icon

Žijem s nesprávnym partnerom. Mám si zvyknúť na egoizmus, alebo som precitlivelá?

6. sep 2021

Zdravim, potrebovala by som nestranny nazor na situaciu, kt. sa stala minuly tyzden. Pozvali sme susedov na grilovacku, dvaja dospely + dve deti. S dobrym planovanim bolo vsetko nachystane, bez stresu. Susedia dorazili, a zacali sme sa rozpravat pri drinku.
Musim povedat, ze som extrovertny typ cloveka, nemam problem nadviazat konverzaciu s cudzim clovekom, ci uz v skukromi alebo v praci.. lenze uplne ma sokovalo, ze susedia rozpravali o ich dovolenke, ja som sa ich samozrejme pytala doplnujuce otazky, ale oni sa ma nespytali ani len jednu, jedinu otazku ohladne nasej dovolenky, leta.. (partner zrovna pri tom rozhovore nebol, odbehoval, pripravoval gril) Aby som poskytla vsetky fakty, nemozem zamlcat, ze den pred tym stravil moj partner cas na cestnom bicykli spolu so susedom, cca 3 hodky, tzn bola tam aj ta konverzacia ohladne dovolenky.. Hrozne ma to skrelo, myslim si ja si k sebe pozvem susedov a oni nemaju ani stipku slusnosti, aby aspon predstierali zaujem o moju osobu??
O den neskor, v piatok po praci, pri dobrej vecery som sa partnerovi zverila so spomenutym sklamanim, hovorim mu, ze ma to prekvapilo a ranilo, ze mi susedia neadresovali ani len jednu otazku atd.. vykolajila ma partnerova reakcia, kt mi hovori, ze ja som bol divna, ze som mala okolo seba akesi “divne vibracie”.. snazila som sa mu vysvetlit, ze moje spravanie bolo reakciou na ich egoismus, a nezaujem. Vykolajilo, ze mi vobec nerozumie, jasne nemusi so mnou suhlasit, ale ako nemoze rozumiet elementarnej veci, ze konverzacia je tvorena tym, ze sa obe strany zaujimaju o seba, nie tym ze jedna strana je pasivna a druha aktivna. Okey, tema ostala nevyriesena, nepohli sme sa nikde.
V sobotu vecer mi partner hovori, ze sused sa pyta, ci nechce ist s nimi v nedelu na jazero? Mlcala som, hovorim si, preco sa ma do pekla vobec pyta.. Potom hovori, ze on vie ze rychlo rozmyslam, preco nic nehovorim, tak som mu povedala, ze zial nemam chut sa stretavat s egoistickymi ludmi, v kt. spolocnosti sa necitim dobre. Este aby som k tomu dodala partnerovu reakciu na suseda z pred par dni : partner si spravil opravnenie na soferovanie lodky a cez tyzden mi ukazoval nejake vyhodne inzeraty, hovorim mu, preco nekupis lodku spolu s niekym napr. So susedom, a on mi hovori, s nim mi si nekupil, lebo on je egoista. Tzn, ze kej ja poviem, ze susedia su egoisti, mimochodom jeho kamarati, poznali sa davno pred tym, ako sme sa my dvaja zoznamili.. tak je ohen na streche, ale ked to povie on, tak je to ok.
Snazim sa reflektovat na svoju osobu, urcite sa mi podobna situacia stala v minulosti, preco ma to viviedlo z miery prave v tejo situacii? Je moj partner tiez riadny egoista, a preto mi nerozumie a este k tomu nemame rovnake hodnoty, alebo som precitlivena?

