Život so svokrou
Ahojte 🙂 Mám taký problém. Môj muž sa stará o svoju mamu, teda moju svokru. Zomrel jej manžel, nemá kam ísť . Nemá prácu, je onkologická pacientka ale invalidný nedostala. Nedostáva ani cent. Mám však problém s tým že muž bol starý mládenec v podstate. Začali sme si spolu keď mal 26. Keďže okrem neho nikoho nemá, svokra musí žiť s nami. Aj keď som mu povedala o tom aký mam z toho pocit že bude s nami, viem že s tým nič nenarobí. Nie je zlá len má neustále potrebu dirigovať, rozkazovať a prehnane sa do všetkého starať. Momentálne očakávame nášho prvého drobčeka. Nemáme peňazí nejak na zvyš a preto sa snažím nájsť čo najlacnejšiu výbavu ako kočík, postielka a podobne. Čo mi ona vyčíta že som lakomá. Kupovala som nábytok, samozrejme ďalšia výčitka, že prečo nekúpim gauč za 1000 euro, prečo je pre mna veľa dať 500€ za posteľ, prečo nekúpim ja alebo muž hento a tamto. Muž mi povedal, že to jednoducho mam ignorovať že na nej nezáleží že nemá v tomto žiadne slovo. Ale človeka to zamrzí, že všetko čo má dá a aj tak je to málo. Čo robiť ? Ako to zvládnuť a ako jej povedať nech sa nestará bez toho aby sa jej to dotklo ? Navrhli sme jej že jej nájdeme a budeme platiť nejaký menší podnájom. Bolo zle. Muž sa jej uz niekoľko krát snažil dohovoriť, po dobrom aj krikom. Nepomohlo. On sa naučil tieto jej výstupy za tie roky ignorovať, ja to však nedokážem. Máte aj vy nejakú podobnú skúsenosť ?
@lias3915 my mmame sv9kra teraz chorejo, lepsie to uz nebude. Svagrina prisla na cas k nim. Muz tam chodi denne aj 3-4x, aj v noci ked je treba. Tolko zloby a zakernosti co tym zenam robi je neskutocne. Naschvaly a este sa skery. Svokra na nervy, svagrina ok s krizami. Muz ho uz aj zhucal, vydrzi to tak do jeho odchofu. Pred nim sa tvari, ze je v pohodeca ked odide nastava peklo. Vie, ze ich potrebuje aj tak robi zle. Takze s chorymi ludmi velmi tazko. Nezavidim ti. Netusim ako toto poriesit, ale asi by som jrj nastavila pravidla, je u nas a odkaxana hlavne financne a hotovo. Nepaci sa jej, nech to vyskusa sama.
Pridávam sem aktuality. Kúpili sme dom, momentálne 3 izbovy a mame predprípravu na ďalšie dve izby (záležitosť pár rokov). Odsťahovali sme sa z podnájmu na konci júla. Ona išla “dočasne” k svojej matke kým neprerobíme dom tak aby sa v nom dalo bývať. Ja som s malou bola mesiac u svojej babky a muž bol v rozdrbkanom dome, aby mohol normálne vhodiť do roboty. Keď sme im oznámili že ju so sebou neberieme začali telefonáty a vyhrážky od jej matky že ona ju u seba nebude držať, že nás udá atd. a samozrejme že 100€ mesačne je malo jej dávať. Takze som jej povedala že keď sa jej nepáči nedostane ani cent a nech si teda decko vyhodí na ulicu ona keď je taká múdra (jej matka dostáva 700€ dôchodok plus jej syn jej dáva 390€ mesačne za to že tam môže byt. Poplatky za byt platí jej dcéra čiže svokrina sestra) takze ona platí len za jedlo a má malo, pritom moji starý rodičia majú dokopy aj s dedovimi brigadami 600€ a platia mesačne 200€ len za byt (ale to je iný príbeh). Takze sme ju tam nechali. Povedala som mužovi že som ochotná platiť jej tých 100€ kým budem mat materskú (ktorá chvalabohu nie je mala) ale už keď budem na rodicaku nebudem jej dávať ani cent. Povedal mi že to už obetuje že jeden víkend v taxíku obetuje na ňu. Tak sme sa dohodli že teda ok, ale viac jej nedáme. Povedala som mu že do nášho domu nevkročí pretoze ako náhle príde už ju odtiaľto nedostaneme. Dokonca som sa rozhodla na základe vyhrážok