Život so skrytým narcisom
Ahojte,
dlhé roky som sa trápila s určitým chovanim blízkeho rodinného príbuzného. Roky mi trvalo pochopit a prísť na podozrenie, že by mohlo ísť o narcisticku poruchu. Už som bola tak doslova zblbnuta, až som začala riešiť seba, ci ten narcis vlastne nie som ja!
Nakoniec som vyhľadala 2 psychologycky koli tomu, ak by to bola pravda, chcela som seba riešiť.
A druhy dôvod bol, že som nechcela nikoho krivo obviniť a dat mu túto nálepku len tak z brucha, lebo ja si myslím.
Tie psychologycky mi podľa môjho opisu len potvrdili, že nie ja ale ten clovek je narcis. Riesila som aj iné veci s jedným koucom a ten mi to potvrdil tiez.
Ja som nerobila zo seba tu peknú dobrú a spomenula aj moje chovanie sa ci reakcie v týchto konfrontaciach. Boli všelijaké len nie vzdy pekne ale priam hrozne. Teda neskraslovala som svoje jednanie aby dotyční vedeli situácie a nas oboch co najspravnejsie vyhodnotiť/diagnostikovať.
Je to naozaj blízky clovek a je mi to veľmi ľúto. Rada by som mala pekný vzťah, no vydržíme fungovať bez hádky max 3 dni. On vyprovokuje potom scénu a obrati mi slová v ústach, kto nezazil nepochopi.
Ten clovek mi aj viac krát pomohol, a pomáha aj iným. Hovori o mne ako o úžasnej osobe, matke a co som všetko len za úspechy dosiahla!
Hlavne tieto chvalospevy ma pred inými, ktorých tým nepriamo zhadzuje, akoby oni boli horsi, lebo ja som dosiahla to a to - fakt ze uplne kraviny.
Realne - som uplne bežný človek, nemám ani VS ani super pracu. Som bežná matka, ktorá sa ma v com zlepšovať. Nepovažujem sa za uspesnejsiu od ostatných členov rodiny! A pritom nema problém mat zhodiť koli postave pred inym clivekom alebo po provokacii vyhlásiť, že sa vôbec neviem ovládať a mam vyhľadať odbornú pomoc!
To som napriklad 3x vysvetlovala niečo, ale na 4x ten clovek znova vyrypal a uz som vybuchla.
Alebo - bavili sme sa o konkrétnej pracovnej pozícii a mzde za nu. Pracovala som presne na tej pozícii a mzdy sú tam obmedzené od - do.
Tento clovek po mojom polhodinovom vysvetlovani vybuchol. Nie, on ma pravdu a ja nie. On len nedokázal pochopit časový rámec a výšku tej mzdy. Vysvetlovala som kludne, ze aj dieta v 5 ročníku na zs by to pochopilo v rámci jednoduchej matiky.
Táto osoba ziapala a zcervenala, ze to tak nie je a ona ma pravdu!
Nikdy tu prácu nerobila ale do krvi by sa hadala, čisté bláznovstvo. Ešte chvíľu a mohla som akurát záchranku volať.
Ďalšia vec - nerobi tomu človeku problém odkriepit lekársku diagnózu!
Clovek s tými dg potrebuje asistenta, zodpovední to riešia. Len tento človek (narcista) si to skrasluje a vybuchol, ked som mu vysvetlovala ze ta dg je od lekara/psychologa a co všetko obnasa. Rovnaký vybuch ako som opísala hore.
Proste neexistuje aby veci/ludia/situácie mali nejakú "vadu" problém a podobne, lebo to je predsa inak.
Jednoducho to musí byť aspom normalne keď nie dokonale ale hlavne nie "chybne".
Prosím vás pekne, je tu niekto, kto ma skusenosti s blízkym človekom, skrytym narcisom? Veľmi rada by som si napisala/ porozprávala sa s niekym, kto vie o čom to je. Teda vzhľadom na to, ze je veľmi ťažké toto zistiť o druhom a prijať to.
