icon

Život u svokrovcov - svokra je mrcha

bebe91
16. máj 2016

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pred pol rokom sa mi narodila dcérka. Priatel bol nezamestnaný a ja som študovala. Teraz už priatel pracuje ale len na dobu určitú má zmluvu, vraj ak by sa niečo stalo tak aby zamestnávateľ nemusel platiť odstupné. Môj problém je ale so svokrou a s bývaním. Keď som porodila išla som bývať ku priatelovi, ktorý ešte žije s rodičmi. Máme vlastnú spálňu a obývačku, všetko ostatné je spoločné. Svokra je tu ako kráľovná domu a patrične to dáva aj najavo. Pred 3 mesiacmi prišla za mnou a poriadne ma zdrbala že sa neviem udomácniť. Pravda je taká že som introvert, v dedine som nepoznala nikoho a žiadnych kamarátov som na blízku nemala. Keď idem do mesta musím sa ponáhľať lebo vždy ma niečim poverí svokra aby som vybavila a iba bežím, ani na to nemám čas aby som skočila ku mamine do práce nie to ešte s kamoškami sa stretnuť. Od tej doby čo ma zdrbala svokrička mám každé ráno hnačky a v poslednom čase aj špatne mi je. Začala som brať Xanax na ukludnenie a žial vrátila som sa potajomky k fajčeniu. Neviem čo to je so mnou ale začala som mať na ňu alurgiu alebo čo, lebo vždy keď ju vidím alebo už len počujem mám strašné nervy. Dcérke už spôsobila aj dvakrát zdravotné problémy, raz ju vyniesla s kočíkom v najväčšom vetre a dostala prievan na oči a teraz ju vybrala z kočíka tak že mala na sebe dupačky z ktorých kvôli cvokom nemala celú nožičku zakrytú a nedala na ňu ani hrubší svetrík tak malá prechladla. Samozrejme buď som bola v škole ale na hodinku v meste a iba susedia mi vraveli že drahá svokrička malú vyniesla v takých podmienkach. Povedala som si dosť!!! No a problem sa tu začína. Chceli by sme sa odsťahovať ale nevieme, kvôli financiám. Už som sa o tom rozprávala aj s priatelom a povedal aby som ešte počkala ale ja nechcem. On totiž nevidí nič iba to že nemusí platiť za nič a že maminka mu urobí všetko možné. Mojej mamine som povedala aby mi pomohla ale ona tiež nemá toľko peňazí aby mi zaplatila byt. Svokrovci zrejme nás ani nechcú z tadialto pustiť. Už som povedala priatelovi že ak sa s nimi neporozprávame tak koncom mesiaca odchádzam s dcérkou. On si myslí že žartujem ale je to tak. Máme málo miesta a zdravotne nás tu to celé ničí a mňa osobne aj psychicky. Má niekto nejaké podobné skúsenosti? Riešil už niekto dačo podobné?

ervenka
19. máj 2016

@katrin21
@radusiq no viete co, jeho by aj baby chceli, ale sa jeho maminy bali. Nas zoznamila spolocna kamoska. V tedej dobe som byvala 110 km od neho. Najprv vikendy a tak. Takze ja som ich nepoznala, nikdy nevidela, to bola "vyhoda"... Ale uprimne, mne ako nekrstenej (mama evanj. a otec kat.= nikde ma nechceli) nebolo velmi do smiechu, ked som prisla prvy krat ku nim na zoznamenie, v kazdej miestnosti krize, v obyvacke 50cm vysoke svate sochy nad kozubom... Ale mm si ma ubranil... Svokra skusa(la) hrozbami, prosbami, slzami na neho vplyvat. Ale my sme samostatna jednotka. Akurat obcas mi je luto, ze kvoli nasim detom nepride a ak pride, nevenuje sa a krpata pri nej place. Drobca ani raz nevyzdvihla zo skoly (v Nl je to bezne, ze starky rodicia pridu) ale pre deti mm brata spravi vsetko aj 2x.... Snazim sa ju respektovat, prehltat (zahryznut uz nestaci) jazyk ,nevsimat si. Aj tak ju nezmenim. Obcas si poplacem, vyrozpravam sa mm a je mi lepsie. A on bohuzial uz vidi veci mojimi ocami, peknych par rokov. A to mi je dokonca luto, lebo pokazit si vztah s jeho rodicmi nie je bohvie co, ale oni si za to mozu sami... 😔

yanni
19. máj 2016

Cause baby, co mako, nie som v obraze. Ake zdrobnenina? Kde je ta diskusia? Hodte link.

