icon

Život u svokrovcov - svokra je mrcha

bebe91
16. máj 2016

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pred pol rokom sa mi narodila dcérka. Priatel bol nezamestnaný a ja som študovala. Teraz už priatel pracuje ale len na dobu určitú má zmluvu, vraj ak by sa niečo stalo tak aby zamestnávateľ nemusel platiť odstupné. Môj problém je ale so svokrou a s bývaním. Keď som porodila išla som bývať ku priatelovi, ktorý ešte žije s rodičmi. Máme vlastnú spálňu a obývačku, všetko ostatné je spoločné. Svokra je tu ako kráľovná domu a patrične to dáva aj najavo. Pred 3 mesiacmi prišla za mnou a poriadne ma zdrbala že sa neviem udomácniť. Pravda je taká že som introvert, v dedine som nepoznala nikoho a žiadnych kamarátov som na blízku nemala. Keď idem do mesta musím sa ponáhľať lebo vždy ma niečim poverí svokra aby som vybavila a iba bežím, ani na to nemám čas aby som skočila ku mamine do práce nie to ešte s kamoškami sa stretnuť. Od tej doby čo ma zdrbala svokrička mám každé ráno hnačky a v poslednom čase aj špatne mi je. Začala som brať Xanax na ukludnenie a žial vrátila som sa potajomky k fajčeniu. Neviem čo to je so mnou ale začala som mať na ňu alurgiu alebo čo, lebo vždy keď ju vidím alebo už len počujem mám strašné nervy. Dcérke už spôsobila aj dvakrát zdravotné problémy, raz ju vyniesla s kočíkom v najväčšom vetre a dostala prievan na oči a teraz ju vybrala z kočíka tak že mala na sebe dupačky z ktorých kvôli cvokom nemala celú nožičku zakrytú a nedala na ňu ani hrubší svetrík tak malá prechladla. Samozrejme buď som bola v škole ale na hodinku v meste a iba susedia mi vraveli že drahá svokrička malú vyniesla v takých podmienkach. Povedala som si dosť!!! No a problem sa tu začína. Chceli by sme sa odsťahovať ale nevieme, kvôli financiám. Už som sa o tom rozprávala aj s priatelom a povedal aby som ešte počkala ale ja nechcem. On totiž nevidí nič iba to že nemusí platiť za nič a že maminka mu urobí všetko možné. Mojej mamine som povedala aby mi pomohla ale ona tiež nemá toľko peňazí aby mi zaplatila byt. Svokrovci zrejme nás ani nechcú z tadialto pustiť. Už som povedala priatelovi že ak sa s nimi neporozprávame tak koncom mesiaca odchádzam s dcérkou. On si myslí že žartujem ale je to tak. Máme málo miesta a zdravotne nás tu to celé ničí a mňa osobne aj psychicky. Má niekto nejaké podobné skúsenosti? Riešil už niekto dačo podobné?

bellahc
16. máj 2016

Sak sa nevie postavit na nohy, postarat sa o rodinu, VZOPRIET SA MATKE - GENERALOVI. Keby bol chlap, neriesi sa tu tato tema..

jasminet
16. máj 2016

mimochodom, xanax je na predpis? ci kde sa to da zohnat? 😀 to len tak zo zvedavosti...

lucinka511
16. máj 2016

@bebe91 no moja draha.co si si navarila to si aj zjedz.to je tak.ked maju deti.deti mozes byt raa ze mas strechu nad hlavaou.zatat zuby a vydrzat.a ked budes mat vlastne byvanie a sama na seba zaribis mozes si podmienky urcovat potom ty..vies nikde nieje dane.ze svokra bude prima a uz ked taku mas.ze si s niu nerozumies darmo.len vydrzat.nase mamy to mali milionkrat horsie a vhdrzali.co ta nezlomi.to ta posilnie a daj si pokoj s xanaxami..lebo si z toho urobis len mavyk...vies jedinacikovia to nemaju v zivote moc labke .lebo sa nikfy s nikym nemuseli o nic delit a toto si zrejme eate nesies z detstva

natalym
16. máj 2016

@bellahc Ale to tak popísala ona. Ktovie aká je pravda,

natalym
16. máj 2016

@jasminet No veru keby som ja hneď šupla xanax tak som už jak Michael Jacskon. Boh mu buď milostivý.

