Život s dvomi deťmi v garsónke
Ahojte ani neviem, ako mám začať. Bývame momentálne v 4,5 izbovom byte ja, môj už bývalý partner a 2 deti (1 a 4 roky). Starsia dcera je autistka. Bývalý partner totižto je patologicky gambler bez štipky empatie. Poza chrbát nabral pôžičky prehráva všetko dokonca prehral aj tento byt. Byt ide na predaj ( vlastnikom je on kedze to zdedil) a ja jedine miesto kam môžem ísť je moja garsónka. Platím na nej hypotéku a podnájom je drahý, nemám šancu to sama zatiahnuť a plus s deťmi nemám šancu. Bojím sa ako dám sama s deťmi v takom malom byte.
Určite to zvládneš a hlavné je, že budeš vo svojom, už len ten pocit ťa nabije energiou 🍀🍀🍀. Detičky sú malé....za dva tri roky môžte byť vo väčšom. Držím veľmi palce, aby si to zvládla čo najlepšie
garzonku predat, kupot o nieco vacsi byt
v garzonke s dvoma detmi je to naozaj iba kratkodobe, docasne riesienie.
vziat si dobreho pravnika - kvoli vyzivnemu a casti penazi za ten muzov byt - aj ty si prispievala do domacnost, to nie je tak, ze nemas na nic narok.
@nyusika z prvej ruky, z Badína, kde sa liečia patologický gembléri ti môžem povedať, že ich dlhy sú zvyčajne 200 000 a viac tisíc, kľudne aj milión €...
Čiže z toho bytu nebude ani cent nazvyš :D
Máš kam ísť ….to je výborne. Absolútny základ mat strechu nad hlavou
Nič si nerob z tých reči že jeziisss oni by to v garsónke nedali. Ty musíš, tak to zvládneš.
Veď tam nebudeš navždy. Za pár rokov budeš niekde uolne inde. Budeš pracovať, mat stabilný príjem, mat výživné, prídavky, daňový bonus
A začneš riešiť väčší byt
Ja som tu minule písala o známej, že s 2 bratmi a mamou žili v garsónke. Nikto sa nezblaznil, všetci urobili VS. Sú to slušní ľudia.
Tvoje deti sú malé, prispôsobia sa. Ty im z toho urobíš domov. To je najdôležitejšie
Vieš vysku dlhov? Hodnota nehnuteľnosti?
@pribinak hodnota nehnuteľnosti cca 200 000 , hypotéka myslím 450000 (jeho) plus jeho dlhy o jednom viem ze ma tam okolo 10 000 nebankovka plus ešte niečo co si napoziciaval ( nemám prehľad) a jeho matka tu ma 1/4. 3/4 ma po otcovi. a ona chce tie peniaze, jej nezáleží na deťoch.
Určite to zvládneš a hlavné je, že budeš vo svojom, už len ten pocit ťa nabije energiou 🍀🍀🍀. Detičky sú malé....za dva tri roky môžte byť vo väčšom. Držím veľmi palce, aby si to zvládla čo najlepšie
@7miriam77 ďakujem 🙏
@nyusika z prvej ruky, z Badína, kde sa liečia patologický gembléri ti môžem povedať, že ich dlhy sú zvyčajne 200 000 a viac tisíc, kľudne aj milión €...
@procrastique hm, desive... Ale akykolvek veritel snad pozicia len do vysky tarchou nezatazeneho majetku dlznika... Ci ako sa dopracuju k takym dlhom?
@anonym_autor poschodová posteľ a rozkladacia pohovka pre teba. Jeden menší pís.stôl a nad ním poličky, jedna skriňa od zeme po vrch, sušička na práčku (alebo 2v1) Kuch.kútik tiež až po vrch. Ale kľudne krabičky na linku, ktoré vieš využiť ako úložný priestor. Pod tv komoda a stolík sa dá kúpiť napr rozkladací na jedlo (kľudne aj na kemping)…. Dá sa vymyslieť kadečo… záleží na čo si zvyknutá a nebrať to s predsudkami alebo keď ti niekto napíše, že to by to nezvládol a nemohol tak fungovať 🤷🏼♀️ nájdete si systém, zútulnite a budete mať kľud… za 10, 15r môže byť inak, možno vám to bude malé, možno pôjde dieťa na SŠ úplne inde….. momentálne je to úplne oki.
@stanka_k ďakujem, my to už prerábame na mieru, čiže bude to celé ich detská izba. Mame aj pivnicu, čiže to co nemusí byť v byte môže byť tam.
určite lepšie ako do nejakého centra pre týrané ženy. Možno malé, ale vydržíš. časom sa môžeš odpichnúť. bábo daj do jaslí a pomaly to pôjde.
