icon

Život u svokrovcov - svokra je mrcha

bebe91
16. máj 2016

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pred pol rokom sa mi narodila dcérka. Priatel bol nezamestnaný a ja som študovala. Teraz už priatel pracuje ale len na dobu určitú má zmluvu, vraj ak by sa niečo stalo tak aby zamestnávateľ nemusel platiť odstupné. Môj problém je ale so svokrou a s bývaním. Keď som porodila išla som bývať ku priatelovi, ktorý ešte žije s rodičmi. Máme vlastnú spálňu a obývačku, všetko ostatné je spoločné. Svokra je tu ako kráľovná domu a patrične to dáva aj najavo. Pred 3 mesiacmi prišla za mnou a poriadne ma zdrbala že sa neviem udomácniť. Pravda je taká že som introvert, v dedine som nepoznala nikoho a žiadnych kamarátov som na blízku nemala. Keď idem do mesta musím sa ponáhľať lebo vždy ma niečim poverí svokra aby som vybavila a iba bežím, ani na to nemám čas aby som skočila ku mamine do práce nie to ešte s kamoškami sa stretnuť. Od tej doby čo ma zdrbala svokrička mám každé ráno hnačky a v poslednom čase aj špatne mi je. Začala som brať Xanax na ukludnenie a žial vrátila som sa potajomky k fajčeniu. Neviem čo to je so mnou ale začala som mať na ňu alurgiu alebo čo, lebo vždy keď ju vidím alebo už len počujem mám strašné nervy. Dcérke už spôsobila aj dvakrát zdravotné problémy, raz ju vyniesla s kočíkom v najväčšom vetre a dostala prievan na oči a teraz ju vybrala z kočíka tak že mala na sebe dupačky z ktorých kvôli cvokom nemala celú nožičku zakrytú a nedala na ňu ani hrubší svetrík tak malá prechladla. Samozrejme buď som bola v škole ale na hodinku v meste a iba susedia mi vraveli že drahá svokrička malú vyniesla v takých podmienkach. Povedala som si dosť!!! No a problem sa tu začína. Chceli by sme sa odsťahovať ale nevieme, kvôli financiám. Už som sa o tom rozprávala aj s priatelom a povedal aby som ešte počkala ale ja nechcem. On totiž nevidí nič iba to že nemusí platiť za nič a že maminka mu urobí všetko možné. Mojej mamine som povedala aby mi pomohla ale ona tiež nemá toľko peňazí aby mi zaplatila byt. Svokrovci zrejme nás ani nechcú z tadialto pustiť. Už som povedala priatelovi že ak sa s nimi neporozprávame tak koncom mesiaca odchádzam s dcérkou. On si myslí že žartujem ale je to tak. Máme málo miesta a zdravotne nás tu to celé ničí a mňa osobne aj psychicky. Má niekto nejaké podobné skúsenosti? Riešil už niekto dačo podobné?

natalym
17. máj 2016

@fuska Aha aby bola zase za chuderu. 😉 Bože veď o nič nejde aj ja idem niekedy skapať a keď sa niekto opýta ako sa mám, tak mu nevykladám, že práve idem skapať.
Potom by bola zase mrcha, že vykvákala čo netreba.
Ale aj tak by ma zaujímalo, že či to len tak sa dovalí polka dediny na návštevu, či ako?

marianna_peskova
17. máj 2016

@bebe91 Súhlasím, láska rodiny je jedna z najdôležitejších vecí v živote. A hoci svojich rodičov milujem, nechcela by som s nimi žiť už ani rok navyše, lebo s mamou sme boli ako dve gazdiné na jednom statku.
Zobrala som si hypo. Ak si z okolia Bratislavy, môžem ti dať kontakt na skvelú finančnú poradkyňu.

sense
17. máj 2016

Ani jedna co ti tilu dala radybsi nemysli ze zivot je len tak len ty si myslis ze sme vsetky na hlavu padnute a mame vsetko darom bez pohnutia prstom....ale zamysli sa aspon nad tym co bude raz ak uz nebudes mat mamu a babku .... Kto bude za teba vsetko riesit a financovat a aky priklad das svojej dcere?

