icon

Život s narcistom

Včera o 15:01

Čím ďalej tým viac si začínam uvedomovať, že môj muž je narcista. Máme spolu dve malé deti, keby mám kde ísť, keby deti svojho otca tak nezbožňovali (aj keď po nich stále húka), tak už som asi dávno preč. ASI lebo sa bojím, ako by som to zvládla. Kedysi som bola sebavedomá žena, teraz sa cítim neschopná, presne ako mi to vyhukuje neustále on. Za všetko môžem len ja, všetko vie obrátiť tak, že za to môžem ja. Vyžaduje neustály perfektný poriadok, navarené o deti postarané. Veď žena sa má starať o domácnosť, to že chodím normálne do roboty, to je už vedľajšie. Nepoviem, pomôže aj, hlavne, čo sa týka kuchyne, ale skôr preto, aby mi dal vyžrať ten pocit, že ja nestíham. Keď sú dobré dni, je to fajn, ale čím ďalej, je ich menej. Kedysi taký nebol, bol perfekcionista vo svojich veciach, ale nikdy nebol smerom ku mne takýto. Prišlo to deťmi. On potrebuje byť uznávaný, chválený,... ale od neho som sa to nikdy nedočkala. Za všetko vždy strašne vypení, ale že naozaj strašne. Nepríčetne kričí, nadáva, vtedy ma nenechá ani len vetu dohovoriť, ide si svoje. Čo je horšie, že už sa nevie držať ani pri deťoch, už v hneve nadáva aj im. Nedá sa s ním normálne o problémoch diskutovať, hneď zacne kričať a nadávať a samozrejme, nikdy mi nedá za pravdu, aj keď je vnútri vie, že nemá pravdu. Prekrúca veci ktoré som povedala.
Pred ostatnými je vzorný ocko a manžel. Ale mňa to už prestáva baviť. Snažím sa mu v kľude dohovoriť, ale nič. Stále akoby som čakala a dúfala, že sa zmení, ale cítim, že keď som s ním, už som viac pod tlakom ako v pohode. Všetko, čo poviem je zle, čo urobím ne zle.

Strana
z2
crazy_cat_lady
Včera o 15:04

Mas pracu, vies si nieco usetrit/odlozit bokom? Ries rozvod, ziadaj vyzivne a neprihliadaj nato, ako ho deti zboznuju.. tipujem, ze su este male a nechapu, ze to, ze na nich vyhukuje a nadava im nie je z jeho strany laska..

autor
Včera o 15:07

@crazy_cat_lady prácu mám, snažím sa šetriť, ale keďže dá sa povedať všetko, čo sa týka detí a časť bývania platím ja, tak to ide véľmi pomaly.

crazy_cat_lady
Včera o 15:08
@anonym_autor

@crazy_cat_lady prácu mám, snažím sa šetriť, ale keďže dá sa povedať všetko, čo sa týka detí a časť bývania platím ja, tak to ide véľmi pomaly.

@anonym_autor nemas rodicov/surodencov, ktori by ti mohli na zaciatok financne pomoct?

enmery
Včera o 15:09

"Aj keď vnútri vie, že nemá pravdu"...toto si vyhoď z hlavy, on je presvedčený o tom, že má pravdu len on a je bezchybný. Nenahováraj si nič iné a už vôbec, že sa ZMENÍ.

autor
Včera o 15:10
@crazy_cat_lady

@anonym_autor nemas rodicov/surodencov, ktori by ti mohli na zaciatok financne pomoct?

@crazy_cat_lady sestra žije v zahraničí a rodičia, no ako dôchodci, nemajú na rozdávanie.

anonym_78bb29
Včera o 15:13

asi sa stiahneš pri každej hádke. K tvojmu mužovi musí byť žena rázna a ak kričí on, ty musíš ešte viac. Inak s ním nepohneš.
Pár krát mu ukáž že so sebou nenecháš zametať - hneď zmení ku tebe prístup.
Ak sa takto necháš o pár rokov ťa "zožerie" svojim správaním a po čase si nájde inú lebo teba bude mať za trubku.

autor
Včera o 15:19
@anonym_78bb29

asi sa stiahneš pri každej hádke. K tvojmu mužovi musí byť žena rázna a ak kričí on, ty musíš ešte viac. Inak s ním nepohneš.
Pár krát mu ukáž že so sebou nenecháš zametať - hneď zmení ku tebe prístup.
Ak sa takto necháš o pár rokov ťa "zožerie" svojim správaním a po čase si nájde inú lebo teba bude mať za trubku.

