icon

Žijem s rozvedeným mužom. Čo so sviatosťami?

kkasickaa
23. jan 2016

Ahojte žienky. Poterbovala by som poradiť a počuť názory vás,ktoré máte s niečým takým skúsenosti...
Budúci týždeň má naša malá dcérka krst, tak som si povedala, že by sa patrilo ísť na spoveď, keďže som tam už pekných pár rokov nebola, LENŽE....žijem s rozvedeným mužom. Máme 5 mesačné dieťa, a mama mi povedala, že pokiaľ máme spolu dieťa a žijeme spolu tak nemôžme ísť ani na spoveď ani na prijímanie,nič...naozaj sa do toho až tak nevyznám,ale je to pravda? Je fakt, že by sme chceli mať svatbu v kostole, takže budeme musieť požiadať o anuláciu. Ako dlho to väčšinou trvá kým vám to "odklepnú"? Potrebujem počuť názory...ďakujem.

lucinkaboz
31. jan 2016

@slamienka to je trochu zcesty, čo tvrdíš....uplne mimo

zuska2001
31. jan 2016

je to otázka tvojho svedomia. Niektorí sa vyspovedajú a ak im dá knaz rozhrešenie, idú na prijímanie. Ale môže sa stať, že kňaz ti ho nedá.... Ja som vydatá, ale iba úradne, nie v kostole a mám problém s prijímaním. Nechodím naň, pretože moje svedomie mi hovorí, že žijem v hriechu. Asi je to na každom, ako si to s Bohom vykecá 🙂 ( a akého liberálneho kňaza nájde)

lucinkaboz
31. jan 2016

@slamienka nemám o čom premýšlať, človek ak pacha hriechy može sa modlitbou vyspovedať pred bohom-či ježisom, len on a boh, nato nepotrebuješ knaza, uprimne ked niečo vyznavas, nepotrebuješ nato každy mesiac knaza...vyznavajte sa zo svojich hriechov....tym sa mysli knaz? ja myslim ze nie, ovela viac zavazi spokora človeka pred bohom a nie odriekanie ....pred knazom
modlitba ma byť tvoja spoved, modlitba nemá byt naučeny verš v tom je medzi nami rozdiel
katolicka cirkev si sama urcila pravdidla a mnoho je takých pravidiel, , ktore by sa samotnemu jezisovi nepacili, napriklad zlatom zdobené kostoly, ci spoplatnené služby sa obrad, za krst!!!! ktore sa dávaju na tajnáča, alebo aj s pytanim si knaza... mysliš si že Ježiš by suhlasil, aby sa za krst brali peniaze? za pohreb? prečo knazi maju plat od statu? ved nech pracuju a poobede služia...prečo nie? Ved sa to prieči rozumu, nerozprávaj mi tu o pokore...ja pokoru mám, voči samotnemu Ježišovi, nie voči cirkvi. Cirek je pre mna len nástroj, ako využivať spoločnosť...ste katolici, ste krestania,ale ako rozmýšlate...ježiš bol cista bytost, plna lasky a dobroty, možeš stotožnit ježisa s chovanim sa cirkvi?

marcah
31. jan 2016

@lucinkaboz ty si nedavala deti krstit? (teda neviem ci nejake mas, ak nie tak sa ospravedlnujem za otazku)

hanickadusicka
31. jan 2016

....čo Boh spoji,človek nerozdelí....takže taký papier ti môžem dať aj ja.Je to blbosť,pripadá mi to,ako kedysi predávala cirkev ľudom odpustky... 🙂

sardinka335
31. jan 2016

@marcah si myslíš, ze sa ti prizná? Tá má svoje naboženstvo..

