankom dietatka, ak ti bude treba. Premysli si rano, co treba cez den urobit, kludne si to pis na papier, aby si nezabudla. Ranna hygiena, ranajky...skus aj cvicit alebo sa kazdy den donut prejst sa. Ak vydrzis 21 dni, malo.by ti to az zacat chybat 🙂.

nikiki29
13. máj 2023

Ak chceš napíš mi správu 🍀

nikiki29
Autor odpoveď zmazal
dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
autor
13. máj 2023

@atinkaa ďakujem 🙏🙏

oli18
13. máj 2023

Píšeš, že "sobotné upratovanie" sa u vás nekonalo, tak ako to, že si doma "rebelovala neporiadkom"? To sa vylučuje, či?

kitycat
13. máj 2023

Zase @anonym, ja myslim, ze by si sa mala nejako vzchopit. Ja sice nevarim lebo to neviem, ale o seba a domacnost sa staram najviac ako viem. Tiez by som najradsej s balikom chipsov alebo cukrikov sedela pred telkou aleno hrala playstation, ale neda mi aby som nesla s kocikom von.. nie len odlozit na terasu. A pes? Na co ti teda je?

Dieta ma par mesiacov, tak si najdi ozaj nejaky rezim, prihlas sa na nejake skupinove cvicenia s detmi, zacni chodit von aj ked v teplakoch. Rano utri prach, poobede pozametaj alebo pusti robota...ta cokolada ti bude vecer viac chutit.

No a pretries vase veci co uz nepotrebujes. Cim menej veci, tym mensi bordel.. ☺️

almia
13. máj 2023

Držím palce ...aj ja 💪💪 užívaj si bábätko

autor
13. máj 2023

@oli18 myslela som tým, že nemali sme doma zavedené, že sa upratuje pravidelne a v podstate má ani neviedli k upratovaniu. Ale u nás platili divne pravidla. Naši mohli čo chceli, ja len čo som mala povolené.. A bordel nemyslím, že som nepovysavala ale povyhadzovane veci zo skrine a pod a mamin priatel to neznášal a sem tam som za to aj dostala ale tá radosť za tu jeho zlost za to stala..

ibajaanikiny
13. máj 2023

Skus si nastavit rezim,proste si spis mozno aj na papier,ako by si si predstavovala svoj den a drz sa toho az kym sa z toho nestane rutina…napr my mame taky rezim: rano vstaneme,mala ide hned cikat na nocnik,potom ju prezleciem z pyzama,ideme sa umyt obe,najprv vycistim zuby a tvar jej,potom sebe,nasledne ju ucesem,prezleciem sa,idem urobit ranajky,najeme sa,umyjem riad. Dalej mam na zozname bud varenie,ak mam navarene,cosi smochtlime v zahrade,mala je pri mne,akoze mi pomaha,hrame sa tam spolu. Ak musim varit,mala sa prehra popri mne,chvilu sama,chvilu so mnou. Kym mam na sporaku jedlo-rozumej vari sa,tak dam prat,alebo poskladam suche pradlo,vyvesim oprate,niekedy pomedzi povysavam. Ak nemusim varit,ako pisem,ideme na zahradu. Ak nie na zahradu,berieme odrazadlo/trojkolku,ideme sa prejst,alebo ak ani to,ze musim napr na nakup,tak nalozim do auta a ideme na nakupy. To je take doobedie,potom ide poobede spat,pomedzi cosi upracem a dam si kavu,vstane,najeme sa a zase ideme von alebo na zahradu. Toto je rezim,ak sme doma. Ja vsak uz aj pracujem,vtedy je nas den trochu iny,ale muz robi z HO,on vzdy povysava,vylozi mycku,ak ma teda pauzu alebo sa vyhadze z prace. Jednoducho,musis si stanovit,co ti treba urobit a drzat sa toho. Mala je este dost mala,takze uplny rezim asi este nenastavis,pokial nie je nejaky spavec,ale moja napr mala dlhe spanky von a doma revala s kolikami,cize varila som a upratovala kym ju vzal muz von a navarila som aj na 2/3 dni. Ale tepla strava bola u nas podstatna a aj je. Ak mam navarene,vtedy ide na rad upratanie,ale vzdy sa snazim najst taky balans,aby tym netrpela mala a ani domacnost. Mas psa,naloz malu na spanok do kocika a ber aj psa. Ak spi na terase,nie je problem,pomedzi uvar,hoci aj nieco rychle a jednoduche a uprac to co najviac hori…casom sa to zlepsi. Ale neupustaj od “narokov” na seba. Umyvaj si vlasy vecer,ked bude muz s malou,nechod do krajnosti,ze ti z nich bude kvapkat olej,nahod leginy miesto teplakov,alebo na prechadzku rifle a nezasmuchtlane tricko. Kusok spiralo/pudru,to zaberie minimum casu a hned bude z teba ina zena. Nikto neocakava od teba princeznu,ale ak tak,aspon si povedz,ze potesis muza a pojdes prikladom dcere…nechces jej davat priklad ako si dostala ty,tak malymi krokmi to vies pekne napravit…

