icon

Život u svokrovcov - svokra je mrcha

bebe91
16. máj 2016

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pred pol rokom sa mi narodila dcérka. Priatel bol nezamestnaný a ja som študovala. Teraz už priatel pracuje ale len na dobu určitú má zmluvu, vraj ak by sa niečo stalo tak aby zamestnávateľ nemusel platiť odstupné. Môj problém je ale so svokrou a s bývaním. Keď som porodila išla som bývať ku priatelovi, ktorý ešte žije s rodičmi. Máme vlastnú spálňu a obývačku, všetko ostatné je spoločné. Svokra je tu ako kráľovná domu a patrične to dáva aj najavo. Pred 3 mesiacmi prišla za mnou a poriadne ma zdrbala že sa neviem udomácniť. Pravda je taká že som introvert, v dedine som nepoznala nikoho a žiadnych kamarátov som na blízku nemala. Keď idem do mesta musím sa ponáhľať lebo vždy ma niečim poverí svokra aby som vybavila a iba bežím, ani na to nemám čas aby som skočila ku mamine do práce nie to ešte s kamoškami sa stretnuť. Od tej doby čo ma zdrbala svokrička mám každé ráno hnačky a v poslednom čase aj špatne mi je. Začala som brať Xanax na ukludnenie a žial vrátila som sa potajomky k fajčeniu. Neviem čo to je so mnou ale začala som mať na ňu alurgiu alebo čo, lebo vždy keď ju vidím alebo už len počujem mám strašné nervy. Dcérke už spôsobila aj dvakrát zdravotné problémy, raz ju vyniesla s kočíkom v najväčšom vetre a dostala prievan na oči a teraz ju vybrala z kočíka tak že mala na sebe dupačky z ktorých kvôli cvokom nemala celú nožičku zakrytú a nedala na ňu ani hrubší svetrík tak malá prechladla. Samozrejme buď som bola v škole ale na hodinku v meste a iba susedia mi vraveli že drahá svokrička malú vyniesla v takých podmienkach. Povedala som si dosť!!! No a problem sa tu začína. Chceli by sme sa odsťahovať ale nevieme, kvôli financiám. Už som sa o tom rozprávala aj s priatelom a povedal aby som ešte počkala ale ja nechcem. On totiž nevidí nič iba to že nemusí platiť za nič a že maminka mu urobí všetko možné. Mojej mamine som povedala aby mi pomohla ale ona tiež nemá toľko peňazí aby mi zaplatila byt. Svokrovci zrejme nás ani nechcú z tadialto pustiť. Už som povedala priatelovi že ak sa s nimi neporozprávame tak koncom mesiaca odchádzam s dcérkou. On si myslí že žartujem ale je to tak. Máme málo miesta a zdravotne nás tu to celé ničí a mňa osobne aj psychicky. Má niekto nejaké podobné skúsenosti? Riešil už niekto dačo podobné?

m.i.r.i
18. máj 2016

@sardinka335 to je ale pravda, ze nepracuje len ten kto nechce...na to si najde kazdy svoj dovod - nemozem sa prestahovat, nebudem robit za minimalnu mzdu, chcem byt doma s detmi, nebudem robit podradnu pracu ( pod moju uroven vzdelania)..atd atd...vidno to hlavne na tom kolko je volnych pracovnych miest na UP, ktore nevedia zaplnit...ale pritom 10% nezamestnanych.....a pritom niekedy staci vziat co ponukaju, niekedy sa rekvalifikovat, niekedy prestahovat....nie vzdy je to lahke, ja to aj chapem, ale plakat a cakat od druhych ze mi nieco najdu, osocovat rodinu co mi NEDA pracu...uf...vyhovorky a vyhovorky..

slniecko77
18. máj 2016

@bebe91 chudiatko, ani radsej nechod brigadovat ked vsetky peniaze aj tak isli na domacnost, internet a telefon a podobne ''nezmysly''...radsej nech ti to zaplati mamina, alebo tebou nenavidena svokra...uf, tak toto je skutocne bud tak zlou vychovou, alebo neskutocnym egocentrizmom prispievatelky.
Ty vobec nemas spatnu vazbu, nechapes suvislosti a elementarne veci bezneho zivota.
Nemyslis, ze dievcata maju v mnohom pravdu? Ani na sekundu si sa nezamyslela a nepripustila chybu aj na tvojej a priatelovej strane?

