icon

Život u svokrovcov - svokra je mrcha

bebe91
16. máj 2016

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pred pol rokom sa mi narodila dcérka. Priatel bol nezamestnaný a ja som študovala. Teraz už priatel pracuje ale len na dobu určitú má zmluvu, vraj ak by sa niečo stalo tak aby zamestnávateľ nemusel platiť odstupné. Môj problém je ale so svokrou a s bývaním. Keď som porodila išla som bývať ku priatelovi, ktorý ešte žije s rodičmi. Máme vlastnú spálňu a obývačku, všetko ostatné je spoločné. Svokra je tu ako kráľovná domu a patrične to dáva aj najavo. Pred 3 mesiacmi prišla za mnou a poriadne ma zdrbala že sa neviem udomácniť. Pravda je taká že som introvert, v dedine som nepoznala nikoho a žiadnych kamarátov som na blízku nemala. Keď idem do mesta musím sa ponáhľať lebo vždy ma niečim poverí svokra aby som vybavila a iba bežím, ani na to nemám čas aby som skočila ku mamine do práce nie to ešte s kamoškami sa stretnuť. Od tej doby čo ma zdrbala svokrička mám každé ráno hnačky a v poslednom čase aj špatne mi je. Začala som brať Xanax na ukludnenie a žial vrátila som sa potajomky k fajčeniu. Neviem čo to je so mnou ale začala som mať na ňu alurgiu alebo čo, lebo vždy keď ju vidím alebo už len počujem mám strašné nervy. Dcérke už spôsobila aj dvakrát zdravotné problémy, raz ju vyniesla s kočíkom v najväčšom vetre a dostala prievan na oči a teraz ju vybrala z kočíka tak že mala na sebe dupačky z ktorých kvôli cvokom nemala celú nožičku zakrytú a nedala na ňu ani hrubší svetrík tak malá prechladla. Samozrejme buď som bola v škole ale na hodinku v meste a iba susedia mi vraveli že drahá svokrička malú vyniesla v takých podmienkach. Povedala som si dosť!!! No a problem sa tu začína. Chceli by sme sa odsťahovať ale nevieme, kvôli financiám. Už som sa o tom rozprávala aj s priatelom a povedal aby som ešte počkala ale ja nechcem. On totiž nevidí nič iba to že nemusí platiť za nič a že maminka mu urobí všetko možné. Mojej mamine som povedala aby mi pomohla ale ona tiež nemá toľko peňazí aby mi zaplatila byt. Svokrovci zrejme nás ani nechcú z tadialto pustiť. Už som povedala priatelovi že ak sa s nimi neporozprávame tak koncom mesiaca odchádzam s dcérkou. On si myslí že žartujem ale je to tak. Máme málo miesta a zdravotne nás tu to celé ničí a mňa osobne aj psychicky. Má niekto nejaké podobné skúsenosti? Riešil už niekto dačo podobné?

irusa
17. máj 2016

@terezka1947 no niečo na tom bude 😒 😒

terezka1947
17. máj 2016

@irusa bohuzial ☹

bebe91
autor
17. máj 2016

Podla mnohych bab lebo ženami sa nedaju nazvat, mala by som byt vďačna zato že pomaly nebudeme mat priesror ani na choditko aby mala sa vedela pohybovat. A co sa mojej mami tyka nekydajte na nu dala mi viac ako vam vase kedykolvek a viete co vam dala? Jedine jednovajce z coho vas porodila. Furt iba to citam ze kedy som potrebovala pomoc svokry, teraz ako je fajn ale nebyvame u nej, nic neviete tak na keru rit komentujete? Opytam sa zase. Nudite sa? Manelicek urobi za vas vsetko len aby ste mohli svokruskam rite lizat? Chore. A este jeden koment si neprosim od niekoho kto pise odveci. Ale tak toto darmo aj ziadam od toho co musi mat vzdy posledne slovo ako poniektore tu ze su rovnake ako moja svokra ani den by som s poniektorimi nevydrzala.

bebe91
autor
17. máj 2016

Jaj a dom nie je svokrin ale svokrov a aj oni ho postavili za pomoci ich rodicov.