To zvládneš uvidís.. moja sestra žila s dvoma deťmi v garsónke dlhé roky a zvládali to úplne v pohode.. dôležité bolo, že mali domov a kľud.. to je pre človeka najviac čo potrebuje.. keď si ju dobre zariadite, tak každý bude mať dostatok priestoru.. držím ti palce, je skvelé že si odvážna a odides od takého chlapa..
@procrastique presne..a take rady ze si ma kupit novy byt? Preboha a za čo🫣zena na rodicovskom...atd..bez prijmu..prace...nejakych uspor
garzonku predat, kupot o nieco vacsi byt
v garzonke s dvoma detmi je to naozaj iba kratkodobe, docasne riesienie.
vziat si dobreho pravnika - kvoli vyzivnemu a casti penazi za ten muzov byt - aj ty si prispievala do domacnost, to nie je tak, ze nemas na nic narok.
@nyusika a za co by si kupila akoze ten vacsi byt?
@procrastique a prave preto potrebuje ako prve zohnat dobreho pravnika.
@anonym_autor nuž ak nie je iná cesta, budeš sa musieť uskromniť. Deti sú ešte malé teda ešte by sa to dalo zvládnuť v takom priestore. Už keď budú väčšie bude asi horšie.
@stanka_k ďakujem, my to už prerábame na mieru, čiže bude to celé ich detská izba. Mame aj pivnicu, čiže to co nemusí byť v byte môže byť tam.
@anonym_autor bude to náročné, ale je to tvoje a hlavne bez gemblera to je dôležité, držím palce, časom to bude lepšie a lepšie
@procrastique a prave preto potrebuje ako prve zohnat dobreho pravnika.
@nyusika hypoteku matke bez prace neda nikto..Z coho by ju splacala?? Z coho ma platit toho dovreho pravnika?? Z rodičovskeho prispevku? Treba byt realny
@procrastique hm, desive... Ale akykolvek veritel snad pozicia len do vysky tarchou nezatazeneho majetku dlznika... Ci ako sa dopracuju k takym dlhom?
@ahhola väčšinou do toho natiahnu najbližšiu rodinu, tkzv ,, spoluzávislí” , oni za gemblera vyplácajú nejaké dlhy, prípadne začnú požičiavať kadetade peniaze od známych, nebankoviek atď. Gemblér tiež bežne oklame doslova desiatky až nižšie stovky ľudí a požičiava si po menších/väčších čiastkach. Samozrejmosťou sú nebankovky etc etc.
Ja keď som sa pred pár rokmi ponorila do tejto problematiky, tak som len oči otvárala, aký to je obrovský problém, ktorý skončí len liečbou a abstinenciou, prípadne varianta dva, väzenie alebo samovražda. Najčastejšie v poradí aké som vymenovala. Skúšajú sa liečiť, neskor ich dobehnú dlhy a následne väčšina ide do väzenia, kde mimochodom gemblujú dalej a ak sa im podarí vyjsť z väzenia zvyčajne sú do pár rokov na to mrtvi.
Inak aj v tejto diskusii vidno, ako sú niektorí strašne rozmaznaní a nevedia si predstaviť bývať v malom priestore. Pritom autorka má v podstate ešte veľmi dobrú situáciu, má kde bývať. Tu je stovky diskusii, že ženy neodídu od idiotov, lebo nemajú kam. To, že autorka má "len" garsónku, to vôbec nie je žiadna tragédia, len proste sa bude musieť uskromniť. A to je presne niečo, čo dnes ľudia vôbec nedokážu. Minule sme sa tu bavili o tom, ako sme niektorí ledva naskrabali na byt a mali ho prázdny, spali na zemi, mali plastové záhradné stoličky a jedlo na balkóne, lebo na chladničku bolo treba našetriť. Dnes pre väčšinu mladých nepredstaviteľné. Proste prikryjem sa len takou perinou, na akú momentálne mám a nebudem nariekať, ale pokúsim sa postupne zlepšovať situáciu, to je celé. A nie premýšľať o tom, že sa nedá žiť v garsonke, jasné, že dá a úplne v pohode.
