Žijem s rozvedeným mužom. Čo so sviatosťami?
Ahojte žienky. Poterbovala by som poradiť a počuť názory vás,ktoré máte s niečým takým skúsenosti...
Budúci týždeň má naša malá dcérka krst, tak som si povedala, že by sa patrilo ísť na spoveď, keďže som tam už pekných pár rokov nebola, LENŽE....žijem s rozvedeným mužom. Máme 5 mesačné dieťa, a mama mi povedala, že pokiaľ máme spolu dieťa a žijeme spolu tak nemôžme ísť ani na spoveď ani na prijímanie,nič...naozaj sa do toho až tak nevyznám,ale je to pravda? Je fakt, že by sme chceli mať svatbu v kostole, takže budeme musieť požiadať o anuláciu. Ako dlho to väčšinou trvá kým vám to "odklepnú"? Potrebujem počuť názory...ďakujem.
a co sa týka spovede Knaz nikdy nemože odpustat hriechy vo svojom mene, ale len v mene Boha....a tuto istu moznost dal aj nam bežný ludom....Ak clovek tomu neveri nema spoved pre neho žiaden vyznam...Spoved dava veriacemu človeku tolko,kolko do nej vloži on sam.Ak chodime na spoved z povinnosti ,, raz do roka....atd tak hoci dostane od knaza rozhrešenie tak aj tak mu je to na frasa ked sa clovek nemieni zmenit...Odpust a bde Ti odpustene....
@lucinkaboz Sudit nas bude Boh ale knaz nam može pomoct svojimi modlitbami aby sme sa dostali do carstva nebeskeho.......
nie je knaz ako knaz suhlasim...tak ako nie je lekar ako lekar,,učitel ako učitel.....atd atd..... 🙂
@marcah Nikdy som nepovedala,že kto nedodržuje prikázania,je zlý človek.A netvrdím,že je zlý človek,ktorý nechodí do kostola,to skôr naopak...
@kkasickaa ano je to tak ze sice mozte ist obaja na spoved ale nie na prijimanie.ale ide o tvoje svedomie, ci to naozaj potrebujes, alebo zajdes na spoved kde nevedia ako zijes a tam sa vyspovedas so vsetkym.ja mam to iste.manzel bol predtym zenaty v kostole, rozvedeny a my sme zobrati na urade.Sli sme bratovemu synovi za krstnych rodičov a je mu jedno či sme alebo niesme zobrati v kostole.ale ked mi daval nas farar potvrdenie o birmovke tiez mi povedal ze nedostanem rozhresenie a nesmiem za krstnu.ale my sme boli u ineho farara kt. To nevadilo.hlavne ze ten nas dovolil ist za krstnu takej co mala decko v 17 rokoch a uz zije asi s tretim, to casto ide o to kolko mu das do obalky...
@hanickadusicka no mne ide len o to, ze cela tato burliva diskusia zacala tym ze jedna pani , ktora sa oznacuje za spravneho veriaceho, zautocila na ostatnych ako na ovce len preto ze sa tu bavime o sviatostiach. Len preto ze ona neveri ze krst, prijimanie, svadba, atd su dolezite tak to neznamena ze som ovca bez nazoru ktora si bije hlavu o oltar a kade chodi tade hresi.
Ano najdu sa aj taki aj taki ci medzi veriacimi alebo neveriacimi ale ja nemam za potrebu na niekoho takto utocit kvoli jeho viere
@marcah zial to im nevysvetlíš...kazdy podla nej opakujem kazdy do nohy - vynimka neexistuje podla jej logiky - cez den pacha najväčšie ohavnosti a večer sa ide vyspovedať..Neviem čo robia ine krestanske cirkvi kedze ona je obmedzena len na katolikov, evanjelikov a protestantov nepozna...no..kazdopadne to je obmedzenost. Ovca hovori druhým ze su ovce....je smiešna a ja ju skor lutujem.
@ilaryja to je pravda 😵
@marcah zautočila 😀 😀 😀
@marcah Utočiť na niekoho,či už kvôli viere,ale z iných dôvodov,nato nemá právo nikto.Nad nami je jeden Boh,ten má nás rád všetkých,bez rozdielu vyznania,pleti,...ja iba poukazujem na neprávosti,ktoré tu odjakživa robí cirkev. 😵
Bývam na dedine,mám suseda,denne je opitý,doma doslova teror,manželka s modrinami a v nedeľu sa postaví pred oltár a spolu s kňazom,ktorý mimochodom o jeho správaní všetko vie,spolu s ním dáva ľudom sväté prijímanie....ako je také niečo možné???
