Žiadne návyky z domu
Ahojte, možno mi date nejaký dobrý nápad lebo ja som už zufala. Nemám skoro žiadne návyky z domu, moji rodičia holdoval alkoholu, čo mi pamat siaha tak pamätám len hádky, bitky, nedostatok peňazí, dlhy a pod. Žiadne “sobotne upratovanie” sa u nás nekonalo, žiadne normálne stravovanie (keď nebolo z čoho, jedla som aj 3 dni rožky s horčicou a pod), mama sa o seba ako žena vôbec nestarala - oblečenie, makeup (ani krém), atd atd.. Toto trvalo dlhých 26 rokov môjho života, neznasala som to ale má vyber som nemala. Osobne som sa vzhľadom na detstvo dala ako tak dokopy (mám VS, dobrú prácu, byt na hypo atd). Nejako som si žila životom aj keď som spokojná nebola (upratovanie, čas som míňala na hry na PC, na seriály a pod), žila som sama tak som to až tak neriešila. Avšak teraz som už vydatá a mame malú pár mesačnú dcérku a vidím, že má minulosť dobieha.. :/ Nedokážem udržať poriadok v dome, neviem si den rozplánovať tak aby som navarila na čas dcére (nie to ešte nám), nestarám sa o seba, chodím v teplákoch aj von, nenalicena, neumyte vlasy.. Alebo ešte horšie, ani von sa mi nechce, malú dám spat na záhradu. Mám aj auto, mohla by som kdesi s malou ísť ale nejdem. Chcela som aj psa, mám, tešila som sa na výlety, no chudák na záhrade je kým ho muž nevyvenci.. Snažím sa aj zmeniť, skúšala som rôzne postupy, dám si len mini cieľ, napr že vypijem denne 1,5 litra vody (lebo ani vodu nepijem a celkovo životospráva je katastrofa), no vydrží mi to 2-3 dni a som kde som bola.. Ide mi hlavne o malú, nechcem z nej vychovať “zajka bojka” ako som ja čo bude len doma sedieť alebo takú “nezenu”.. Aj muža mi je ľúto, viem že by sa potešil kebyže ho doma čaká čosi krajšie ako strapaté strašidlo v teplákoch :/ Neberte má v zlom, že som nejaká spindira ale neviem to ani opísať.. Psychológov mám za sebou niekoľko, niektorí pomohli s niečim (najmä vzťah k rodičom) niektorí nie.. Tam už cestu nejako nevidím. Neviem či mám slabú volu alebo čo… Nemáte nejaká skúsenosť? Že ako to aspoň krok po kroku zmeniť? Možno si ani sama seba nevážim že sa nechcem o seba starať.. Neviem už :/
A skúšala si režim? Sama pre seba a dieťa.. každý deň rovnako vstať, každý deň rovnako ísť von na rovnaký čas, rovnaký čas jesť, upratať rovnako veci, atď atď.. napísať na lístok a odskrtavat si.. ja odkedy som mala deti režim mi veľmi zlahcil život.. odkedy chodím do práce a malo.stiham, tak som trocha zmätená...
