icon

Život so svokrou: Ako riešiť konflikty v domácnosti?

7. okt 2024

Zienky, prosim poradte mi v mojej situacii...manzel pred par mesiacmi k nam nastahoval svoju mamu, ktora uz nemoze byvat sama, ma aj onkolo.diagnozy, ja som s tymto nesuhlasila lebo som vedela aky zivot nas caka...v byte sa jej vyclenila jedna izba, lenze svokra je velmi zla a manipulativna povaha, ludi vydiera svojim zdr.stavom...najvacsim problemom je jej hlasne chrapanie, ktore je pocut aj cez steny, vobec s 3r dcerkou nevieme spat, ucitelky v skolke mi povedali ze dcerka absolutne nedodrziava rezim lebo stale len spi kde kade, ze je potrebne nieco urobit...svokra aj manzel mi povedali ze si ja aj mala mame dat na noc stuple alebo sluchadla....ja toto odmietam, davat 3r dietatu sluchadla do usi aby sa vyspala...svokrina pritomnost nam velmi zasahuje do zivota a beznych veci, sme vystaveni neustalemu komandovaniu, vsetko musime mat sterilne lebo ona sa boji ze dostane infekciu pritom normalne mame cisto, vadi jej ze je dcerka casto chora....ja uz som s nervami v koncoch, preto som manzelovi povedala ze nehodlam kvoli jeho matke obetovat zdravie svoje a nasej dcery a ze odchadzeme do garsonky s dcerou...velmi sa nahneval ze preco toto robim a som taka surova, ze mam pochopit ze jeho matka je chora a on ju nemoze nikde dat lebo ona do domovu ist nechce a popravde neviem ci by nam rodinny rozpocet aj dovolil jej doplacat, manzel je jedinacik, svokra nic nevlastni...skratka bolo mi povedane ze to musim vydrzat lebo takto sa to robi a je to spravne...co by ste robili v mojej situacii?

mclissa
7. okt 2024

Podla mna tu nie je problem sa postarat o choru svokru, ale problem je, ze vsetko komaduje a jednoducho sa im naburava do domacnosti a celkoveho rezimu. Tym aka je manupulativna a nerespektuje vase pravidla. Ine je keby co to pomohla, strhne sa do uzadia a ako sa hovori drzim hubu a krok. Nie nestrpela by som to. Bud sa prisposobi ona vam, alebo dovidenia.

timilv
7. okt 2024

@autorka mňa by hrozne zaujímalo čo by manžel spravil keby naozaj odídeš... Či by sa potom nezbadal. Ale žiadne také, že si sama budeš platiť nájom. Ty máš svoj byt v ktorom bývať nevieš, tak nech ti dá na podnájom peniaze ak náhodou nemáte spoločné peniaze
Ak sa muž nezbadá, toto dobre nedopadne

sidicek
7. okt 2024

Podľa mňa je u vás aj preto, lebo takto je starostlivosť hlavne na tebe a on ma pohov.Plus to patologické puto , kedy matka on nemala bohvieako záujem, staral sa hlavne otec , a on sa stále snaží získať jej lásku a záujem.Idealne poslať svokru do garsónky niekde blízko, aby sa manžel mohol dostatočne mame venovať.

lujza123
7. okt 2024

U mojich rodičov nastala podobná situácia, otec doviezol chorú mamu domov, ze najskôr na tyzden a uvidí sa.
Moja mama sa ten deň zbalila a sla do hotela s tým ze sa vráti až ked tam svokra nebude. Otec to vydrzal pár dni a zrazu sa uz aj domov dôchodcov zacal vybavovať aj ked babka nechcela.
Ale babka ma fyzické problémy/ochorenia a je aj psychiatrický pacient. Zrejme vždy aj bola len sa jej to darilo dobre skrývať a svoje dve nevesty celý život tak grilovala ze ani jedna ju doma nechce.

oli18
7. okt 2024

@melanta citam tvoje rozumne komentare, ale tentokrat si sa sekla. Je to jednostranny pohlad na vec, takze bolo by rozumne brat s rezervou tvrdenia nevesty, kedze nepozname nazor protistrany a bez toho je nefer svokru jednoznacne odsudit.