reanda
13. máj 2023

tak ty nielenze si minula energiu na 'vyhrabanie sa', ale aj teraz vlastne ides na nejakeho autopilota.. preco vlastne zijes? citis, ze ma tvoj zivot pre teba zmysel, ze mas z neho radost, alebo je to iba o tom, ze to 'zvladas'? tak, ako si zvladla skolu a zvladas pracu a v praci nemas problem fungovat na 100%, tak chces teraz zvladat aj rodinu - ale tesi ta to vobec? ja myslim, ze by si sa mala skor zamerat na to, aby si bola fakt stastna a nie, aby si mala perfektny rezim, upratane a chodila upravena.. zit sa da v pohode aj v teplakoch a bez makeupu a rezim si spravit pohodovy podla seba, aj co sa tyka poriadku, aj stravy.. ved uz si dospela, nepotrebujes mat navyky z domu.. sama si dokazes 'navyknut' na to, co ti vyhovuje.. podla mna sa potrebujes uvolnit.. a nehodnotit sa stale len podla toho, ci a co dobre zvladas.. neprekonavat sa.. vytvor si svoj svet tak, aby si sa v nom citila bezpecne.. ked mas strach, ze sa na teba na prechadzke so psom vyruti iny pes, tak nechod na prechadzky so psom.. nech ide manzel.. a s dietatom tiez nemusis chodit na vyjazdy autom, ked ta to stresuje, chodte na peso a niekam tak, aby si sa citila pohodlne.. musis si zvyknut fungovat bez stresu.. musis si dat iny ciel - miesto 'zvladnem to', sa zameraj na 'uzijem si to' alebo staci 'prezijem to v pohode'

adkalu
13. máj 2023

Je to super, ze si uvedomujes, vieš presne pomenovať a chceš to zmeniť. Ak nemáš návyk z domu(co nie je tvoja chyba) je potrebné to zmeniť. Tréning robí majstra. V prvom rade, ja som bola výchovaná cez systém a režim, tiež to mam tak rada, ale celé sa mi to narušilo po pôrode, potom sa to vrátilo do normálu. Takže je aj určité obdobie, kedy je to akceptovateľné. Ale, zopár rád :Píš denný plán na papier, dodržiava j ho, nastav si sign nal, na upluynutue činnosti a ráno si výhrad 15 minút na vlády, zuby atď. Držím palce...

denithestrange1993
13. máj 2023

Pisala si,ze si riesila stav so psychologom. Nerozmyslala si nad psychiatrom? Ked sa vsetkeho bojis,mas apatiu,obvinuje sa,zjavne sa nemas ani rada,tak to mi pride ako uzkostno-depresivna porucha. Uz ked nie kvoli sebe,tak kvoli dcerke o tom porozmyslaj. Dalsia vec hovoris ze vasi sa hadali,boli tam bitky,alkohol...to ty nepraktizujes. Cize uz len kvoli tomu by si mala byt ba seba pysna,ze nezije dieta v nefunkcnej rodine. Ty pochadzas s vysoko nefunkcneho prostredia,vypracovala si sa,mas rodinku,psa takze asi taka neschopna nie si ako si o sebe myslis. Minule som pocuvala seriu podcastov kde psycholog hovoril o tom,ze ludia,ktori pochadzaju z nefunkcnych rodin a zazili bitky,alkoholizmus,fyzicke a psychicke zanedbavanie maju castejsie sklon k psychickym porucham. Tak sa neobvinuj a povedz si,ze robis co mozes vzhladom na to ake mas skusenosti z detstva. Drzim palce.

brankova
14. máj 2023

Ja si myslím, že Ti pomôže Kniha Atomics habits. Bola som raz na prednáške o prokrastinacii. A bolo v nej, že niektorí ľudia majú tú životnú energiu slabšiu a potrebujú sa dobyť. Ja to tiež tak, mam. Prídem z prace vystavená, nevládzem variť ani upratovať. Sedím, pozerám do blbá a jem. Niekomu stačí sladké, mňa nakopne aj hudba. A samozrejme je to o tom sa premôcť. Hovorím si, musíš kvôli mužovi, lebo ma opusti😅

swanlakelady
14. máj 2023

Úplne Ti rozumiem 🙂 každý si ide do života s určitou výbavou - od povahových čŕt, temperamentu, zranení a obranných mechanizmov, zdravotného stavu i návykov z domu. V niečom je to požehnanie, v niečom naopak boj na celý život.