petra3312
16. máj 2016

@bebe91 po precitani podobnych prispevkov fakt rozmyslam nad tym, ci su svokry ozaj take hyeny...lebo zatial ma o neskutocnej hluposti presviedcaju iba nevesty...a to mam tiez svokru, ktora sa rada do vsetkeho miesa, takze nemam ziadne iluzie. Zato mam rozum a si uvedomujem, ze svokry rovnako ako nase mamy nas budu povazovat za deti aj ked budeme mat 50 rokov. Preto tie rady, to staranie sa. To, ze mna to rozculuje ( pri svokre stokrat viac ako pri vlastnej mame ), je cisto moj problem. Ale Ty to komandovanie a rady vyslovene potrebujes, lebo mas zmyslanie 12-rocneho dietata bez trosky sebakritiky. Planovanie dietata neznamena, ze si poviem, ze dieta chcem a je naplanovane. No nic, asi aj tak nepochopis. Vsetko tu uz bolo napisane. Kedze na vlastne byvanie nemate, neostava Ti nic len vydrzat, zdvojnasobit si davku Xanaxu, vyfajcit najmenej krabicku denne a rozmyslat o tom, ake si mohla mat romanticke zasnuby a kolko by si mala kamaratiek a sexu, keby nebolo tej hroznej svokry.

kikiballa
16. máj 2016

ooooooh dievca nestastne.....dala som si namahu a precitala som celu diskusiu a vyplyva mi z toho niekolko veci:
1. ty sama nevies co chces, najprv sa stazujes, ze ta zla osoba vezme tvoje dieta von, potom sa v zapati stazujes, ze ti nema kto malu postrazit preto iba na skusky chodis a nemozes aj na cvika ci prednasky chodit...sa zobud, jasne, ze dieta ochorie, ved to je uplne prirodzene, este nema taku imunitu
2. ked ides do mesta ta zasype povinnostami...akymi prosim ta ? a sa jej cudujes ? ty ides na kavicku s kamoskami, kym ona strazi tvoju malu
3. studujes externe, preco si nenajdes nejaku pracu, brigadu, nejaku letnu brigadu? kazdy peniaz je dobry...na jasle ti da stat prispevok
4. ze si zdravy mlady muz nevedel/nemohol najst pracu lebo ostatni maju po 2 zamestnania ?? toto snad nemozes mysliet vazne...to ma elektricky naramok, ze nemoze opustit okres? zbalim kufre a hajde inde za robotou ... ludia sa v dnesnej dobe stahuju stale a kebyze iba raz
5. volala si na inzerat a podnajom bol drahy...wtf? ved inzeraty treba nonstop sledovat a niekedy aj dlhsiu dobu trva kym najdes to co vam vyhovuje
6. je sice pekne, ze chces stat pri malej v jej zaciatkoch, ale hold situacia je aka je a treba zatat zuby, ked mi nevyhovuje kde som, robim vsetko preto, aby sa to zmenilo
7. obvinujes vsetkych naokolo...ale ze kazdy ma nejaku chybu...mama ti plati skolu - aj ked je aka je ruky nohy jej bozkavat zato, starka ta donutila (nechapem sice ako ale ok) ist na vs lebo vsetci susedia ju maju, este jej raz za to podakujes, ze si neskoncila iba s maturitou, svokra sa ti do vsetkeho miesa - poda toho co tu pises, sa jej ani necudujem, obcas si mimo realitu, priatel robi iba na dobu urcitu, aby mu zamestnavatel nemusel vyplacat odstupne (to asi tiez bude ten spravny pracovnik ako vidim) a btw dnes je bezna prax, ze najprv sa dava zmluva na dobu urcitu a potom ti ju predlzia
8. nikde si nenapisala, ze si sa aspon pokusila najst si nejaku pracu, bars aj cez vikend zmrzlinu predavat
9. furt pises, ze nemate peniaze na podnajom, ale odstahovat sa chces...kam prosim ta ? kto ti bude strazit malu, ked budes v skole ?? ahaa zase sme nedomysleli
10. dovod na plodenie babatka....k tomu sa radsej nebudem vyjadrovat...planovali ste byt u tvojej starkej - tej hnusnej osoby, co ta nutila na vs ist...potom ste k nej nesli lebo vlastne ju obaja neznesiete
11. svokra je jedina, kto vam zadarmo umoznil byvat u nej doma...ano u nej doma...je to jej dom a ty si tam vyskakujes, ako keby ti to tam cele patrilo...ani sa jej necudujem, ze jej tiez dochadzaju nervy...ked byvate v dome neverim, ze svokra nema zahradku, ze nie je co robit okolo domu...ty tu iba vypisujes ako sa cez den nemozete s priatelom venovat jeden druhemu....no halllo a on nie je v robote ci ako ???
12. fnukas tu, ze nemas ziadne kamosky...a kto ma cas kavickovat s kamoskami, ked ma male dieta, chodi do skoly, robi okolo domu ci pracuje ??? doba je taka dnes nemame cas ani na svojich manzelov a nie to kamosky.....raz za cas sa stretnite ale to naozaj nijako inak nevies travit cas iba s kamoskami ???
13. problemy riesit cigaretou a xanaxom...naozaj ti tlieskam

takze moja rada: prestan obvinovat vsetkych okolo seba a zdvihni sa a zacni nieco robit...

