icon

Život v zahraničí alebo návrat na Slovensko?

muchacici
22. dec 2023

Chcem sa opýtať, či je tu niekto kto dlhodobo žil v zahraničí. Keď už sme mali deti, bolo to veľmi náročné, tak sme sa vrátili na Slovensko, že deti budú viac s rodinou, nebudeme takí osamelí, my sme sa tam úplne neadaptovali, skôr sme sa kamarátali s ďalšími cudzincami. Ale muž tam aj tak ostal pracovať, tu nebude mať takú dobrú prácu a príjem, no on je vždy srdcom tu, on sa tam nevie úplne prispôsobiť a zmieriť sa so životom tam. Ja som zase úplný opak, v živote by som sa tu nevrátila, keby on taký nebol, a v dobrej nádeji, že to bude to najlepšie pre deti. Realita je taká, že muž mi strašne chýba, cítim sa tu sama, zase ma tu rodina až tak nepodporuje, každý má svoje, chápem. No najväčsou oporou mi je i tak manžel, hoci bol v týždni doma iba pár dní, furt lepšie ako celá rodina tu. Už som tu pol roka a neviem si zvyknúť. Stále som všade nešťastná, ale tu som sa už úplne spustila, totálna depka. Muž vraví, že by to bolo veľmi ťažké zase sa tam vrátiť, on by bol určite nešťastný, ale ja som tu.... neviem, čo robiť. Možno ešte rok-dva tam porobí, a ja tu dovtedy ošedivejem sama z deťmi.... necítim sa tu doma, nevidím tu perspektívu do budúcnosti, ale chcem, aby manžel bol šťastný. Všetko robím v dobrom duchu pre rodinu, ale ide to na úkor môjho fyzického a psychického zdravia. Je to obrovské životné rozhodnutie, veľká dilema, ale aj dva protichodné pohľady a vnímanie situácie.... Čo myslíte?

Strana
z4
muchacici
autor
22. dec 2023

Preto je to ťažké, či tlačiť na to, predať byt a definitívne sa rozhodnúť.... mám z toho obavy, či sa mám na svoj úsudok spoliehať? Už si nie som istá ničím.... aj on to tak vníma, keď sa tam vrátime, tak nadobro. Mám strach z takého veľkého rozhodnutia, že to bude zase také isté fiasko ako teraz, len v inom prevedení, s inými premennými....

janickacrazy
22. dec 2023

@muchacici Je to veľmi jednoduché, stačí sa len rozhodnúť a byt predávať nemusíte, stačí prenajať. Ja si myslím, že on si to veľmi dobre premyslel a vyhovuje mu to takto. On má pokoj, všetka starostlivosť o malé deti je na tebe, on príde občas, pohoda -jahoda. Keď deti podrastu a nebude s nimi toľko starostí, tak sa vráti, ak vôbec. Alebo tam ostane, lebo ešte treba toto a tamto. Kiežby som sa mýlila.

muchacici
autor
22. dec 2023

Ďakujem, že ste si to prečítali 😃 som vám tu povypisovala romány, len som chcele počuť názor z vonku, lebo ja už sa fakt cítim ako mimozemšťan z inej dimenzie 😄

miadi
22. dec 2023

@muchacici na tvojom mieste by som sa neporovnavala s nikym. Ani so svokrou ani so svagrinou. Moja svokra bola najrychlejsia zberacka paradajok s babom v šatke na chrbte. Good for her. Ja som mala pre moje deti lepsie moznosti. Ona je ona ja som Ja. Tvoje pribuzne nech su ok a happy bez manzelov 2roky to neznamena ze aj ty musis..

muchacici
autor
22. dec 2023

@janickacrazy @miadi Ďakujem vám dievčatá za vaše názory 🤗🤗❤️❤️😘😘

miadi
22. dec 2023

Prides mi ako citliva osoba co sa na svoj ukor snazi vyhoviet druhym. Musis sa viac sustredit na seba a svoju spokojnost. Vsetko sa da ked sa chce. Ani stym bytom to nie je tak Strasne komplikovane. Svokra a svagrina ta nebudu chapat Ved tvoj muz je ich krv a ty Mozes byt rada ze ho mas Ved on je dar ludstvu. Hlavne je aby si ty vedela co chces / nechces . Mala som
Spoluziacku jej rodicia chvilku zili v rakusku chodila Tam do skolky a naucila sa perfektne nemecky.. spominala na tie casy s laskou .. a ked sme boli na skolskom vylete vo Viedni a kvakala tam s rakušakmi uplne ju obdivovali ze mà dokonaly akcent .. keby maly chodil tie 2r v uk do kindergarten tak by mu to viac dalo ako zobralo. Ak aj budete zit na Svk tak nie v tej lokalite kde nemozete uplatnit svoj potencial. Treba byt vo vacsom meste. Kde vyuzijete tych 12r v uk a vedomosti ktore ste tam ziskali.

