icon

Život v zahraničí alebo návrat na Slovensko?

muchacici
22. dec 2023

Chcem sa opýtať, či je tu niekto kto dlhodobo žil v zahraničí. Keď už sme mali deti, bolo to veľmi náročné, tak sme sa vrátili na Slovensko, že deti budú viac s rodinou, nebudeme takí osamelí, my sme sa tam úplne neadaptovali, skôr sme sa kamarátali s ďalšími cudzincami. Ale muž tam aj tak ostal pracovať, tu nebude mať takú dobrú prácu a príjem, no on je vždy srdcom tu, on sa tam nevie úplne prispôsobiť a zmieriť sa so životom tam. Ja som zase úplný opak, v živote by som sa tu nevrátila, keby on taký nebol, a v dobrej nádeji, že to bude to najlepšie pre deti. Realita je taká, že muž mi strašne chýba, cítim sa tu sama, zase ma tu rodina až tak nepodporuje, každý má svoje, chápem. No najväčsou oporou mi je i tak manžel, hoci bol v týždni doma iba pár dní, furt lepšie ako celá rodina tu. Už som tu pol roka a neviem si zvyknúť. Stále som všade nešťastná, ale tu som sa už úplne spustila, totálna depka. Muž vraví, že by to bolo veľmi ťažké zase sa tam vrátiť, on by bol určite nešťastný, ale ja som tu.... neviem, čo robiť. Možno ešte rok-dva tam porobí, a ja tu dovtedy ošedivejem sama z deťmi.... necítim sa tu doma, nevidím tu perspektívu do budúcnosti, ale chcem, aby manžel bol šťastný. Všetko robím v dobrom duchu pre rodinu, ale ide to na úkor môjho fyzického a psychického zdravia. Je to obrovské životné rozhodnutie, veľká dilema, ale aj dva protichodné pohľady a vnímanie situácie.... Čo myslíte?

sidicek
22. dec 2023

Ja nerozumiem, asi ako väčšina, prečo si sa vlastne vrátila.To máš dojem ze slovenské škôlky sú nejaké terno, alebo si myslela ,že deti budú dennodenne v kontakte s celou širokou rodinou? Ty si sa obetovala úplne pre nič a najviac ma zaráža, že ste si vlastne rozbili rodinu .To vás ako napadlo , že si nebudete chýbať?Píšeš, že nechceš hovoriť na muža, ale ak to bol jeho nápad tak ta riadne s prepáčením okaslal.Vsetky starosti sú na tebe a ešte k tomu si nútená žiť v nejakej, prepáč diere na východe Slovenska po rokoch v UK.takze úplný iný životný štýl .A vzhľadom k tomu ,že teraz zivite 2 domácnosti sa vám ešte zvýšia náklady,takže ten konecny zárobok bude nižší .O tom ,že si dieťa vytrhla z jeho prirodzeného prostredia a vzala mu benefit naučiť sa prirodzene jazyk ani nevravím. Ja by som po sviatkoch balila kufre a hajde naspäť za manželom, kým nie je neskoro a nezapaci sa mu tento staromladenecky život.

muchacici
autor
22. dec 2023

@miadi Nie nieee, ženy, neodsudzujte môjho manžela 😃 Ja viem, že to znie všelijak, ale nikdy mi nedal dôvod neveriť mu, ľúbi deti a snažil sa nás zabezpečiť. On je "problém" v tom slova zmysle, že tá anglická mentalita mu je úplne cudzia, on je taký village boy, vždy bol, rodinný typ. Mali sme veľa výdavkov kvôli tomu sťahovaniu, všetko poplatil, kúpili sme byt, zariadil ho, všetko v UK vyrovnal, kúpil nám dve autá za hotové, audinku mne s deťom, sebe bavoráčika, aby tu už mal, lebo sa plánuje vrátiť žiť k nám na Sk, ako to vždy chcel. Celkom dobre zarába, aj do £900 na týždeň. Nevravím, že to z neho urobí milionára, ale ťahá všetko už dosť dlho a chcel odložiť na začiatok podnikania, aby sa k nám vrátil a bol schopný pokračovať v zabezpečovaní rodiny. Je to veľmi dobrý chlap. Ale áno, uznávam, bol to krok vedľa rozdeliť rodinu, bože.... čo som si myslela, bola som tehotná, myslela som, že to zbehne a nejak to za ten čas dáme, ale je to pre mňa teror

