Zlé vzťahy so svokrou a švagrinou
Baby opíšem v skratke našu situáciu...švagrina býva s mužom a 2 deťmi u svokrovcov teda u svojich rodičov...my s mužom a našimi deťmi sami no v jednej dedine,ale i napriek tomu sú naše návštevy sporadické zväčša keď ma niekto sviatok...o to viac ma mrzí že neprídu pozrieť vnúčatá len tak hocikedy hoci sme blízko a sú ešte vo vítalnom veku....vzťahy sa zhoršili keď švagriná porodila druhé dieťa a svojmu bratovi teda môjmu mužovi ani mne nedala vediet len to zavesila na soc.siet a odtiaľ sme sa to dozvedeli aj napriek tomu že svojmu druhému bratovi po pôrode napísala správu...samozrejme že to muža aj mňa mrzí že sa jeho sestra tak zachovala a zavolala mu uz len a tým že nás pozýva na krstiny teda cca 2 týždne po pôrode...muža sa to veľmi dotklo a teda na krstiny sme nešli,dar odniesol a svokre vysvetlil prečo neideme (švagriná nebola akurát doma)...Svokra je samozrejme na strane dcéry ,zastáva sa jej a mužovi povedala aby sa mu nevypomstilo jeho správanie nakoľko prvýkrát si povedal svoj názor za čo som rada 🙏 na Vianoce sme tam neboli pretože obe ich deti boli choré,muž volal svokrovi poprial pekne sviatky i keď do poslednej chvíle dúfal že zavolajú oni...na Nový rok opäť čakal že sa niekto ozve pretože rodičia z mojej strany aj súrodenci nám volali a priali šťastný Nový rok a preto dúfal že sa ozvú oni no zas nikto nič...zavolajú len keď niečo potrebujú čo mi príde veľmi sebecké...prosím vás aký máte na to nestranny názor....šli by ste deťom odniesť Ježiška...popravde za takéto ich správanie nemám chuť tam ísť alebo by ste sa snažili vyhýbať ... ďakujem za prečítanie 🙏
Stačilo sa jej na to opýtať a možno by si nakoniec aj ty usúdila, že toto všetko bolo len jedno veľké nedorozumenie. Vy ste si namiesto komunikácie vybrali urážať sa, k tomu sa už viac nedá nič povedať. Hádky a pokazené vzťahy len preto, že jeden si myslí to a druhý možno niečo iné. Dospelí ľudia a neviete sa ani porozprávať, keby sa mne niečo nepáčilo tak sa brata alebo švagrinej na to normálne opýtam, očividne ste mali ešte pred tým zlé vztahy, alebo komunikáciu na bode 0.
@majka4555 práveže ja si myslím že to bolo naschvál....a ohľadom tých darčekov je to tak že väčšinou ideme k nim my a vtedy dáme deťom darčeky....tento rok boli deti choré tak sme tam ešte neboli...ale väčšinou je to tak že ak ideme na sviatky k nim na návštevu oni sa hocikedy ani neukážu....ako aj tento rok kľudne mohli dôjsť takisto po sviatkoch a nie sa odmlcat na cele vianoce
myslim, že je na čase prijať a pochopiť, že pribuzenský vzťah neznamená že si ľudia musia sadnúť, prípadne sa pretvarovať...mrzieť môže, ale ak to nemá fungovať, zbytočne sa pretvarovať, skúste si žiť svoj život, bez nich...Niekedy má človek úprimnejší a priateľskejší vzťah s cudzími ako s rodinou, treba si takých priateľov nájsť
precitaj si nieco o toxickej rodine a vymedzovani hranic
Tak urobte tento rok zmenu...zavolajte vy muzovych rodicov dodatocne k vam a komunikujte len s nimi...vies zober si to z pohladu rodica...co by si chcela pre svoje deti ty keby vidis, ze spolu nevychadzaju dobre? Svagrinu na cas vypusti z hlavy, zacni od svokrovcov...a ked budes pripravena, tak sa normalne dakedy na navsteve porozpravajte, ze na co si sa nahnevala a preco ste neprisli na krstiny a uvidis aj reakciu svagrinej co ti povie a od toho sa odrazis a nemusis sa utapat, ze co bolo ked bolo...osobne s tym oznamenim narodenia dietata s tebou suhlasim...ja som bola po sekcii, prebudila sa na obed a uz mi len blikali gratulacne sms, co oznamoval manzel..ano aj mojmu bratovi...a ziadne take kecy, ze som nemala kedy...tym najblizsim urcite taketo veci sa hovoria..aj keby nie priamo od nich, tak od rodicov alebo vo vasom pripade dalsieho muzovho brata...takze asi sme stara skola, ale ja to beriem ako prioritu dat taketo dolezite udalosti najskor najblizsim a nie to najskor povesat kade tade po soc.sietiach a rodine az potom...