@anonym_78bb29 to nie, ja sa zas nenechám, len ja môžem kričať koľko chcem, on je vždy navrch. On nemá k nikomu autoritu, ani k svojím rodičom, inštitúciam, k ničomu.

negymama
Včera o 15:22

nezmeni sa.
Preco by to robil? Ved vsetky vyhody su na jeho strane.
Asymetricky rozdelene ulohy, ty si pristala na to, ze tvoja bude praca, domacnost a deti.
a na dovazok este vsetko toto tahas aj financne.
a pan "velkomozny" - staci mu chodit do prace a zdr*bat vsektych svojich malych otrokov.
Preco krici a vypenuje? no preto aby ta zastrasil. Bliakanim si zabezpeci, aby si nabuduce ani nepipla /deti tiez/, sklonila hlavu a ani ta nenapadlo, ze v tomto vztahu nieco sakra nie je v poriadku.
a som presvedcena, ze on si zo svojho prijmu odklada nabok vacsie sumy, budes mozno pprekvapena...
Este by ma zaujimalo, ako ste na tom s majetkom, koho je byt, ci mate aj ine majetky a moznosti, co ste ziskali pred manzelstvom a podobne.

Na tvojom mieste si najdem pravnika, dobreho a prejdem s nim situaciu.

negymama
Včera o 15:24

a s tym ako ho deti "zboznuju", to je len opat manipulacia z jeho strany, aby si nemala nic, uz ani tie deti na svojej strane. Zboznovanie o par rokov deti prejde, bud ich on zomelie do absolutnej poslusnosti ako teba, alebo budu rebelovat a bude na nich on este viac utocit, plus aj na teba, ako si ich "zle" vychovala.

rozculena
Včera o 15:25
@anonym_autor

@anonym_autor prešo ty platíš všetko,čo sa týka detí?

negymama
Včera o 15:26
@anonym_autor

@anonym_78bb29 to nie, ja sa zas nenechám, len ja môžem kričať koľko chcem, on je vždy navrch. On nemá k nikomu autoritu, ani k svojím rodičom, inštitúciam, k ničomu.

@anonym_autor inak tento jeho disrespekt k autoritam, je jednym zo znakov psychopatickej osobnosti.

sasa1310
Včera o 15:32

@anonym_autor ja by som tak nedokázala žiť, takže byť na tvojom mieste, pripravujem sa na rozvod tak, aby som dokázala s deťmi prežiť.

anonym_c28df0
Včera o 15:43
@anonym_autor

@crazy_cat_lady sestra žije v zahraničí a rodičia, no ako dôchodci, nemajú na rozdávanie.

@anonym_autor mám presne takého istého otca. Je to masaker a aj keď som dospela tak to nedávam. Ak odídeš tak sa ti uľaví

anonym_f29a7d
Včera o 15:50

Byt s mužom co si nerozumies, nedokážeš sa ani porozprávať, ešte aj len kričí nadáva
A hlavne aj deti to vidia, počujú
To už dávno bolo neskoro to riešiť
Čím skôr tým lepšie a nielen kvôli sebe ale deťom
Peniaze sú peniaze ale kľud a zdravé domáce prostredie je nad všetko

januska12323
Včera o 15:54

Utekaj aj s deťmi čím skôr, oni ho nezbožňujú ale sa ho boja.

minenkaa
Včera o 16:02

Zbytocne s ním bojuješ ,nevyhraš,doma rob len to najnutnejšie ,keď bude kričať ignoruj,otoč sa a chod prec ,vyzivne na deti si vybav a planuj odchod
Tým krikom nič neurobíš ,keď on nepočuje. Aj bojovať treba vedieť

anonym_62c1c7
Včera o 16:10

Odíď a hlavne nepočúvaj rady v tom zmysle, že potrebuje ženu čo naňho tiež bude kričať späť. Ak je to narcis tak si akurát tak koleduješ o to, že ťa riadne potrestá, kľudne aj fyzicky.

