Život ďaleko od rodiny. Priateľ už nechce na Slovensko
Ahojte,
uz niekolko rokov byvam v zahranici, nasla som si tu aj priatela. Sme spolu 4 roky. Cely cas sme planovali zivot na Slovensku (od nie je Slovak) ale nedavno zmenil nazor. Nechce tam byvat, bude to mat daleko domov (1200 km, ziadny letecky spoj). Kompromis je usadit sa niekde v strede, takze domov to budem mat minimalne 7 hodin jazdy autom.
Odkedy byvam mimo Slovenska, uvedomila som si ako velmi mi chyba moja rodina a tesila som sa, ze si niekde blizko postavime dom. Hladali sme uz aj pozemky na zapadnom Slovensku, len ja som dlho vahala, necitila som sa na hypoteku. Medzitym priatel zmenil nazor.
Kazdopadne, mozno to bude niektorym pripadat banalne, pretoze laska hory prenasa a je jedno, kde byvam, dolezite je s kym som, ale ja sa uz par mesiacov neviem vyrovnat s tou vzdialenostou. Uz styri roky som prec a predstava, ze nikdy nebudem moct skocit len tak p opraci domov na kavu alebo na skok sa zastavit u sestry, strasne boli.
Ja viem, ze od priatela nemozem ziadat ist byvat tak daleko. Vidim vsetko cierne. Desi ma, ze rodinu uvidim par raz za rok. Uz teraz sa to stava neznesitelne. Planovala som odist z domu len na par rokov a teraz sa zda, ze sa tam uz nikdy nevratim. Zivot je taky kratky a ja ho nechcem prezit stovky kilometrov od rodicov a sestry, zakial ich este mam. A takisto chcem byt blizko rodicov, ked ma budu v starobe potrebovat. Nie preto, ze by ma nejako manipulovali, jednoducho ich mam rada. Ja viem, to iste citi moj priatel a zivot je o kompromisoch. Ale velmi to boli.
Mohli by ste mi pomoct pozriet sa na to optimistickejsie, pripadne ak mate s tym skusenosti, podelit sa s nimi?
@cmulinko
@susichkeit Inak tu vo FR tiez vsetci odmietaju hovorit po anglicky. Aj ked vedia. vobec to cudzincom neulahcuju
@simi251 ja mam deti 3 a neodvazim sa tvrdit,ze to amm horsie,len preto,lebo ja mam viac deti...presne viem ake to je tazke v zahranici aj s jednym dietatkom...vsak som sama zacinala s jednym 🙂 my nemame nikoho okolo seba komu mozem dat deti na 5 min.ked bol moj manzel v nemocnici,tak som sa musela prosikat kolegovi,aby mi zobral deti aspon na 1 hodinu,kym zajdem do nemocnice za manzelom....po 1 hodine mi volal,ze uz meskam a kde som ☹ alebo ked som mala rodit,tak nikto nechel z roboty postrazit moje deti....museli sme zavolat moju mamu...ona si brala dovolenku z roboty na 2 tyzdne,aby tu mohla byt s chlapcami,kym ja budem v porodnici.manzel si dokonca nebral ziadnu dovolenku z roboty....robi len v noci a konci rano o 8 ,takze prisiel rano domov a fungoval s detmi dalej...ledva spal.paradoxne najviac potrebujeme pomoc prave vtedy,ked ziadna pomoc nikde nie je.ked tu bola moja mama,tak som surovo nechala 3 deti na 2 hodiny s nou a my sme po 5 rokoch isli konecne do kina s manzelom,lebo viem,ze dalsych 5 rokov sa tam nedostaneme ☹ ta pomoc mi naozaj niekedy chyba.