muchacici
autor
22. dec 2023

@sidicek áno, dobre vravíš.... ja som chcela počuť nejaké nestranné názory, lebo tu ma ľudia, napríklad svokrovci, absolútne nechápu, že čo chcem, veď on nás ľúbi, všetko máme a ako tu je na Slovensku super.... cítim sa nepochopená, hanbím sa za tie pocity, že som nevďačná, neprispôsobivá a pritom všetko mám.......

miadi
22. dec 2023

@muchacici radsej by som mala jedno auto a celu rodinu spolu. Ved nech si necha ten svoj bavorak to druhe by som predala ak by bolo nutne.. a chodila kde sa da peso. Kde je potom problem sa vratit ? Cas leti ked ti je dobre. Vlecie sa ked si nestastna. Vsetko je relativne. Mali by ste si to vykomunikovat. A co planuje robit potom na Svk ? Ak bude mat 3x mensi plat potom zisti ze ta anglicka mentalita mu az tak nevadi . 😉 Mozno cele toto tvoje trapenie bolo uplne zbytocne.

ivangeline
22. dec 2023

Tiez by som sa na nejaky dlhsi nerozdelovaala.2m ok. 2r nie.

miadi
22. dec 2023

Kasli uz na druhych a zi svoj zivot pre seba a podla seba. Na reci svokrovcou .. mozes mat vsetko materialne ale stale si bez muza deti bez otca. Vztah na dialku nie je nic idealne. Ja sa ti vobec necudujem ze nie si spokojna. Mala by si viac popracovat na svojom sebavedomi. Menej sa riadit tym co si druhi myslia. Byt na seba hrda. Ci si na Svk ci si v 🇬🇧. Necitit menejcennost lebo si z “vychodu eu.” Deti a muza mas najradsej tak potrebujes prirodzene najviac svoju vlastnu rodinu aby ste boli spolu. Peniaze nemaju vacsiu hodnotu ako čas . Cas ktory si osamela bez muza cas babatkovsky o ktory tvoj muz teraz prichadza. Ten pol rok co sa trapia ti nikto nevrati. Chces sa ozaj este 2r citit takto mizerne? Tvoj muz si aj odvykne od deti nebude na ne zvyknuty. Co tam po tom ze neskor kupi dom s bazenom? Zijes teraz tu dnes . Je to na tebe zariadit sa tak aby si bola stastna. Druhi to za teba neurobia.

sidicek
22. dec 2023

@muchacici ale to je normálne, že svokrovci majú iný názor, oni sú oni a ty si ty.Ved zili oni vôbec niekde inde ako v tej svojej obci?Každý človek je iny, a musí sa zariadiť tak ako to vyhovuje jemu a nie druhým .

erika237
22. dec 2023

Ja budem iba dalsia, ktorej to nedava logiku, a ako tu uz bolo napisane ak mas male babo a dalsie dieta co navstevuje skolku tak by som sa vratila za manzelom a hotovo. Ak sa budete chciet vratit tak potom spolu. Ten skolkar vie po anglicky? Alebo sa doma bavite iba po slovensky?
Ak ste prestahovani na vychod je otazka kde presne a ci aj tam sa chce manzel vratit, ak ano otazka je ake uplatnenie pracovne si najde on po navrate a ty po rodicovskej. Ak perpektiva nie je ruzova je otazka ci nezvazit ist inde na SVK co zas bude znamenat, ze budete daleko od rodiny.