0silvia0
17. máj 2016

@bebe91 máš otrasný pravopis, ktorý tu vyčítaš iným a máš hrozný slovník 😒 A na to chodítko sa vykašli, nie je to zdravé pre deti, dnes sa chodítka neodporúčajú 😔

timea7
17. máj 2016

@bebe91 prosím ťa nepíše tu také kraviny, že ste dieťa museli mať, lebo by po priateľovej 35 nemuselo byť...na to ti tu fakt nikto neskočí, mala si si najprv zbudovať domácnosť a potom dieťa, nie naopak. Ja mať doma nasäčkované také niečo ako si ty, čo sa vyjadrí, že tvoj nábytok zdobí jej prašivý dom, tak by som ťa v ňom nestrpela. Na čo ste urobili takú hlúposť, že ste dávali nový nábytok do dvoch izieb k svokre? Peniaze, ktoré naň tvoja mama dala, ste mohli použiť na nájom, kým ty nepracuješ. A sorry, ale posudzovať, že oni kúpili len postieľku?! Koľko im mesačne dávaš na nájom, energie a potraviny? Z tých pár šušňov asi nič, že? Živia ťa v podstate cudzí ľudia a ty ešte vyskakuješ a si na liekoch? Milá dáma, dieťa do jasieľ, ty do práce, prenajať malý byt a môžeš vyskakovať. Takto pôsobíš dojmom - som študentka, mám dieťa, starajte sa všetci 😠 😠 😠 😠 😠 A to foto by som si na tvojom mieste odstránila, lebo keď sa to dozvie mama tvojho priateľa, čo píšeš o nej, tak poletíš, ani sa nestihneš obzrieť. Nový šport momentálne - študentka, našetrený ani cent, pracovné skúsenosti nula bodov, bývať nemá kde ani bez dieťaťa, ale rýchlo si ho urobiť a starajte sa. Tvoj slovník a tvoje vyjadrovanie radšej nekomentujem.... skomplikovala si si riadne život a teraz hľadáš vinníka všade naokolo a ešte okolo seba kopeš do žien, ktoré ti píšu to, čo nechceš počuť, ale čo je pravdou. No oni zrejme nemali rozum v nohavičkách, ale v hlave.

terezka1947
17. máj 2016

@bebe91 len aby s tebou raz niekto vydrzal...vies,co?mudra zena sa aspon zamysli nad tym,co jej iny vravia,pisu
pravda zaboli...ale vzdy je lepsie a mudrejsie popremyslat,ci aj ja nerobim chybu a ist dalej,poucit sa
pokora pre zivot je velmi dolezita,iba pri nej clovek rastie
ak teda rast chce
kazdy robi chyby,co je na tom?
ale priznat si ich uz kazdy nedokaze...
popremyslaj...ved kazda ti tu napisala skoro to iste,vydrz,odstahuj sa....teraz musis a mas byt vdacna a co najviac ticho...
raz mozes mat aj ty este nevestu alebo zata,co ti budu robit to iste
pomoc od rodicov nie je a ani nema byt samozrejma,preco????su to ich peniazeich mozole...ty mas pre svoje deti sama robit mozole na svojich rukach..nie nadavat na cudzie ruky,ze mozolov nemaju viac

yanni
17. máj 2016

@bebe91 nechcem ta sudit, ale podla toho ako a co pises, asi ani ty nie si ta najsuprovejsia nevesta.
Vies, ja mam ten nazor a stojim si za nim, ked sa niekomu nieco nepaci, prosim, tam su dvere, nik ta tu nedrzi nasilu.
Tekze, ak sa ti nepaci, ze sa ti ci uz svokra, svokor, mama, otec a neviem kto este vsetko, stara do zivota, nemas vlastny pristor, "znasilnuju" ti dieta, tak prosim. Ved si najdi byt a odid. Vo svojom si mozes robit ako sa ti zapaci.
Ja mam super svokru aj mamu, ale len preto, ze zijeme vo svojom a od svokrovcov 450 km a od mojich rodicov takmer 800. Obcas maju potrebu aj cez skype ci whatsapp davat "dobre mienene rady" ale tak ja som si to uz s kazdou vydiskutovala.
Ked sme u nich na navsteve, prisposobime sa, ked su u nas na navsteve, prisposobia sa oni.
Takze, jedna rada, osamostatni sa. Vravis, ze si paltis vsetko sama. Asi nie, ked si nemozete dovolit vlastne byvanie. to nie je len kupit dietatu plienky, nejake oblecko, vam jest. Byvanie stoji omnoho viac.
Ty si na materskej, k tomu este studujes, chlap ma taku vselijaku pracu, len na cas, takze ani uver vam nedaju. Ja ta aj chapem, viem, ze to nie je lahke. Ale ked si to takto nechcela, tak ste mali rozmyslat z ineho konca. najskor dostudovat, nast si pracu, par rokov robit, nasporit, kupit vlastne byvanie a aj potom zakladat rodinu. Si este velmi mlada, takze takych 5,6,7 rokov by si nic nestratila, praveze skor ziskala.
Mama ta doma nechce, lebo ta ma frajera a vlastny zivot? Aj svokra tak moze povedat, mam doma muza a vlastny zivot. Co ste si navarili, to si aj zjedzte. Tak bud rada, ze si rada. A este, ved si to v klude so svokrou vydiskutuj. Co sa ti nepaci, ako by si si vsetko predstavovala, aj co sa tyka dietata. Sadnut ku kavicke a kolaciku a V KLUDE bez URAZOK sa porozpravat a snazit o kompromisy.