@simi251 ano aj vo francuzku to pocitujem...ked ideme z irska domov autom,tak na benzinkach davaju francuzi davaju najavo,ze by sme sa uz mali naucit aspon zakladnu konverzaciu po francuzky.......ja som toho nazoru,ze platit viem vo vsetkych jazykoch a ten,kto predava zasa rozumie kazdemu jedemu zakaznikovi...ked chce 😀
ahoj,zijem v zahranici tiez par rokov a ja nemavam pocity ako ty. vobec na to nemyslim a cas leti tak neuveritelne rychlo,ze ani sa nenazdam a uz zas ideme domov ale nikto pride k nam nas pozriet. neviem to vysvetlit,ale nie je mi ani smutno za rodinou,prave preto,ze viem,ze mi to nepomoze,len ma to zdepta a teda sa venujem inym veciam a myslienkam. da sa to.ja by som sa na slovensko nevratila,teda neplanujem ani. co mi teda poriadne liezlo na nervy,ked som bola tehu,bola som na rizikovom a potom,ked sa mala narodila,kym sa vybavil pas,tak u nas bola zima a s malym babatkom som nemohla ist domov,pretoze to by bol rozdiel aj 40 stupnov za par hodin,teda som nebola doma vyse rok a pol. inak chodievame casto a teda 1200 km je nic,ja mam 5 hodin letu plus cesta na letisko,z letiska,to vzdy cely den cestujeme. ale ked si predstavim tych slovakov v amerike alebo este dalej,nestazujem sa 😀
@zuan 😉 U nás je to rovnako... manžel je kozmopolitný typ človeka, ktorému keď postavíš iglu na Severnom póle, tak si za pár dní zvykne aj na to, že musí jesť na nuky miesto teplého obeda, toto nechápem 😀 Ale to je skôr o povahe človeka, ja som síce veľmi dobrodružný typ, milujem cestovanie, ale cesta späť musí byť domoooov 🙂
@simi251 😀 😀 výborný ťah s tým vypočítavaním príjmov a výdavkov 😀 to mi pripomína, keď som mamine spomínala, keď som pracovala na letisku v kaviarni, že ma cesta stojí vyše 3eur a to je letisko kúsok za mestom, tak sa spýtala: " A to na týždeň, či?" A ja na to: "Na týždeň???? To len cesta do práce!!! " 😀 😀 Nemôžem sa však sťažovať, život vonku nám dal veľmi veľa, manžel žil 6 rokov v USA, teraz sme 4 roky v IRE a okrem toho, že som sa naučila komunikovať v angličtine, získala nových známych z rôznych kútov sveta (nie však skutočných priateľov ☹ ), začala vidieť svet z inej perspektívy, zarobili sme si tu slušné peniažky... Vždy to však ostane tak, že každý chce, to čo nemá a ten, kto nežil v zahraničí o tom bude vždy básniť a vidieť v superlatívoch a ten, kto okúsil svet vonku, vie, že to nie je med lízať 😔
@cmulinko neznie to vôbec sebecky, dávaš deti na prvé miesto a ja sama už viem, že ak nie je šťastná mama, nie je ani dieťa... hold, sú rodiny, kde to nie je ukážkové (o to viac som vďačná za tú moju, hoci nie sme dokonalá rodina, ale udržujeme vzťahy medzi sebou), proste sa to stáva, preto to viem pochopiť... Mňa na SVK držia priatelia aj s rodinou, iných tam nedrží ani rodina (alebo nie do takej miery, že sú rozhodnutí prísť späť) ani priatelia, vždy nás však nepustia naše korene, naša minulosť, je to pochopiteľné 😉 táto téma je skvelá možnosť spoznať ľudí s rovnakým problémom, trápením, ale odpoveĎ na otázku, či zostať vonku alebo prísť domov, nám tu bohužiaľ nikto nezodpovie 😉
@snopkulka aj ked sa rozhodneme vratit sa tak ma caka dalsia otazka,ze kam?my sme s manzelom od seba na 250km...myslim rodiny.kulturne,rodinne uplne 2 odlisne rodiny a 2 svety.....u nas je prazdny rodinny dom...mama sama,ale robota mizerna-na juhu a k tomu este manzel je zahorak,takze pri veskerej pocutej madarcine sa mu jezia vlasy 😀 .pre mna je zahorie prijatelnejsie,ale tiez by som si na to musela dlho zvykat....mentalita tych ludi je ina...rozdieli citit.najlepsie by bolo niekde medzi juhom a zahorim 😕 kde nas nikto nepozna a kde mame pokoj od zvedavej susedky ci neprijemnej svokry.... a kde by manzel nemal komplex,ze nerozumie rec daneho kmena 😀 .....i ked ho chapem.je to ine pre niekoho,kto na juhu vyrastal a ine pre niekoho,kto juhom len prejde a zhrozi sa,ze kam to dosiel.