bellahc
16. máj 2016

@natalym to je tiez pravda. 👍
Napokon zistime, ze tu nicime energiu nazmar. No nic, idem si aj ja dat ten Xanax napisat, sak co ak ma vytoci napr. kvapkajuca voda v kupelni..

whitecat666
16. máj 2016

@bebe91 na tvojom mieste by som tam urcite neostala 😒 😒 😒 . Poprosila by som svoju maminu aby ma s dcerkou prichylila (neverim, ze ked mamine vysvetlis situaciu, ze ta odmietne, s priatelom sa moze nachvilu stretavat u nho).
Mozno to priatelovi docvakne ked odides (a ked nie, tak za to vobec nestoji).

liligreg
16. máj 2016

@bebe91 ja somzila u svokrovcov rok, potom sme odisli..isli sme k nim dobrovlne byvat, aby sme im pomohli, nam sa svokrovci do nicoho nemiesali, ale boli ine veci, pre ktore sme odisli. citit z tvojich prispevkov, ze mas ozaj odpor k svokre, v tomto ti potom nezostava nic ine, len odist pre dobro vsetkych.. kedze tvoj priatel ma pracvnu zmluvu na dobu urcitu, hypo nedostanete, tak musite poriesit len nejaky podnajom, ale stale lepsie, akoby ste sa mali so svokrou pozabijat.

hammy
16. máj 2016

@sardinka335 že dnes ma vysoku školu kazdý kto udrží pero a moč..... 😀 😀 😀 odpadnem

a k zakladateľke - baby ti tu RADIA - len to nechceš vidieť.... ak si chcete robiť len podľa svojho tak ODSŤAHOVAŤ nie k starkej, nie k mame.... OSAMOSTATNIŤ a ak ste zdraví, ver dá sa to 😉

liligreg
16. máj 2016

@hammy presne toto som este chcela teraz ddat, ze to, ze by odisla k mame, nic nevyrieisi. treba sami, aby boli, nie s niekym..

kikiballa
16. máj 2016

a este jedna rada...prestan pozerat sladke telenovely, praskni tu bublinku, v ktorej zijes a otvor oci...si uvedom, ze zivot je svina a nic nie je zadarmo a bez obmedzenia a kompromisov to nepojde....hawk

lanczi
16. máj 2016

@bebe91 Mam jedinú dcéru,ale keby bola niekde neštastná tak sa vyprdnem na frajera a pomožem hlavne mojej dcére,mojej jedinej rodine-tolko k tvojej mame..
K svokre-kto by ti strážil dieta keby si bola v škole?? Mama? Ta asi tažko,je zamestnaná frajerom a ani k wc sa ku nej ist nemože..opatrovatelka? Tá stojí peniaze,a to vy nemáte..Aha,je tu jedna mrcha ktorá to robi nežistne..ja mat kto sa my postara v čase mojej nepritomnosti o dieta ruky bozkávam..

1katkas
16. máj 2016

Ty si nevdacna mrcha...dali ti strechu nad hlavou a ty sa stazujes to je vdaka tvoja za byvanie,smutne

bonbon06
16. máj 2016

Ak ťa škola nebaví a v budúcnosti vieš, že s takým vyštudovaným oborom nič robiš nebudeš tak by som ju ukončila. Škoda vyhodených peňazí ešte keď ti to platí mama, veď za externé sa dávajú slušne pálky, za také magisterské aj takých 2000 eur ročne nie? Dôvod splodenia dieťaťa no.... ako prepáč ale za to, že nejaký strýko či čo nemôže mať dieťa tak ste sa vy hrnuli do dieťaťa aj keď máte holý zadok? (síce budeš aspoň mladá mamička na stužkovej 😀 ). Ako nikde som od teba nečítala, že by si pred dieťaťom niekde pracovala aspoň na brigádach (ak som to prehliadla tak sa vopred ospravedlňujem), čiže si spraviť dieťa mi príde úplne nezodpovedné. Za ďalšie je nezodpovednosť si spraviť dieťa s dospelým nezamestnaných chlapom, to ste si mysleli, že vám rodičák bude stačiť a o všetko dalšie sa postarajú druhí naivní ľudia na ktorých hodíte psie oči?
A k tým jasliam, čo ho chceš doma učiť? Ako byť do 34-ky pod maminkinou sukňou bez práce? Kopa detí chodí do jasiel (v zahraničí si tak isto nesedíš na materskej tri roky) a nikto tým ešte neutrpel, lol, aspoň to dieťa bude samostatnejšie keď tam bude chodiť 😀
Posledné, modli sa aby sa k matke tvojho priateľa táto diskusia nedostala 😀 😀 😀

maxilou
16. máj 2016

@bebe91

milujem tieto vsetky mudrlantky, ktore sa tu do teba obuvaju. Asi si riesia vlastne komplexy :D