janickacrazy
22. dec 2023

@muchacici Kúpil auto, ktoré mu bude na SK 2 roky stať v garáži? Veľmi zvláštna logika pre mňa. Veď sa zbal a choďte za ním, nič ťa tu nedrží.

mamina7070
22. dec 2023

audinka bavoracik asi bude tak trochu sedlacik 😂

bosorkabb
22. dec 2023

@muchacici ale stále nechápem prečo teda nešiel aj on keď nemá rád život v Anglicku.
Ak odratas jeho náklady na život v Anglicku tak na Slovensku by ste boli v pluse.
Viem o com píšem. Je to vlastná skúsenosť. Živiť dve domácnosti je drahá záležitosť.

lapersefona
22. dec 2023

@muchacici mas tituly z uk myslim a vratis si sa ma vychod myslim ,zeby ste sa mali vratit naspäť aj pre tvoj rozvoj ty citis ze to nie je ono. A ked budes nestastna tak ani pre deti to nie je najlepsie navyše boli zvyknute ze ste s ockom boli spoločne. Skus presvedcit muža . Jasne ze ostanete cudzinci ale ak Briti ked ta lepsie spozkaju tak su ini. Uvidia ze ste slušná a inteligentna rodinka

miadi
22. dec 2023

Ty si teraz vo vasom byte/dome alebo nedaj Boze u svokrovcou ? Lebo ak si teraz u nich tak uz nic horsie si neviem predstavit. Nech mate akekolvek dobre vztahy.. .

janickacrazy
22. dec 2023

@miadi písala, že kúpili byt

surama
22. dec 2023

@muchacici Autorka, nie si nevdacna, len si konecne pochopila, ze stastie si za peniaze nekupis. Ze mozes mat peniaze, majetky, auta, ale ked nemas rodinu a lasku, tak nemas nic.

Vsetko, co spominas ohladom tvojho muza sa tyka penazi - take auto, take auto, toto kupil, hento kupil, tamto kupil...peniaze su pre vas na prvom mieste a toto vas znici, kym si to neuvedomite a nezmenite priority vo vasom zivote. Peniaze ste postavili na piedestal.

Fakt potrebujete BMW a audinu a neviem co najdrahsie, ak je to za cenu, ze su deti bez otca, ty bez manzela - rodina nefunguje? Uplne rovnaky pribeh mame v rodine. Presne ako vy. Ale radsej ti nepisem ich cely pribeh...lebo je velmi smutny a neprajem ti, aby ste tak aj vy dopadli. Preto ti vravim, kym pre vas budu peniaze a prestiz na prvom mieste, stastie v zivote nenajdes nech budes kdekolvek.

silviaeli
22. dec 2023

@mikadooo no nevieme, čo predchadzalo rozhodnutiu, aby sa vrátila na SK..čí to bol napad…ale každopádne pre mna je to veľmi podozrivé..muži sa vedia dobre pretvarovať, aj on robí chudacika, že nechce zostať, ale musí..ona nechce odist, ale musí..no snáď tam nebude žiadny iný dôvod..(mna by napadla hneď milenka🫢ale snáď to ozaj manžel mysli dobre, len ja tomu nechapem)
Chcela by som vediet jeho reakciu na jej návrh, že sa vrátiť naspäť..kolko argumentov a ake vy predložil, alebo bez váhania súhlasil(ak mu záleží na jej šťastí)

mclissa
22. dec 2023

Ja som v UK a nikdy som sa tu ako cudzinec necitila. Ja sa ti divim, ze si sa vratila na Slovensko. Mate to trosku zamotane. Byt tebou idem naspat do UK za muzom a budujem si zivot tu.
Inak nechapem manzela. Chcel za vratit na Slovensko, a aj tak zostal v UK. Logiku mi to nedava.