Dlhe roky ma to veľmi zranovalo, teraz som vo faze, ze ma to už "len" hrozne rozčuľuje. A pomaly ale isto prechádzam do stavu, kedy mi to začína byť jedno a zvažujem raznejsie kroky.
Ďakujem za prečítanie a aj všetkým, ktorí sa vedia k tejto téme vyjadriť.
@karolinakr Suhlasim a hlavne toto sa velmi nikde nespomina:
"niekedy deti prerastu rodičov a oni im zavidia, i ked to je pritiahnute za vlasy"
@autorka Narcis rodic nevie spracovat ze jeho vlastne dieta ma lepsi partnerky vztah, lepsi vztah s dietatom, lepsi financny a spolocensky status ako on. Ze je jeho dieta spokojnejsie, vyrovnanejsie. Zvlast ak narcis rodic v niecom vo svojom zivote zlyhal (rozvod, praca, rodina).
Bude do toho neustale stuchat, dieta zneistovat, po okoli komentovat, aby to dieta zneistillo. Lebo predsa ako je mozne ze dieta je na tom lepsie ako on a nie je nestastne a on moze parazitovat....Chore, ale o tom je narcis rodic.
Ide o matku, ze? Zneuziva svoju poziciu a vydiera ta nou. Lebo ako by si sa mohla otocit proti vlastnej matke....co si to za dieta? A nuti ta akceptovat jej narcisticky toxizmus.
@autorka Neuraz sa, ale ty si tiez vztahovacna a musis riesit. No nech si matka, otec rozpravaju, ze mas kila navyse po porode. Vacsina zien ma a ty sa urazas. Nepadlo jablko daleko od stromu. Uraz sa, neuraz, ale toto su blbosti, ktore riesis u psychologa. Tvoj cas, tvoje peniaze. A furt sa v tom budes rypat.
@stanulienkat
vies, doteraz to ešte ako tak išli. Ploche témy rozhovorov, neja moje hlbšie emócie, problémy atd uz roky s neriešim. Preto aj to časté- a tomu si pivedala ale mne nie, hrozne ze sa to dozviem až tetaz od iných a blala. No len už sú v hre aj naše deti a zial, maly ich veľmi lubi. Je dieta ešte nechape o co ide.
Preto ten občasný kontakt. No teraz to už fakt presiahli uplne hranice.
Ja už sa davno neserem, ze tak škaredo napíšem. Ale pozicaj také vráť - a na dva krát! Takže blba poznámka, blba odpoveď odo mňa, aj tvrdá.
Len ja sa poznám, keď raz skončím, tak skončím.
@spongebob1
vies, snažím sa tu tie udalosti a príklady podať v krátkosti. Ohľadom tých kg naviac tam by bol ten príbeh dlhsi. Vybuchla som len to hlavne. Ju išlo aj roztrhnúť z toho, ze s človekom, pred ktorým to povedala si dobre rozumiem. Nie som urazený z tvojho príspevku. Ja ti uplne rozumiem. Toto sú však také absurdity, ze cloveku, ktorý to nezazil to hlava fakt neberie, ani mne niektoré veci.
Ja kila po pôrodoch som fakt neriesila, mam normalneho muza, ten tiez nie. U mňa je to naopak, kojim, priberiem a schudnem až po odstavení a kludne aj 6 kg za mesiac.
Skôr som bola šokovaná, ze taka blba poznámka cobec padla. Mna nebaví sa našu erst a zrovna byt vztahovacnou. Ja skor ked je nejaký problém, hľadám chybu v prvom rade v sebe a potom v tom druhom. Ale tuto su neskutocne extrémy.
@karolinakr
ten podkastvsom počúvala uz aj dávnejšie asi 3x a aj teraz 🙂 Dvořáka tiež. Psychologička poradila no kontakt. Druhy psycholog povedal, ze takéto prípady riesi pomerne často ale az takymto extremom sa ešte nestretol. Ono je tazke opísať všetko za hodinu rozhovoru. Práve preto, že opisujem aj moje reakcie a chovanie bez prikraslenia aby si daný psycholog vedel urobiť názor. Nie len aby som zle hovorila na doticnu osobu ale opisala aj moje následne chovanie sa.