@hanickadusicka ten človek zije nabozenstvo!! Tak to na dedinách bežne je....ze sa ,,chodi do kostola,, aby ludia nemali reči...(a aj tak ich maju) takze tak je to možné. To je viera bez skutkov - a ta je mrtva. Darmo tam ,,hovoria Pane, Pane...BOh im povie - nikdy som vas nepoznal,,. Knaz mu moze dohovoriť, ale zmeniť nikoho nemoze ak nechce on sam...
A druha vec je...kazdy spytuj seba- čo ty riešiš suseda? To je jeho zivot, jeho svedomie a jeho hriech pred Bohom...ale presne tak je to na dedinách - kazdy kazdemu vidi do hrncov a rieši, ze prečo Fero, Mara...ty mas tiež za ušami, ako kazdy z nas - kto je bez hriechu?
Neprávosti robia ludia a nie ,,cirkev,, zial ludia v cirkvi su aj zlí..prečo nepoukážeš aj na niečo dobé čo robia ludia v cirkvi? Ci nič nerobite? Lebo aj ty si cirkev...cirkev je spoločenstvo veriacich...
My tu v meste robime aj dobré veci aby sa nam deti netulali po nakupných centrách bez ciela, aby starý ludia neboli opustený, aby sa budovalo pre deti školky, volno časove centrum...čo si urobila ty pre to aby to bolo lepšie? O tom to je...a nie o tom aky je sused - to je jeho pruser pred Bohom a nie tvoja vec.
@sardinka335 ty nie ze niečo nechapes, ty nic nechápeš, pretože ona neriesi suseda
Podľa mna, ty na spoved, aj na prijímanie ísť môžeš, jasné, vyspovedáš sa aj z toho nemanželského sexu , ale farár rozhrešenie dá.. tvojmu partnerovi však prijímanie nedajú :( anulácia býva ťažká, známa riešila, ale ak vidia, že rozvod nebol iba "halabala", tak sa to dá.. a dieťatko pokrstia :D :D o to sa báť netreba :D
@caesar7 ...presne tak,aspoň niekto to tu pochopil....ja neriešim ani suseda,ani nikoho.Nestarám sa do nikoho,ked môžem pomôžem,neublížim.Ale aj ked som veriaca,nechodím do kostola a to som ja tým objektom,do ktorého ľudia v dedine triafajú,ktorého akože majú radi,ale kedsa otočia,najradšej by ti vrazili nôž do chrbta.Proste môžeš pomáhať,môžeš byť milá,môžeš aj neviem čo,aj tak si zlá,aj tak ťa každý za chrbtom ohovára,...nechodíš do kostola,nie si človek,tú vetu na moju osobu som počula veľakrát.Preto som poukazala na suseda,je to jeho život,jeho vec,ale jeto dobré???
@sardinka335 ...je mi ľúto,že si nepochopila podstatu...
@hanickadusicka niekolko stran vzad som ti uz napisal ze jednoducho to takto ma byt, to je taky proces cirkevneho davu. mozes tomu porozumiet ked pochopis psychologiu slabych a silnych jedincov, takto to je uz 1000 rokov a bude dalsich 1000. staci maly vylet do prirody a vsimnes si ze aj v uli aj v mravenisku je mozog len jeden.
@caesar7 ..ASI TAK NEJAKO TO FUNGUJE...
Mne sa nepáči na cirkvi, ze všetkých hádžu do jedného vreca. Napr. Keď muž ženu bije aj deti no čistý teror a žena sa sním rozvedenie tak už nemôžem znova uzatvoriť manželstvo v kostole. A preco ? Ja viem že si sľúbili v dobrom aj zlom ale je aj že neublížis blížnemu svojmu a myslím si že chlap porušil to božie prikázanie tak prečo by mala žena trpieť. Alebo keď muž ženu podvedie alebo naopak. Prečo by muž zase nemohol uzatvoriť manželstvo k kostole keď ho žena podvedie sak ona porušila božie prikázanie prečo by chlap mal trpieť za druhého. A tým pádom to ide už všetko keď si nájde niekoho a uz ani ta žena nemôže mať svadbu V kostole a pod. Vecí. To je ako keby môj muž niekoho zabije a ja pôjdem do basy sním lebo sme si sľúbili v dobrom aj zlom.