bebe91
autor
17. máj 2016

@edita56 A tebe akože o čo ide? Ty mi platiš školu alebo čo? Alebo máš také zlé sny že chodím na výšku? Naozaj nechápem čo tým chceš dokazovať a už sa neviem dočkať kedy mi vysvetlíš 🙂 Začína to byť zaujímavé, zrazu mudrlandky hľadajú iný spôsob na dokazovanie že aké sú múdre....Nie je tu náhodou nejaká diskusia ako si dokazovať svoju sprostosť? Hmmm?? Je na čase aby ste založili, budete úspešné nebojte...Ale vážne, na to sa všakže zabudlo že som písala aj o iných veciach...Och bože byť vašimi ženami alebo deťmi, no nechcela by som, vy sa tak veľmi nudíte že sa vrtáte do všetkého a potom ešte detajlnejšie a ešte detajlnejšie a potom už aj vy sami zabudnete z čoho ste vychádzali ale nevadí, len aby ste mali pravdu a aby vaše ego dostalo kríííííídla 🙂

natalym
17. máj 2016

No ja si myslím, že za to na akú chodí školu nie je jej chyba, ale je to chyba, že vôbec toto u nás existuje. Mama chcela aby študovala, tak študuje. Koľkí to tak robia?

natalym
17. máj 2016

@bebe91 No a čo si teda vymyslela?

bebe91
autor
17. máj 2016

@sense a naozaj si myslíš že som leňoch? len zato že mám nárok na rodičovský? no keď nebudem mať mamu alebo starku alebo kohokolvek tak sa postarám o seba sama, už som prešla mnohokrát variáciu ako by som uživila seba a malú a áno, keby som pracovala tak by som mala riadny príjem ale kým nemám príjem zatial nemám bývanie vlastné a keďže nemám bývanie vlastné zatial nemám ani tolko rešpektu aby som sa nadýchla u svokrovcov...

lilmama
17. máj 2016

@bebe91 to s tym ze sa nudia mas podla mna pravdu :D ale ja asi tiez ked to tu citam :D

virginia
17. máj 2016

Suhlasim so vsetkym, co ste tu popisali a radili autorke. Ale tiez si myslim, ze svokra asi tiez nebude idealna, sudim uz len podla toho, ako vychovala svojho syna. Cele zle, zaujimave charakteri sa stretli v tejto rodine, mne tam nikto nepride normalny a racionalne uvazujuci. A tak si budu spolu nazivat este dlhe roky, prida sa tam este nejake dalsie dieta, neskor vnucatko, lebo vsak kam by asi tak mladi sli 🙂.

edita56
Autor odpoveď zmazal
zuzkaanicka
17. máj 2016

@bebe91 Ake rady by si Ty vlastne ocenila? ... ci si chcela, aby Ta polutovali, alebo poskytli zadarmo byvanie? ... situacia je jasna ... so svokrou byvat nechces, sama a ani s priatelom nemate v podstate nic, takze nemate sancu ani na podnajom (takze ak podla Teba v podnajmoch byvaju len Romovia, tak ste vlastne na tom este horsie), ani na vlastne byvanie. Zostava dalsia moznost-ist byvat k mame ... ta Ta vsak ani na zachod nechcela pustit, mozno sa bala, ze co este od nej dalsie budes chciet, mozno mala iny dovod, ale sotva Ta ubytuje ... zostava Ti starka, ta sa sice stara do vsetkeho, ale inu moznost nemas.

bebe91
autor
17. máj 2016

@natalym tak uvidím že priatel či sa odváži vôbec tolko povedať svokrovcom že chceme sa odsťahovať...to že im zahlásime nestojí žiadne financie a aspoň budú v obraze že nebudeme tak donekonečna...zatial je taký plán...ja som mame povedala a ona povedala že ma podporia, povedala že ma s tým pustila z domu že budem šťastná ale evidentne vidno že nie som a preto povedala že ona urobí čo sa dá aby ma videla byť šťastnou...