Ten podkast je veľmi dobre urobený, a ten film si chcem pozrieť. Prosím ta je aj po slovensky alebo len v angličtine?
@spongebob1
inak tvoja reakcia je typická pre ľudí, ktorí sa s tým nestretli. Taky clovek s poruchou dokáže z toho bez poruchy urobiť úplného debila pred druhými. Popretkávané to ako mu pasuje. Dokonca blízky príbuzní, ktorí poznajú oboch zúčastnených dosť dobré, maju problém uveriť. Teda sa ti vôbec nečudujem, že máš nato tento svoj pohľad.
No neda sa ti napisat do ip.,nemozem takto verejne
jasné aj česky
Takto to bude stále. Nič sa nezmení. Ak sa od toho človeka úplne neodstrihnes budeš tuto jeho pasívnu agresivitu riešiť stále. Iná cesta nie je. S takýmto človekom sa síce žiť dá ale za cenu toho že s teba bude pacient kopa nervov a budeš žiť iba jeho život. Môžeš ísť k x psychológom prečítať kopu kníh. Nezmení sa. A život s takýmto človekom bude vždy extrém a narocny. A ako bude starnúť bude to horšie a horšie. A nevysvetlis mu nič. Strata času a energie. On ma svoj pohlad na veci a tvoje vysvetľovanie je len súčasť jeho zábavy a manipulácie ktoru dokonale ovláda. S ním nemas šancu sa dohodnúť ani nič vyriešiť. A keď je chvíľku akože v poriadku je to iba hra aby ťa dostal kam chce
Ty rada ,,rozpitvávaš" že?
Na komunikáciu s narcistom sa musiš nastaviť uplne inak ako keď komunikuješ so zdravým človekom. Určite sa mu nesnaž vysvetľovať, presviedčať ho, alebo nejakým iným spôsobom rozvíjať rozhovor s ním, tak ako to robíš napríklad tu, v tejto písomnej komunikácii. Úplne postačí ,,áno" ,,nie" a ak otázky tak také aby aj on mohol odpovedať jednoslovne. Pretože inak ťa zatiahne do svojích manipulácii, slovných šalátov a intríg a nevyhrabeš sa z toho. Oni sú majstri v klamstvách, v prekrúcaní. Naštuduj si metodu grey rock a používaj ju. A hlavne sa zmier s tým, že ten človek má chorý mozog nikdy nebude reagovať ako zdraví ľudia, preto k nemu musíš pristupovať s rezervou. Aj keď najlepšie a najbezpečnejšie je narcistu úplne odstrihnúť. Skrytý je ten najhorší, mala som tú česť , je to hnus....kámoška má grandiozného, občas s úžasom sledujem ako sa líšia tie poruchy....
@mamamoni
Ahoj, ďakujem za postreh. Ano tu rozpytvavam aby som co najlepšie opisala situácie. Je jedna vec, ked ma niekto tuto dg od psychologa priamo, lebo u neho bol. Aj keď isto by mi to nepovedala alebo označila osychologa za debila ako si to dovolil!
Ja až po poslednom jej exempóre teraz začínam riesit situaciu rázne.
Ten stručný druh komunikácie sa musím naučiť, to mas pravdu. Aj metódu, ktoru si spomenula.
Kolkokrat sme sa normalne o niečom bavili pri káve, nepochopila to. Tak ok, povedala som len ako to je v skutočnosti. Ja som fakt nečakala, ze ona tak vyletí behom sekundy. To je ako ked riesis niečo s kamoškou, ani by ta to nenapadlo.
Alebo to prekrucanie, to sa zhoršilo odkedy mame deti.
Teraz už s nou môžem komunikovať cielene a vedome ako narcisom.