bebe91
autor
17. máj 2016

@timea7 ja som malej kupila vsetko pred porodom kocik, vybavicku, teraz ma oblecenie na min. rok dopredu. Vsetko si sebe kupujem jedlo hlavne kedze nejem vela a iba obmedzene mozem kvoli zdraviu. Ja si platim telefon, internet a do ostanych davam 50 eur a aby som nezabudla malej kupujem pliebky, mlieko a vsetko co potrebuje. Ja potrebujem len to aby som nemusela zit pod stalym tlakom z jej nalad plus aby nam dopriala trocha sukromia ako slubila pred porodom. To aby som vyprala malej veci a dala susit na susicku na balkon to nie je dobre iba ak je susicka pred domom neviem preco, vcera vecer urobila extremny cirkus pred malou ze preco uz o 8mej nespi a darmo sme jej vraveli ze je chora a idu aj zubky ona len kricala aby uz spala lebo ine deti uz spia. Tak toto je normalne?

maxilou
17. máj 2016

Ako tak citam prispevky od autorky, nestacim sa cudovat a to som na zaciatku sa snazila byt empaticka. Bohuzial, sklamala som sa. Naozaj to vobec v zivote nemate premyslene. Najskor dieta bez toho, aby ste mali strechu nad hlavou. Niekedy sa stane, ze ludia to nepremyslia dopredu, bohuzial u vas nie premyslena ani buducnost. Zadarmo ti v dnesnom svete nikto nic neda. Naozaj mozes byt rada, ze mas priestor dokoncit si VS, ma sa ti kto postarat o malu. Baby ti tu dali uz tolko rieseni na tvoju situaciu, avsak v poslednych prispevkoch si to ty, kto utoci a riesenie nehlada. V uvodnom prispevku si pisala, ze si si prisla po radu. Co ocakavas, aby sme ti tu vlastne napisali? Ze tvoja svokra je naozaj velka spina? Je uplne jedno, ako prisla k svojmu domu, je to jej majetok. Si dospela, je cas sa zobudit a postavit sa za vsetky nasledky. Nikto iny nie je za ne zodpovedny, len ty sama.

leiladomi
17. máj 2016

@bebe91 vačšinou neprispievam do diskusii, ale tu mi to neda. Ako prepac ale si dospela osoba a tak by si sa aj mala správať. Bohužiaľ tvoj prejav hovorí o presnom opaku. Mam z teba pocit,ze čakáš kto ti co da a sama preto,aby ste sa mali lepsie nic neurobíš. V každom tvojom prispevku neda sa,nemozem,nepojde to. Kto chce hľadá spôsoby ,kto nechce hľadá dôvody a ty si presne tie dôvody ako to nejde neustále hľadáš. Ale ja ti poviem moj bratranec s priateľkou žili asi rok u svokrovcov, ale ked zistili,ze priatelka je tehotná okamžite si začali hľadať podnájom, pretoze sa k svojej situácii postavili zodpovedne. A to podotýkam, ze maju 20 a 23 rokov!!! A to je ten rozdiel, ze oni aj napriek veku (mam pocit z tvojich príspevkov,ze su zodpovednejší ako vy,co mate o dost rokov viac) svoju situáciu riešili. Bratranec tvrdo pracuje, aby to zvládli, ale su vo svojom a nekydaju na svokrovcov. Takze rada pre Vas(písali to tu viaceré baby) ak si nespokojná zoberte sa a postavte sa na nohy a nebudes musieť nadávať na tu zlu svokru,ktorá Vak tak ublížila 🙂

sasa1310
17. máj 2016

@bebe91 platíš si všetko sama s príspevku, ktorý ti dá štát. WAAAAU baby klobúk dolu pred ňou.
Pracovala si ty vôbec niekedy?