anonym_0c3ecd
Včera o 16:16

Keby mi chlap toto robí tak mu vyhodím veci

anonym_8f08d5
Včera o 16:20

@anonym_autor a teraz si predstav, že by ti nikto nenadával, nikto nekričal, že by ta niekto pochvalil.. toto naozaj nemáš za potreby. veď to je strašne.

enmery
Včera o 16:24
@negymama

@anonym_autor inak tento jeho disrespekt k autoritam, je jednym zo znakov psychopatickej osobnosti.

@negymama Antisocialna porucha osobnosti ako vyšitá...autorka by mala utekať. Chudák deti. Ony sa ho boja. A čo z nich vyrastie? To, čo autorka, čiže obeť alebo psychoš ako muž.

anonym_3aa62c
Včera o 16:58

@anonym_autor" aj keď vo vnútri vie, že nema pravdu."😂😂😂😂. Ty si hlavne vyhoď z hlavy, že si myslí, že ty máš pravdu. NIKDy. Pravdu má len on. Ty si pre neho len nula, handra, nástroj na udržanie poriadku v dome, spotrebič na prípravu jedla a keď má chuť nafukovacia Anča na vyprázdnenie vajec. Nie si pre neho nič viac. Keď si to konečne uvedomíš, tak odídeš. Dovtedy sa budeš nezdravo presviedčať, že ho zmeníš, že si niečo viac ako nástroj na uspokojenie jeho potrieb.

negymama
Včera o 17:06
@anonym_3aa62c

@anonym_autor" aj keď vo vnútri vie, že nema pravdu."😂😂😂😂. Ty si hlavne vyhoď z hlavy, že si myslí, že ty máš pravdu. NIKDy. Pravdu má len on. Ty si pre neho len nula, handra, nástroj na udržanie poriadku v dome, spotrebič na prípravu jedla a keď má chuť nafukovacia Anča na vyprázdnenie vajec. Nie si pre neho nič viac. Keď si to konečne uvedomíš, tak odídeš. Dovtedy sa budeš nezdravo presviedčať, že ho zmeníš, že si niečo viac ako nástroj na uspokojenie jeho potrieb.

@anonym_3aa62c je to tak, oni pouzivaju ludi ako veci.

autor
Včera o 17:06
@rozculena

@anonym_autor prešo ty platíš všetko,čo sa týka detí?

@rozculena odjakživa sme mali zvlášť účty, bola som vždy samostatná, čo sa týka financií, tak to nejako postupne vzniklo 🤷🏼

negymama
Včera o 17:12
@anonym_autor

@rozculena odjakživa sme mali zvlášť účty, bola som vždy samostatná, čo sa týka financií, tak to nejako postupne vzniklo 🤷🏼

@anonym_autor TO nejako postupne vzniklo...
TO sa vola ekonomické týranie. jj, eufemisticky to volas samostatnost.
No tak ked si taka nezavisla a samostatna, preco s nim zijes? Len nepovedz, ze deti ho zboznuju. uhm...nadava im aj ich matke, huka po nich, vidia doma cholericke vystupy otca, a v tej situacii ho "zboznuju".
Urcite mas strach odist, to je pochopitelne, ale ak chces mat lepsi zivot pre seba a deti, tak zacni konat ohladom rozvodu a odchodu z domacnosti.
este si neodpovedala, byt mate spolocny?

luccys
Včera o 17:15
@negymama

@anonym_autor TO nejako postupne vzniklo...
TO sa vola ekonomické týranie. jj, eufemisticky to volas samostatnost.
No tak ked si taka nezavisla a samostatna, preco s nim zijes? Len nepovedz, ze deti ho zboznuju. uhm...nadava im aj ich matke, huka po nich, vidia doma cholericke vystupy otca, a v tej situacii ho "zboznuju".
Urcite mas strach odist, to je pochopitelne, ale ak chces mat lepsi zivot pre seba a deti, tak zacni konat ohladom rozvodu a odchodu z domacnosti.
este si neodpovedala, byt mate spolocny?