janickacrazy
17. máj 2016

@virginia no veru, taková "normální" rodinka 😀

sasa1310
17. máj 2016

@bebe91 a čo tak sa postarať o seba aj keď máš mamku a starkú. Tak má každá jedna z nás mudrlantiek

edita56
Autor odpoveď zmazal
bebe91
autor
17. máj 2016

@zuzkaanicka ja v tejto diskusii som chcela iba toľko aby komentoval niekto kto mal už podobnú skúsenosť a ak niekto mal tak ako riešil ale tu sa to zvrtlo na katastrofu, zrazu som sprostá puberťáčka a neviem čo všetko...je ľahké povedať odsťahuj sa ale chcem vedieť aké sú alternatívy že kto ako riešil, prípadne ak si človek zobeie hypoteku alebo takéto ale tu sa už odbočilo až príliš inde

romanovic
17. máj 2016

Mna neprestava udivovat, ze napriek tomu, ze nikto neuznava verejnu spravu, socialnu pracu, masmedialnu komunikaciu a podobne sladkovicovsko-lucenecke haluze, ktore aj tak 99% HR-karov hadze rovno fo kosa, stale sa najdu zbludili jedinci, ktori to idu studovat...

bebe91
autor
17. máj 2016

@sasa1310 no aj ty si sa už zase ozvala? veru, baba čo nevie ani h...o o živote a hlavne o tom kto som, si vážne myslíš že by som sa nevedela postarať??? teba asi moc radi nemaju čo?? veľmi riešiš ludí čo ani nepoznáš a už hlavne ich situáciu...niečo som napísala o dačo vyššie ak sa ti chce prečítaj si, je to dôvod prečo som založila tuto diskusiu a nehľadaj sa tam, lebo nie kvôli tebe som ju založila...

bellahc
17. máj 2016

@edita56 ma tam zaujal v nazve tej skoly vyraz "VŠEM".😃
Sa nedivim, ze odtial potom vychadzaju rychlokvaseni geniovia...

zuzkaanicka
17. máj 2016

@bebe91 Ty ale o hypoteke ani nesnivaj ... priatel nema poriadnu pracu a Ty nemas ziadnu ... s vami sa v banke nebudu ani bavit. Ty mas dve moznosti, bud budes nadalej nemozna a presunies sa od svokry k starkej (by som chcela vidiet, dokedy Ti s nou dobre vztahy vydrzia), alebo sa zacnes spravat ako dospela a zacnes sa starat o seba a dieta, tak, ako to robia tie baby, co sa zapojli do diskusie ... naozaj nikto nie je povinny Teba, Tvojho priatela a Vase dieta ubytovat, ani zivit ... ak ste svojpravni, tak sa zacnite starat.

bebe91
autor
17. máj 2016

@romanovic a mňa to stále neprestáva udivovať že načo komentuje niekto niečo čo nie je ku téme 🙂

fuska
17. máj 2016

@bebe91 Hladas niekoho s podobnou skusenostou? Pochybujem, ze na Slovensku existuje dalsi taky clovek ako ty. 😀 Sorry, ale ty si uplne mimo. Fakt by si si mala tu diskusiu este raz precitat a byt trosku viac sebakriticka. Vies, predpokladam, ze vacsina ludi, co ti sem napisali ma vlastne nehnutelnosti, staraju sa o deti, nenatrcaju ruku a necakaju, ze ich ini spasia.

bebe91
autor
17. máj 2016

@bellahc a ty sa nože pochvál čo máš? Špeciálnu?

bebe91
autor
17. máj 2016

@zuzkaanicka tak ja som sa snažila normalne ale ked neide tak neide no...nie teraz chcem hypoteku ale v buducnosti ak by som chcela...

