Žijem s nesprávnym partnerom. Mám si zvyknúť na egoizmus, alebo som precitlivelá?
Zdravim, potrebovala by som nestranny nazor na situaciu, kt. sa stala minuly tyzden. Pozvali sme susedov na grilovacku, dvaja dospely + dve deti. S dobrym planovanim bolo vsetko nachystane, bez stresu. Susedia dorazili, a zacali sme sa rozpravat pri drinku.
Musim povedat, ze som extrovertny typ cloveka, nemam problem nadviazat konverzaciu s cudzim clovekom, ci uz v skukromi alebo v praci.. lenze uplne ma sokovalo, ze susedia rozpravali o ich dovolenke, ja som sa ich samozrejme pytala doplnujuce otazky, ale oni sa ma nespytali ani len jednu, jedinu otazku ohladne nasej dovolenky, leta.. (partner zrovna pri tom rozhovore nebol, odbehoval, pripravoval gril) Aby som poskytla vsetky fakty, nemozem zamlcat, ze den pred tym stravil moj partner cas na cestnom bicykli spolu so susedom, cca 3 hodky, tzn bola tam aj ta konverzacia ohladne dovolenky.. Hrozne ma to skrelo, myslim si ja si k sebe pozvem susedov a oni nemaju ani stipku slusnosti, aby aspon predstierali zaujem o moju osobu??
O den neskor, v piatok po praci, pri dobrej vecery som sa partnerovi zverila so spomenutym sklamanim, hovorim mu, ze ma to prekvapilo a ranilo, ze mi susedia neadresovali ani len jednu otazku atd.. vykolajila ma partnerova reakcia, kt mi hovori, ze ja som bol divna, ze som mala okolo seba akesi “divne vibracie”.. snazila som sa mu vysvetlit, ze moje spravanie bolo reakciou na ich egoismus, a nezaujem. Vykolajilo, ze mi vobec nerozumie, jasne nemusi so mnou suhlasit, ale ako nemoze rozumiet elementarnej veci, ze konverzacia je tvorena tym, ze sa obe strany zaujimaju o seba, nie tym ze jedna strana je pasivna a druha aktivna. Okey, tema ostala nevyriesena, nepohli sme sa nikde.
V sobotu vecer mi partner hovori, ze sused sa pyta, ci nechce ist s nimi v nedelu na jazero? Mlcala som, hovorim si, preco sa ma do pekla vobec pyta.. Potom hovori, ze on vie ze rychlo rozmyslam, preco nic nehovorim, tak som mu povedala, ze zial nemam chut sa stretavat s egoistickymi ludmi, v kt. spolocnosti sa necitim dobre. Este aby som k tomu dodala partnerovu reakciu na suseda z pred par dni : partner si spravil opravnenie na soferovanie lodky a cez tyzden mi ukazoval nejake vyhodne inzeraty, hovorim mu, preco nekupis lodku spolu s niekym napr. So susedom, a on mi hovori, s nim mi si nekupil, lebo on je egoista. Tzn, ze kej ja poviem, ze susedia su egoisti, mimochodom jeho kamarati, poznali sa davno pred tym, ako sme sa my dvaja zoznamili.. tak je ohen na streche, ale ked to povie on, tak je to ok.
Snazim sa reflektovat na svoju osobu, urcite sa mi podobna situacia stala v minulosti, preco ma to viviedlo z miery prave v tejo situacii? Je moj partner tiez riadny egoista, a preto mi nerozumie a este k tomu nemame rovnake hodnoty, alebo som precitlivena?
ešte dobre, že nie som tvoja suseda...nechápem aký máš problém...no zdá sa mi, že aj keď nemáš, tak ho proste vyrobíš
No mne prides moc precitlivela a to pouzivam slusne slovo ... so susedmi je lepsie vychadzat dobre. A to, ze sa teba nic neopytali, nemusi znamenat, ze by ich nezaujimalo, ale napr. to, ze nechcu strkat nos do tvojich zalezitosti...ked si sama o tom, nezacala, mozno im to bolo blbe.
@loginexistuje Prosim ta rozvi svoju odpoved, daj mi trochu detaily, co je na mojom spravani toxicke, dik
Chápem ťa že sa ťa dotklo že sa nezaujímali viac o teba ale spôsob akým to riešiš a že si kvôli takej blbosti schopná napísať tak dlhý príspevok je podľa mňa dosť divný. Proste nerieš...
@simsalabim sby som to uprestnila, su to susedia, lebo byvaju na tej istej ulici, ale oni su kamarati.. su tam uzsie ako susedske vztahy
@len_nig samozrejme, ze som sa o tom bavila s kamoskou, ta mi hovorila, ze moj partner je divny, cize zaujima ma nestranny pohlad na vec
nejdem sa vami k vode, lebo ste sa ma nespytali na nasu dovolenku!!! a dup a dup a dup!
wtf?