Dám si režim, vydrží deň/dva a niečo nečakáme mi do toho príde a už sa k nemu nevrátim… Mám pocit že musím na sebe toho toľko “opraviť” že sa mi asi ani nechce začať alebo neviem :/ Kvôli malej sa držím a snažím sa (teda pri dieťati človek musí, dieťa sa vypnúť nedá), že má aspoň strávu ako tak v rovnakom čase atd ale berie mi to asi 90% kapacity mam niekedy pocit :/
Po 1. zabudni na PC, mobil a ten cas venuj sebe prip. domacnosti. Vecer si napis co chces spravit dalsi den a odskrkavaj uvidis aka budes na seba pysna kolko si toho postihala a ked aj do toho nieco pride nevadi k spravnym navykom sa da vratit vzdy. Spomen si na svoje detstvo chces tak zit? Nie, mas to vo svojich rukach. Bud na seba hrda za to co si doteraz dosiahla. A neboj matkz na materskej urcite nemaju vygruntovane a nie su upravene ako z katalogu no aj tak ked sa da staraj sa o seba
Asi mas ozaj slabu volu a neuctu voci sebe. Vsetko je v hlave. Musis si vsugerovat,ze chces pre malu zdravy zivot a aby mala zdravy vztah k sebe. Nezmenis to za mesiac,dva,ale pocas rokov sa vyvinies. Rano zacni starostlivostou o seba. Zaklad je mat vzdy umyte vlasy. Mastne vlasy neexistuje,aby si mala,to musi byt priorita. A potom sa staci ucesat. Ciele si pis na papier a potom odskrtavaj. Napr.co planujes stihnut urobit. Mozno si typ cloveka chaosak a bez pravidiel a pevnej ruky nad sebou nevies fungovat. Na to ti posluzi zapisat si,co budes robit a postupne odskrtavat. A dolezite,venovat sa len jednej veci. Aj ked upratujes,len jednu miestnost a postupne do dalsich. Nemusis vsetko naraz. A nemusis mat tip top doma,to nema ziadna pocas bezneho dna. Snaz sa travit co najmenej casu na pc alebo s mobilom. A hlavne nechci vsetko naraz. Si na dobrej ceste.
pár mesačnú dcérku? aj ja som s pármesačným dieťaťom chodila strapatá 😀 podľa mňa je to kombinácia všetkého - priveľkých nárokov, primálo času, žiadne návyky.... prosím ťa, hlavne sa venuj dcérke. ser na špirálu čo ti tu hore radia 🙈 treba ti to? moja mamka je kočka doteraz a ja som tá "nežena" ako si to nepekne nazvala 🙄 nelíčim sa, módu nesledujem, šaty a opatky nosím preto lebo sú mi príjemné... toto vôbec nie je podstatné. podstatné je, aby mala dcérka pohyb, aj pes potrebuje pohyb a ty tiež. týmto by som začala a z tohto nepoľavila. na vodu sú kadejaké appky (ako som sa dozvedela na koňovi 😀 ). ostatné priebežne, netreba upratovacie soboty - ja som z rodiny upratovacích sobôt a veru padne mi vhod si sobotu pospinkať a nie doobeda gruntovať
@zuzanka.zuzu nechcela som sa nikoho dotknúť to nie 🙂 len k žene aspoň podľa mna patrí taká aspoň základná starostlivosť, napr umyté vlasy 😀 Nemusí byt každá ako z youtube kanálu ale nejak k žene mi čistota a vôňa a kremiky idu 🤷🏽♀️
@zuzanka.zuzu len je u mna skôr otázka ako sa von vybrať.. ja viem že by to potreboval pes, dcéra aj ja ale ja sa neviem prinútiť.. Pri psovi si vždy poviem, že čo ak stretneme ineho psa a napadne nás 🤷🏽♀️ Pri výlete s dcérkou vidím že bude plakať v aute napr a podobne katastrofy čo ešte ani nie sú no u mna už úradujú :/
Urob si kalendár, a odškrtávaj. A áno, treba sa aj prinútiť. Neznamená, že musíš vstávať o piatej, aby si mala na obed navarené. Ale keď vstaneš, začať od začiatku, všetko, zaradom. Ranná hygiena, úprava, parfém, úsmev, raňajky, káva, pomojkať dieťatko, prebaliť, nakŕmiť, prezliecť, ísť dať žrať psovi, pohladkať, pochvalit...pohrať sa s dieťatkom, medzitým nahádzať do hrncov, nech sa varí, keď treba pomiesat, dieťatko dať na podložku, nepotrebuje nonstop mamu. Dovariť, obliecť sa, ísť vonku. Nezabudnúť na psa. Večer dieťatko zaspí, ty upraceš, osprchujes sa, a môžeš sa venovať manželovi
A prekonať sa! Musíš a hotovo. Po čase to bude samozrejmosť.