tomiholjubavi
19. máj 2016

@ervenka tvoja svokra sa s tebou nebavi, lebo nie si katolička? ☹ šak to je uplny opak krestanstva...

ervenka
19. máj 2016

@tomiholjubavi keby len to. ja NIE som z ich dediny, ani dieta z farmi nie som, ani z ich provincie, pristahovalec ll. kategorie. Vysvetlenie- l. kategoria su pristahovalci zo zapadu a ten zvysok je ll. Svokor sa ma raz spytal, ci som vobec v NL legalne. pobuchala som si vtedy dverami. Inak, ani nase deti nie su krestene. Svokra to oplakala a svokor, ze ako ich chceme pochovat, ked je zem v NL vysvetena. (somarina na entuuu) LEnze zabudli dodat ze vo vedlajsej dedine bol predofilny knaz, svokra- "KAzdy o nom vedel,ze si nedokazal udrzat ruky vo vreckach. No ale on je posol bozi co uz" Mnaaaah radsej nekomentujem. A mm tiez nie.
JEdnou vetou, sme rodina- presny opak ako si to svokra vysnivala. Nikdy sa s tym nezmieri.

tomiholjubavi
19. máj 2016

@ervenka a ja som si myslela, ze ludia tohto typu su čisto slovenska specialita...potom som sa vydala do chorvatska a zmenila som to na všeobecne slovansku špecialitu..a teraz vidim, že zakomplexovani sedlaci su univerzalizmus ☹ to ma mrzi...mne sa zdali holandania taki priatelski a moderni ludia.

bellahc
19. máj 2016

@0silvia0 jaj taaak! Uz chapem. 👍
Sa nechceli zverejnovat zufale nevesty cooooo?!!
Ale sak mohli pokojne prist, my nehryzieme.
Mohlo byt veselsie.....

ervenka
19. máj 2016

@tomiholjubavi ano aj su. Brabant- juh NL- Tilburg a okolie su katolici... KEd som bola v Haagu, pohoda. Velke mesto, vela ludi. Tak vies, mojim hlavnym dovodom odchodu do NL bolo ukradnut Holandankam chlapam.. 😀 Co ine sa dalo ocakavat. 😉 Hlavne,ze sme sa zoznamili po cca 5 rokoch od prichodu do NL. Napr. aj suseda sa ma pytala, ze kedy pojdem do kostola, ze ma tam este nevidela. Viete, ked ja nechodim do kostola. A to ako, na spoved treba! KEd ja nie som ani krstena. Joooj, to ako mozes zit- viac menej reflexivna odpoved. Ale pani je mila, aj porozpravat sa da.
Ozaj, pozdravujem pana svokra, ja som narodena 20.8.1981. Vies kto je narodeny 20.8.1941?
Milosevic. Buuuu bu.bu

bellahc
19. máj 2016

@ervenka svokra je zrejme stara skola. Ja tiez nemam dceru krstenu a nedam ani druhu pokrstit. Nikomu svoj nazor a volu nevnucujem, ale napriek priatelovmu naliehaniu nemienim hrat v kostole to fanaticke divadlo, ked donho inak nevleziem ako je rok dlhy.
A to, kde budem napokon prdiet do hliny je tiez totalne jedno. Ci je vysvatena alebo nie.

helenanovakova
19. máj 2016

pozri na svokru ako na ženu, ktorá nechala cudziu ženu bývať v jej dome, stará sa jej o dieťa, aj ked je to jej vnúča počas školy, vybavovačiek v meste a pod. skús sa vžiť do jej kože. ako by si ty reagovala, ako by si žila a vnímala partnera svojho dieťaťa..... nedržím jej stranu, ja by som nikdy nechcela žiť u svokrovcov. sú to pre mňa cudzí ľudia. tiež sa prikláňam k radám dalších, aby ste sa odsťahovali. ked partner zarába, na základné fungovanie hádam len zarobí. v nejakej garzónke by vám azda bolo lepšie

ervenka
19. máj 2016

Ale kostol v dedine, kde byva svokra maju pekny. Robila som fotos ked krstili najmladsie ditko mm brata.