A mas pravdu, ti skryty su najhorší, kedze inak je perfektná na oko. Darčeky vzdy donesie v podobe financií. Ak ked som x krat povedala, ok ale uplne stačí 20e.... No nie. A potom to ešte aj da okazalo aj pred muzom a hovorí 5 minut okolo toho. Rada trebarzms zavárané, tak da a podobne.
Preto sa oni hrozne zle odhaľujú. Keďže u cudzích akebo rodiny sme aj so sestrou uplne uzasne perfektne 🙈
@sova7
mas úplnú pravdu a aj v tom starnuti. Je to veru horšie a podstatne. Uz budem používať ine mechanizmy v kontakte s nou. Velmi dobre si všetko vystihla, co si napísala. Oni dokážu zo zdravých ľudí urobiť tých psychicky narušených. Ja si ani nedokážem predstavit s takym človekom v jednej domácnosti roky.
Teda majú moju hlbokú uctu všetci, ktori sa z toho vyhrabali a žijú uz normalne v harmónii. Ked to je partner, je to masaker.
A ešte autorka. Narcista má poruchu osobnosti. Nie je to choroba. A nerobí to s neho diagnóza. Ta je len také presne pomenovanie problému. Podľa ktorej môžeš použiť nejaké metódy na svoju ochranu. Aj bez diagnózy vieš že ten človek je aký je lebo ho poznáš. Poznáš ho lepšie ako psychológ lebo si v centre diania. A ešte porucha osobnosti sa liečiť nedá. Skús si k tomu nastudovat čo to dá sa nájsť dosť užitočných kníh. Nezameraj sa ale na pomoc tomu človeku pochopiť ho nemôžeš ani mu pomôcť zameraj sa na svoju ochranu a to ako môžeš riešiť seba aby ti vás vzťah toľko neublizoval keď už ho nemôžeš odstrihnúť. Ale ublizovat ti aj tak bude. Psychopati to robia s chuťou a radosťou. Často je to ich zábava a šport nájsť to čo na teba platí a urobiť ti zle. Ide im o moc a toto im ten pocit dáva.
inak pozeram ten film
Christine Crawford napisala knihu o Joan Crawford Mommie Dearest, ale ta herečka čo ju adoptovala bola skôr šialená a závistlivá, neviem, či je toto zrovna narcisticka porucha, proste vladnuť nad ňou a uražať sa za každu blbosť
teraz som našla charakteristiku:
Človek s narcistickou poruchou osobnosti má dlhodobý neprimeraný pocit vlastnej sebadôležitosti, výnimočnosti a nadradenosti nad druhými. Domnelé či skutočné odmietavé a kritické reakcie voči svojej osobe, názorom či aktivitám vníma veľmi negatívne a prežíva ich zraňujúco.
pošlem ti link do spravy, ale ty chceš byť asi inkognito, že? mne sa ten podcast velmi pačil a veci mi začali dávať po ňom zmysel..

aha, ty si kontaktovala aj psychológa kvôli tomu..a čo ti poradili? vypočula si si ten rozhovor, čo som ti poslala? zobrala si si z toho niečo? niekto niekoho atakuje a vlastnu chybu si nerprizna, čo chceš s takym robiť? bud rada, že ty si iná..
sranda, tam psychologička hovorila v tom podcaste, že vlastne, ked deti maju odpustiť, tak len davajú volné pole tomu rodičovi robiť zlé dalej zas..a je to tak..preto neplati na 100%, že ak je niekto čierna ovca v rodine vždy musi byť na vine on..môže a nemusí,,,niekedy deti prerastu rodičov a oni im zavidia, i ked to je pritiahnute za vlasy, ale typickym prikladom je film Mommie Dearest, kde nielenže Christina bola šikanovaná celý život, ale jej matka šla tak daleko, že ju ešte aj vydedila..A súrodenci to popreli, lebo k nim sa tak nesprávala
každopádne si myslím, kto chce počuť a poznať pravdu - nájde ju, kto si pred ňou zatvára uši, nebude ju počuť, i keby ju mal na tácke pred nosom..