savory
18. máj 2016

@tomiholjubavi moja mama mala alergiu na zeminu, potvrdenú alergológom... kým otec žil, všetko robil v záhrade, ona to neznášala (žeby aj preto alergia ? 🙂 ) , potom musela ona a tiež sa stále takto vyhádzala , no a nakoniec sa zistilo, že je škodí niečo zo zeminy, jednoducho už nemohla potom nič v záhradke robiť

myrkamirka
18. máj 2016

Žastnem 😉

sardinka335
18. máj 2016

@m.i.r.i ale to su väčšina ,,biely cigani,,!!!! tí nezamestnaní v štatistike...či kolko to spominaju 300 tisic? Ani neviem...
Nechcu , nebudu a nemaju zaujem....aj keby tu robotu mali par ulic od domu. Zial mam to aj v rodine - sice nie u mna doma ale je to tak. Niektorí pištia ako nemaju prijem ale slovo práca im nič nehovori, len to ze davky su nizke....a ,,nema z čoho ziť,,. Ja ked toto počuvam tak sa mi nožik vo vačku otvara....do haja...a ja sprosta stale premyslam ako sa vzdelavat a čo budem po RD robit...no je mi to treba? 😀 😀 😀 😀

stevvvka
18. máj 2016

@mysga nepresradis nejaky trik na vyberove konanie? aspon jeden... 🙂

m.i.r.i
18. máj 2016

@bebe91 ja len tolko, ze praveze raz by si moj syn mohol takuto diskusiu precitat...ak to tu este bude o par rokov tak mu ju mozno predlozim ako povinne citanie -- ze zial, aj takto zmyslajuci ludia existuju...ako odstrasujuci priklad...aby videl, ze si raz moze priviest takuto nevestu - ktora bude takto pozerat na mna --- aj ked teda u nas sa to nestane....lebo u mna by sa neohriala..a ja len pevne verim, ze v synovi dokazem vychovat samostatneho cloveka, ktoreho samozrejme ako rodicia budeme podporovat, ale aj poucime o realite a o tom, ze ked chce nieco dosiahnut, musi to urobit sam..a my budeme za nim stat..ale nie za neho vsetko robit..
Moji rodicia napriklad ma tiez viedli podobnym stylom a samozrejme, ze mi aj prispeli, samozrejme, ze ma dotovali kym som studovala..tiez som v 18 nesla este pracovat ale dalej studovat..ale...casto mi prispeli -- to znamena, ze ja som si nasetrila, zabezpecila a ked mi nieco chybalo, tak prispeli....ked som v 16 chcela ist na vacsi vylet s kamoskami, mala som nasetrene v pokladicke z vreckoveho, odkladala som kazdy mesiac...a rodicia to videli, nie ze pridem k nim pytat..nie ze to od nich cakam, tak mi sami povedali, tu ti este dame trosku nech mas na co spominat na tom vylete...a odkedy som skoncila skolu a zacala sama zarabat -- v zivote by ma nenapadlo od nich pytat ani cent...ani to ocakavat...a verim, ze moj syn bude zmyslat rovnako...bude mi velmi luto ak odide z domu v 19 ci 20...ale budem ho v tom podporovat maximalne...ja by som asi vsetky deti povinne dala sprepacenim vykopnut z domu najneskor v 20...ci uz do skol niekde dalej, kde hoc aj na tom intraku potrebuju ziskavat skusenosti samostatnym zivotom..alebo do prace..do zahranicia, zbierat skusenosti...naucit sa pracovat, prezit, platit z toho co zarobim, vidiet ci mam co jest, ako si oprat..a hlavne tych chlapov veru..nie ze mama hotel a vecera nachystana kazdy den, gate oprate....a do 30 takto..a potom ze juuuj..ja za 500 eur nikam robit nepojdem, to je podradne..a uz vobec nie ze si prenajmem byt kde by som z tych 500 eur este platil nejaky najom...radsej budem nezamestnany a mam u mamy vsetko zadarmo..strasna chyba tych rodicov..strasna