@majka4555 ďakujem za povzbudenie
A keď stále vyplakávaš, že neprídu ani deťom na sviatok zablahoželať, voláte ich vôbec? Zavoláš im a pozveš ich na návštevu alebo čakáš že ti budú volať a prosiť sa či môžu prísť? Lebo po správnosti by ste vy mali pozvať ich.
Prečítala som len asi polovicu príspevkov. Na začiatku som mala pocit, že robíš z komára slona, ale teraz ta už chápem. Neznášam keď ľudia robia rozdiely medzi deťmi, ťahá sa to do dospelosti a ešte sa to zhoršuje, vznikajú zbytočne konflikty a sú do toho zaťahovany aj vnuci.
Bohužiaľ si sa vydala do rodiny kde je model dceruska primadona a syn riešiteľ problémov všetkého druhu a už sú na to tak zvyknutí že nechápu že je to celé zle.
Na tvojom mieste by som muža podporila aby sa od rodiny odstrihol. Však ho berú ako poskoka, dievča pre všetko a keď treba zdieľať pekné veci tak po ňom ani pes nestekne. Keď budú volať že treba pomôcť, nech sa naučí povedať nie, napríklad tento týždeň vám nemôžem ísť nakúpiť býva s vami sestra môže ísť ona. Keď vám darčeky nekupuju nech ťa ani nenapadne niečo im nosiť. Že sa im to nebude páčiť a dajú vám to pocítiť, tak nech. Lepšie ako sa nechať ďalších 10-20 rokov využívať a byť za handru.
@animus prepáč ale ak má moje vnúča narodeniny tak hádam ako starká idem zablahoželať na to netreba pozvanie...ani oni nás nepozyvaju ak majú sviatok a predsa sme stále išli
@katka700 presne tak...využívajú ho lebo vedia že nevie povedať nie...už párkrát odmietol pomoc nie skrz to že by nechcel ale nedalo sa mu a vtedy sa ofucali....no keď opäť niečo potrebovali zas to skúšali u neho akoby nič....takže myslím že na toto netreba komentar
@katka700 uplny suhlas. Ono je rozdiel si kusat do jazyka pre "pokoj" v rodine a neustále ustupovať a zatvárať oci, ako to tu píšu mnohé, co taketo situácie nepoznajú, lebo majú šťastie ze maju normálnych príbuzných a potom nechať sa využívať a robit zo seba hlúpu.
@autorka ja ti napíšem len jednu z mala prihod, kedy som si teda podla rodiny môjho uz teraz ex "kusnut do jazyka". Zistila som, ze svagrinina dcéra nam kradne peniaze z dozy v izbe, kde sme si ich odkadali (ano, čítaš dobre). Ked som ju pristihla, samozrejme, bolo to akoze slovo proti slovu a ja ta najhoršia spina, ze si ešte dovolím krivo obviniť jej "nevinne dietatko" ako ho vtedy nazvala a urobila scenu pred celou rodinou aka som ja charakterna, ked toto na nu zvalujem. Cize som si zaobstarali kameru a pekne si toto "nevinne dietatko" natočila (podotykam vo svojom vlastnom byte). Takže samozrejme mala som dokaz a vieš aká bola reakcia svokry? Ze ci mi tych 10€ co mi ukradla bude chýbať, ci nemám dosť!!! Chapes? A potom to teda ešte svagrinka zaklincovala tym, aku som jej chuderka malej teraz sposobila traumu 👌 no a samozrejme opäť ta zla bola ja. A toto je len jeden príklad z niekoľkých kedy som si.akoze mala "kusat do jazyka pre pokoj v rodine". Asi aj tie, co tu tak dookola mudruju by to asi spravili. No holt, ja zo seba blbú robit nebudem.
Tak ak to berieš takto tak ja sa naozaj nečudujem. Oni sa teraz doma môžu rozprávať a hovoriť si ako ich vnúčatá majú sviatok a vy ich ani nezavolate. Ja bez pozvania na návštevy nechodím, aspoň aké také vychovanie mám, že počkám kým ma pozvú. A ani ku nám návštevy nechodia bez pozvania.
@animus ale my bežné bez pozvania ideme ak majú sviatok alebo oni k nám ja na Tom nič zle nevidim
@lienka.7 no tak toto je extrém....áno ono toto je najhoršie že keď ten tlak už človek nevydzri vždy z toho vyjde ten najhorší lebo si dovolil otvoriť hubu
Keď ja som bola tehotná všetci volali a zrazu útlm, nikto nejavil záujem. Poslali sme na vianoce pohľadnice a nikto z rodiny nedal vedieť,že prišli ani bu ani mu. Jedine mamina podakovala🙈 toľko k mojom 6h práce s pohladnicami😂 všade je niečo.