elizabet173
6. sep 2021

ak nemáš záujem sa stretávať so susedmi každý týždeň (ani ja by som nemala). tak sa s nimi nestretávaj. Dohodnite sa s mužom, že raz počas leta urobíte grilovačku u vás, raz pôjdete k nim a finito. Ak muž chce, nech sa so susedom stretáva na cyklovýletoch, nech sa stretáva. Riešiš podľa mňa somariny, pre udržanie dobrých vzťahov by som to dva krát za rok prežila, inak by som sa vyhovorila na rodinu a vlastný program a vyriešené. Skutočne pôsobíš dojmom - nemám problém, vyrobím. Bola si úplne vykoľajená z toho, že si sa nemohla pochváliť s dovolenkou. Ak sa ľudia zaoberajú takýmito somarinami, tak sa nedivím, že je polovica národa na antidepresívach.

staronova
6. sep 2021

Aj my sme niekedy castejsie travili cas. Sme sa odstahovali do domu, cize viac roboty. Oni v byte. My sme vzdy po stretnuti ako bičom zbití. Nechceme to stretavanie uplne seknut. Mne ale “rozhovor” s nimi pride bezduchý, nezaujímavý, chvalenkársky. Skratka mlatenie prazdnej slamy. Pripadam si pri nich ako somár, co má iba híkať.

sabina1998
6. sep 2021

Skús si položiť otázku či ťa úprimne zaujíma ako prebiehala susedovych dovolenka? Ľudia sa často rozprávajú len preto “aby reč nestála” . Mám známych ktorí mi do detailov rozprávajú o svojich zážitkoch a prihodách a nie sú schopní vypočuť toho druhého. Som na to priam alergická a snažím sa nestrácať s nimi čas.

0silvia0
6. sep 2021

Evidentne si so susedmi sadol tvoj muz viac a asi si musis zvykat na to, ze ty tam budes so svojimi vztahovo narocnymi narokmi navyse.

lucka_ke
6. sep 2021

ja ťa chápem, nestretávala by som sa s nimi pravidelne, ak tak nárazovo a chlap nech so susedom športuje sám

oliolijanka
6. sep 2021

Vies co? Vypisujes tu svoje problemy, vykecavas sa tu, my to musime citat..."len ja, ja, ja..." a vobec si sa nespytala, ako sa mam ja, alebo aku dovolenku som stravila, ani akych susedov mam. S tebou si lodku nekupime!
Prisla by som ti normalna, keby som nieco take myslela naozaj?

Ja si kolkokrat po dialogu uvedomim, ze o druhom diskutujucom nic neviem, ale ze ja som povedala este aj co sme mali na obed v skolke pred sto rokmi.
Nie je to tym, ze by som si druhych nevazila, ale jednoducho mi to pride tak, ze druhym by to mohlo byt neprijemne, ze vyzvedam.

autor
6. sep 2021

@elizabet173 neslo o pochvalienie sa ohladne dovolenky, sorry ak to tak vyznelo.. Slo mi o obycajny ludsky zaujem, kt tam chybal, hocijaku otazku ako sa mas, co praca, co mas nove.. proste neprislo nic.

autor
6. sep 2021

@staronova presne taketo pocity mam s tymito susedmi/ kamosmi.

h2
6. sep 2021

Nechcela by si vysvetliť ten názov? Hlavne to: Žijem s nesprávnym partnerom.

autor
6. sep 2021

@oliolijanka ved nemusis citat! 😀 vyssie som to vysvetlila, neslo a priori o temu dovolenka, chybal tam akykolvek ludsky zaujem.

autor
6. sep 2021

@h2 nechapem, co mam vysvetlovat, nazov bol korigovany adminom, pred tym tam bola ciarka, kt menila vyznam.

zuvelyn
6. sep 2021

Tvoj partner ma pravdu. Mna tvobec nezaujímajú dovolenky kohokoľvek, kolko zubov ma Adamko alebo akého **** šéfa ma Anča z dolného konca ako aj ďalších x vecí a tak sa na ne nikdy nepýtam a preto som egoisticka? Mam sa pýtať na somariny aby som udrzala small talk a tvaraila sa pri tom zaujato. Rozprávame sa o SPOLOČNÝCH záujmoch. Ked si bola taka ohrdnuta a chcela si sa pochváliť mala si začať o dovolenke rozprávať sama ked si taký extrovert... To že sa ľudia nejdú pokakat za tvojou osobu z nich podľa teba robia egoistov? Si divná osoba podľa toho tvojho prvého príspevku 🤷🏼‍♀️

h2
6. sep 2021

Nechápem, čo nechápeš. Podľa názvu to vyzerá, že máš problém s partnerom. Podľa textu, že máš problém so susedmi. S partnerom teda všetko OK? Alebo Ťa naštval tými divnými vibráciami?