yanni
18. máj 2016

@bebe91 boooze dievca, ja zasnem. Ty si este stale nepochpila, ze nik ti nie je povinny davat? Ked si chcela mat vlastnu rodinu, mala si dopredu rozmysla, ako tu rodinu uzivis. Vlastnymi silami. Nie stale cakat, ze ti niekto da. Rodina, sused, veduci, kamarat. Nik iny nie je za tvoj zivot a za zivot TVOJHO dietata zodpovedny. Lent y a tvoj chlap.Vy ste rodicia, vy ste to dieta splodili, vy sa mate starat. Kto ma vyzivovaciu povinnost? Si ensvojpravna? Nie si. Takze ty a otec dietata. NIE babka, nie dedko, nie sused, veduci a predstav si, ani stat nie.
A na margo byvania. Väcsina nasej generacie, co si kupila/postavila dom/by ma hypo. Bez toho sa to neda, ked clovek nedostane tu financnu injekciu co ty stale vyzadujes.
Nam nik nic nedal. Svokrovci z dochodku nemju, maju velky dom, ktory tiez neico stoji (udrzba atd), moji rodicia na SK ziju ako ziju.
A predstav si, da sa to aj z dvoch platov. Dokonca aj z jedneho. Predstav si, my sme psotavili dom, mame hypo 200 000 (slovom dvesto tisic eur!!!!), len pozemok stale dvesto tisic, dom takmer 800 TISIC. Nik nam nic nedal, nasporili sme za 10 rokov, pokym sme sa do tohto projektu dali.
A predstav si, zijeme v De ale eni tu nepadaju ludom pecene holuby len tak do papulky. Ten co chce nieco mat a dokazat, musi sa obracat.
A este neico, stale vykladas, ze u vas nei ej robota. Tak sa zbal a za robptou chod niekam inam. Ale to yb ti asi musel niekto vybavit.
My ked ten uver nechceme platit fakt ze 20 rokov, zbalili sme par svestiek a hajde z Nemecka dalej do sveta.
A este, ty mas len jedno mimco a uz nariekas. Pockaj, ked to dieta bude väcsie. Cim väcsie dieta, tym drahsie. Viem o com hovorim, my zivime 4!!!! deti.
A davaj si sakra pozor, aby ti ten tvoj, sorry za vyraz ale inak sa neda nazvat, darmozrac, neurobil dalsie dieta. lebo to uz sa asi vystahuje svokra z vlastneho domu. 😕

moni244
18. máj 2016

@bebe91 a ty si čo o sebe myslíš? že keď máš fotku, si kráľovná??? 😀 😀 😀 😀 😀 si akurát tak veľké nič, lebo pindať, že v rodnom meste nie je práca je len a len o pohodlnosti človeka 😉 mohla si študovať dennou formou napr. v BB, tam by si brigádu našla, aj by si zistila, o čom je život. Ja som rite nemusela nikomu lízať, keď mi v rodnom meste ponúkli robotu za 5000 slovenských, som sa len zasmiala, išla do agentúry a o dva dni som pracovala v Prahe, síce za pásom, bývala na ubytovni, ale dalo mi to to, čo tebe nikdy nič nedá

leangela
18. máj 2016

Ako pozeram tak nie som jedina, co tu nad tymto vsetkym zasne. Preco ludia nemyslia aj na buducnost? ako to bude, ked budu mat rodinu? Preco si neurobia plan, ako to vsetko zvladat? 😠

sasa1310
18. máj 2016

@bebe91 nie sme reálne. Za mňa píše ET mimozemšťan

stevvvka
18. máj 2016

@bebe91 si predstav, ze ja prerabam dom - moj vlastny, na ucte mam nasetrenych cez 5000 eur a este financne pomaham nasim.
vies preco? lebo ked my sme sa snazili o dieta, tak som mala styri roboty, nie dve. a momentalne robim vo fabrike za pasom. takze to nie je o stasti a pomoci, nikdy som nevyhrala ani len posr..te ponozky.