@autorka neboj sa, toto nie je ešte vsetko. Boli aj ďalšie "lahodky". Napr.ja som kúpila mm k narodeninám tenisky, nechala som si ich u mm v jeho izbe. Svokra ich nasla a dala mu ich k narodeninám ona. Ešte aj s úsmevom!!!. A ďalšie a ďalšie.... a nie, potom som si uz do jazyka teda nekusala... ale kto toto nezazil, nepochopi proste a bude tu dookola mudrovat a ist si to svoje.
@lienka.7 veď toto presne...pokiaľ by bol človek v tvojej kozi boli by tu iné komentáre verím tomu
@lienka.7 haha tak tomuto sa hovori, ze ty si sa dostala naozaj do blbej rodiny...a vsetci naokolo nevinny a ty za sprostu...eejha silna kava...si im mala tiez kradnut peniazky a tvrdit, no boooze ved to je len 10€ 🙈 hej ale ako tu citam komentare, vela bab si kuse do jazyka pre dobro rodiny...holt pokial nezazijes nevies...ale ak si raz za blbeho v rodine, tak nech sa aj na hlavu postavis (vid autorka) aj tak budes za blbca, ktoreho budu ohovarat
som na tvojej strane ale treba zatat zuby a neriesit detajly. Ja to tiez vidim, ze svagrina je viac lebo logicky je to dcera ja nevesta, neriesim, beriem ako to je lebo svokra sa snazi aj ked viac okolo dcery, no co uz🙂
@majka4555 ono ako som už písala, všetko sa dá prehliadať a drzat usta len po určitú hranicu...
Ver tomu, keby vtedy mam dnešný rozum, tak si zjednam poriadok a otvorím ústa hned. Ale presne, nechcela som byt ja ta zla a pre pokoj v rodine a mudrejsi ustúpi, ona/oni to predsa tak vobec nemyslela/nemysleli a bla bla ďalšie kecy môjho ex. Preto dokážem @autorka pochopit, ze proste raz sa v tebe niečo zlomi a vypeniš uz proste...
A nie, nechapem, prečo len ja sa mam stále ohlasovať, a byt akoze proaktivna? To svokra ci svokor nevedia zdvihnúť telefón a povedat, počuj, ten Majo ma o týždeň narodeniny, urobíme mu oslavu u vás ci u nas na záhrade??? Jasne, ked to maju na háku, zaujmú postoj presne ako tu ostatne pisu... vsak ty si ma nepozval, nedal vedieť a pod. Ale zase je podla nich uplne ok, ked sestra a ani nikto z rodiny vlastnému bratovi neda vedieť, ze sa jej narodilo dieťa. Nemam slov na takéto pokrytectvo a dvojaký meter 🤦♀️
@lienka.7 no ešte svokra začala útočiť na muža že nech si dáva pozor aby sa jemu nevypomstilo toto...len zato že si otvoril ústa na princeznú...i keď pred nami svokra nadáva na dcéru no koniec 🤦
@autorka najlepšie pre teba aj tvojho mm bude uz nic neriešit. Svoje ste si povedali a podla toho by som sa aj zariadila. Bodka. Nic viac by som s nimi neriešila, žiadne darčeky. Nedavala ani neocakavala...
Inak zaujimal by ma ich prístup k zatovi. S nim ako vychádzajú? Aký je? U nás bol zaťko pomaly lepsi ako syn - ked sa to samozrejme im hodilo. Inak to bol somar obycajny.
@lienka.7 na záta nadávajú tiež pred nami ...ale on robí v zahraničí čiže je málo čo doma ...ale svokra si vie otvoriť ústa aj na neho hlavne pred nami pred ním pochybujem
@lienka.7 ano presne plne suhlasim...chapem keby clovek vie co bude aj reakcie by boli ine ako je uz teraz v tvojom pripade...ale tiez ked @autorka uvadza, ze len oni robia prve ktory, tak mi bolo hned jasne, ze to s tym narodenim dietata nebolo nevinne ako to uhrala svagrina...cas na fb bol a na brata sa zabudlo, choreee...a na krstiny zavolala, lebo aj oni isto boli im, take mi to doslo, ze aby reci neboli...takze tiez by som svagrinku a svokru nebrala nevinne..ja nedokazem pochopit, ze ak oni vzdy dosli na navstevu aj neohlasene na sviatky, narodeniny a pod. k manzelovym rodicom , tak preco to nedokazu aj oni ako stari rodicia svojich vnucat! Ved to nie je niekto cudzi, ze idem neohlasene k ujovi, k tete alebo manzelovho bratranca zene...idem na navstevu k synovi, k vnucatam...a to sa hadam moze a este o to viac sa to moze , ked sa v tej rodine bezne tak neohlasene navstevuju, su na to zvyknuty...ja by som este skusila so svokrou tak, ze ich zavolam k sebe a podla reakcie by som sa zariadila...ak by to skoncilo zas len urazkami, vycitkami, tak dovi dopo...