karolinakr
6. sep 2021

V prvom rade sa spytaj partnera, o čom sa deň predtým rozpravali 3 hodiny na bicykli, možno o vašej dovolenke, tak sa nečuduj, že na 2, deň už nemali otázky, lebo im boli všetky zodpovedané..

oliolijanka
6. sep 2021

No ved toto toto... aj tebe chyba akykolvek ludsky zaujem o nas ostatne diskutujuce.

Ty tomu ani vobec nerozumies, co ti pisem. Uz to tu bolo napisane, si prilis egocentricka.
Najvacsi priestupok voci narcisovi je povedat mu, ze je narcis🤷‍♀️

lilka5566
6. sep 2021

Ja osobne tiež nemám rada keď sa s niekym bavím a stále rozpráva len o sebe a vôbec nič sa neopyta. Načo ta potom niekam volaju a chcú s tebou tráviť čas. Normálna komunikácia je keď sa dvaja bavia a aspoň troska sa zaujimaju o názor a tak celkovo o toho druhého. Neber to v zlom, ale ja sa preto nepýtam na názor ostatných, keď sa necítim dobre v nikeoho spoločnosti nebavím sa s ním a hotovo, nepotrebujem názor niekoho iného 😁

autor
6. sep 2021

@oliolijanka samozrejme, ze ma zaujima kazda odpoved, z casoveho hladiska nemam zial moznost reagovat na kazdu odpoved!
Okey, ja ti tvoj nazor na moju osobu neberiem, ja na tvoju osobu nazor nemam, lebo si ho nevytvaram na zaklade par sprav, alebo zostrucneneho textu. Maj sa dobre!

lvula
6. sep 2021

Normálne uvažujem, ktorá čiarka by dramaticky menila vyznam toho nadpisu a neviem na to prísť 😄

mamamasama
6. sep 2021

No dobre tak nam napis aka bola dovolenka. Mozno ti bude potom lepsie na ♥️

zuzudrnda
6. sep 2021

Ahoj. Asi Ti rozumiem. Pozvala si a pohostila navstevu, ktora zrealizovala svoje spolocenske potreby. Zaujimaju Ta ini ludia a si sklamana z ocakavani, ze oni to budu mat rovnako. Nemaju a Tvoj partner to neriesi preto, ze muzi su vseobecne menej zvedavi a menej analyzuju. Podla mna ste pekne vyvazeni v tomto 🙂. Som podobna, mna uprimne zaujima vsetko a rada sa dozviem nove veci, zaujimaju ma ludia. Vacsina ludi to takto proaktivne nema. Radi sa pocuvaju a ak by si zacala sama rozpravat vysoko pravdepodobne Ta vypocuju. Uprimny zaujem je v dobe socialnych medii este nizsi. Mne to az tak nevadi, pytam sa nezistne. Je to moja rada aj pre Teba-neocakavaj. A ak sa v ich spolocnosti necitis dobre, si slobodna v rozhodnuti nestretavat sa s nimi. S partnerom si dajte vinko na zahrade a tes sa z babieho leta 🍷🌸

buberova
6. sep 2021

Inak... Mala som spolužiačku ktorá tiež stále hovorila o sebe, nikdy sa neopýtala že čo ja alebo ako ja a keď som už povedala niečo o sebe tak znova nereagovala na to aby som o tom povedala niečo viac ale brala to ako podnet aby znova povedala niečo o sebe.. napríklad ja hovorím my sme jedináčikovia takže sa asi toto a toto nestane a jej reakcia na to že a môj manžel je z 5 súrodencov a už sa znova bavíme o jej a jej manželovi. Je to neskutočne otravné, s takým človekom sa nie dobre rozpráva a aj podľa mňa by mal človek byť schopný aspoň zo slušnosti sa opýtať na život iných..