@autorka ako dlho ešte budeš splácať tú hypotéku? Ja len či nie je možné predĺžiť dobu splatnosti. Sú aj banky mbank a 365 bank, ktoré poskytujú hypo na 40 rokov, takže by sa ti tá mesačná splátka o čosi znížila. Keďže si ale na rodičovskom tak by ti musel asi niekto spoluručiť (napr. z rodiny)
Inak aj v tejto diskusii vidno, ako sú niektorí strašne rozmaznaní a nevedia si predstaviť bývať v malom priestore. Pritom autorka má v podstate ešte veľmi dobrú situáciu, má kde bývať. Tu je stovky diskusii, že ženy neodídu od idiotov, lebo nemajú kam. To, že autorka má "len" garsónku, to vôbec nie je žiadna tragédia, len proste sa bude musieť uskromniť. A to je presne niečo, čo dnes ľudia vôbec nedokážu. Minule sme sa tu bavili o tom, ako sme niektorí ledva naskrabali na byt a mali ho prázdny, spali na zemi, mali plastové záhradné stoličky a jedlo na balkóne, lebo na chladničku bolo treba našetriť. Dnes pre väčšinu mladých nepredstaviteľné. Proste prikryjem sa len takou perinou, na akú momentálne mám a nebudem nariekať, ale pokúsim sa postupne zlepšovať situáciu, to je celé. A nie premýšľať o tom, že sa nedá žiť v garsonke, jasné, že dá a úplne v pohode.
@akvi velmi dobry nazor🙂a nie radit tu ze ma si kupit vacsi byt ak niet za co bohuzial..tiez si myslim ze este garzonka je vyhra v tomto pripade
@anonym_autor ano zvladnes to a bud rada, ze mas tu garsonku.
@anonym_autor máš ešte malé detičky, zmestite sa určite 🥰 aspoň do času kým pôjdeš do práce a budeš moc riešiť niečo väčšie, nové 😊 my sme z 2 izbového išli teraz do 3ky a vzdá sa mi, že som len ja zbytočne potrebovala väčší dom.. Malý sa aj tak hra v obývačke jak doteraz a jeho izbička zasada len prachom 🫣
@anonym_autor máš ešte malé detičky, zmestite sa určite 🥰 aspoň do času kým pôjdeš do práce a budeš moc riešiť niečo väčšie, nové 😊 my sme z 2 izbového išli teraz do 3ky a vzdá sa mi, že som len ja zbytočne potrebovala väčší dom.. Malý sa aj tak hra v obývačke jak doteraz a jeho izbička zasada len prachom 🫣
@karlamon my sme šli z 25 m2 do 140m2 domu. Prvé dva roky som mala pocit, že ten priestor nikdy " nevyplnime", boli sme zvyknutí mať minimum vecí. A dieťa sa ešte roky hralo v obývačke, nie v detskej. Až okolo 8 rokov sa už občas zavrel v izbe, ale gro času aj tak s nami. Až v puberte dieťa (aj rodičia 😅)ocení svoj priestor.
@karlamon my sme šli z 25 m2 do 140m2 domu. Prvé dva roky som mala pocit, že ten priestor nikdy " nevyplnime", boli sme zvyknutí mať minimum vecí. A dieťa sa ešte roky hralo v obývačke, nie v detskej. Až okolo 8 rokov sa už občas zavrel v izbe, ale gro času aj tak s nami. Až v puberte dieťa (aj rodičia 😅)ocení svoj priestor.
@akvi áno presne jak u nás 🙄 my čakáme babo a preto som trvala na tom, aby sme šli do väčšieho, reku malý už potrebuje izbu 🤣 no nepotrebuje a nebolo ju treba ani mne.. Len čo navyše zbytočne upratujem aj tam 🤣 hračky a celá izba denne vynosena do obývačky 🫣 ale podľa toho čo píšeš, tuším zvážim, že pôjdeme naspäť do menšieho ešte na 5 rokov 🤣🤣🤣
Pokial sa nezamestnaš, tak to budeš musieť vydržať . Naozaj vzd lepšie garsónka , ako nemať absolútne žiadne riešenie kam ísť . U ex nemôžeš pocitat ani s neviem akým výživným , čiže sa budeš musieť spoliehať len sama na seba . Nenakláňalo na seba viac ako už máš . Par rokov to vydrzis a potom bude už len lepšie . Drzim palce 🍀

@anonym_autor poschodová posteľ a rozkladacia pohovka pre teba. Jeden menší pís.stôl a nad ním poličky, jedna skriňa od zeme po vrch, sušička na práčku (alebo 2v1) Kuch.kútik tiež až po vrch. Ale kľudne krabičky na linku, ktoré vieš využiť ako úložný priestor. Pod tv komoda a stolík sa dá kúpiť napr rozkladací na jedlo (kľudne aj na kemping)…. Dá sa vymyslieť kadečo… záleží na čo si zvyknutá a nebrať to s predsudkami alebo keď ti niekto napíše, že to by to nezvládol a nemohol tak fungovať 🤷🏼♀️ nájdete si systém, zútulnite a budete mať kľud… za 10, 15r môže byť inak, možno vám to bude malé, možno pôjde dieťa na SŠ úplne inde….. momentálne je to úplne oki.