aj ty sa tak mozes mat, ale nemohla by si doma na ritke sedkat 😉

suem
18. máj 2016

@bebe91 " Pretože obľúbené žienky nikdy nikto nemal rád!!!! " Ty si fakt na hlavu 😀 😀 😀

sasa1310
18. máj 2016

@bebe91 A mimochodom, dosť pochybujem že vy, ktoré ste takými silnými zástancami toho že ste si vybudovali dom, pochybujem že z dvoch paltov, zrejme aj vám pomohla rodina, len za to sa už dámy hanbia priznať.

Ak tomu neveríš, že sa dá vybudovať dom z dvoch platov, tak čo potom čakáš od svokry alebo od mami?
Prepáč, ale ja som sprostejšiu osobu ešte tu nezažila. A to sú tu mladé mamičky cca od 16 - 17 rokov, ktoré sú životaschopnejšie ako ty. Môžeš si z mnohých tých žien brať príklad.
Ty si jedno rozmaznané decko, ktoré si myslí, že zjedlo všetku múdrosť sveta. Slečna vysokoškolská inteligentná. Ty s tvojím rozmýšľaním padneš raz na také dno, že mám o teba normálne obavy, že sa z neho neodrazíš.

Ideš sa tu povyšovať nad kým? Nad nami? Ty, čo sa ti o dieťa musí starať niekto tretí? Ty, ktorá si nevieš na seba zarobiť? Si robila na brigádach a je ti divné, že ti nič neostalo? A čo si čakala? S tvojou inteligenciou si mala zarobiť dostatočne na to, aby ti aj ostalo. Ako je vôbec toto možné?

m.i.r.i
18. máj 2016

@bebe91 este dotatok tiez -- ja som studovala denne studium, chodila som si predstav aj na prednasky, nielen na skusky...dalo sa ozaj len brigadovat -- robili sme anketarky po turistickych strediskach, vypomahali na telefonnych ustredniach a podobne..lebo zas tiez pocas denneho studia nie je moznosti tak vela..cez prazdniny ale ked boli aj 4 mesiace niekedy ked sa skusky podarili skor sup do zahranicia, do mekacov, za au-pairky, do zabavnych parkov...tak ozaj zistit co je to praca a samostatny zivot...a nieco si zarobit vlastne...jazyk sa naucit..a rodicia ma dotovali pocas studia samozrejme..mala som mesacne istu sumu na zivobytie -- zaplatit intrak, cestovne, stravu..a nieco pre seba....som im za to velmi vdacna
Moja sestra sla do skoly externe -- a rodicia povedali jasne -- ides robit...externe studium je POPRI ZAMESTNANI oficialne..tak nebudu dotovat ju rovnako ako mna -- aj ked samozrejme nejde o robenie rozdielov medzi deti a obom chceli dat to iste -- ale je to rozdiel...mala tu istu moznost..tak ak externe, tak pracujes a my niecim prispejeme ale ty si ides zarabat...tak nechapem ked ty si uz BC, cize si 3 roky studovala bez dietata este a mama ti plati skolu a ty si nic nerobila? Co si cele tie 3 roky robila ked staci chodit do skoly na skusky ? Cize mama cvakala externe studium a ty si sa doma vyvalovala s nezamestnanym muzom a planovali ste dieta?? Ja to proste nechapem

suem
18. máj 2016

@leangela Lebo rodičia su povinní kupiť mladym byt - tak kaže tradicia podla @bebe91 😀