miadi
22. dec 2023

@janickacrazy myslela som ze kupili byt tam. Nejak mi to nedoslo. Cize kupili byt na vychode Svk a Isla tam este tehotna zit stym ze muz dojde o 2r. Mam z toho pocity vselijake. 😞 a teraz akoze nemoze odist mà byt v byte .. fasa. Mohli by ho prenajat..

silviaeli
22. dec 2023

@muchacici a ako dlho si už na SK..muži vedia tak klamať, a aj takí,ze by si to v živote nepovedala🙁
Nehnevaj sa..nemyslim to v zlom🙏🏻..ale nekúpil to všetko, aby ti zalepil oči???a on si zije 2.hy život tam?
Ak sa mu tam nepaci, tak čo sa nezbalí za sekundu??ci ešte potrebuje kolko zarobit, aby bol šťastný doma s tebou a detmi??ja na tvojom mieste by som ho pekne vyskusala..

miadi
22. dec 2023

@janickacrazy Ja by som nesuhlasila s kupou bytu na Svk stym ze Ja a deti tam mame ostat a muz sa k nam Mozno o 2r prida. Citila by som sa upratana odlozena. Nechapem .. preco teda nesiel do toho bytu uz rovno aj on ? Bolo by to uplne ine pre nu zvykat si na Svk Keby boli spolu rodina. A nechapem ze suhlasila s tymto planom ked sa jej viac pacilo zit inde. Tak aspon Keby ten byt bol v blizkosti velkomesta kde maju potom sance na lepsi job .

silviaeli
22. dec 2023

@muchacici nemyslíš vazne on kupil BMW aby mal keď sa o 2roky vrati?nieee!?🫣cim viac viem, tým menej logiky mi to celé dáva..ale to bude tým, že mam dar od Boha😅..strasne dobruu intuíciu na mužov 😉keby mne toto urobi muž..tak hneď som v strehu🧐

luccija
22. dec 2023

@muchacici ako más veľké dieťa nemáš popôrodnú depresiu?
To, že tam zostane 2 r je isté?píšeš, že chce zarobiť peniaze na podnikanie to chce potom rozbehnúť na SK?Neviem na ako dlho chodí domov, ale nemáš veľa možností buď byt prenajmete a ideš za ním s detmi to by bolo na ako dlho tie 2 roky?či by ste zostali dlhšie či natrvalo? s jeho averziou asi nie.Na 2 r by som tam s deťmi nešla, lebo tvoj muž stále žije s tým, že je tam dočasne.Ked by som už deti presťahovala chcem tam byť roky.Z toho čo píšeš by som muža ťahala domov a nečakala 2 r a teda nech zapusti korene tu.Musis si ty vlastne rozmyslieť čo je najväčší problém, že si osamelá aj, keď tu máš rodinu?alebo ti nesedí mentalita a budúcnosť a život na SK?možno o pár rokov budú rodičia potrebovať, aby si bola bližšie ..nemôžeš mať všetko aj blízko rodinu, aj muža, aj prácu, aj byť v svojej domovine ako chce on a ty zase v zahraničí.Vy ste presne ten prípad ako sa mi rozviedli a rozišli známi čo išli do zahraničia z 3 párov vždy jeden chcel ísť domov, druhý nie, jeden kvôli rodičom, druhá nechcela v UK vychovávať dieťa.
Tu píšeš toto nerozumiem prečo by to malo byť ťažké? ""Muž vraví, že by to bolo veľmi ťažké zase sa tam vrátiť, on by bol určite nešťastný, ale ja som tu.... ""
Pôjdeš tam a zase budeš banovat za rodinou.Si na RD veď prácu si ešte asi nehľadala nemyslím si, že na východe to je s angličtinou nemožné si nájsť prácu.A, keď je prečo ste nekúpili byť v inom meste?Pozri nikde nie ste zabetovan prenajmete byt a si v UK niektoré rodiny sa kvôli práci sťahujú každých pár rokov.Mozno máš viac času na RD, si unavená, to ako si si myslela, že blízka rodina budeme viac spolu bolo zidealizovane, ale hlavne nerob to, že budeš deti sťahovať hore dole a raz sa nebude jednému páčiť potom druhému