timea7
17. máj 2016

@bebe91 to, že si pokúpila malej veci a že jej ich kupuje, považujem za samozrejmosť, alebo si myslíš, že by to mal robiť niekto iný? Zbudovala si si dieťa s človekom, ktorý nemá nič našetrené, nemal prácu, nestojí za tebou, nemali ste bývanie, ty si študentka, hold následky si musíš niesť veselo sama. Že on šetrí mesačne 100 eur? Veď si písala, že mame nič nedáva, kde dáva ostatné peniaze? A kde ich dával po celé roky, veď má 34 rokov? Býval u rodičov zadarmo, to všetko prehajdákal? A že svokra robí krik? Nikto ťa nasilu neťahal, aby si sa k nej nasáčkovala. Nerieš, čo je a čo nie je normálne, rieš vlastnú domácnosť. Vykašli sa na školu, hľadaj prácu, dieťa do jasieľ, prenajať aspoň garsónku a môžeš vyskakovať. Ak to nie si schopná alebo ochotná urobiť, tak musíš zaťať zuby a vydržať, do tejto situácie si sa dostala sama vlastnou hlúposťou. Nič iné ti tu nikto neporadí, jedine ísť pracovať a odsťahovať sa, alebo držať hubu a krok u toho, kto ťa živí. To totiž nie je len oblečenie pre bábätko a plienky, ale aj energie, domová daň, poistka na dom.....

bebe91
autor
17. máj 2016

@terezka1947 vies moja svokra sa velmi drzi tradicii a aj ked sme mali zasnuby tak to sa.muselo aby nikto nic nepovedal a neohovaral, tak podla tradicie moja mama urobila zasnuby ako svokra chcela ona si len prisla a zabavala sa a teraz dost vela ludi sa pyta ze ak sa tak velmi drzi tradicii takpreco nedodrzi tu krasnu staru tradiciu ze nevesta kupi nabytok a zenichova rodina pribytok? Odpoved je jasna, spori ako sa da, aj od brata berie peniaze lebo si mysli ze by prepil popritom to nie je tak. Donutila ho aby tie peniaze co zaraba isli na jej ucet minule aj policia bola u nas ze to co ma byt, boli z toho fajne opletacky lebo furt spekuluje.

sasa1310
17. máj 2016

@bebe91 vyfackať ťa, možno sa preberieš z toho xanaxu.
Zaujímalo by ma koľko máš rokov a či si vôbec niekedy rozmýšľala nad svojím životom aký bude ďalej. Ale tvojím vlastným pričinením. Lebo nič iné nerobíš, len čakáš, kto ti čo hodí do huby.
To ťa naučil ten tvoj parťák? Ste sa fakt našli. A ľutujem to vaše dieťa, ktoré má síce rodičov, ale aj nemá.
Každý normálny človek má najprv zázemie a potom dieťa. Svokra sa určite nezmenila, ak je pre teba mrcha, tak mrchou bola ešte predtým ako si sa nasťahovala? Či sa zmenila až potom ako si sa tam nanominovala? Prepáč, ale s teba by bola každá mrcha. Toto mať doma ako si ty, tak sme tu mrchy všetky. Takú nevďačnicu. Vieš ty vôbec koľko stoja náklady na bývanie v tom prašivnom dome? Kúrenie, elektrina, plyn? A ty jej dáš 50 eur za troch ??????
Odporúčam ti hľadať si na nete podnájom vo vašom okrese a možno sa zbadáš, že ten prašivý dom je vlastne luxusná vila za tie tvoje omrvinky. Ale tipujem, že pri tvojom intelekte na to neprídeš.