0silvia0
7. okt 2024

v tejto situacii si dostala najlepsiu radu od @som_realistka . Skus odrazat od seba utoky takym istym toxickym sposobom ako to robi svokra. Uc sa to od nej a pouzi to, nech to ma dvoj muz dvojmo. Obvini ta muz z bezcitnosti? Spytaj sa ho, ci nie je bezcitne nechat male dieta bez kvalitneho spanku. Zle navaris? Nech lepsie navari synacik. A moze hned aj upratat.
Na tvojom mieste by som si s dcerou poriesila nejaku aktivitu, aby som bola co najdlhsie mimo domu. Nech ma na starosti svoju matku hlavne jej syn. A ked ta bude atakovat ze zle upratujes, zle varis, tak sa neobhajuj, len povedz, ano, zle varim, zvykajte si.
Jednoducho musis zmenit taktiku.

cacianka
7. okt 2024

ja viem že nie celkom kóšer, ale prestať čokoľvek robiť pre svokru, neoprať jej , neožehliť, variť jedlo iba pre seba a dieťa (hlavne jedlá ktoré svokra neznáša), upratovať iba svoje veci a svoje súkromie, nákupy iba pre seba a dcéru. Upratať jej v izbe, prezliecť postel, dať čistý uterák - no ani náhodou !
Muž ju dotrepal bez tvojho súhlasu ?! Tak nech sa stará ! Keď on je taký citlivýýýýýý.
Ja viem ženy....
-------
Moj skorosvokor bol po operácii bedrového kĺbu, ja som mu pratala postel v nemocnici, svokra po operácii prsníka ja som behala okolo nej v nemocnici,
svokor na kolonoskopii ja som videla jeho holú stareckú riť
svokor po operácii hrubého čreva som riešila nemocnicu a prevoz, diety, lieky
svokra po operácii hrubého čreva ja som riešila špinavé prádlo, prevoz, obedy seniorov,
Nie ich dcéra !
Lebo som chcela, pomôcť im aj môjmu chlapovi. ALE nepindali, snažili sa existovať samostatne, a to majú obaja 80+, nečakala som že mi budú nohy ruky bozkávať ani som nechcela, nie preto som to robila, ALE nepindal ani môj chlap, nebral to že ja MUSÍM a hotovo, vždy sme sa poradili a dohodli. Nič sme si nerobili poza chrbát.
A môj chlap sám od seba pomáha mojej mame, nikto ho nenúti, nikto ho nezhadzuje, nikto mu neberie názor a postoj.
Takže takéto správanie muža a svokry by som nestrpela

cacianka
7. okt 2024

@oli18 vždy, ale vždy tu na koni poznáme názor iba jednej strany...
Keby autorka klamala, tak si nasere iba sama sebe do huby.

cacianka
7. okt 2024

@0silvia0 aj to je možnosť

vierkainka
7. okt 2024

Reagujem na komentár,kde píšeš,ze su to jeho peniaze.Nie je to pravda.Ste manželia,su to vaše peniaze.Nedovol sa nechať takto tyranizivat a ani dcérku.Nepoznam ta, ale sucitim s tebou a plne podporujem, tvoj nápad ísť do garzónky.Dieta potrebuje kľud a ty tiez svoj pokoj.Nech to znie akokoľvek bezcitne vici tvojej svokre,ja drzim s tebou a som ba tvojej strane.Vela sil prajem.❤️

oli18
7. okt 2024

@cacianka ano, to je pravda. O to zdrzanlivejsie by mali byt komentare. Autorka je anonymna, jej to je jedno, kto si co o nej mysli.

hopsas
7. okt 2024

Je to hrozne čo jej tu niektoré píšete že by mala byť rovnako hnusná k starej zene ako je ona...to nemyslíte vážne? Akoby svet vyzeral keby sme sa riadili týmto? Šak tu by bol divoký západ. Autorka, buď lepší človek.Ries to prioritne s manželom a nezabúdaj, že na mieste svokry raz.moze byť aj tvoja mama...

autor
7. okt 2024

@hopsas presne moze...lenze moja matka sa takto nesprava k ludom, je ohladuplna a pokorna a toto aj manzel mi dal za pravdu ze jeho mama ma strasme spravanie

hopsas
7. okt 2024

Autorka chápem čo chces povedať ale myslel by si to aj tvoj manžel keby si ju tam doviedla k vám?