prepac, mam len jednu otazku (som na 5 strane) - vycitas svokrovcom, ze nechodia gratulovat atd. Ale volate ich? Ci len cakate, ci pridu? Ak ste ich zavolali, babi, v nedelu je oslava pridte, prosim, Vaneska vas caka.. a oni by povedali nie, nechce sa nam, tak to by som sa urazila. ale to vyzera, ze vy v rodine mate dlhodobo problem s komunikaciou ... muz urazeny, ze na meniny len zavolali a neprisli gratulovat. ani mne nik nechodi, lebo nikoho nevolam. z porodnice som nikomu nevolala, tiez som capla foto a rodina si dala vediet. a necakam, ci mi niekto zavola .. ak sa chcem s niekym rozpravat, zavolam ja.
Co ja viem, za mna zabomysie vojny…ani ja som bratovi nepisala, nevolala, ked som porodila. Muz oznamil mojej mame a ta asi bratovi so svagrinou. Alebo sa pytali iniciativne oni. Neist na krst je trosku detinske, to ste nemuseli ani ten dar nosit, vsak naco. A riesit, kto komu zavola prvy…vsak ten, co si prvy spomenie. Kazdopadne ak mate pocit, ze vas zneuzivaju, tak pomoc redukujte, ale to theatro okolo je trochu zbytocne.
Ja som zase na tvojej strane,,pride mi divne nedat vediet najblizsej rodine,ale “kamosom” na FB ano..ja ked som porodila,manzel dal vediet rodicom,surodencom,aj z mojej strany..a ked pisala tvoja svagrina jednemu bratovi,mala napisat aj druhemu (tvojmu muzovi)..dotklo by sa ma to tiez
vidim, autorka, ze si uz povedala @animus - ale tvoj postoj je ozaj detinsky ... u nas sa na oslavu pozyva. ja sa so svokrou dohodnem, kedy mozu prist, kedy to vyhovuje obom stranam .... a vy vyckavate, ze oni pridu bez pozvania, lebo podla teba je to normalne a oni blbi tiez cakaju, ze vnucka pride na tortu ... pritim sotva niekedy prisla ... jeden cihy druhy hota. obe strany ste si svojimy blbymi krokmi dosrali vztahy.
a teda jedno je urazit sa, ist za mamou a razne povedat, ze ste sa na mna vysrali a nedali vediet ... a ked ma normalne pozvu na krstiny, tak sfucany odmietnut, to je ina liga. ako fakt ste cakali, ze po odmietnuti krstin vam budu volat s prosikom na vianoce? (tie tvoje nechapacky, ze po odmietnuti si svagrina na krstiny zavolala kamosku ozaj nechapem - tak mala miesto, tak zavolala, ked ste odmietli, co si cakala, ze necha prestriet menu pred dve prazdne stolicky? ) opakujem, svoje deti systematicky odrezavate od starych rodicov. zamysli sa, ako by sa vztahy dali dat aspon do takeho stavu, aby deti nestratili starych rodicov a bratrancov/sesternice. lebo v tomto ste vinne obe strany - tak, ako nechodia oni, nechodite ani vy.

Tak oznamit by sa malo naozaj najblizsim a tam spadate aj vy...otazka je, ale v akom ste vztahu ked tak neurobili, ako citam slabom az ziadnom...tiez by som nepovedala 2x, ze to nebolo naschval...nesuhlasim tu s podaktorymi babami,ze si sa sfucala pre nic...okej zena po porode je rada, ze je...ale ostatni sa to ako dozvedeli? Dostali znamenie? Ok, keby aj na toto prizmurim oci a na krstiny vas volali preco? Len zo slusnosti alebo naozaj chceli? Ok nesli ste, ved vase rozhodnutie, nebudem ta tu odsudozvat a hovorit ti, ty vies najlepsie preco a pre ake pocity...neverim, ze ostatne by si sli nohy dolamat keby maju podobne vztahy so svagrinami, ktore daju vediet len ked daco treba a celkove vztahy su na bode mrazu..a k tym darcekom, ty mas tiez deti, im sa snazil niekto nieco doniest? No a co, ze oni byvaju u svokrovcov a cela navsteva sa tam v podstate zvezie a okrem ineho, ze pridete pozriet rodicov, date popri darceky aj jej detom, ale rovnako ako sa to vsetko udeje tam, moze sa aj u vas...takze keby su normal a maju normalne vztahy, tak pridu aj k vam...ale aj vy k nim...keby mate vztahy, coz vy nemate...