Precitala som si viacero prispevkov, ale bohuzial najvacsi problem vidim v tvojom priatelovi. Ma 34 a stale byva u matky? Ach jaj, bolo treba predvidat, ze toto nie je chlap do zivota, ale matkin cecek. Nerozumiem takym muzom, ktori radsej ostanu byvat u svojej matky kvoli konfortu (peniaze, varenie, pranie atd) namiesto toho, aby sa osamostatnili a snazili si vytvorit svoju vlastnu rodinu.
1. Aku VS studujes? Dnes ma uz skolu kazdy, ale premyslala si nad tym ci tato skola ma zmysel? Ked ju dokoncis, zamestnas sa? Ak nie, nema to zmysel, je to mrhanie tvojho casu a ako sama pises navyse ta to ani nebavi.
2. Nerozumiem celkom tvojmu vztahu s mamou. Nemozes vediet kto je jej priatel?
Pozri, mala ma pol roka. Najlepsie urobis, ked sa pokusis dat si zivot trochu dokopy a zamysliet sa nad tym, co by si mohla urobit, aby si mohla ist pracovat a postarat sa sama o seba a malu. Priatel ak ma tolko chochmesu, nech sa prida.

Moj nazor je, ze v jednom dome by nemali nikdy zit dve generacie. Pre zivot si si predsa vybrala svojho partnera, nie jeho rodicov. Aj ked ti ludia mozu byt na urcitu dobu fajn, byvat s nimi sa nemusi ukazat ako vzdy stastne riesenie !

maciatkolulu
16. máj 2016

@maxilou sorry, ale napisala si presne to iste, co tu pisu tie mudrlantky.... 😉

bellahc
16. máj 2016

@maxilou ALE ZROVNA TOTO SA JEJ TU MY VŠETKY MUDRLANTKY SNAŽÍME OD ZAČIATKU VYSVETLIŤ...
😀

sasa1310
16. máj 2016

@maxilou vitaj v klube mudrlantiek. Môžeš robiť šéfovú 🙂 Si zapadla

natalym
16. máj 2016

@maxilou Bože mňa by to ani nenapadlo........ 😀

jajka257
16. máj 2016

@bebe91 nie, ty mas ist pracovst. Preboha, ja som o rodicov prisla este na strednej a vzchopila som sa sama. Ty len nariekas, frfles a ocakavas zazrak. A vobec, ja som zila u svokrovcov pol roka a pratala som sa aj s muzom. A aby si vedela, platili sme im vsetko na polovicu. A to sa bavime v tej dobe okolo 500€ na mesiac. Nic nam nedali, vsetko sme si samostatne zaobstarali. Tak prestat fnukat.

sasa1310
16. máj 2016

až teraz som prečítala tento komentár a tlak 200

fotoportrét
bebe91 AUTOR @terezka1947 ja som sa tam nasťahovala s tým že mi matka kúpila kompletne nábytok všetko do tých dvoch izieb, malej postielku kúpila starka, oni iba vymalovi a plávajúcu kúpili, no nič moc na to že majú jedno dieťa...ja som tiež jedináčik ale moja mama je sama, jej nepomáhal môj otec a vedela mi kúpiť nábytok čo zdobí ich prašiví dom?

Kua čo si ty za človeka? Prašivý dom? A ty v ňom bývaš dobrovoľne? Ja byť svokra, tak ťa pracem odtiaľ ešte hneď tento večer a staraj sa.

Baby držte ma, to čo je toto za dnešnú mládež? Školu platí mama, nábytok kúpila mama, starká a svokra uchýlila.