prečo sa bojíš katastrof? lebo si ich veľa zažila tak už nechceš? alebo nevládzeš? lebo u nás sú "katastrofy" denno denne 😀 to proste patrí k životu. no ja mám iný život, takže mňa tie "katastrofy" nedeptajú, ja sa ich nebojím, proste poreve si v aute, tak si poreve. stretnete iného psa, tak po sebe zaštekajú. veci sa dejú, netreba sa báť života. máme ho len jeden a je sakra krátky (to zistíš keď bude dieťa oslavovať 2 roky a ty nebudeš chápať ako zbehli 😲😍 )
Daj si na každý deň jeden malý cieľ, napríklad zajtra ráno zoberieš kočiar, psa a pôjdete na polhodinu von. Nemusíš mať každý deň dom ako zo žurnálu ani seba. Najdôležitejšie je postarať sa o dieťa, prebalit, nakŕmiť, uspať. Všetko čo sa ti podarí nad to je bonus a pochváľ sa za to.
Základ je rutina. Začni v malom, po malých krokoch. Po dvoch - troch týždňov pridávaj ďalšiu vec. Nesnaž sa zvládnuť všetko naraz.
Ani ženy z "normálnych" rodín nerobia všetko super. Aj im sa nechce, mnohé nechodia von, neupratujú, nestarajú sa o seba.
Buď k sebe milá, maj sa rada, pochváľ sa. Veľa si tohto už zvládla, zaslúžiš si to.
Držím palce, nenechaj sa odradiť neúspechom.
Takto vyzerá podľa poučiek začínajúca depresia
A ako si fungovala v období pred dieťaťom? Myslím keď si mala už partnera, žili ste spolu, ale ešte ste nemali malú?
@teleskop presne som išla napísať...
autorka, ako spávaš? nemáš problémy so spánkom? Je dostatočne dlhý. nebudíš sa v noci resp. máš problémy so zaspatím? Takto začína depresia + človek sa prestane o seba starať.... je unavený, nič sa mu nechce, je mu zaťažko všetko spraviť...
rána bývajú ťažké, okolo obeda sa to zlepší - človek pookreje....
možno sa mýlim....
Hned sa mi zjavili viacere tvare z Vymeny manzeliek 🙈
Nedokazem si to predstavit...a vynara sa mi otazka, tvoj muz na tebe co videl? Svoju hodnotu by sme sice nemali odvodzovat od nazoru inych, ale ci by ta to aspon nejako nenakoplo...
vie o tomto tvoj muz? nechces mu teda dat volno nech ta v tomto usmernuje? nikto nemame radi prikazy, ale v tvojom pripade by ta to mohlo dotlacit na spravnu cestu
ja ti neverim 😀 take detstvo, a aby tvoj najvaznejsi problem, co ta trapi, bol, ze nemas v domacnosti rezim? a umyte vlasy? no tak ked ti to vadi, tak si ich umy, co sa tam da radit? 🙂
a mozem otazku, kto ti financoval studium, ked ste mali ledva na horcicove rozky?
@autorka, vzor spravania, navykov je dolezity ale ak dieta raz nechce, tak sa rodic moze aj ... bohuzial. A zasa poznam ludi, ktori vyrastali doslova v strasnych podmienkach, rodicia ich tahali k zemi a ti ludia su uspesni, pracoviti ...Takze vzor z domu moze pomoct, nieco ulacit ale v konecnom dosledku zalezi len a len na tebe.
Tiež som z podobného prostredia a poviem ti išlo to (a stále to ide) veľmi z tuha, ale snažím sa.