@snopkulka o tom prijme...staci,ked mi niekto spomenie aku mam uzastne platenu matersku a ja sa neovladnem. 😠 lebo casto krat zabudaju na to,ze ja som platena len 6 mesiacov a potom uz ani cent nevidim,ale na slovensku su mamicky sice platene tiez 6 mesiacov,ale aj po 6 mesiacov im davaju nejake peniazky do tych 3 rokov....no a raz sme si to s mojou svagrinkou spocitali....a mojich 6 mesiacov a jej 3 roky sa rovna 1500 eur v jej prospeh...comu nechcela uverit,ale cisla nepustili 😅
@cmulinko to faaaakt??? A ja som myslela, že v IRE je lepšia materská, hoci len 6 mesiacov, než na SVK 😕 Som sa prepočítala, tiež som teraz bez príjmu, čo už 😒 😠 No teda, ale ste sa s manželom našli 🙂 ja som západňárka a manžel zo stredného Slovenska, ale od začiatku chodenia vedel, že ma inam ako do môjho rodného mesta nedostane, tak sa prispôsobil, nič iné mu neostávalo, ale ako som písala, on nemá problém si zvyknúť kdekoľvek, skôr vidí výhodu v tom, že je to na skok do hlavného mesta - kvôli práci 😔 S tým jazykom som sa nasmiala, mne totiž vôbec netrklo, aké rozdiely v reči môžu byť aj na Slovensku 😀 máš pravdu, asi zlatá stredná cesta a budete spokojný obaja (a obaja rovnako ďaleko od svokrovcov 😀 )
@snopkulka moj manzel ma uz iba svokru,ktoru ma rad...otec mi na vianoce zomrel a dost ma prekvapilo,ze manzel to znasal horsie ako ja 😔 a vidis...jazykovy problem mze byt aj na konci tvojej zahrady 😀 😀 a nemusis ist ani do sveta.nastastie my sa rozumieme...i ked sa hneva tak na mna hned chrli zahoractinou...aj na deti 😀 😀 😀 inak sa snazi pouzivat spisovnu slovencinu 🙂
@simi251 my zijeme v Espana a veru tiez netusia,ze je kde je Slovensko
@simi251
@cmulinko ono co sa tyka samoty, to je clovek aj na SK..ja mam rodicov 200 km dalej a tiez sme s manzelom na maleho sami..odkedy sa narodil neboli sme my dvaja sami este nikde..presne vcera sme sa bavili, ze v kine sme boli pred skoro 2 rokmi naposledy....2x sa mi podarilo ist navstivit kamosov ked sme boli u nasich a vecer sme dali spat maleho, tak mamina babysitovala..sme boli asi 2 hodky..spolu s manzelom..inak sme tiez odkazani na neho uplne sami a nemusime byt v zahranici..ked sme boli v BA, tiez sme si hovorili, ze to sme uz mohli ostat aj v Irsku, lebo istym sposobom pre nasich boli 3 hodky letu+ nejaky cas predtym menej ako 7 hodin autom z vychodu do BA..bolo to o tom istom..moj mm stale rozprava, ze sme mali ostat v zahranici, rodinu vidime len o malinko viac ako predtym, aspon zivotny standard mohol byt vyssi..lebo moj hlavny dovod na navrat ( okrem strachu z tehulkovania v Irsku) bola rodina..ak nezijete potom tam kde rodina tak aj na SK ste istym sposobom sami..len ten pocit, ze ste doma je uz iny🙂 aspon u mna..
Smutok za rodinou bol hlavny dovod kvoli ktoremu zijeme s manzelom cudzincom na SK. Modlim sa aby nikdy nezmenil nazor, sme tu uz 4 roky. Deti zatial nemame ale chystame sa. Myslim, ze aklimatizacia prebehla celkom dobre, manzel sa dohovori po slovensky, pracu v vcelku obstojnu a nasli sme si tu kamosov. I ked nebyvame priamo pri nasich, tych 100 km sa uz zvladnut da. Neviem ako poradit sa vyrovnat so smutkom za rodicmi, vzdy bude trpiet jedna strana. U nas by som trpela viacej ja, takze sa islo na SK. A ako som povedala na zaciatku, modlim sa aby sa situacia nejako radikalne nezmenila a nemuseli sme sa stahovat do FR.
