Život so svokrou: Ako riešiť konflikty v domácnosti?
Zienky, prosim poradte mi v mojej situacii...manzel pred par mesiacmi k nam nastahoval svoju mamu, ktora uz nemoze byvat sama, ma aj onkolo.diagnozy, ja som s tymto nesuhlasila lebo som vedela aky zivot nas caka...v byte sa jej vyclenila jedna izba, lenze svokra je velmi zla a manipulativna povaha, ludi vydiera svojim zdr.stavom...najvacsim problemom je jej hlasne chrapanie, ktore je pocut aj cez steny, vobec s 3r dcerkou nevieme spat, ucitelky v skolke mi povedali ze dcerka absolutne nedodrziava rezim lebo stale len spi kde kade, ze je potrebne nieco urobit...svokra aj manzel mi povedali ze si ja aj mala mame dat na noc stuple alebo sluchadla....ja toto odmietam, davat 3r dietatu sluchadla do usi aby sa vyspala...svokrina pritomnost nam velmi zasahuje do zivota a beznych veci, sme vystaveni neustalemu komandovaniu, vsetko musime mat sterilne lebo ona sa boji ze dostane infekciu pritom normalne mame cisto, vadi jej ze je dcerka casto chora....ja uz som s nervami v koncoch, preto som manzelovi povedala ze nehodlam kvoli jeho matke obetovat zdravie svoje a nasej dcery a ze odchadzeme do garsonky s dcerou...velmi sa nahneval ze preco toto robim a som taka surova, ze mam pochopit ze jeho matka je chora a on ju nemoze nikde dat lebo ona do domovu ist nechce a popravde neviem ci by nam rodinny rozpocet aj dovolil jej doplacat, manzel je jedinacik, svokra nic nevlastni...skratka bolo mi povedane ze to musim vydrzat lebo takto sa to robi a je to spravne...co by ste robili v mojej situacii?
@hopsas myslím to vážne v tom prípade, že ak sa "stará zena" vie vypravit na koncert, a vie riešiť kávičku, tak nemusí buzerovat že ma niekto upratovať ako na infekcnom oddelení, a ak ma niekde príjmu a starajú sa o mňa, tak sa minimálne správam slušne, a nepoviem, chrapem? Zvykajte si, alebo si dajte štuple. Na to existuje jediná reakcia, takto sa milá svokra môžeš správať u seba a nie v mojom dome.
@hopsas a ide o zrkadlenie, nie robenie zle, ak ona povie ze dieťa má ísť preč ked je choré? Tak jej povem, nech ide preč ona, dieťa býva u rodičov, to je taka istá veta ako povedala svokra, až na to, ze svokra nemá čo posielať choré dieťa z bytu rodičov.
@hopsas a vieš prečo je stara taka zla harpia ? Lebo ju nikto doteraz nedal do laty a len jej ustupovali ,sebecký zlý človek v takom prostredí ,kde je každý ticho, len aby dobre bolo len rastie .O dieťa a financie sa staral muž, ktovie ci vôbec pracovala,všetci okolo nej len chodili po špičkách a ona len využíva a buzeruje.
Nedá sa jej postaviť nejaká prístavba/malý domček na vašom pozemku?
@jakubrianka bývajú v byte
@zltalienka jaj, tak skúsiť zohnať podnájom niekde nabliž pre ňu.
@jakubrianka svokra pôvodne bola v podnájme...
Neviem, či autorka ešte číta, ale ja by som sa rozviedla. Nie kvôli svokre, ale kvôli blbému chlapovi. Jasné, navrhni mužovi ten domov dôchodcov, veď nejaký dôchodok má, a zbytok priplatiť. Ak nie, rozvod a vysporiadať sa finančne. Nevidím dôvod aby celá rodina trpela a prispôsobovala sa bezcitnej svokre, ktorá neprispeje ani do domácnosti a ešte vyťahuje spoločné peniaze manželov.