Keďže dieťa mám také aké mám, musela som stanoviť veľmi prísny režim čo sa času týka, ak to prešvihnem o 10 minút tak je zle. Každý deň sa snažím popri malej upratať kúsok, raz je to kuchynská linka, raz záchod a potom zas niečo iné 🤷♀️ každý deň sa snažím povysávať, jedlo varím vždy večer keď malá zaspí, koláč upečiem cez víkend, keď sa zje tak znova až cez víkend 🤷♀️ kúpila som si krásne oleje do prania, takže oprať a vyvesiť prádlo ma začalo tešiť. Do vysávača vonné guličky - keď povysávam vonia celý dom 🤷♀️ snažím sa každú jednu túto činnosť si ozvlastnit niečím čo ma na konci tej činnosti teší (napr. Aj tie vonné guličky vo vysávači). Keď si budeš veci robiť priebežne, už nebude taký "veľký" bordel a bude ti stačiť kratší čas na to dať všetko do poriadku. A jasné, sú aj dni keď sa mi nechce, neumyté vlasy schovám pod peknú šiltovku a ide sa 😅 Na prechádzku s kočíkom každý deň, každú prechádzku si niečím sprijemnim aby som sa na tú ďalšiu znova tešila. Keď si pri všetkom nájdeš niečo čo ťa na tom bude tešiť pôjde to omnoho ľahšie. Držím palce ❤️
Skús postupné kroky, obetuj 5 minút napríklad na koniku a trocha sa namaluj alebo si účeš vlasy alebo sa pekne obleč. Nemusíš mať všetko tip top,.len aby niečo z toho bolo lepšie. Pri varení napríklad netreba robiť niečo celú dobu, skús popri tom utrieť kuchyňu alebo vedľajšiu miestnosť. A zober psa a dieťa na chvíľku von spolu, tá ich radosť ti určite dodá energiu.
V prvom rade, máš môj obdiv za kus cesty, ktorú si prešla. Tak ako si sa rozhodla študovať, sama bývať, tak sa rozhodni denne spraviť niečo nové. Najskôr prechádzky s dcérou a keď budeš cítiť istotu, pridaj k prechádzkam psa. Ráno pridaj po hygiene krém na tvár a špirálu, a každý druhý, tretí večer si zaraď do činnosti umytie vlasov. Vpdu naber do menšej flaše a maj ju poruke a na očiach počas dňa, i do kočika ju vlož, keď ju budeš vidieť už sa napiješ a časom si telo samo vodu vypýta. Výborné je, že chceš, to je začiatok úspechu. Držím ti palce 🙂
@zuzanka.zuzu no, asi už ich mám veľa alebo za tie roky preťažený systém… ako hlava mi hovorí že je to somarina ale telo neposlucha.. vezmem psa na vodítko, idem s ním za plot a už len sa obzeram odkiaľ vybehne iný pes 🙈 a po rýchlej prechádzke keď psa len taham sa vratim domov 🙈
@teleskop to mi napadlo tiež ale toto má trapi roky.. len kým som nemala malú tak má nie az tak moc.. resp ignorovala som
@evamarek77 veď píšem že nie som nejaký spindur, do sprchy idem podľa potreby aj každý deň, každý druhý len vlasy si napr neumyjem.. nenakremujem tvar večer a pod. A keď som stretla muža chodila som do prace. Tam fungujem na 100%. Mala som vyššiu pozíciu, stretavala som aj klientov tak to bola rutina sa postarať o seba (nechodila som ako z katalógu ale zase ani špinavá). Len keď som prišla domov, tak som sa dala do teplakov, otvorila chipsy a zapla seriál :/ Žila som v poho na konzervách a cestovine a pod. A muž býval v inom meste tak sme sa len cez víkend videli a niekedy sám zhodnotí že nechape ako to so mnou vydržal, že som nikam nechcela chodiť a mala som doma bordel 🤷🏽♀️ zaľúbený bol 😀
@deti95060810 ja to už mám dlho, že zijem ako keby dvojitý život… keď idem do prace tak fungujem len doma nefungujem.. a teraz som na MD takze som doma.. no pri dieťati je to so spánkom ako kedy ale napr bordel som mala doma stále :/ Závidela som vždy kamoskam čo dokázali tak nejako fungovať aj samé doma.. Že robia veci pre seba..

Začni od seba...kazde rano si umyt zuby, osprchovat, umyt vlasy ked treba,nakremovat tvar, špiralu, čiste oblecenie...dalej ranajky, postarat sa o dieťa, navarit...kazdý deň upratať niečo...raz obyvacku a kuchynu, raz kupelnu a kuchynu...kazdý deň vyvenčiť psa...dieťa do kočika a ideš...mysli na to, ze sa musiš hybat a prechadzku potrebujes a dcera tiez potrebuje cerstvý vzduch...
Nejak takto si to ulož v hlave a pomaly to pojde...veľa šťastia...