suem
18. máj 2016

@sasa1310 Veru nasťročné mamy su životaschopnejsie a šikovnejšie ako toto čudo 😠

natalym
18. máj 2016

Tak ja sa riadim, že lepších 500 € ako nič. ale mám v rodine, že kým si nenájdu prácu takú ako chcú tak nejdú a kľudne domka na ritke a naozaj našli a sú spokojní. A ja robila, brala čo sa dalo a tak to aj zostane. Takže niekedy si treba vyberať.
@bebe91 Myslím, že nie si hlúpa, Tvoje vyjadrovanie sa dosť zmenilo, ale z toho čo si popísala doteraz, tak som nepochopila, že si len chcela aby ste boli ako rodina. Takže buď nechápem, alebo si to veľmi dobre nenapísala. Skôr mi to prišlo, že len sa sťažuješ a kňučíš a čakáš pomoc. Proste o tom, že nejaká rodina ani zdanie, takže nechápem už vôbec. 😉

leangela
18. máj 2016

@suem jasne a este aby rodicia im aj prispievali na domacnost nie? 😀

0silvia0
18. máj 2016

@myrkamirka a ty si sa rozhodla odhaliť svoju vlastnú tvár? 😎 😎 😎 Som sa skoro zľakla, ale z príspevku @bebe91 aj ja žasTnem 😉

suem
18. máj 2016

@leangela No ano, ved su rodina, maju povinnosť pohahat, kedze muž je neschopny a ona lemra.

mysga
18. máj 2016

@stevvvka naposledy som bola na tabulkovom výberovom konaní koncom 2014 a prebiehalo to asi tak, že som zavolala otcovi, ktorý so mnou prešiel všetky body, ktoré tam so mnou môžu riešiť a povedal mi, ako mám odpovedať na rôzne otázky. Takže ono sa to dá jedine na mieru -

Napr. u mňa -

Vidíme, že máte vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku, prečo sa hlásite na miesto napr.operátora linky technickej podpory?

Odpoveď: Mám vyštudovanú obchodnú akadémiu ako strednú školu, čo je skôr ekonomický a úradnícky smer, ale keďže aktuálne je situácia na pracovnom trhu dosť zložitá, tak som sa pri výbere školy orientovala iným smerom - humanitným - nech svojimi schopnosťami pokrývam čo najväčšiu možnú škálu.

:D :D :D

Kde sa vidíte o 5 rokov?

Odpoveď (najskôr si treba zistiť aké sú možnosti kariérneho postupu z miesta, kde sa hlásiš a tiež si dať pozor, aby si nepovedala riaditeľke s ktorou robíš pohovor, že chceš byť riaditeľka - takže napr.)
V prípade, že by som mala možnosť svoju kariéru odštartovať na pozícii operátora technickej podpory, moje ambície by boli stať sa manažérom toho a toho úseku, pretože mám vodcovské schopnosti a v budúcnosti by som ich chcela využiť.

Tabulkové pohovory sú strašná blbosť. Len musíš povedať, čo chcú počuť.

0silvia0
18. máj 2016

@bebe91 takže ty si si z tej brigády chcela kúpiť rovno dom či čo? Platenie telefónu a bežných výdavkov je pre teba podradné? A kto ich podľa teba má platiť? Babka? Mama? Svokra?

sasa1310
18. máj 2016

@bebe91 vieš, my máme s manželom toľko rokov ako tvoj drahý. Máme o niekoľko detí viac ako vy.
V živote nám rodičia nič nedali. Všetko čo máme sme si vybudovali sami. V živote sme neboli bez práce, obaja pracujeme od svojich 18 rokov. Nerátam svoje rodičovské dovolenky, po ktorých som sa vždy vrátila do svojej stálej práce.
Možno ťa naseriem, možno neuveríš, ale sme to my, ktorí pomáhajú rodičom. Vraciame totiž požičané.
Už vyše 10 rokov platím našim telefónne účty a chodia ku nám si oddýchnuť a užiť vnúčatá.
V živote mi mama nestrážila deti, keď som sa ja flákala s kamoškami. Na to mám otca svojich detí.
Ale pre teba je toto nereálne. No ani sa ti nedivím, keďže ty máš iné predstavy.
Mám všetko, čo chcem. Manžel mi všetko splní 😝 Pretože je to jeden zodpovedný chlap, ako mnohí iní v 34 rokoch. 😀
Dá sa vybudovať si zázemie z dvoch platov. Len ten plat treba najprv mať. Čo si ty v živote nemala a tej tvoj mamľas detto.
Potom sa nediv a neplač, že nemáš ani ten hajzel svoj vlastný. Čo viac dodať, keď na dom, kde bývaš povieš, že je prašivý. A pritom by si bola v kútiku duše šťastná, keby si vlastnila ty takú prašivú búdu, hoc aj s polovice menšiu. Len tá tvoja hrdosť ťa nepustí. Ale veď sa ti to vráti a hrebienok ti klesne. A za pár rokov zistíš, že sme tu všetky mali pravdu. Odporúčam ti si túto diskusiu zálohovať.