Napíšem za seba. Neriešila by som absolútne. Chlapi prebrali raz nebudú zas dovolenku rozoberať. Susedu nespomínaš.
Stretli ste sa prvýkrát? Podľa jedného razu, by som nesudila a dala šancu susedských vzťahom.
Za mňa preháňaš.
vies co, iste by sme si nerozumeli, pretoze ja si tiez kolkokrat uvedomim, ze sa velmi malo pytam ludi :D kolkokrat si to musim pripomenut, ze musim sa nieco opytat, lebo si budu neviem co mysliet o mne... A ano, podla mna prehanas. A ani to pre mna nie je egoisticke. A nie, tvoj chlap je na tom celkom ok, reakcia na teba je zvlasnta, kupit lodku so susedom je tiez somarina, ale co je to za argument, ze nebude kupovat nieco s egoistom? nevytiahol to len preto, ze si ich tak ty oznacila? Inak podla mna cely tento probelm ani nie je problem, len zvelicenie uplne normalnej situacie. Co ako ma chlap robit? Ludia su rozni, nemozeme sa hnevat na cely svet, lebo sa neopytal ako bolo na dovolenke.
tvoje reakcie a popisy udalosti obsahuju znaky narcistickeho spravania a si vyrazne sebestredna a na zaklade toho posudzovat ci si so spravnym partnerom ??? chudak chlap ze ta musi znasat a to tvoje neustale pitvanie veci ked ti iekto nedal dolezitost aka ti podla teba nalezi
@janage
Suseda je velmi uzavrety typ cloveka, to potvrdi aj moj partner.. snazim sa byt ta aktivna v rozhovore, ale obcas je to vycerpavajuce..
Nechápem, čo vlastne riešiš... Lebo takú litaniu napísať kvôli tomu, že sa nespytali na vašu dovolenku, je už dosť zvláštne. A ze kvôli tomu sú egoisti? Ak pár dní predtým muž im o tom rozprával, tak načo sa mali vypytovať? No a čo má kupovanie loďky spoločne s dovolenkou? Veď hádam kúpa je dačo iné, ako bezvýznamny rozhovor pri grile, tak do toho predsa len nemusí ísť, ak trebárs pozna suseda, že možno by z toho bol problém po finančnej alebo inej stránke.
Susedia Ti rozprávali o dovolenke a Ty si sa ich pýtala doplňujúce otázky. A vadí Ti, že oni sa Ťa na Vašu dovolenku nepýtali. No, ak si mala chuť rozprávať o dovolenke, mala si začať. Ja keď sa s niekým bavím o dovolenke, tak väčšinou ten človek povie nejakú informáciu, ja mu na to odpoviem, ako to bolo na našej dovolenke, niečo k tomu pridám, čoho sa zase ten druhý chytí. Rozhovor plynie tak nejak prirodzene. Keď niekedy vidím, alebo cítim, že druhá strana sa potrebuje vyrozprávať, dám im priestor. Ak chcem niečo povedať ja, tak to poviem, nečakám, kým sa budú pýtať. Potom aspoň nemusím byť urazená, keď sa nepýtajú. Prepáč, ale riešiš strašné kraviny.
A ešte: nechápem názov témy: "Žijem s nesprávnym partnerom." Či to zase zmenil nejaký iniciatívny admin?
No vidíš a v jej očiach si možno otrava, čo sa furt vypytuje na veci, ktoré si už muži dávno povedali😄
Prečo by si musela udržiavať konverzáciu? Tak mlčím. Introvert to vôbec nerieši.
Čo riešiš? Je nejak nechápem o čo ti ide! Mne to celé príde akoby si strašne potrebovala byt stredobodom pozornosti. A keď nie si, konec
Po prečítaní mi napadlo, že pre introverta sú ludia ako ty nočná mora. Totiž pre ňu, tvoju susedu, je vyčerpávajúci rozhovor s tebou. Neprekusneš chvíľu ticha, konverzácia musí pokračovať a riešiš debilinu ešte týždeň. Dúfam, že názov ti prepísal iniciatívny admin.
Ja ta nahodou chapem. Je slusne prejavit zaujem a konverzovat obojstanne. Lebo ked iba jeden clovek stale vyvija aktivitu, unavuje to. Necitila by som sa dobre v takej spolocnosti a nemusis sa predsa navstevovat s kazdym. A to aky je tvoj muz, na posudzovanie je malo jedna situacia
Aj mne sa javis byt precitlivela, vztahovacna, domyslava a aj trochu sebecka. Ale to je v poriadku, nemusia si vsetci na svete byt navzajom kamarati. Mozes sa proste zmierit s tym, ze so susedmi budete mat formalne vztahy a respektovat, ak si tvoj partner dokaze udrzat vztahy blizsie. Smutne by bolo, ak by si si pokazila vztah s nim iba preto, ze on vychadza s niekym, s kym ty nedokazes. A mimochodom, nemozes vediet, ci suseda vecer nezaspavala s vycitkami, ze sa ta na dovolenku neopytala, lebo je mozno introvertnejsi typ. Napriklad mne je trapne od ludi vyzvedat taketo veci a kolkokrat sa nepytam, aby som neliezla ludom prilis do sukromia, aj ked niektori by asi ako ty radi o sebe rozpravali. Ale ja im v tom nebranim, mozu, budem rada, len nevyzvedam. Esteze sa neurazaju.