marca12
6. sep 2021

Ja teda absolutne vobec nerozumiem v com je problem. Ak ti nesia,stretavajte sa minimalne,ale aby som sa kvoki tomu hnevala s muzom a rozoberala kto je aky egoista.

janka_266
6. sep 2021

@simca06022011 tiež mám ten problém 🤣 a potom veľakrát rozmýšľam rýchlo, že čo by som sa mohla spýtať, väčšinou sa nepytam lebo má nič z tej témy nezaujíma, ale častejšie je to preto, že sa nedostanem k slovu pri niektorých 🤣 🤷‍♀️

sidicek
6. sep 2021

@marca12 podľa mňa sa muž chce stretávať a ona nie, tak vzniká medzi nimi konflikt. Ona je náročnejšia na kvalitu priateľov a jemu je jedno s kým to pivo vypije

lubkavargova1
6. sep 2021

Ajaj k tebe len tolko, egoisticka si ty a si typ cloveka od ktoreho ruky prec a radsej na heeeeeeeet par kilometrov.
Co ta trapi, ze na achkali, ze aku ste mali super dovolenku a nepytali sa a tym padom si sa nevedela chvalit? No tak ich to nezaujimalo a hotovo. Proste musis prijat fakt, ze nie kazdy padne na rit z vas a ziju si svoj pokojny a pohodovy zivot...neviem, tu citim naozaj vela negativnej energie ako povedal tvoj partner, zla aura..toxicky clovek ako uz bolo povedane...inak velmi neanalyzuj zivot a co si kto o tebe mysli, lebo casom skoncis naozaj sama, kazdy sa ti bude tranit.. nie kazdy si o tebe musi mysliet, ze si terno na svete.

zuzpap
6. sep 2021

porovnávať kúpu lode s doplňujúcimi otázkami k dovolenke, tak to je už iný level...partner si všimol tvoje divné vibrácie na ich egoizmus, no chudáci susedia ani netušili, že to oni sú na vine...pozvali vás k jazeru, no ty namiesto radosti, že sa o vás zaujímajú, si sa neegoisticky ofučala...ešte keby si prečítali ako ich počas návštevy sleduješ a dokážeš o tom napísať román, tak by viac prah vašich dverí neprekročili 😅

marca12
6. sep 2021

@sidicek aj my mame takych priatelov resp.moj partner. Respektujem ved nie je s nimi kazdy vikend. Vytvarat dusno len kvoli tomu nema zmysel. Nema pravo mu zakazovat s kym sa ma kamaratit

bosorka2302
6. sep 2021

mozno len suseda nechcela vyzvedat, aby nevyzerala ze vytahuje veci. Mozno cakala ze sama povies. Ved mozu byt egoisticki aj nemusia a zas ak si inak rozumiete, neublizia vam a pomozu vam tak ti moze byt jedno ci su ci nie su egoisticki. Ja mam tiez kamaratky, ktore nie su az tak empaticke, ale na kavickovanie su v pohode. A potom mam kamaratku empaticku,ktora vypocuje, pomoze ale zas kavickovat nechodime,lebo to nema rada. Kazdy sme nejaki

minutka
6. sep 2021

@buberova presne suhlasim. Nasa mama je takato nezdvorila a samoluba. Mame ju sice rady ale neda sa obcas fakt pocuvat pri rozhovore so znamymi. Az sa hanbime za nu

sasa1310
6. sep 2021

ja sa tiež nepýtam na dovolenky. Lebo ma to jednoducho nebaví a nezaujíma. Ani nezačínam nikomu rozprávať o tých mojich dovolenkách.