lila69
17. máj 2016

@bebe91 ejha, ale ti tu nalozili 😎 Ja si skor myslim, ze tvojim problemom ani tak nie je svokra ako tvoj partner.
On ma vystudovanu VS, podla toho co si pisala asi celkom narocny odbor. Preco si potom nehladal pracu aj mimo svojho bydliska ked sa mu doma nedarilo??? Dnes je to tak, ide sa tam, kde je praca, aj s tou moznostou ze bude nutne sa prestahovat. Teraz zobral manualnu pracu robotnika, len aby Vas mal z coho zivit. Aj teraz keby nasiel dobru pracu, trebars na druhom konci SK ste sa mohli prestahovat.
Babatko ste planovili asi rok a pol (tak si pisala) + 9 mesiacov tehotenstvo = nieco cez 2 roky kym sa mala narodila, tak preco ste neriesili spolocne byvanie uz ovela skor? Zacat niekde v 7mom mesiaci tehotenstva uvazovat kde budeme byvat je neskoro. A ked uz ste sa rozhodli byvat u svokrovcov, mal sa partner postarat aby ste mali aspon mini kuchynsky kutik kde by si bola vlastnou gazdinou, s vlastnou chladnickou a aspon dvojplatnickou. Zas take financne narocne by nebolo vytvorit kuchynsky kut, ked ludia prerabaju kuchyne radi podaruju stare skrinky len za odvoz. Vraj mate 2 izby, kupelnu a keby aspon mini kuchynku hned by to bolo ine. Dve gazdinky v jednej domacnosti nikdy nerobia
dobrotu.
Len predpokladam ze tvoj priatel je asi taky neakcny a trosku aj neschopny typ, mamickin maznak, jedinacik a potom to takto dopadne.
Ja ti verim ze ti niekedy nervy tecu zo svokry, ale prijala ta do svojho domu, platite jej 50eur mesacne (co je smiesne malo a vo vlastnom byte by si sa spamatala ake su realne naklady), strazi ti malu, tak bud budes musiet daco prekusnut, alebo odist ci uz s priatelom, alebo bez neho.
Len si neviem predstavit, kam by si sama s dietatom isla ked tvoja mama ta radsej necha pocikat na zastavke co ta nechce do bytu pustit lebo tam ma milenca ktory nechce aby si ho videla (predpokladam zenateho chlapa ktory sa boji, ze sa jeho romanik prevali 🙂 )
Takze najdi drahemu poriadne platenu robotu, najlepsie mimo bydliska, vezmite byt do prenajmu a bezte si gazdovat sami. To by bolo asi najrozumnejsie.

adka2011
17. máj 2016

@bebe91 Zlatinko, neodbocilo, len si pre oci nevidis.

1. Povedz "muzovi", aby si hladal pracu vsade na Slovensku (tipujem, ze cudzie reci velmi neovlada), nielen v okoli Lucenca
2. Ked si ju najde, prestahujte sa tam do podnajmu
3. Ty si tam tiez najdi pracu (staci brigada) a dieta na ten cas zver kamaratke/opatrovatelke - pevne verim, ze sa najde niekto otrly, kto sa s tebou bude chciet dohodnut
4. Platte a zite si svoj zivot sami.
5. Ked budete dlhodobejsie pracovat, poziadajte o hypoteku, najdite si byt a platte vlastne byvanie
6. Pokracujte takto dalej.

Co by si este potrebovala?

bebe91
autor
17. máj 2016

@fuska a vieš že mi už aj písali do správy? a napísala som celý môj príbeh...a ty ak si myslíš že som jediná tak máš pravdu, som jediná, z nikoho nie su dvaja ak sa nejedná a jednovaječné dvojičky :D

suem
17. máj 2016

@bebe91 V podnajmoch byvaju len Romovia? Zobud sa princezna - 80% schopnych mladych ludi tak zacina. Schopnych! To sa vsak teba netyka, ty budes schopna cakat aby si tvoja matka vzala na seba uver a kupila Ti byt. Moze si "gratulovat" ako ta vychovala.

fuska
17. máj 2016

@bebe91 Pre dobro vsetkych dufam a verim, ze mas pravdu a ze si jedina. 🙂

bebe91
autor
17. máj 2016

@adka2011 tak bolo by fajn, priatel perfektne hovorí po anglicky bol v Irsku ale už ani tam neni bohviečo tak z tadial prišiel...už sme rozmýšlali nad BB to by bolo ešte najbližšie ale ešte porozmýšlame, niekde do neznáma je najlepšie tak ísť bývať že už máš v ruke pracovnú zmluvu...