dada4
7. okt 2024

Nečítala som celú diskusiu,iba po koment,že bola na elán. No tak to keď je na Tom takto,myslím,že by v kľude zvládla bývať v tej garsónke ona. Ako ja viem,že o rodiča je dobré sa postarať,oni nás tiež ako deti nevyhodili na ulicu. Ale odtiaľ potiaľ...nevďačnosť a komandovanie by som nezvládla...

methexis
7. okt 2024

Sorry, ale vadí jej, že je 3r dieťa často choré? Tak na čo sa sťahovala do bytu k 3r dieťaťu. Všetky deti v jej veku bývajú choré, lebo si budujú imunitu. Ty máš akože čo teraz vlastné malé dieťa vyhodiť z domu, aby madam neobťažovala ? 😱🤦‍♀️ Niektorí ľudia sa fakt asi necítia.
Vadí jej, že je zle upratané? Nech sa páči, tu je handra a čistiace prostriedky. Nevládze? Tak nech nepindá.
Chrápanie asi fakt moc neovplyvní, môj dedko si zvykol dávať štuple do uší, aby sám seba nebudil 😆 Tak to by ste zase fakt mohli vy ustúpiť a riešiť to na svojej strane. Alebo skúste jej, alebo vašu izbu odhlučniť za mojich mladých čias sa núdzovo dávali na steny tie podkladky z vajíčok, teraz už určite existuje niečo elegantnejsie. Verím, že to oceníte aj neskôr keď dcéra vyrastie a bude sa chcieť venovať napr. hud. nástroju 😅

simca06022011
7. okt 2024

Nech sa zavrie do izby a nevylieza, a neochorie od nikoho, ani ruk, ani spiny.. osobne, hnusna nehnusna, muz by si nasiel upratovacku, opatrovatelku, svokra by sa zacala spravat primerane pokorne.. Ano s chrapanim neurobi nic... ale ostatne vie ovplyvnit. Ak nie odisla by som s dcerou.
To ze si neumyjete ruky je problem, chore dieta je problem (a to ze male dieta je chore je normlane, s tym mali ratat.. aj otecko aj babka hadam), ale po vonku beha :D a teda nevadi mi to, ja poznam par onko ludi, ano mozno pocas liecby a tak sa vyhybaju veciam, ale prave poznam zeny co pracuju nadalej, lebo im to pomaha a neizoluju sa... tak neviem ako to je...

autor
7. okt 2024

@hopsas no vies co ani nad tym nejdem premyslat lebo mi je jedno co by si myslel...kedze on nerespektoval moj nazor lebo presne som vedela ako sa veci budu mat

pinkgirl
7. okt 2024

Vybavte jej samostatné bývanie a prevezmite s mužom kontrolu nad jej financiami. Na kávičku s kamoškami a kultúrne vyžitie prachy má, ale na bývanie už nie??! Finančná gramotnosť je u nej asi veľmi nízka, keď nevie hospodáriť. A muž môže za ňou do toho bytu chodiť, upratať jej, vydezinfikovať podľa jej štandardov a ona sa nemusí báť každého zakašľania a soplika čo jej vnučka donesie zo škôlky.

rorino
7. okt 2024

Prepáč,ale on je riadny debil

autor
7. okt 2024

@pinkgirl len co mam ja urobit ked ona nechce sama byvat a presvedcila aj muza ze nemoze sama byvat...bola som oznacena za bezcitnu

simca06022011
7. okt 2024

Inak keď tak premýšľam asi by som ju ignorovala s komentárom, že ja som.doma a budem si robiť čo chcem 😁
Nedá sa ti odísť napr k rodičom alebo niekam aspoň vzdy na víkend aby ste si oddýchli?

lilinka76
7. okt 2024

Po výroku muža, že mám dať dcére a sebe slúchadlá do uší vo vlastnom byte, lebo manipulatívna svokra nie je schopná sama žiť (ale kávičku a koncerty aj s onko diagnózou zvláda) a musí buzerovať každého okolo by som zbalila veci sebe ak dcére a už by ma mamánek nevidel.

autor
7. okt 2024

@simca06022011 rodicia mi byvaju 150km...ako da sa samozrejme, moji rodicia mi aj ponukli nech idem s malou k nim byvat lenze ja by som musela dochadzat kedze mam dobre platenu pracu v mieste bydliska...