bellahc
19. máj 2016

@helenanovakova hadzes hrach na stenu.

helenanovakova
19. máj 2016

@bellahc prečo?

ervenka
19. máj 2016

Ale baby, zacnite sa krotit. 12! srdiecok. To co s nimi teraz... 😉 DAkujem... 😉

bellahc
19. máj 2016

@helenanovakova lebo sme jej to tu vysvetlovali tisicstopatstodvaosemkrat a malo to efekt asi ako ked lejes vodu do sitka.

tomiholjubavi
19. máj 2016

@ervenka Miloševič 😀 stary bol presvedčeny, ze som reinkarnacia tohto typka 😀 tak som mu vysvetlovala, že aby sa niekto reinkarnoval, musí najskor umriet a potom sa znovu narodit...a ked som sa narodila, Miloševič ešte ani nezačal svoju "kariéru" zločinca...Nejako mu nevychádza tá teoria..a on, že - nevadí, tak ta aspon posadol jeho duch! 😀
a chorvatky tiež neznášajú cudzinky vydaté za domácich, ale nie preto, že by im kradli chlapov..ale kradnú "domy na mori" 😠 😠
my sme videli akurat ten brabant, tiez je to krasna oblast. a moj gori je brabantský grifon. tak sme boli pozriet jeho dedovinu. 😀
(inak moj prvy muž sa narodil v ten den, kedy stalin a vrag slavi naraz s voltairom, aj to vidno..je to riadny filozof 😀 )

ervenka
19. máj 2016

@tomiholjubavi uf no teda... zaujimave kombinacie..

zita19
19. máj 2016

no napisali st toho dost, ale ak by vas zaujimalo, tak nevesticka od mrchy z prasiveho domu este zije. A zda sa, ze ziej este stale u mrchy
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/zle-som-pocula/

tomiholjubavi
19. máj 2016

@zita19 mna zaujala tato myšlienka: "Svokra moze byt zla alebo len dobra pretvarka podla toho zistis ako sa sprava. Je aj dobra ale ta ma vacsinou na haku svoje deti."
takže dobra svokra je taká, čo sere na svoju rodinu ... (teda, ak neratame to, že pred ignoraciou ešte kúpi dom) 🙂

zita19
19. máj 2016

@tomiholjubavi ja som citala 3x a aj tak som nepochopila 😀 😀 Ale spravny model svokry vyzera takto: Kupi dom a umrie. Podla moznosti pod strožokom necha este vkladnu knizku s aspon 5cifernou sumou

bellahc
19. máj 2016

@zita19 odpadneeeeeeeem!!!!!😂😂😂😂😂
Sele dobre! 👍👍👍

tomiholjubavi
19. máj 2016

@zita19 a občas vstane z hrobu, aby mohla postražiť dietko, pripadne niečo uvarit 🙂

timea7
19. máj 2016

@tomiholjubavi čo slovo to perla.....inak ja mám svokru úžasnú. My sme si hneď padli do oka, boli sme ako kamarátky, vôbec nie ako svokra a nevesta. Je tomu tak doteraz, aj ked som s jej synom vyše desať rokov rozvedená, stále sme v kontakte a navštevujeme sa. A nikoho nemá na háku, svoje deti už vôbec nie, preto ju všetci zbožňujú, na nič sa nikdy nehrala, je príjemná, priateľská, človek do pohody aj nepohody.

0silvia0
19. máj 2016

@zita19 podľa mňa správny model svokry je takýto: kúpi dom, utiahne sa do kôlničky, celý dôchodok odovzdá mladým a ona si len suchú kôročku chlebíka s vodičkou bude žužlať, bude sa pratať z cesty keď uvidí cárovnú nevestu, popritom záhradku okope, vnúčatká pokočíkuje, ale božechráň aby vstúpila do domu, nech svojou prítomnosťou neobťažuje mladuchu nevestu, veď čo by sa ona mladučká pozerala na starnúcu škaredú osobu a kazila si tak deň... Ešte si ku kôlničke piecku svojpomocne pristaví aby mohla mladým čo to napiecť, keď sa bude chcieť mladuche zavďačiť. A popritom si vo voľnom čase aj truchličku pozbúcha, aby svojim starým telom neobťažovala synka s mladuchou, keď príde jej čas... Oj, čo by ona staručká z krajca mladým ujedala, veď ona si s tým chlebíkom a sem-tam aj s nahnitým jabĺčkom padnutým zo stromu vystačí...