@bebe91 sorry, ale pri trtkaní si mala tiež asistenta?????? Že nemáš štipku hanby a pokory v sebe. Prefackať ťa....nič viac ti nepomôže

markina8
16. máj 2016

Fuu, dievca je dokaz, ze dnes studuju vysoku skolu aj ludia s podpriemernym IQ, dycha to z kazdej jej vety...bohuzial...k ostatnemu je zbytocne sa vyjadrovat

alaguema
16. máj 2016

@bebe91 svokra sa možno stará do všetkého preto, lebo evidentne sa nedokážete o seba a o vaše dieťa postarať sami (minimálne materiálne a organizačne). Keby ste to dokázali, tak by vás tam nemusela živiť a nemala by dojem, že nad vami treba držať dozor. Netvrdím, že je to správne, lebo ty môžeš byť úplne v pohode schopná postarať sa o dieťa, uvariť, urobiť čo je potrebné v domácnosti, ale ona ťa nenechá. Možno nechce, možno to radšej robí sama, možno by jej aj vyhovovalo byť v dome v tomto veku už sama s mužom a mať kľud. Možno jej vadíš. Aj jej zlá nálada môže mať v pozadí tieto dôvody. Pre ňu si de facto cudzí človek v jej dome, v jej súkromí. Spolužitie je ťažké. Ak to chceš zmeniť, musíš sa rozhýbať. Buď ísť do práce, alebo nájsť niečo, čo by si mohla robiť na živnosť doma popri dieťati a pracovať na tom, aby ste sa mohli osamostatniť.

0silvia0
16. máj 2016

@bebe91 tvoja rodina dala veľa a svokra nič... nič? ako to nič? veď vás chová, bývaš u nej... používaš jej príbytok. Prečo stále očakávaš, že ti niekto bude dávať? Ak niečo potrebuješ, tak to povedz svojmu manželovi, on je zodpovedný za to, aby sa o teba postaral ako o matku svojho dieťaťa.
A o tom mlieku, to je až smiešne. Prečo jej mlieko nerobíš ty? Nie je to náhodou tak, že svokra financuje aj to mlieko pre vašu dcéru?

maxilou
16. máj 2016

@maciatkolulu
@bellahc
@sasa1310

Hahaha, ze sefovu :D

Nie, baby, zle som sa vyjadrila. Mala som na mysli tie, ktore okamzite idu do utoku. To tu pozorujem v poslednom case casto. Niekto ma problem, napise, chce poradit a hned su tu mudrlantky, ktore ju sfuknu okamzite, ze co sem chodi vyplakavat.
Ja si myslim, ze na vine nie jej svokra, ale chlap. Je uplne jasne, ze sa v cudzom prostredi so svokrou nebude citit ako doma...

lubkavargova1
16. máj 2016

Boooze panboh zavaruj aby som ja mala dakedy syna...bo mat taku nevestu, sedim davno v base 😀

bonavoxa
16. máj 2016

Nechápu víc věcí, ale kde kdo nabral tu nevděčnost? Když jsem paní domu, mohu tedy dělat co chci? Podle mne to nefunguje, nemohu přece znásilňovat druhé, aby mysleli a cítili něco jinak, jenom proto, že ten barák je můj. Pokud půjde o to, kdo vaří, kdo vynáší koš, to jsou provozní záležitosti a budu se snažit jim maximálně vyhovět. A?e aby mi někdo mluvil do toho, jaké nosim oblečení nebo jak vychovávat dítě, to už je osobní a nemusím se z toho zpovídat NIKOMU! Jakkoli to zní arogantně, je to asertivita. Kdežto snaha někoho ovládat, to je agrese.
Zažila jsem něco podobného, ale s tim, že mi ex lhal, že máme jedno patro, stále mě přemlouval, že je to na chvilku, že to bude v pohodě, ale bylo to peklo...ne jenom, že se mě nezastal, ale nedělal nic, abychom mohli odejít, tak jsem odešla.
A vůbec to nebylo o tom, že bych se nesnazila nebo byla nevděčná. Dnes bych v životě už nešla do chlapa jako byl můj ex, když jsem viděla, že jen zavadzal, otočila bych se a už by mě nebylo...ale jsem taková povaha, furt doufat, že to všichni myslí dobře a všechno bude fajn.
K našim bych nešla bydlet s partnerem, ani by mě nenapadlo ho tomu vystavit, protože naši by do všeho zasahovali v dobře víře.
Kdysi to bylo normální, za dob našich rodičů skoro vsichni žili u rodičů jednoho nebo druhého. Taky toho dost zkoušku, od svoji máminy jsem se to dozvěděla až po letech, jak si s tchýni nemohly přijít na jméno.
Je to prostě tezke.
A nemůžu vydychat mamanky, co ve třiceti bydlí u rodičů a ti za ně všechno žehlí.... To je zásadní chyba, zamilovat se do takových...

bellahc
16. máj 2016

@maxilou to bolo prve, co som sa jej snazila vysvetlit...