miadi
22. dec 2023

Ja si naopak Myslim ze to tvoje 3r dieta je viac zvykne na UK ako na Svk a za 2r v skolke tam by sa naucila perfektne po anglicky. ( ak este nevie) to babatko tomu je to uplne jedno kde je jemu staci ku stastiu mama. Ale aj otec je dolezity. Byt by som prenajala budu sa hradit naklady a este vam z toho nieco kvapne. Vzdy sa tam mozete vratit. Alebo ho mozete predat. Ja by som mu dala ultimatum -vy sa vratite tam alebo on pride k vam asap . V january nech Uz ste spolu ako rodina . Dala by som mu ten luxus nech si vyberie on. Len si Musis presadit svoje = ze budete spolu zas ako rodina . Jedno kde. Nemala si snim 2 deti aby si bola na ne 2r uplne sama. Ja ti moc Drzim palce aby si bola v novom roku 2024 stastna nech budes zit kde kolvek. Lebo to nie je o tom kde .. ale s kym . Nedaj sa odradit chod si za svojim a budes stastna ❤️ Zasluzis si to!

mamutka
22. dec 2023

@muchacici tak toto s tými autami nechápem. Mohol kúpiť byt poriadny v meste kde si ľahko obaja zoženiete prácu a môžete žiť spolu. Nie, on kúpi byt tam kde si robotu nájdete nikto, hlavne že je lacnejší. A k tomu dve auta, ktoré treba živiť, príčom jedno sa nevyužíva a druhe asi minimálne. Vyhodené peniaze, o dva roky budú mať mizernú hodnotu. On ma nejaké dosť divne nápady. A všetko to urobil tak, aby rodina nebola spolu. Nechápem túto snahu nastaviť všetko tak, aby rodina nebola najbližšie roky spolu. Musis začať rozhodovať ty.

muchacici
autor
22. dec 2023

@sidicek Presne si to povedala, vytrhla som malého z jeho prostredia. Doteraz som to tak nevnímala, nechodil tam do škôlky ani nič špeciálne sme tam nerobili, myslela som, že urobím dobre, keď začne chodiť do škôlky tu, namiesto "vytrhávania" z kolektívu v štyroch-piatich rokoch.... ale áno, vytrhla som ho z jeho domčeka a dedinky, ktoré poznal od narodenia.... 😭

muchacici
autor
22. dec 2023

@miadi Nooo, ten taký mindset som mala.... boooože.... 🤦‍♀️ už keby som sa vrátila, tak ako mi všetci radíte, vôbec by som to neriešila, či som cudzinec alebo nie a žila si pre seba a pre rodinu

janickacrazy
22. dec 2023

@muchacici A muž je teraz doma na Vianoce?

miadi
22. dec 2023

@muchacici vsetko zle je na nieco dobre. Mozno si sa potrebovala vratit na Svk aby si si uvedomila .. ze veci ktore ti vadili v uk nie su vlastne az tak podstatne. Vsade nam moze nieco vadit . Nic nie je dokonale . Treba si uvedomit co ti vadi najviac . A to je Podla mna to .. ze nie ste spolu, Bolo by ti lepsie v uk s manzelom alebo na Svk s manzelom. Takze Teraz sa uz len dopracovat k tomu kde chcete byt .. spolu . Na 2r alebo na 5 ci na veky ale Hlavne spolu , este do 5-6r deti su dost flexilbilne zvyknu si vsade. Otazka by mala byt kde si ty zvyknes najlepsie? Je v zaujme tvojich deti zistit kde si najstastnejsia ty! Vybrat si a uz to nemenit.