@zuan
@simi251
@cmulinko s tymi cenami a prijmamy/vydakami to nechape vela ludi..ono sa nedaju tie krajiny porovnavat, lebo vsade je ina politika, socialna podpora, zivotna uroven..Zalezi aj od toho ci pracujeme v zahranici v tom istom ako na SK atd..Nam to napriklad v Irsku vychadzalo financne ovela vyhodnejsie ako doma (este bez deti), kedze sme robili viacmenej tu istu pracu...ja dokonca pre tu istu firmu, som pokracovala v praci co som robila na SK, len ma relokovali do Dublinu..a sice sme platili 2x taky najom za byt (porovnavam BA,co je uz u nas vela- v BA 700 EUR, v Dubline za taky isty byt 1400)..a cestovne MHD a ine sluzby boli tiez v Irsku neporovnatelne drahsie, ale zas ten zarobok sa tiez nedal porovnat, pretoze potraviny, oblecenie a ostatne zivotnu nevyhnutne vydavky boli o tom istom, casto aj menej ako na SK..manzel mal napriklad v Irsku len nieco nad minimalnu mzdu, ale odvodova politika tam bola taka, ze vlastne dostaval v cistom to co v hrubom..a to bolo viac ako v BA kde bol teda x krat nad minimalnou slovenskou mzdou....isla som v Irsku k zubarovi, za plombu som dala 160 EUR, dosli sme na SK a museli sme prejst asi 6 zubarov, aby sme sa dostali pod sumu 100 EUR..jasnacka, ze Irky chodili ku kadernicke kde bezne nechavali aj 60-70 EUR, co ja mam za 15 a podobne..ale to uz je akoze ten nadstandard..Manzel tam chodil do skoly par mesiacov ked vypustil robotu a bez problemov sme vyzili z jedneho platu s tym, ze sme este odlozili viac ako ked sme na SK robili dvaja..to len take priklady..ze niekedy nasi susedia a rodina a tak porovnavaju hrusky s jablkami, nie pre kazdeho je situacia rovnaka..ale aj tak..my sme sa aj napriek horsim financnym podmienkam vratili domov na SK 🙂
@m.i.r.i ano mas pravdu, mam dve kamaratky: jedna je z Starej Lubovne a zije v BB a druha je z okolia Popradu, jej manzel z Trnavy a ziju vo ZV. A vravia to iste co ty. Len v jednom je rozdiel. choda domov na viked aspon raz za mesiac. Co by pre mna bol raj na zemi keby som mohla.
@simi251 nebyvate blizko espana?
@m.i.r.i ja by som zdaleka nezarobila tolko doma ako tu...mam zdravotnicke vzdelanie....svagrina robi zdravotnu sestru za 500 eur mesacne v bratislave.....moj manzel je elektrotechnik...doma ponukaju plat prenho cca okolo 500 eur tiez...to je 1000 eur za mesiac...mame 3 deti a zatial nemame hyupoteku an dom...ak by sa nam aj podarilo najst si pracu,tak neviem kde ju najdem...ako dlho budem cestovat za pracou...kolko na cestu dam.tu ma pracu 5 min od domu...s mnazelom sa striedame,takze opatrovatelka nie je potrebna....aj tka by som ju nezniesla 😀 ja osobne sa priklanam asi skor k tomu irsku,kym mame male deti a na starobu by som isla na slovensko....jedno viem urcite...znie to morbidne,ale zomriet chcem na slovensku....v tom mam jasno.pod irskou zemou by sa mi tazko odpocivalo 😅 manzel je skor za to,ze ked maly musi ost do skoly tak uz nech zacne skolu na slovensku....aby sa ucil slovenske veci a nie irske....aby vedel to co vieme my a nie to co vedia irske deti...lebo ich uroven je veru nizka 😔 .....keby mi tak niekto ukazal dopredu moje 2 zivoty...v irsku ci na slovensku a ja by som si vedela vybrat,ktory scenar sa mi lubi viac 😀
@simi251 Ano, Francuz. No Francuzom sa tu vacsinou paci ked ich vysle firma z FR, maju francuzske platy a slovenske ceny. Ked je tu clovek samostatne a robi ako Slovak uz je to trochu horsie 😉 Ale da sa tu zvyknut, ved mentalita je podobna, priroda krasna, ludia vacsinou srdecni a po uradoch a po doktoroch chvalabohu moc nechodime takze sa menej rozculujeme nad neochotou. A robota sa tu da tiez najst pre cudzincov( v hlavnom meste ) .