jajka257
19. máj 2016

@0silvia0 a dufam, ze korocka jedna jej vystaci aspon na tyzden, ved tolko penazi by mladucha vychodila, ak by kazdy den mala korku zhanat😂

tomiholjubavi
19. máj 2016

@jajka257 suhlasim, jedna korka na tyzden stači..svokry netreba rozmaznavat. 😀

jajka257
19. máj 2016

@tomiholjubavi 😃😃😃😃😃

jajka257
19. máj 2016

Pozor, bebe na scene v druhej teme😂😂😂 odchod sa zabavat😃😃😃 boze, aj hupaci konik ma vyssie IQ

ervenka
19. máj 2016

@0silvia0 ale poeticke. Lubezne napisane.

Inak viete co, moja svokra nemoze byt az do spiku kosti zla, lebo vychovala 4 deti. Ani nedno neprekrocilo zakon. Aj ked 1 ditko je psych. labilne (to je ale ina tema) moj drahy sa jej celkom vydaril. A je to silna povaha, vydrzal 2 porody a dival sa priamo ako sa jeho 2 ditka na svet kluju aj prestrihol snurku. 😀

whitecat666
19. máj 2016

@bebe91 teda nikdy mi nenapadlo vyvysovat sa nad niekoho preto, ze mam vysoku skolu 😀. Ti co ju nemaju su zvacsa remeselnici a nebyt takych ludi, nemame kde byvat ani ziadne obcianske vybavenie lebo by nemal kto stavat. To ti nikdy nenapadlo?

Mam pocit, ze svokru vinis hlavne za to, ze nemate kde byvat. Nech je akakolvek mrcha, za toto ona nemoze. Mozes si za to sama. Naplanovala si si ako studentka dieta lebo si sa bala, ze neskor budes mat problem otehotniet ale co si cakala, ze nastane po porode 😨 ? Vedela si, ze nemate ist kam inam byvat ako ku svokre. Logicky ked ides k niekomu byvat, nech je akokolvek ten clovek neprijemny musis sa mu potom prisposobovat a drzat usta a krok. Ked mas k tomu este dieta, tak aj tvoje dieta to bude musiet robit po kym budete pod kvazi cudzou strechou. Tak aku radu ocakavas? Je viac sposobov ako si zabezpecit vlastne byvanie:

1. Dostat byt od rodicov.
To sa teba asi netyka, keby na to tvoja mama mala peniaze tak by ti ho kupila. Kedze tvoj muz ma uz 34 rokov bolo dost naivne cakat, ze od jeho rodicov zrazu dostane byt (opat keby to chceli a mali na to, kupili by mu ho uz davno).
2. Pockat s dietatom par rokov do kym sa sama po vysokej skole vypracujes.
Toto si uz prepasla, takze skromnejsi zivot sa dal ocakavat.
3. Najst si muza, ktory je na tom financne dobre a o peniaze sa starat netreba.
Nic nenarobis s tym, ze si sa zamilovala do chudobneho.
4. Zdedit nehnutelnost.
To neviem ci som mala napisat, aby si nahodou svokru nezabila 😀 😀 😀 lebo vyzeras byt psychicky na dne.

Pokial chces ukoncit tvoju nenavist k svokre a nechystas sa zacat byt tolerantnejsia, vdacnejsia a milsia, tak existuje jedine riesenie a to sa odstahovat. Ked chces ostat pri malej doma a nezacat pracovat lebo je malicka. Mas tri moznosti:
1. Ist k mame.
2. Hypoteka na vlastny byt s muzom (pokial bude muz schopny to financne utiahnut).
3. Ist do podnajmu spolu s muzom (pokial bude muz schopny to financne utiahnut).

jajka257
19. máj 2016

@jajka257 uz sa zas prejavila a popisala svoju pracu snov😃