muchacici
autor
22. dec 2023

@sidicek Presne, svokrovci boli tak viete kde, s palcom na mape akurát, preto tu je samé nepochopenie, cítim sa jak ufón
@janickacrazy Ja používam autíčko denne, inak by som tu bola ako v base, ale on len keď je doma. Prišla taká ponuka, našiel toho bavoráka, tak ho kúpil skôr ako pôvodne plánoval
@mamina7070 Prečo sedláčik?? 😃 Tak jemu sa bavoráky páčia, mal aj predtým, ja som zase chcela lepšie a spoľahlivé auto, mne sa audiny páčia, tiež mi kúpil cez otcovho známeho, že to bola skôr šťastná náhoda, že natrafil na dobrý kúsok

S tými autami, že som konkretizovala značky, som chcela poukázať na to, že investuje do rodiny, že nekúpil mne aj deťom nejaké Clio, ale že chce pre nás to najlepšie. Asi áno, peniaze sú uňho dôležité, ako som už spomínala, je to dobrý chlap, chce nás proste zabezpečiť. Osobne nemám pochýb o jeho dobrých úmysloch. Ale máte pravdu, rodina má byť spolu, a keď neboli vážne problémy, nikde nemáme záruku, že časom nebudú...

Žijem tu s deťmi pol roka, kúpili sme byt a to je vlastne ten problém, že je to obrovské rozhodnutie, že zase by sme ho museli predávať, furikovať zase so všetkými vecami atď. On nezametá tento môj návrh pod stôl, len je to príliš komplikované, veľmi finančne náročné, a hlavne definitívne rozhodnutie, a to je to, čo ho odrádza, vravel, že sa o tom teraz počas sviatkov porozprávame. Lebo ako som vravela, on sa tu chce vrátiť, sme v zapadákove, lebo on odtiaľto pochádza 😖 preto som skončila tu, ale ako dlho to v skutočnosti potrvá a aké budú reálne následky.....

Bojím sa aj o malého, či ďalšie zmeny zvládne, už teraz mal toho dosť, chudáčik... 😪 nerozpráva veľmi po anglicky, narodil sa do korony, izolácií, tiež sme ho k tomu až tak neviedli, lebo veď vždy sme plánovali dať ho do škôlky na Sk... 😔

A hlavne ja mám obavy o seba, je toho na mňa dosť, tiež veľa zmien..... ale zase musím tú svokru spomenúť. Ona a švagriná sú také šikovné gazdyne, že všetko zvládajú, takže sa mi všetci čudujú, že ja nezvládam dve deti atď... to mi tiež nepomáha, som z toho celá zmätená, či to ja som fakt taká neschopná, že neviem načas vydržať a postarať sa, či fakt by bolo toho veľa aj na koňa....

muchacici
autor
22. dec 2023

@miadi Ja už neviem, kde by mi bolo dobre, taká som duša nespokojná. Mne už ani tam nebolo dobre, nedarilo sa mi tam posledný rok aj niečo, dúfala som, že sa to zmení k lepšiemu, keď začneme nanovo na Sk, brala som to ako akúsi "snahu osudu" o zmenu, blbo to znie 😃 ale pravdu máš, už som zistila, že veci, čo mi vadili neboli až také dôležité.....

@luccija Ja mám hlavne určite depresie 😃 neviem, či popôrodné, bábätko má tri mesiace.... Preeeesne si to napísala! U nás to bolo to isté, hádky kvôli tomu, že ja som sa nikdy nechcela vrátiť a muž furt len toto Slovensko 🤦‍♀️ aj toho sa obávam, že zase sa bude trápiť, budú hádky... preto som sa ja obetovala pre jeho šťastie, lebo ho ľúbim, a on dúfal, že budem aj ja spokojná na Slovensku. Aj ja som dúfala, že budem, ale namiesto toho každý deň v depresiách, demotivovaná....