Určite to má aj nejaké dobré stránky - napr. že veci prehnane nesilíš, od muža nevyžaduješ stále niečo, nekričíš a nevybuchuješ, lebo sa Ti nechce 😁. Máš slobodu v tom, ako vyzeráš. Mnoho žien, ktoré sú tip top sú vlastne neslobodné v srdci, žijúce život niekoho iného. A pre majú dobrý pocit, keď sú upravené. Sme rôzne.

Možno by som pri tvorbe návykov a rutín uvažovala nad takou tou spoluprácou so svojou osobnosťou. Vtedy je šanca na úspech vysoká. Napr. ak vieš, že upratovať každý deň nie je tvoja šálka kávy, obmedz tvorbu neporiadku zbavením sa všetkého navyše. Ak potrebuješ motiváciu na sprchu, kúp si sprchač s fakt krásnou vôňou. Nechce sa Ti riešiť vlasy? Napr. mikádo je takmer bezudržbový a krásny účes. Namiesto teplákov si môžeš dať leginy a dlhú tuniku, tie vyzerajú žensky. Pripadne maj doma fakt len šatník ktorý nosíš a pasuje jeden kus s druhým - tzv. capsule wardrobe.

Môžeš uvažovať v tichej chvíľke nad tým, čo by si fakt chcela, aby bolo v Tvojom živote pravidelnosťou a dať to do režimu dňa. Môžeš sa inšpirovať mnohými mamičkami a skrz ne objaviť SVOJU CESTU.

O upratovaní je jeden zaujímavý blog, pani je trošku opačná Maria Kondo a to aslobcomesclean.com . Mnoho vecí mi pri čítaní docvaklo, napr. prečo sa poriadok nedal udržať napriek snahe a podobne.

Nech sa darí ! 🙂

autor
14. máj 2023

@reanda dobrý (a iný) pohľad na vec… je pravda, že si ako robot prídem, že si nič neviem vychutnať, ina odškrtávam, že hotovo.. aj take veci ako svadbu, či niekedy malíčku :/ Ale zase maminy na MD asi sem tam ako robot funguju lebo sa niekedy inak nedá.. Ale od muža som už veľakrát počula, že sa neviem uvoľniť, že som stále napätá a pod.. Keď ja mám pocit že vo mne žijú 2 osoby. Jedna čo sa boji ísť so psom a druha, ktorá s tým psom ísť von chce. A ak vládne prvá tak mna samu to raní, že si neviem život vychutnať a ani psa von nevezmem.. Chcela by som ich vymeniť, nech šéfuje tá druha, čo si myslím, že je moje prirodzene ja 🙂 Ak to dáva zmysel čo píšem..

autor
14. máj 2023

@adkalu ďakujem 🙂

autor
14. máj 2023

@denithestrange1993 bola som u viacerych psychológov a zhodnotili nezávisle od seba že na psychiatra nie som 😀 vraj som mala to šťastie že mama žila so mnou sama do cca 3 roka (vtedy sa k nám nasťahoval jej priatel a všetko začalo) a toto obdobie je vraj kritické na vývoj babatka takze to prvé obdobie som mala ako tak OK.. 🤷🏽‍♀️

autor
14. máj 2023

@swanlakelady ďakujem pekne 🙂 áno, asi máš pravdu že človek musí niekedy rešpektovať aj svoje “nie dobre ja” 😀 a ísť s ním ruka v ruke lebo na 100% sa prerobit neviem.. Pozriem ten blog, lebo Kondo zo mna asi nebude 😀 A aj nad tým kapsulovym šatníkom som uvažovala, znie to celkom rozumne.. a áno, dokončujeme prerabku domu a dohodli sme sa s mužom že po tom nekompromisne pretriedime dom, lebo kde niet veci, niet neporiadku 🙈