hanickadusicka
31. jan 2016

lucinkaboz...klobúk dole,napísala si to krásne,diplomaticky... 🙂 🙂 🙂

qwertxy
31. jan 2016

ahoj, prispevky predtym som necitala, takze ti priamo odpoviem na tvoju otazku - skusenosti mojej svagrinej.... ak sa tvoj sucasny partner zenil v kostole, tak vas v kostole uz nezosobasia, o anulaciu mozes poziadat, ale sanca, ze ti ju uznaju, je minimalna, takmer ziadna, to by tam musel byt velky dovod - zamcanie dolezitej veci pred uzavretim sviatosti, o tom si mozes este precitat... co sa tyka spovede - na nu samozrejme pozes ist a malo by to byt tak, ze ak lutujes, budu ti odúpustene hriechy, no vec, ze zijes bez manzelstva by ti knaz nemal "odpustit" - snad chapes, ako to myslim.... a ano, oficialne by si preto nemala chodit na sv. prijimanie.... co sa tyka krstu - to zalezi od konkretneho knaza - to si asi mala stastie, ze ti dieta chce pokrstit bez problemov, nie kazdy taky je a bohuzial v tomto knazi jednotni nie su /neviem preco, kedze si myslim, ze o tom musi byt niekde v tych "krestanskych zakonoch" jasne stanovisko (neskumala som)

hanickadusicka
31. jan 2016

@angela5 ...čiže kúpili si za nemalé peniaze odpustok od cirkvy...ľudia,otvorte oči...

slamienka
31. jan 2016

@lucinkaboz ach jaj jaj, ty si určite Jehovistka, iné už fakt neviem, alebo nejaká iná sekta. Takže nebudem s tebou debatovať, lebo sa to už ďalej nedá. Vidíš to sama, že stále píšeš klamstvá a somariny. Teda, ak si rozumná, asi si to pochopila, že tvoje komentáre sú blbosti.
Ty máš také scestné informácie, že fakt neviem, kde na tie B L U D Y chodíš.
Ale nedá mi ešte nereagovať na pár vecí.
Krstili sme s manželom 3 deti a kňazovi sme nedávali žiadne peniaze. To akože 1x počujem. Ak aj niekto dáva peniaze, tak asi preto, že chce... Tak je to jeho vec, ak to spraví. Podalsie, nespin a neosocuj Cirkev, keď vobec o nej nič nevieš, ani do nej nepatris. V Cirkvi sú ľudia, každý z nich má chyby, to je jasne, samozrejme aj ja. Ale keby sme tie chyby nemali, tak by sme asi boli všetci svätí, nie???? A to teda nie sme, tak preto, ako niekto robí dobre meno Cirkvi, tak sú aj takí, ktorí jej robia zle meno, svojim nesprávnym konaním. Ale aj tak, sme ako jedna veľká rodina. Stojíme pri sebe a veríme v to, čo nám Pán Boh, aj skrze Pannu Máriu, Aj skrze jej syna, Pána Ježiša zjavil.
Kresťanská láska nemá byť o nenávisti, ale o zachovávani Božích zákonov, Desatora, atď. Nejdem to tu vypisovať.
Vieš, určite si fajn človek, ale čo sa týka viery, nekritizuj niečo, v čo neveríš. Jednoducho to skus akceptovať. Vidím, že máš iba samé zle skúsenosti s našou cirkvou, tak preto sa Ta snažím aj pochopiť. Ale ber to tak, že to, či si myslíš iba ty, nemusí byť pravda. Človek častokrát posudzuje niečo, o čom si myslí, že pozná, a môže sa veľakrát aj mýliť. Takže asi tak. Ja som veľmi šťastná a spokojná, že som katolícka. Aj ja tvorím Cirkev, do ktorej patrím, aj keď mám veľa chýb, ale snažím sa, aby to nebolo ešte horšie 🙂 S veselou náladou sa lúčim a nebuď taká pesimistka...
Keby som Ta poznala naživo, veľmi by ma potešilo ta presvedčiť, že nie všetko je zle, ale niekedy musíš pre to aj ty niečo urobiť, aby bol svet krajší.