bebe91
autor
17. máj 2016

@sasa1310 ano predstav si, nezostane mi ani na to aby som si v cinskom tricko kupila a nie nepracovala ale bola som 3x na absolventskej praxi kym da este dalo chodit, na dobrovolnickej a na brigade

sasa1310
17. máj 2016

@bebe91 takže keby vám kúpila príbytok tak je to ok. To by ti nevadilo, že by ti to dala mrcha?
Ak teda má rodič kúpiť svojmu dieťaťu príbytok, tak prečo vy nekúpite svojej dcére? Aby si s ňou nebývala u cudzích? Aby nemusela byť v prostredí, kde ty chudinka musíš brať xanax?

sasa1310
17. máj 2016

@bebe91 koľko máš rokov?

zuzkaanicka
17. máj 2016

@bebe91 vsetko si vraj platis, vsetko vies vraj urobit, tak co Ta drzi v prasivom dome u mrchy? ... ona Ta nechce pustit? ... ak si naozaj taka samostatna, ako sa tvaris, tak sa pobal a chod. Zacni sa o seba a dieta starat, ako sa na dospelu zenu patri.

leiladomi
17. máj 2016

,,nech sa drží tradície,ze ženíchova rodina kúpi príbytok." Odpadnem z tejto tvojej vety :D Tak ty sa potom drž tradície,ze rodina nema bývať u svokrovcov ale SAMA a ak si urobíš dieta mas sa o neho vediet postarať a vediet si zabezpečiť VLASTNE bývanie.

irusa
17. máj 2016

@bebe91 teraz sa mi nedá zasmiať...nárok na absolventskú máš len raz...či pre teba je výnimka , že si ju absolvovala 3x ?????

zuzkaanicka
17. máj 2016

@irusa to pre vacsi uspech 😅 ... mozno az na treti-krat absolvovala 😝

bebe91
autor
17. máj 2016

@timea7 ale svokra na mna neplati kolkokrat to mam napisat. Dan za mna nemoze platit ak som zahlasena inde na trvaly pobyt ona to premyslela poriadne. Jasle mam na 20 km a nieco ako garsonku tu nemame ale neviem ci by sa vobec v lc naslo lebo tu su iba byty a domy na predaj alebo najom.

mysga
17. máj 2016

Ahoj, neviem, ako by ti tu mohli ženy poradiť. Pretože primárny problém nie je so svokrou (a keby aj je, tak si tu akurat môžu všetci pospolu zanadávať) ale s tým, že ty sa CHCEŠ odsťahovať a NECHCEŠ čakať a bodka. Ale to, že tvoj drahy nema istu robotu, to, že si na materskej, to, že ste ani jeden nikdy v zivote nežili normalny ekonomicky sebestačný život a to, aké by ste to mali ťažké nevidíš. Neviem, kde ziješ. Napr. U nás stojí jednoizbák tak 280 eur,prenájom. Plus strava, dieta, plus telefony, internet, zaujmy atď. Mesačne si odložte peniaze tak, aby ste vedeli, či vam to vyjde, okrem toho, že si zarobite na kauciu na byt (zvycajne 3 najmy dopredu) aj zistite, ake je to super. Inak, keď nič neplatíte a partner zarobí 500 eur a ty mas 220 alebo kolko, tak neverim, ze nemate nasetrene aj na XY nájmov. Ak nemate este nic nasetrene v situacii ze zijetr ako prizivnici u svokry (ked nic neprispievate) s malym dietatom ktorrho zivot mate v rukach, tak to je potom bez debaty, to som mohla radsej este spat a nie pisat sem.

terezka1947
17. máj 2016

@bebe91 pozri....aj tak je to cele nie o tvojej svokre,ked uz by aj bola aka by bola...ale o tebe,resp.tebe a tvojom priatelovi...vy dvaja sa musite pustit do svojej buducnosti=svokra tu stale nebude a fakt nie je povinna nic davat
inak ja som o takej tradicii nic nepocula
to by chudak svokri na Slovensku teda mali zacat plakat,keby to tak malo akoze byt 😀
a ked to niekedy aj bolo,pospominaj.....niekedy zena dostala vybavu,truhlicu,v nej periny,obliecky,kadejake decky,atd....a isla za nevestu,ku svokre,kde pocuvala...ked sa svokra pominula,ona sa stala panou..ale dovtedy pocuvala....ved aj musela...nedalo by sa asi fingovat,keby boli dve gazdinne a dvaja gazdovia...skratka,tazko to bolo...
este raz sa zamysli,aj ty budes mat raz zata....