Ps. Keby to bol apsoň dom, ale v 3iz byte tri generácie, aby žili spokojne a mali sukromie. Nemožné.
prestan okolo nej lietat .. prestan jej varit prat upratovat .. a ak bude namietat-bud rovako bezcitna ako ona a posli ju rovno do domova ak sa jej nepaci ..ak sa nepaci muzovi,nech jej vari on ... zial s crapanim neporadim-moj ex chrapal a to bol iny des ... a s muovi dat ultimatum-bud sa zbavi matky alebo odchadzate vy ..podnajom das ... alebo jej zaplatit garsonku na par mesiacov a zvysok nech si zariadi ona
@zltalienka och… tak skúsiť ešte raz niekde poblíž či susedia neprenajímajú. Chúďa to dieťa ozaj, tu isto nejaké rýchle riešenie treba.
kopol by som ich oboch do riti... mam taku istu bezohladnu sebecku vypocitavu matku, ktora by ma najradsej az do smrti len vyciciavala z penazi...co pomaly cely zivot nerobila, je rok pred dochodkom a samozrejme nerobi a rovnako ma holu rit. len citove vydieracky manipulacie a blablabla. a zboznujem mamankov - dalsi typ vydieracov a manipulatorov. pardon za uprimnost.... vsade tie vztahy nie su ako z rozpravky.
@cacianka fú, tak tu by som sa vedela vyzurit a tak strasne chapem autorku co ma doma, ale nemozem tu pisat nic to vies
@teranus neni ona aj moja? Bó toto mi jo kurňa povedome
@oktobermimi aj keď sme kľudné povahy, niekedy v nás vedia ľudia a hlavne blízki tak vyburcovať hnev, zúrivosť a jedy, že amen... To sa sama sebe čudujem, kde sa to vo mne vzalo. Našťastie si ulavim bez svedkov, a snažím sa byť kľudná a s takými toxickými ľuďmi jednať maximálne stručne a pevne
@oktobermimi asi klon
@cacianka ako, mat tvoju "švekru a švekra" za mojich tak ich sama vydedim😂
Ja neviem, ak sa svokra boji naco sa nastahuje k Vam, vsak predpokladam, ze dcera teraz nastupila do skolky, vsak prvy rok su caste choroby bezne...a ona sa boji, ze dostane nieco. Tak urcite, nechapem preco nezostala vo svojom s tym, ze jej pojdete nakupit, pripadne jej zabezpecit stravu cez obecnu zavodnu kuchynu.
Necitala som diskusiu, ale od kedy maly nastupil do skolky sme boli tolkokrat chori, co za cely zivot nie...svokra je riadne "odvazna" takto riskovat zdravie a narusovat rodinu svojho syna...kolko ma rokov? Neviem ci sa spominalo ..
Ahoj ešte raz prečo nemôže bývať sama? Onko pacientka je v liečbe, alebo sa nevie postarat o seba? Čo robí, keď ste v práci?
Skôr mi to príde ako nemá na nájom a stravu... Preto je u vás... či sa mýlim?
Ja som tolerantná dosť, tvoj muž si urobil podľa seba, či ste sa spolu poradili?
Toto by som nezniesla, zásadný rozhovor a viem čo mám robiť... žiaľ...
Ťažké to máš moja.
Skus nájsť podnájom garsónku. A postav rodinu pred hotovú vec. Bud pôjde do podnájmu svokra a budete jej po ruke a pomáhať jej, alebo pôjdete do garsónky ty s dcérou. Priprav sa na odchod s dcérou.
Svokra musí zmeniť okamzite spravanie. Ona je hosť vo vašej domácnosti, ona nemá mať žiadne pravidlá a podmienky. Pánom domu ste vy dvaja, nie ona. Skus jej to tak povedať ale jemne a slušne.
A ze je chorá, dobre chápem ze si ochorenie vyžaduje iný prístup a režim a viac starostlivosti, ale aj tak musí mať hranice.