lucinkaboz
31. jan 2016

@marcah nie nedávala...pokrstene deti....nepokrstene deti, kto chce, veri aj bez svatenej vody, kto chce može sa dat pokrstit .Nie je doležity krst a svadba v kostole, doležite je čomu človek veri...a ako sa správa cely život
Verit možeš aj bez knaza a bez cirkvi
teda ak ste veriaci...isto pametáte na dievcinu ktora videla pannu Mariu(Litmanová)
odporučam pozrieť....zodpovedala mi par otazok o cirkvi
je smiešne napisat, že som jehovistka,alebo sektárka, len preto lebo mam trosku iný nazor na cirkev...tak neviem,ale s podobnymi nazormi na cirkev sa stretávam dennodenne, to že chodite do kostola a nemáte clastne ani svoj nazor z vas krestanov a dobrých ludi neuveri..treba sa správať ako Ježiš , nie ako cirkev.Pápežovi bozkavať ruku....to hej, spoved vas oslobodi...to ano a pachajte zlo dalej, ved mate istotu u knaza...nemám uz s vami debatovat....mne je luto skor vas...

zazalienka
31. jan 2016

@kkasickaa nečítala som diskusiu, len odpoviem na otázku.. tiež som zo silno katolíckej rodiny, mama nevedela predýchať že frajer je rozvedený s dcérou, rozvádzali sa kvôli tomu že žena si našla chlapa.. to najskôr mama neverila, ale potom pochopila že nie ja som bola príčina.. ale to o inom.. takže môj bol sobášený v kostole, rozvedený, ja slobodná.. brali sme sa na úrade, keďže bol predtým sobášený v kostole.. Malý je riadne pokrstený, ja na spoveď môžem, ale na prijímanie nie, pretože oficiálne žijeme na kope pred cirkvou.. no a krstná som bola za slobodna, na birmovku som krstniatkam ako birmovná mama tiež nemohla, pretože žijem na kope.. čo na tom že spokojne a šťastne.. takže to mám na stálo takto

qidko
1. feb 2016

@zazalienka Moj byvaly spoluziak je knaz raz povedal ze chriech neide do ust ale z ust .A on je aj toho nazoru ze ak dvaja su zosobaseny a nevedia spolu zit nech sa rozidu ako sa zabiju a ublizuju detom.Sam ma sestru ktora bola tyrana od manzela takze vie o com rozpraval a ja si myslim ze aj Ked zijes na "kope" a si stastna nie si zla netrap sa tym vies kolko ludi len u nas na dedine ziju dvojity zivot?Cez tyzden sa pije gembluje vyhananie rodin z domu a v nedelu v kostole ide hrdo pred oltar citat.Tak co je horsie

caesar7
1. feb 2016

Ludia evidujete kolko casu a umelych problemov vas stoji to ze sa nechavate manipulovat cirkvou?

marcah
1. feb 2016

@lucinkaboz preco si myslis ze pacham zlo?

ilaryja
1. feb 2016

@caesar7 prečo mas pocit že cirkev manipuluje hm??? Kto si chce najst problem tak si ho vždy najde.....

lynn333
1. feb 2016

@caesar7 prave naopak 😊 tvoja viera ti dava kridla,tak let... 😊

ilaryja
1. feb 2016

@lucinkaboz podla Teba Ježiš a cirkev su dve rozdielne veci ak som to pochopila spravne tak,,, Tak kto je podla Teba hlavou cirkvi????kto založil cirkev????

marcah
1. feb 2016

@zazalienka uplne presne moja situacia 🙂

mima4
1. feb 2016

@marcah
kto tvori cirkev? - ludia
dokazu ludia manipulovat? - dokazu
tak teda to dokaze hocijaka cirkev, lebo je tvorena ludmi, z masa a kosti 😉

a kto je hlavou cirkvi?
no predsa Jezis, nikto iny!
ale ide o cirkev svatu, ktoru tvoria ludia, ktori ziju s Kristom a cirkev je nevdiitelna, neda sa jej dat ziadna nalepka (ecav, rkc, apostolaci,..atd) a v tom je jej biblickost..ze nie je uzavreta v ludskej instutuciii, ale jej miesto je v nebesiach... - toto je cirkev dana Bozim slovom.