@negymama Zaujimave, ze s financovanim napoly je spokojny. Ale domace prace a starostlivost o deti uz na 50% delit nechce. Hmm🤔.

negymama
Včera o 17:17
@luccys

@negymama Zaujimave, ze s financovanim napoly je spokojny. Ale domace prace a starostlivost o deti uz na 50% delit nechce. Hmm🤔.

@luccys je to prenho vyhodne, nic viac za tym netreba hladat.
ak ona bola na materskej s dvoma detmi, plus sa o nich stara aj teraz, plus domacnost - tak je velmi pravdepodobne , ze on ma vacsi priestor na karieru aj vacsi plat.

takze platit pol na pol je prenho zisk, viac mu ostane.

luccys
Včera o 17:21
@negymama

@luccys je to prenho vyhodne, nic viac za tym netreba hladat.
ak ona bola na materskej s dvoma detmi, plus sa o nich stara aj teraz, plus domacnost - tak je velmi pravdepodobne , ze on ma vacsi priestor na karieru aj vacsi plat.

takze platit pol na pol je prenho zisk, viac mu ostane.

@negymama Je mi to jasne, len ma vzdy fascinuje, ze tych 50:50 vlastne nikdy nie je 50:50.

anonym_e217f2
Včera o 18:41

Utec od neho k rodicom, radsej v kumbale v klude, ako na 60m2 s odistenym granatom, psychosom. Je jedinacik, jeho rodina co je zac a ako vychadzaju?

anonym_f62681
Včera o 19:53

Môj našťastie nie manžel taký istý stým rozdielom že on nevie čo je čistota a poriadok narozdiel odomna .Treba odísť ak sa dá !!!!a čím skôr

bjnr
Včera o 20:03

to, čo opisujete, nie je „len ťažké obdobie“ ani vaša neschopnosť...je to dlhodobá dynamika znehodnocovania a psychickej kontroly, ktorá má veľmi typický priebeh:
– partner postupne preberá moc nad realitou („všetko je vaša vina“, „prekrúca veci“),
– strieda dobré dni s výbuchmi hnevu,
– navonok pôsobí bezchybne, doma sa však ventiluje bez zábran,
– a vy sa z kedysi sebavedomej ženy stávate niekým, kto o sebe pochybuje....
to, že sa cítite slabšia, nie je dôkaz, že ste slabá. Je to prirodzený dôsledok dlhodobého psychického tlaku a gaslightingu...váš nervový systém je v neustálom strehu...preto ste viac v napätí než v pokoji...nie preto, že robíte niečo zle, ale preto, že žijete v prostredí, kde sa pokoj trestá a hranice neuznávajú....čakanie, že sa zmení, vás udržiava v pasci....nie preto, že by ste boli naivná, ale preto, že ste lojálna a dúfajúca...lenže zmena u človeka, ktorý nepreberá zodpovednosť a reaguje hnevom na akúkoľvek spätnú väzbu, neprichádza bez veľmi vážnej vnútornej motivácie a tú u neho zatiaľ nevidno...to, na čo sa môžete sústrediť vy, nie je jeho správanie, ale vaše vnútorné ukotvenie: prestať mu vysvetľovať a obhajovať sa (to len posilňuje jeho moc), začať si všímať, čo sa deje vo vašom tele, keď kričí – to telo vám hovorí pravdu skôr než myšlienky a veľmi prakticky: začať si potichu, pre seba budovať oporu vnútornú aj vonkajšiu (ľudia, odborná pomoc, finančné a logistické možnosti), aj keby ste ešte nič nemenili navonok....nie ste povinná urobiť veľké rozhodnutie hneď...ale ste zodpovedná za to, že prestanete spochybňovať vlastné prežívanie....ak by ste dnes prestali veriť jeho verzii reality a dali plnú váhu tomu, čo prežívate vy a vaše telo, aký malý, ale konkrétny krok by ste urobili v prospech seba a detí, aj keby o ňom nikto iný ešte nevedel? ...

Strana
z2