vsetko sa da...ale teraz zbytocne nadavas na svokru...bohuzial,jej dom...alebo chvalabohu,ze mas kde zatial byvat,setrite,priatel nech robi a sup sup....osamostatnite sa
ono,nic nie je ruzove,kazda situacia ma svoju dan
tym,ze ste u svokry,nemate klud...ale financne ako tak...si pomahate
ak budete sami,uskromnovat sa musite,ale budete mat klus...ty si zvaz,co je v terajsej situacii naj

pribinak
17. máj 2016

@bebe91 preco musis zostať v LC? Preco by si nemohla odísť dalej? Minule tu nejaka kocka zháňala niekoho do bytu.

bellahc
17. máj 2016

@bebe91osobne si ale myslím, že najväčší problém u teba je v tom, že sa skutočne NECHCETE osamostatniť. Z čistej pohodlnosti. Veď koľko mladých dnes žije "z ruky do úst", ale žijú, starajú sa, snažia sa. Ty si nemysli, že nemáte šance len preto, že bývate niekde možno v tom Lučenci, možno niekde v podobnej lokalite s nižšou zamestnanosťou. Ani v Bratislave nemajú ľudia na ružiach ustlané..
Vezmi si napríklad tú babu - yanni myslím sa volá - čo žije v Saudskej Arábii. Myslíš, že keď tam prišla, kráčala hneď po červenom koberci alebo že tam jedáva trikrát za deň pečené holuby??? Ale snažia sa žiť na slušnej úrovni, neotŕčajú dlaň aby sa im ušlo čo najviac a najlepšie zadarmo a tiež pochybujem, že má muža tak neschopného darmožráča ako je ten tvoj. Prepáč, ale keď chce mať niekto pokoj ako je zrovna tvoj prípad, tak sa pre ten pokoj snaží urobiť MAXIMUM!!! Môj partner dajme tomu celé noci, podotýkam N O C I jazdí na kamióne SK - HU, HU - SK za posratých pár stoviek eur, príde mi domov na obed, zdriemne si a zas ťahá do roboty, aby sme všetko ako-tak utiahli... Takto sa zotročuje 6 dní do týždňa a jeden deň má voľno. Čo by na toto povedal ten tvoj Don Juan? Oči by mu zrejme pretočilo jak valce na hracom automate. Ja o 6 dní rodím, preto už moc finančne nenavyskakujem, ale ver, že tiež budem musieť od malej čím skôr ťahať do roboty, aby som neostala po materskej len na tom pod.banom materskom príspevku. Nikto z nás to nemá ľahké. Ak je problém len v tej svokre - pozri, ja som škorpión a exsvokra bola takisto narodená v tomto znamení (neviem, či chápeš, kam tým mierim), ale pre pokoj v rodine a najmä vo vzťahu sme od nej prášili čo najďalej.
Dokážte, že dokážete! Vzchopte sa, postavte sa na vlastné nohy, ale najmä prestaňte sa hrať na mŕtvych chrobákov a riešte otázku svojho bývania.
A naozaj ak sa o tomto, čo si tu popísala dozvie tá tvoja svokra, ešte len potom uvidíš, čo je to peklo na zemi... 😒

pribinak
17. máj 2016

@bebe91 rozprávala si sa vecer so svojim priateľom, ze chces odist od jeho mami a ze toho mas fost, zit s jeho rodičmi

sense
17. máj 2016

@leiladomi ako su to tie tradicie? Postav dom, zasad strom atd? ale na tie sa asi tiez zabudlo zakladatelka s frajerom to zobrali z opacneho konca alebo len tie tradicie sa rataju co jej pasuje....

bebe91
autor
17. máj 2016

@irusa ty si fakt taka krava ze nevies citat? Tam som napisala ze KYM SA DALO !!!!!!!! Asi sa moc do tych veci nevyznas ale este pred cca 3 rokmi sa dalo ist na absolventsku aj xy-krat. Ale zrejme ty sa ani len do tohto nevyznas ako do celej tejto diskusie len podcenovat ma chces aka som sprosta ale akosi ti to nevychadza a hluposti radsej nepis lebo iny sa z teba budu smiat