zuzubb007
7. okt 2024

Bud pôjde svokra do domova na to urceneho alebo by som sa zbalila a radšej tlačila v garzónkes malou, dala by som na výber mužovi a podľa toho sa zariadila, netrpela by som toto v žiadnom prípade !!!

tiezjedna
7. okt 2024

@zuzubb007 ja by som sa teda rozhodne netlačila kvôli upípanej svokre v garzónke s dieťaťom. Keď je manžel tupelo, nech sa tam tlačí on s mamou...

cacianka
7. okt 2024

@hopsas nehuckame ju aby bola hnusná, ale nech si nedá štát na hlavu.
Ty by si tíško trpela, keby ťa svokra doma komanduje, u teba doma, v tvojom byte, v tvojej domácnosti ?
Ani ja netvrdím že má byť vďačná, pokorná, ale slušná a zmierlivá, hľadať kompromisy a vážiť si že si mladá rodina ubrala zo svojho komfortu, kľudu, súkromia.
Verím že by jej autorka inak pomohla a zžila sa s ňou, ako takto trpieť útoky a bezbrehu arogancii oboch

drianaa
7. okt 2024

Ja som za každú pomoc rodine, ale je rozdiel pomôcť a obskakovať a ešte aj trápiť svoje maloleté dieťa. A áno, je rozdiel mama a svokra, ale prvoradé je pre mňa moje dieťa zo všetkých týchto osôb, takže by som sa pozerala v prvom rade naň. Nedostatok spánku u dieťaťa je nebezpečný, má vplyv na jeho vývoj, ešte dokonca v stave že zaspáva hocikde počas dňa je nonsens. Toto by som určite ešte raz predostrela manželovi, dieťaťu sa môže stať úraz, kľudne aj vážny, čo ak ti z únavy a vyčerpania odpadne niekde na schodoch, a to môže mať kľudne dlhodobé následky, zlý pád na hlavu či chrbticu aj doživotné. Toto by som určite s manželom ešte vykomunikovala, ak by to nebral na vedomie, alebo by mu to bolo jedno, riešila by som odchod - toto je pre mňa dosť závažný problém. Na ostatné poznámky starkej by som sa snažila poradiť si naozaj "zrkadlením". Vadí jej choré dieťa - nech ti z dôchodku zaplatí tvoj plat a môžeš ostať doma a dieťa nemusí ísť do škôlky - nemá na to, tak potom nie je iná možnosť, musí to vydržať alebo odísť. Nepáči sa jej poriadok, tak nech upratuje, ak je slabá, môže robiť ľahké veci ako triedenie prádla, utieranie prachu, žehlenie, kde môže pritom kľudne sedieť a tzv budeš mať viacej času na dôkladnejšie upratanie - nechce pomôcť, tak nech si zvykne, alebo odíde. Vadí jej varenie, tak potom to isté čo predtým. Môže ti načistiť zeleninu, krájať, a popritom hovoriť, čo ešte pridať do jedál. Alebo nech si objedná - nevládze, nemá peniaze, tak nech neje. A podobne. Ale hovorím, pre mňa by to chrápanie v štýle, že sa nevyspím ja ani moje dieťa bol dostatočný problém. Ja zvládam nedostatok spánku, ale išlo by mi o dieťa, ktoré je vo vývoji a spánok proste potrebuje. Takže by som tlačila na muža na to, aby sa mama odsťahovala, niekde do podnájmu na blízko, alebo DSS.

simca06022011
7. okt 2024

ved ja nehovorim sa prestahovat, ja hovorim, ze sa v piatok spakujes a prides v nedelu vecer :D oddychli by ste si, vyspali sa a synacik zatial bude spravaniu maminky celit sam

dobryden
7. okt 2024

Ja si nemyslim ze to musis takto razne riesit,staci najst kompromis.Je oravda ak je muz jedinacik asi sa bude musiet postarat o svokru.Otazne je len ,postarala by si sa o svokru ak by nemala taketo maniere.?Lebo aj svokra ke rozmaznana ale ani ty mi neprídeš ako obetava nevesta.Kvoli tomu brat dcere otca,ides na to hrrrr.Normalne si sadnite vsetci a ujasnite si podmienky spolužitia.Lebo manzel asi mamu len tak nevykopem,a ty zasa musis fungovat normalne a s protivnou svokrou je to obtiazne.