jej matky že ona ju sem dovezie a necha ju tu (to bol dom ešte neobývateľny) že akonáhle sa tu objaví a nebude chcieť odísť volám štátnych. Zistila som si. Dlzoby na sociálke má 40000 a na zdravotke 9000 nerátam bankovky nebankovky. Ja neprídem o barák kvôli neschopnéj ženskej ktorá je lenivá a sprostá a nič si nevybaví. Vybavovali sme osobný bankrot, za 3 týždne sa to dalo vybaviť ale stalo to 350€ tak som jej povedala že 2 mesiace potrvá cca a že to bude zadarmo - no nie ona to chce hneď (samozrejme do dnešného dňa to nevybavila), na invalidný ešte nepodala ani žiadosť. Zaziadala som za ňu o sociálny byt. Povedala som jej kde čo ako má vybaviť pretoze mne na úradoch nič nechceli povedať pretoze nie je zbavená svojprávnosti (zbaviť ju svojprávnosti by znamenalo zobrať na seba jej dlhy a to určite neurobím) takze nič nevybavila. Našla som jej niekoľko robot kde by mohla byt, nie ona robiť nebude. Neustále sa sťažuje ako je tento system nespravodlivý a ako je ona diskriminovaná a že za komáčov bolo lepšie. Ked som jej povedala že za komáčov by už dávno hnila v base stíchla. Niekoľko krát mi ohrozila malú (vriacim olejom ju ofrkala keď sa s ňou na rukách postavila k prskajucej panvici, vonku 35 stupňov a ona ju zabalila do deky - mala bola cela mokrá a teplotu 39,5. Keď mala mala 2 mesiace napchala do nej čaj s medom - viacej medu ako čaju podotýkam…a veľa dalších veci) takze som povedala že ju so svojim deckom nenechám osamote. Chcela ísť kočíkovať tak som sa obliekla a začala po mne kričať že prečo akože idem aj ja (načapala som ju ako ide pomaly po strede hlavnej cesty , kde letia auta 70 aj keď na druhej strane cesty bol chodník) a som potom v ten deň že idem s malou von a začala po mne kričať že nemôžem že to len ona môže lebo ona je jej babka a nikto iný ju kočíkovať nebude. Ked sme boli spolu kočíkovať mala mi začala vrieskat orety lebo bola hladná už tak som pridala do kroku že letíme domov a ona začala revat že nestíha. Už som to nevydržala a povedala som jej že keď sa jej nepáči nebude kočíkovať už vôbec. No proste stará sa do čoho nemá a úprimne moja 6 ročná sestra má viac rozumu a zodpovednosti ako moja 58rocna svokra.
Mužovi som povedala že mu na vyber nebudem dávať ale už som to nevydržala a povedala som mu. V tom momente ako si nasackuje mamu do nášho domu odchádzam.
V 2012 jej zomrel muž a ona si myslela že dokonca života bude bývať u svojej svokry, ktorej podotýkam nezaplatila ani jedno jedine € aby tam mohla bývať. Dôvod prečo ich odtiaľ vyhodili je viacero. Neplatila im ani cent, robila bordel (pod gaučom staré jedlo, prázdne obaly atd). Muž chvalabohu nemá po nej nič. Ona ma zistenú mentálnu retardaciu, na čo som prišla keď som jej hľadala v zdravotnej karte nejaké veci. Takze už to beriem s nadhľadom. Nemoze za to, jednoducho je j*bnuta od narodenia. Ale aj moja rodina aj mužova rodina všetci nám hovoria nech ju neberieme k sebe, že to by znamenalo koniec medzi nami.
Dnes bola na návšteve, prišla si po nejaké veci (ma tu osem 240l vriec plných vlny - to je jej cely majetok) to som ako tak tolerovala, ale na dlhšie návštevy určite nie. Jej matka vymení zámky hneď ako ona opustí byt, už to vidím. Povedala že ona ju tam už nepustí nas5. Takze preto ju radšej nevezmeme k sebe ani len na návštevu.
Ale aspoň mame konečne kľud.

@lias3915 budete to matnarocne, starat sa o svokru, aj financne a este ju aj znqsat v byte, hlavne ked ty budes doma s babom. Ale verim ze to dako zvladnes