zuzada29
1. feb 2016

Noooo je to takto: mama tvoja mala pravdu, naco pojdes na spoved ked ti tam knaz nebude moct dat rozhresenie lebo zijes v hriechu ( v jednej domacnosti s chlapom, ktory nie je tvojim manzelom). Jedine ak by si tam na spovedi slubila a to aj spravila ze sa hned od neho odstahujes az kym nebudete manzelia, lenze mate uz dieta. TAkze ked to chces dat do poriadku tak je potrebne sa s nim zosobasit. Je otazne kde bol tvoj manzel sobase predtym a ci je on veriaci alebo nie, lebo: ak je katolik pokrsteny tak mu podla cirkevneho prava vyplyvala povinnost zosobasit sa v kostole a ak sa sobasil v kostole tak ma pred cirkvou stale platne manzelstvo a treba ziadat o vyhlasenie za neplatne na cirkevnom sude a to sa zvykne tahat dlho. Ale ak bol pokrsteny a sobasil sa na urade tak nemal pre cirkev platne uzavrete manzelstvo takze tam netreba ziadat ziadnu anulaciu, rovno sa mozete zosobasit po absolvovani nauky. Ale ak nebol krsteny a uzavrel sobas na urade tak pre cirkev je to platne manzelstvo a tu tiez treba ziadat cirkevny sud o neplatnost.

zuzada29
1. feb 2016

@qwertxy k tomu krstu - pri krste sa rodicia zavazuju ze budu dieta vychovavat v krestanskej viere a ako to mozu zarucit ked tak oni neziju, tak asi preto maju knazi na to rozne stanovisko.

marcah
1. feb 2016

@mima4 hmm, to patrilo mne alebo som len omylom oznacena?

mima4
1. feb 2016

@marcah sorry, ty si tam omylom...patrilo to
@ilaryja

fidka79
Odpoveď bola odstránená
sardinka335
1. feb 2016

@fidka79 mas pravdu ze Boh prijme kazdeho, kto sa mu zveri...len problém je ten, ze väčšina chce len ten krst, 1.sv. prijimanie, birmovku o nejake ,,duchovno,, nemaju velky zaujem ...tam slubuju hory doly pred oltarom ,,Pána Boha za nohy a čerta za rohy,, a len čo je po ceremoniii tak ich v kostole nikto neuvidi a ani dieťa k ničomu čo tam slubovali nevedu...to je realita...zial...potom uz zrazu im kostol ani cirkev netreba.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
sardinka335
1. feb 2016

no vidim ze ste sa kočky našli... 😀 😀 😀 lebo neviem kto vam nabalachal do hlav, ze ludia v kostole to beru tak, ze mozu vrazdit, kradnut a ved vyspovedaju sa a bude im odpustene.... Tak ano....na dedinách východne od BA som tiež videla v RKC pristup ludi ze des bes...ale tam je to tradicia....zvyk...nič hlbšie v tom mnohí nehladaju - proste to by bola hanba v nedelu neist do kostola. A uplne sa smejem ako poznate len rimsko katolicku cirkev...pritom tu mame dalšie 2 kde sa ani nespovedaju...no jo, holt kazdy ma iny level poznania...

hanickadusicka
1. feb 2016

@ilaryja Máš pravdu,cirkev založil Ježiš,ale nie takú,aká je a aká bola odjakživa.Ježiš bol chudobný,krstil a všetky obrady vykonával v mene lásky k blížnemu,čo sa o cirkvi povedať nedá.On takú cirkev nechcel,aby kňazi,biskupi,kardináli žili v prepychových vílach,vozili sa na prepychových autách,brali za každý úkon nemalé peniaze,ožobračovali ľud,tak ako kedysi,tak aj dnes.Koľko hladujúcich detí by cirkev zachránila,keby sa vzdala aspoň tretiny majetku...je to do neba volajúce,Ježiš založil cirkev,krorej hlavným poslaním malo byť pomáhať chudobe.To nie je ani z daleka Ježišova cirkev,tú si založili ľudia podľaseba.Cirkev nemá sbsolútne nič spoločné s Ježišom a s Bohom.Príde čas,ked to každý pochopí....

fidka79
Odpoveď bola odstránená