@ruthke pises uplne akoby mne od srdca, vydala som sa sice len tu za roh, do Chorvatska, a mam zatial to 'stastie' ze mam moznost vycestovat na par dni na Sk 3x do roka a niekedy sa podari docestovat aj nasim smerom k nam, ale tie pocity su uplne totozne. maly so starymi rodicmi komunikuje skoro kazdy den cez chat, ale stale ked sa vidia osobne, najprv potrebuje minimalne den na to, aby si pri nich 'ohrial' a to nehovorim o tom ako sa moja mama citi, ked par dni nemame moznost chatovat. No a najnovsie sa nase vyjazdy velmi nepacia svokrovcom, pre nich su 3 navstevy Sk do roka privela, a tento ich postoj dost zmenil moj vztah k nim, k negativnejsiemu bohuzial....tot moja zivotna skusenost. carolynka prajem, aby si sa rozhodla tak, aby si si aj o par rokov mohla povedat som stastna tam kde zijem so svojou rodinou.
@girasol chorvatsko nie je az tak daleko..nie?
@carolynka, "Amerika je moja krajina, ale Pariz moj domov" povedala Gertrude Steinova,
poznam rodiny, ktore ziju od seba do 10 km a nenavstevuju sa alebo vobec nie su v kontakte, mozno ak, k vianociam....... hmm 😖 ,
ja zijem 350 km (dakovat bohu, len....) od mojej rodiny uz skoro 4 roky a dodnes som si poriade nezvykla, a to priznavam, ze zaciatky boli este horsie (jazykova bariera, ziadne zname tvare) joj, co som sa naplakala, ako mi vsetci chybali a stale chybaju, a kusok mojej duse zostava vzdy "tam doma", tu nemam take tie "skutocne" kamaratky, s ktorymi som vyrastla a ktorym mozes povedat aj o malych drobnych tajomstvach, nemam tu sestru a jej deti, ktore milujem nadovsetko a rada by som ich obcas objala a isla na zmrzku, nemam tu maminu, ktora by mi pomohla, hlavne teraz ked sa narodi babo, lebo na vsetko budeme len my dvaja s mm, od manzelovych surodencov pomoc cakat nemozem, maju vlastne rodiny a v konecnom dosledku, preco by ich mala zaujimat nejaka cudzinka, 😀 , svokru uz tiez nemam, takze pocit prazdnoty ma obcas pochyti, a veruzeby som isla na skok na kavu k mamke, alebo na jej pirohy alebo sulance s makom a na oplatku by ona prisla na skok k nam na grilovanu rybu, posediet pri prestretom stole a vychutnavat caro rodiny a blizkost tych, co mam najradsej na svete, viem, ze mam najlepsieho chlapa na svete, mozno by som nikde inde lepsieho nenasla, (ine by povedali, co by som dala za takeho chlapa, ved som aj....... obetovala....... cas a chvile, ktore stracam, ked nie som s mojou rodinou), ... stoji za uvazenie, ktora miska vah je ta tazsia, ci je to to prave orechove, ci ti ten tvoj chlap stoji za to, za vsetku tu obetu, ktoru do toho vlozis, lebo ak je to ten typ, pre ktoreho by sme nohy polamali a plot preskocili, stoji za to bojovat o spolocnu buducnost a potom kazdy vztah je o kompromisoch a prisposobovani sa, (v tom nasom som sa prisposobila ja), ale viem, ze keby som nebola vydata tak ma tu neudrzia ani parom volov, bez ohladu na zivotnu uroven, zarobok ci cosi ine........... niekedy je ovela viac, ked mame pokoj v dusi a citime lasku, co je okolo nas a to je to najdolezitejsie.

@susichkeit
@cmulinko Presne taky isty nazor s vami zdielam. V zahranici sme cudzinci a doma podobne. Tiez uz niekedy neviem, kde som doma.
A tiez je pravda co napisala susichkeit ze je to tazke aj prakticky aj fyzicky ked su dvaja manzelia odkazani len sami na seba a dieta ti nema kto postrazit ani na hodinku aby si mohla zajst k lekarovi. Poznam tie situacie.
Svoje dieta milujem ale raz za cas si clovek potrebuje psychicky oddychnut a nechat par hodin dieta u starych rodicov. Nemame peniaze na drahe pestunky tu vo FR takze Andrejko vsetko absolvuje s nami. Je tu sice par znamych ale bud byvaju daleko ale ako naschval nemaju cas prave vtedy ked to clovek potrebuje.