Život so svokrou: Ako riešiť konflikty v domácnosti?
Zienky, prosim poradte mi v mojej situacii...manzel pred par mesiacmi k nam nastahoval svoju mamu, ktora uz nemoze byvat sama, ma aj onkolo.diagnozy, ja som s tymto nesuhlasila lebo som vedela aky zivot nas caka...v byte sa jej vyclenila jedna izba, lenze svokra je velmi zla a manipulativna povaha, ludi vydiera svojim zdr.stavom...najvacsim problemom je jej hlasne chrapanie, ktore je pocut aj cez steny, vobec s 3r dcerkou nevieme spat, ucitelky v skolke mi povedali ze dcerka absolutne nedodrziava rezim lebo stale len spi kde kade, ze je potrebne nieco urobit...svokra aj manzel mi povedali ze si ja aj mala mame dat na noc stuple alebo sluchadla....ja toto odmietam, davat 3r dietatu sluchadla do usi aby sa vyspala...svokrina pritomnost nam velmi zasahuje do zivota a beznych veci, sme vystaveni neustalemu komandovaniu, vsetko musime mat sterilne lebo ona sa boji ze dostane infekciu pritom normalne mame cisto, vadi jej ze je dcerka casto chora....ja uz som s nervami v koncoch, preto som manzelovi povedala ze nehodlam kvoli jeho matke obetovat zdravie svoje a nasej dcery a ze odchadzeme do garsonky s dcerou...velmi sa nahneval ze preco toto robim a som taka surova, ze mam pochopit ze jeho matka je chora a on ju nemoze nikde dat lebo ona do domovu ist nechce a popravde neviem ci by nam rodinny rozpocet aj dovolil jej doplacat, manzel je jedinacik, svokra nic nevlastni...skratka bolo mi povedane ze to musim vydrzat lebo takto sa to robi a je to spravne...co by ste robili v mojej situacii?
@katik22 len vies donekonecna platit za garsonku nebudem moct ani ja...uspory sa minu, sice pracujem ale asi budrm musiet podat ziadost o rozvod a ziadar vyplatenie z bytu ked yam manzel s mamou ostanu
A ako ohrozuje zdravie tvojho dieťaťa? Ty si proste na ňu alergická a všetko ti na nej vadí. Sa odsťahuj niekde. Prenájmi si garsónku alebo kúp garsónku a nebudeš ohrozovať zdravie tvojho dieťaťa. Či si si potrebovala kopnúť do chorej svokry? Veď sama vieš, že riešenie je len jedno. I čo čakáš, že ju manžel vyhodí na ulicu? Takého muža by som ja veru nechcela, ktorý by sa o vlastnú mamu nestaral
Autorka, moje obe staré mamy boli na tom zle na sklonku života, o obe sa moji rodičia starali. Ani jedna babka nebývala u nás. Otcova mama bývala neďaleko nás, chodili sme my za ňou, aj viackrát za deň. Mamina mama bývala stovky km, mama sa o ňu starala na striedačku so svojím bratom. Čiže moja mama nechala zamestnanie a každý druhý mesiac odišla od nás na celý mesiac preč, aby sa mohla starať o mamu. Bolo to veľké obmedzenie celej našej rodiny, ale určite lepšie riešenie, ako dovliecť babku bývať k nám.
@dobryden ja som ju upozornovala aj ju budila a rano mi vynadala zr co si to dovokujem ze ona je nevyspata a mam si dat stuple do usi ked mi to vadi
@sasa1310 tym ze moja dcera nemoze spat a v skole spava kde kade...ucitelky ma na to upozornili ze takto to fungovat nemoze...dcera ja nevyspata, neda sa stale nespat
A kým svokra nebývala u vás, ako platila tu garzonku ? Pracovala ? Alebo z dôchodku ? Bože môj, ťažká situácia ;( rozumiem .. v dnešnej dobe, keď je všetko drahé
Tazko verit, co pises, lebo je to pohlad len z jednej strany. Ty s nou bojujes, ale nevyhravas. Skus sa s nou spriatelit, lehsie sa s nou dohodnes.
Urcite treba odist nechaj manzela nech sa postara o nu......nemozes ist k svojim rodicom?
Este ti napisem,ja sa starám o mamu,ma tazku diagnozu ale moja mama je celkovo prispôsobivá osoba a nenarocna,nema ziadne taketo maniere.To by mi vadilo,namiesto vďaky hlada chyby,musi si uvedomit ze sa musi hlavne svokra prisposobit.A sterilná domacnost ,to si neviem predstavit.
@oli18 a nemala by sa skôr svokra snažiť? Svokra, ktorá za celý život robila tak, že nemá ani vlastné bývanie, ani ušetrené peniaze. Svokra, ktorá s holou riťou prišla do domu, ktorého vlastníkom je nielen jej syn, ale aj nevesta. Ona potrebuje bývanie a pomoc. Tak prečo sa majú snažiť iný? Snažiť sa má v prvom rade ona, pretože má byť vďačná. Sama mám dospelé dieťa, ale nesúhlasím s tým, že deti sa majú snažiť a rodičia si môžu robiť čo chcú.