tretiedieta
22. dec 2023

@sisaka a deti vedia po slovensky?

mamutka
22. dec 2023

@muchacici stále píšeš že muž chce stále na to Slovensko. Poznám prípady, čo sa takto vyvíjali, ale ti muži majú cele Slovensko u prdele, z nejakého dôvodu chcú byt v rodnej dedine, resp čo najbližšie. Zvyšok SK ich nezaujíma. Len sa schovať mame pri sukni a dokola dávať do poriadku barák. Aby na to mali, stále robia vonku a ženy sú už dlhé roky nasrate doma s deťmi.
Len peniaze a peniaze, len to vidía, že na sk ma za tu sumu viac….ale spomeň im akékoľvek mesto čo je ďalej od ich rodného valala a nešli by tam žiť ani za nič. Ich nezaujíma Slovensko. Necítia sa dobre vonku, ale necítia sa dobre ani doma! A tak utekajú od všetkého akože zarábať von, lebo inak sa vraj neda. Vraj na tom ich milovanom slovensku sa neda, tak robia vonku a žijú akože tu a rodinu vystavia úplnému rozdeleniu. Nech si panko uvedomí, že jeho domov je iba a presne tam, kde je jeho rodina! A keď je to UK, tak je to UK, očividne sa mu nebridi ta krajina dosť na to, aby siel so ženou s deťmi odtial preč

sisaka
23. dec 2023

@tretiedieta dcéra žila do takmer 5 rokov na Slovensku, po 20. rokoch mimo ešte celkom slušne hovorí, syn sa tu narodil, má 15, rozumie všetko, ale moc toho nenahovorí.

kristiii
23. dec 2023

@muchacici celé zle. Absolútne nerozumiem, prečo ste ten byt, audinku a bavoráčik nemohli kúpiť o tie dva roky. Starší syn by návštevou anglickej škôlky len získal, takže toto je veľmi odveci a slabý dôvod na vyšachovanie teba a detí odtiaľ, hlavne keď ty si tá, ktorá sa na Slovensko vrátiť nechcela 🙃. Toto mi príde naozaj na ultimátum, buď spolu tu alebo tam. Ty sa trápiš už teraz, čo budeš robiť, ak si on za tie dva roky na život bez vás zvykne a rozhodne sa nevrátiť k vám. To ti samozrejme neprajem, ale vzťahy na diaľku nie sú jednoduché ani pre ľudí bez záväzkov, s deťmi to musí byť úplný brutál. Rodina má byť spolu, ak je to možné a vo vašom prípade tomu nič nebráni. Jedine, žeby hej.

0silvia0
23. dec 2023

@muchacici ON ta posle do JEHO rodnej dediny SAMU s detmi do blizkosti svagrinej a svokry, ktore demonstruju svoje super gazdinkovske schopnosti a ty sa citis ako neschopny blbec pri nich. Ani sa necudujem, ze sa takto citis. Si sa prilis obetovala, na seba nemyslela a takto to dopadlo.

lujza123
23. dec 2023

@muchacici nerozmýšľali ste nad Írskom? Zila som aj v UK aj v Irsku a Irovia mi prišli ovela bližší nám mentalitou, sú taký bezstarostnejši a tak trochu sedláci, niečo ako my. Výhodou Írska je ze môžeš kariérne pokračovať tam kde si skončila v UK, na pracovne skúsenosti z ostatných časti Európy uz tak neakceptujú.
Deti je celkom ľahké sťahovať kým sú škôlkari a hlavne plynula angličtina bude pre nich obrovskou výhodou.
Byt môžete prenajať a ostať ešte 3-4 roky v zahraničí, potom uvidíte, hlavne ze budete spolu

Ja som ostala na sk koli dcére aby mohla byt s otcom, ale dlho som si zvykala. Ešte 4 roky kým skončí strednú a chcem znova odísť. Ja nam Slovensko rada, ale život je tu ťažký. Po rokoch preč si veľa Slovákov domov idealizuje, ale ked sem prídu častokrát zistia ze už sem tiez akosi nepatria.

lujza123
23. dec 2023

Ináč úplná haluz ze práve ty co by si sa nikdy nevrátila žiješ na Slovensku a muž čo by chcel domov je preč. Hrozne ste si to skomplikovali, obidvaja nešťastní žijete sen toho druheho

miadi
23. dec 2023

Ono to vobec nie je take komplikovane. Byt sa da prenajat . Ked sa ludom nechce hladat riesenie tak je vsetko “ velmi komplikovane.” Pritom je to uplne jednoduche. Staci chciet. Kedze on sa este 2r minimalne neplanuje vracat tak ty a deti šup za nim. A co bude dalej o 2 roky uvidite .

Strana
z4