Koľko ms ona rokov? Prispieva vám na domácnosť? Ešte je tu aj možnosť domácej opatrovateľky, ktorá by vás po slobudika. Išlo by to z jej dôchodku. Ty si si porobila svoje a opatrovateľka okolo svokry.
Ty nie si povinná ju opatrovať a ani ju tolerovať. A pokiaľ nepridáva do spoločnej domácnosti finančné už vôbec nie.
Moja rada - poroziravanie sa o financie a dať vyjadrenie o Tom , že bude mať opatrovateľku na čas ktorý je potrebný. Musí s tým súhlasiť, inak domov. Ty nie si povinná sa s dieťaťom odsťahovať od manžela zo spoločnej domácnosti. Ste manželia. S kým bude báť sex s ňou či s tebou? Títo by som netolerovala.
Autorka očividne ťa svokra moc “ nemusela” ani pred chorobou, resp.je to asi vzájomné, však? Tvoj muž je taký “trtko” ( prepáč), že si nevie porobiť doma poriadky, resp.robí radšej s tebou, akoby si mal mamičku trochu upratať. Je mi ťa ľúto, čakajú ťa krušné chvíle…
@oktobermimi ja mám super svokrovcov, pod zemou 🫢
Súčasní sú nevlastní, ale dobrí, len vek diagnózy štipka demencie stareckej robí svoje...
Mne sa páči, aká je vždy nevesta nevďačná a bla bla... A rodičia a svokrovci najlepší na svete 🤮. Starí nemajú rešpekt k mladým a mladí sa majú roztrhať, lebo starým treba pomôcť😱.
Dám ti iba jednu radu, chráň svoje dieťa pred tými sebcami. Teda ja by som tak urobila a čím skôr, tým lepšie.
Ona je onko a chodí po kaviarňach, koncertoch a doma sa boji infekcie . Chorá nechora otvorila by som si tak hubu že by kukala teda . By jej dala rukavice do rúk , dezinfekciu a handru a keď sa jej nepáči nech sa páči urobte si poriadky sama . Do tej garsónky nech ide ona a je nechápem načo je s vami keď evidentne funguje normálne . Toľko čo druhý deň zájsť jej pomôcť upratať a uvariť ak by a tým to padlo . Samozrejme do tej miery až vás moc nevyužíva
@brendaa bude mat 65 rokov...na domacnost nam neprispieva, vsetko platime, ona si kupuje svoje veci, lieky, sem tam potraviny a na kavicky ked ide to plati manzel...viackrat mala chemo cykly, po poslednom schudla na 35kg, cize je slaba, treba jej asistovat pri beznych ukonoch, ale ked jej clovek nachysta veci a jedlo tak je s tym v pohode...ked sme my v praci tak ona cely den pozera telku, vobec sa od nej nepohne alebo surfuje na nete...rozhodla som sa s mn porozpravat ze bud teda pojdem ja s dcerou alebo on s mamou...velmi sa nam zhorsil zivotny komfort ako je u nas, ja som snad v takychto podmienkach nezila ani na intraku ze som sa stale musela niekomu podriadovat...ona opatrovatelku nechce ze je trapne aby sa starali cudzi ked ma syna a do dss absolutne, chyti strasny rapel...a ja nemozem mn prikazat aby ju tam dal, ked nechce nech nejde a nech teda ziju spolu
@mariska1989 upratať navariť ? Babka je náročná na poriadok a bezinfekcnost, vládze inzerovať, tak nech si dezinfikuje. Jedlo jej môžu voziť z jedálne pre seniorov
@cacianka áno aj to je riešenie to jedlo . Ja som dala príklad. Na takých ľudí treba ísť podľa všetkého úplne ináč

@cacianka ja by som si rada vypočula aj názor manžela ten by to určite celé videl inak...vieš mne sa nepáči celý tento postoj že robiť jej zle lebo ona je zlá tak aj ja budem zlá...toto nie je dobré takto bude autorka rovnaká harpya