Ako naozaj keby bola nejak veľmi zle nepoviem nič, ale že chodí po kaviarňach a koncertoch a starie sa vám do života to už je moc. A to chrápanie tiež nie je bohvie čo, napr. ja som si na mužovo chrápanie zvykla, ale trvalo mi to dosť dlho. Choď do tej garsónky, povedz mužovi, že malá sa potrebuje vyspať, a že stále to môže byť aj opačne, svokru dáte do garsónky a ty sa s malou vrátiš
Autorka - ak svokra ako onkopacient bez bývania a nasporených peňazí míňa dôchodok na kávičky a oblečenie a ak jej to dokonca financuje aj tvoj muž, lebo dôchodok jej na to nestačí - ďalší dôvod žiadať o výživné na manželku a dcéru.
Toto sa aj ťažko číta, autorka. Chybu spravil tvoj manžel, pretože v prvom rade si ma zastavať rodinu a hľadieť zdravie dcéry, až potom matku. A svokra by mala byt v prvom rade vďačná.
Skús sa s manželom porozprávať, že byt je vás spoločný a nemôže spraviť také, že proti vašej vôli dovedie človeka, ktorý vám spôsobuje takéto problémy - ako by dá cítil on na tvojom mieste? Ty proti jeho máme nič nemáš, ale zasadne to obmedzuje vašu dcéru a zasahuje do vašej rodiny.
Je síce syn, ale v prvom rade je otec a nemal byt spôsobovať diskomfort vlastnej dcére. Ak vám spolunažívanie nefunguje, musíte sa na čas rozdeliť. A preboha živého, v žiadnom prípade nemôže mať znížený diskomfort dcéra - ty s malou dá nesťahuj, musí sa odsťahovať on so svokrou.
A úplne na záver, skúste s chladnou hlavou na papier napisat, ako by finančne vyšli varianty:
1) odsťahuje sa on so svokrou do podnájmu a platíte ten + vás byt + všetky výdavky, ktoré platí na svokru
2) dáte svokru do zariadenia
A ešte mu prosím v pokoji vysvetlí, že to neplatíte z jeho a tvojej výplaty, ale sú to vaše spoločne peniaze a v prípade, že hospodárite neefektívne, oberáte tým dceru o štandard, ktorý jej prislúcha.
@autorka problém je tvoj muž. Ja by som ten rozvod zvážila, pretože takto sa žiť nedá ani pri najlepšej vôli. On v podstate vymenil váš život za matku. Chápem, že sa chce postarať a je to od neho pekné, ale dá sa to aj inak a hlavne si má mamu ukočírovať. Že je chorá neznamená, že je nedotknuteľná a môže sa správať ako sa jej zachce...
Však ti píšem sa odsťahuj. Nerieš jej povahu tu na nete a rieš svojou situáciu. Manžel ju nevyhodí.
@irusa mne sa to nezdá a ktovie či je to pravda. Lebo potom nechápem kde a ako vychovala jej manžela s tou svojou nezodpovednosťou, aroganciou a pod. Keby sa poriadne nestarala o syna, tak ju takto nevezme k sebe bývať ani on. Skôr si myslím, že autorka už je alergická. Riešenie jej situácie ju nezaujíma, skôr každým novým komentárom na ňu kydá. A to nevravim, ze svokra je svätá, ale aká je a ako sa chová je nepodstatné čo sa týka riešenia jej situácie, lebo jej povahu nezmení.
A tiež neverím, že dieťa v noci nespí poriadne lebo vedľa v izbe svokra chrápe
Ako už bolo povedané, tahas za kratší koniec.
Nedalo by sa ale odhlucnit tu izbu? To mi príde ako najjednoduchšie riešenie. V noci sa vyspite a cez deň ju nejako už upraceš alebo odignorujes.
Áno bude to stat peniaze, ale to nech zatiahne manžel spolu so svokrou, inac vám rozbije rodinu.
@sasa1310 svokra mala cely zivot takyto pristup...manzela vychoval svokor...ona sa o domacnost vobec nestarala, vzdy musel svokor vsetko a komandovala aj jeho...cize manzel uz je na toto jej spravanie zvyknuty viac ako ja
@gejb ano toto sme uz riesili...odhlucnene dvere a aj nieco na steny, jedna firma nam to nacenovala a cca 3000eur by to vyslo...momentalne si nemozem dovolit to zaplatit ale uz na to setrim...
Manzel mi povedal ze na toto minat on nebude ze si casom zvykneme s dcerou alebo si mame dat tie stuple ci sluchadla
Fiha, radšej bude riskovať rozvod ako zaplatiť firme 3000 a mohli by ste ako tak spokojne zit. Tak tým odchodom do garzonky asi ani tak moc nestratis...
manzel je sebec a neodstrihol sa od panovacnej matky, patologicky vztah. Od svokry tazko cakat, ze si uvedomi svoje chovanie, ale treba byt neustupny. Musi ist inde. To chce jej syn obetovat rodinu? teroristom sa neustupuje, ani ked su to vlastni rodicia. 🙂
Svokra je svokra, ale podstatné je, ako s ak tomu stavia tvoj muž, či sa ťa vie zastať, resp. drží s tebou. Čo asi nie ☹

tak jedine z casti ignorovať,robit veci aby bolo dobre tebe.Ak je mala chora musi sa s tym svokra zmierit,nic ine ani neostáva.Maj ju doma ale nepodriaďuj jej svoju domacnost,prisposobit sa ma svokra,nie vy.Na to chrapanie si mozno casom zvyknete.Inak zaujimave ze mate taky slaby soanok.Nam vecne vystekava pes a deti to nezobudí.Mozno ak Vam to tak vadi ,tak ist do izby svokru zobudiť nech sa da na ok a spi v takej polohe,vtedy by nemala chrapat.