@hanickadusicka pozri, my dve sa nikdy nemozeme pochopit a je to vlastne prirodzene a ja sa o to ani nesnazím, načo? Ty si melieš svoje o ,,zlej cirkvi,, - nehovorim ze sa tam nediali a nedeju zle veci a ja si meliem o tom, ze tam kde ziješ ty je len zvyk, nabozenstvo, niečo čo sa ,,nosí,, a patri..to s Bohom nema nič spoločne...My tu v meste tak nezijeme, načo ťa o tom presviedčať aj tak si budeš húsť svoje ako verklik...lebo ja som nikde nepovedala, ze to čo robí tvoj sused je dobré a suhlasím s tým a preto som napisala na tvoju otazku ,,prečo je také niečo mozné,, to, ze na dedinách sa zije ,,nabozenstvo,, ale nie viera. Smutné ze to cirkev toleruje, resp. knaz takeho človeka pri oltari.
@sardinka335 ty ako veriaca sa necitis trapne po takomto slaboduchom konstatovani ze "tam kde ziješ ty je len zvyk, nabozenstvo, niečo čo sa ,,nosí,, a patri..to s Bohom nema nič spoločne" - vsak to je totalna urazka veriacich z obci. Som zvedavý ako to teraz prekrutis 🙂
@sardinka335 ...Ja o koze,ty o voze...asi tak by som uzavrela debatu s tebou.
@kkasickaa ako vidím, ani Vás moc nezaujíma názor diskutujúcich, lebo sme už na 7. strane a Vy ste napísala len pár odpovedí . Diskutujú už len diskutujúci.... Krst už asi aj bol. ani to ste nenapísala ako sa to nakoniec skončilo. Podľa mňa celá téma bola vymyslená. Takýchto už tu bolo na n-tú.
Ak by som o sebe tvrdila, ze som veriaca, tak nezijem so zenatym muzom (z cirkevneho hladiska), a nespravim si s nim dieta. Ak by som sa k tomu napriek viere predsa len dopracovala (svojim vlastnym rozhodnutim), tak potom pokorne prijmem, ze zijem v hriechu, a niektore veci su tym padom nerealne (sobas v kostole, rozhresenie, mozno krst mojho dietata), pretoze za svoje rozhodnutia treba niest zodpovednost. Ak nie som veriaca, tak zo svojho pohladu v hriechu nezijem, nepotrebujem svadbu v kostole, rozhresenie, ani krst dietata, k tomu, aby som zila co najlepsie podla svojho presvedcenia. A co si kto mysli iny, je jeho problem.
@neperliva suhlas a ,,lajk,,. 🙂
@sardinka335 mozes sa vyjadriť k tomu co si písala o veriacich z obci alebo pchas hlavu do piesku?
@hanickadusicka ona nikdy nechápe podstatu.... 😀
Mna len fascinuje, ako ludia hlasiaci sa k viere, ked z hladiska viery zlyhaju, tak miesto pokory budu hladat sposoby, ako svoje hriechy zlegalizovat - konkretne v tomto pripade anulacia manzelstva. Aka je tu potom ucta vo vseobecnosti k povodnemu cirkevnemu manzelstvu a respektovanie toho,ze z hladiska viery je v podstate toto manzelstvo uz naveky. Ale to je asi o tej viere, v co naozaj verim, a ci sa podla toho spravam, a ci som schopna niest zodpovednost za svoje konanie.

@hanickadusicka ano suhlasim, to by musel byt "nadclovek". Ani ja ich nedodrzujem tak ako by som chcela, ale verim, ze ak by sa mi to podarilo, bol by zo mna lepsi clovek - preto nevidim na tom nic zle ak sa snazim na zaklade tychto prikazani napriklad vychovavat deti. Nepovazujem to za ziadnu manipulaciu.
Su ludia, ktori mozno o nich ani netusia, nie su veriaci a predsa su dobrymi ludmi, takze netvrdim ze kto neuznava prikazania tak je zly clovek.