Suhlasim s @loginexistuje.
Okrem toho, ze si toxicka a egocentricka, tie narcisticke sklony prave vidim u teba. Od ludi ako si ty davam ruky prec, v sukromi, aj profesne.
Ani sa necudujem, ze ta nepozvali k vode. Si otravna a urazliva, a ked nieco nie je po tvojom, rychlo sa odut alebo inym manipulativnym sposobom nejako docielit svoje.
Aby sa nestalo, ze ta k vode posle sam partner.
Ano mam znacne analyticke schopnosti, preto taky detailny text.. ospravedlnujem sa 😊
Nemam problem byt leader, ale vobec nepotrebujem byt stredom pozornosti, ani v praci ani v sukromi.. Ide mi skor o to, ze preferujem kvalitu and kvantitou, a asi preto sa zaoberam kvalitou vztahou.. zalezi mi na rodine, zalezi mi kamaratoch, zalezi mi aj na cudzich, inak by som napriklad nerobila dobrovolnictvo, a samozrejme sa zaoberam otazkou ci si ma vazia ini. Je to moje rozhodnutie koho si pozvem domov a s kym stravim cas.. vy neevalujete vztahy, beriete vsetko ako prijde?
Ved nikto ta nenúti udržiavať vzťahy, ktoré ta vyčerpávajú. Ja ta chápem v tom, že je náročné ak máš napr. návštevu, ktorá je len ticho a ty stále musíš byť tá čo udržiava konverzáciu, že proste necítiš ten záujem o rozhovor z ich strany. Sú ľudia, ktorí sa len nechajú zabávať, ale ty zas máš možnosť nepozyvat icha tráviť čas s tými co ti vyhovujú viac.
urcite by som sa stretla s niekym viackrat az potom hodnotila,mozno len boli taki nadseni zo svojeje dovolenky ,ze nestihli sa ani opytat na tu vasu.so susedmi je fajn mat dobre vztahy a snazit sa vychadzat a len super ak sa spolu idete aj zabavit. dala by som tomu este sancu, nabuduce sa ich nevypytuj ako sa oni mali alebo co nove, skus pockat ci sa cosi opytaju oni,ale rozumiem co myslis,lebo tiez nemam rada ked niekto rozprava o sebe a mna k slovu nepusti,nezaujima sa ako sa mam (mam taku svokru)
Uplne ta chapem. Aj my ked sa stretneme so sisedmi raz do roka na kofole, tak ony rozpravaju iba ktoru dovolenku ˇaju kde kupenú a kedy kde boli. Som z nich unavena, pretoze ak sa za hodinu zmoze ona na otazku smerom ku nam, skoci mi ihned do reci a pokracuje v svojom chvaleni.
Nie som ani extra introvert ani extrovert, ale napr neznášam keď sa ma furt niekto niečo vypytuje príde mi to ako by výzvedal, otázka stačí jedna dve a tým dostanem aj ja priestor sa niečo spýtať...
Na druhej strane ak chcem niečo povedať tak to poviem a nečakám kým sa ma začnú vypytovať, čiže ak je téma o dovolenka tak k nej poviem par slov v skratke a nemusím rozoberať celý harmonogram...
Loďku ani nič iné by som si s nikým nekupovala, dokonca ani s bratom nie, vyhnem sa tak prípadným nedorozumeniam v budúcnosti...
Ak by ma zavolali k vode, tak ak by som chcela ísť by som šla ak nie tak nie... Ale nerozoberala by som prečo nie, mozno ta pozvali len so slušnosti
@staronova, @ewka0012 Susedov/kamaratov poznam cca 2.5 roka. Ved presne o to mi ide, ak ich mam stretnut 1-2 do roka tak mi to moze byt jedno, lenze oni sa chcu s nami stretavat aj kazdy tyzden.. v kuse nieco navrhuju, lenze ja nemam zaujem o plytky typ vztahov, typu, kde sme boli a co sme kupili, tento typ vztahov je pre mna namahavy a nepotrebny. V konecnom dosledku su to mili ludia, lenze proste nie sme na rovnakej vlnovej dlzke, to je cele.
Tuto temu som absolútne nepochopila....mimo toho,stretávam sa s hocikým,ale nikoho by ma nenapadlo pýtať sa,ako sa mal na dovolenke,vôbec ma to nezaujíma.riesis hluposti

tvoj partner ma pravdu si divna za mna az toxicka