mysga
18. máj 2016

@stevvvka napríklad realita je takáto -

Pep som vyštudovala preto,lebo obchodnú som nenávidela a rodičia ma tam dali z donútenia, ja som chcela ísť hneď študovať učiteľstvo.

O 5 rokov som sa videla na materskej dovolenke.

Ale to by ma nezobrali nikde. :D

tomiholjubavi
18. máj 2016

@mysga poviem vam aku nobelovu cenu za inteligenciu by som si zasluzila po svojom uplne prvom pracovnom pohovore 😀 to som si isla zarabat popri studiu (dennom) a hlasila som sa na recepciu do hotela. Robievala som vacsinou nočne. bol to maly hotel a moja najzodpovednejšia povinnost bola spravit o polnoci uzavierku kasy. Potom som musela načipovat karty do dvier pre hosti, čo pridu na druhy den.. vybavovala som aj telefonaty a rezervacie, plus kecala s hostami a vybavovala, čo potrebovali.. ale to vsetko len tak do jednej v noci...potom isli všetci spat a do rana som sa mohla učit, písat seminarky. vonku sme mali sbskara a vnutri bolo vzdy tazke ticho a prazdno... bola to dobra brigada,aj som si dost zarobila, lebo za nočne bol priplatok..ale ako svoj životny ciel som to nevidela..
a teda prídem na pohovor jak najvacsia...a hned otazky..medzi inymi aj kde sa vidíte za 5 rokov 😀..a ja, že: No v hoteli isto nie 😀 😀 (ani neviem, ako to zo mna vyletelo 😀 )..ale aj tak ma zobrali, lebo som vedela najviac cudzich jazykov. 🙂 ..a ironiou osudu, s hostami robím dodnes a ako dobre mi padli tie roky skusenosti 😀 ..vlastne ovela viac to vyuzivam, nez cele studium, ktore bolo fakt naročne a je mi k ničomu.

pehavcek
18. máj 2016

Dievčatá toto nemá význam. Dievča je tak vychované. Má to v hlavičke takto zakorenené a matka ju v tom podporuje. Ved ju vychovala k tomu, aby vycicala cudziu rodinu. Ked je to v Lucenci tradicia, preco jej nekupila vlastna matka byt? Lebo ju vychovala stylom: Neboj sa Ty moja krasna princeznicka, ked budes velka, budes mat princa z bohatej rodiny. Tatko kral aj s kralovnou vam kupia rozpravkovy palac, tutu nunu. Ty len bud pekna. Juj ale z kralovnej sa vyklula zla kralovna, vrrrrrrrrrr...." To je to iste ako keby cely zivot pocuvala, ze trava je cevena. Tak by nas tu presviecala, ze je cervena a my sme na hlavu.

natalym
18. máj 2016

@tomiholjubavi Mne sa to tiež podarilo.
Tak my by sme Vás potrebovali do tohoto oddelenia.
A ja: ,, Preboha, to nechcem. ,,
Robila som to, dobre bolo, ale nemám to rada do dnes. 😉

sasa1310
18. máj 2016

@bebe91 zabudla som na jednu službu, ktorú mi naši robia. Aby si si nemyslela, že mi nepomáhajú a nevyužívam ich 🙂 Strážia mi psa, keď sme s deckami na dovolenkách 🙂

natalym
18. máj 2016

@pehavcek Podľa mňa nechápeme čo chce.