icon

Zlé vzťahy v rodine: Ako s nimi bojovať?

13. apr 2026

Ahojte. Ako by ste pristupovali k blízkej rodine, o ktorej viete že vás nemajú radi. Udržiavajú vzťahy aby vyzerali ako tí dobrí, ale za chrbtom z vás robia somára. Nemám im to ani ako dokázať (napr počula som ich ako ma ohovárajú). Som taká sklamaná. Obmedziť kontakt sa priveľmi nedá, vidíme sa asi hodinku týždenne. Deti sa tam pýtajú. Oni sú svoji, my ostatní zvonku sme blbí a neprispôsobiví. Úplne inak sa so mnou bavia pred mužom a inak keď odbehne preč. Také to pasívne podrýpavanie, vyťahovanie informácií do ktorých ich nič. Najviac ma mrzí ako si robia srandu z nášho bývania. Máme prerobený starší dom (moderne, pekne ale čo si budeme, nie je to najnovší bungalov s obrovskou terasou a krásnymi veľkými oknami ako majú oni). Tiež by som taký chcela, aj keď milujem náš domov. Niekedy až neviem či mám averziu na nich alebo im už závidím 🫩☹️

anonym_4ce935
13. apr 2026

Nauč sa tešiť zo svojho a v prípade potreby si to aj obhájiť.S ľuďmi, ktorí,aj keď príbuzní, ale neprajni so snahou sa ti posmievať,sa bav len o počasí, prípadne nechaj rozprávať ich.Urcite sa radi vychvaľujú, tak im to dopraj

anonym_745603
13. apr 2026

@anonym_autor je mi jedno ci su tam deti alebo nie, takych ludi by som v živote nechcela... len vies, karma je zdarma

anonym_a307ce
13. apr 2026

Deti sa tam pýtajú? Snáď deti nerozhodujú

anonym_60de43
13. apr 2026

Myslíš, že su spokojní keď majú potrebu za chrbtom robiť z niekoho somára? tiež nie sú
Vždy býva niekto v lepšom niekto v horšom
Najde sa miliarda ľudí čo by im povedalo, že zije v barabizni
Ide o to aby ľudia boli ok s tým co majú
A ty nie si? máš strechu nad hlavou máš
Bud mas možnosť to zmeniť alebo nemáš
A ajtak sama vies ,ze dôležitejšie sú medziľudské vzťahy

muchotrafka298
13. apr 2026

Z vlastnej skusenosti Ti napisem, ze sa od tych ludi ostrihni. Kvoli sebe a svojmu dusevnemu zdraviu. Ja som roky nebola u svojich jedinych pribuznych, nakolko ma tak tam navstevy deptali ze som sa z toho davala dokopy niekolko tyzdnov.Mala som stresy uz len z toho, ze tam musim ist raz do roka. Tak som proste povedala, ze tam chodit nebudem. MNa ich nazor na moju osobu nezaujima, ze ma nikto nechce, ze som tlsta a pod.

anonym_0ee832
13. apr 2026

a musiš tam chodiť ? ved nech ide muž a deti

anonym_9139e7
13. apr 2026

@anonym_autor ani desiatimi koňmi by ma tam nedostali, a vonkoncom nie každý týždeň. Mala som takú osobu v najbližšej rodine ale deti sa tam časom prestali pýtať (chodili iba s otcom)

anonym_ecfe92
13. apr 2026

Odstrihnúť sa. Najlepšie riešenie.

autor
13. apr 2026

Samozrejme že deti nerozhodujú, oni sa s nimi stretávajú radi kvôli ostatným deťom (áno kedysi boli naše deti priorita a nedalo sa nám už ani dýchať, odkedy som určila hranice už som persona non grata a oni menej obľúbené deti). Ja vidím odlišný prístup k našim deťom, oni zatiaľ nie, časom na to určite prídu sami a uvidia rozdiely v prístupe. Muž bol vychovaný v duchu robiť čo kážu a mentalita nepustí, tiež si sám prešiel cestou, pri ktorej pochopil kde ho majú. Má na to rovnaký názor, kým tam deti chcú chodiť, občas tam zájdeme. A viem že postupne sa to bude redukovať.
Ja som vďačná za to čo mám, ale občas rozmýšľam či nie som ja tá divná, že im nedokážem už dať šancu aby to bolo okej (to je asi nemožné). Či tie poznámky o mojej postave naozaj nie sú myslené zle (som v rodine jediná s normálnou postavou), že možno som vzťahovačná..ale tie poznámky že si vo fitku isto nájdem milenca ma už fakt posadili. Možno je to ich druh humoru ktorý je mne cudzí a fakt to nemyslia zle, neviem, vy by ste to povedali? Ja by som to asi ani naj kamarátke nepovedala, a to mám veľmi divný humor

leka29
13. apr 2026
@anonym_autor

Samozrejme že deti nerozhodujú, oni sa s nimi stretávajú radi kvôli ostatným deťom (áno kedysi boli naše deti priorita a nedalo sa nám už ani dýchať, odkedy som určila hranice už som persona non grata a oni menej obľúbené deti). Ja vidím odlišný prístup k našim deťom, oni zatiaľ nie, časom na to určite prídu sami a uvidia rozdiely v prístupe. Muž bol vychovaný v duchu robiť čo kážu a mentalita nepustí, tiež si sám prešiel cestou, pri ktorej pochopil kde ho majú. Má na to rovnaký názor, kým tam deti chcú chodiť, občas tam zájdeme. A viem že postupne sa to bude redukovať.
Ja som vďačná za to čo mám, ale občas rozmýšľam či nie som ja tá divná, že im nedokážem už dať šancu aby to bolo okej (to je asi nemožné). Či tie poznámky o mojej postave naozaj nie sú myslené zle (som v rodine jediná s normálnou postavou), že možno som vzťahovačná..ale tie poznámky že si vo fitku isto nájdem milenca ma už fakt posadili. Možno je to ich druh humoru ktorý je mne cudzí a fakt to nemyslia zle, neviem, vy by ste to povedali? Ja by som to asi ani naj kamarátke nepovedala, a to mám veľmi divný humor

@anonym_autor mam to podobne . Tiež mi pride že som neprijatá . Lebo mam trochu iné myslenie ako oni . A neverím im z dôvodu že pri kazdej rodinnej oslave len rozoberajú druhých . Súdia ich a príde mi že sú strasne škodoradostní keď sa niekomu nedarí . Starajú sa mi do deti tiež typu že do oci nepovedia ale majú blbe narážky alebo za chrbtom . Ja som sa voči nim uzatvorila a podľa mna to sj cítia a vidia že nastala zmena . Akosi po tych rokoch keď som to nevidela alebo neriesila si uvedomujem a počujem ako stále ohovárajú a odcudzuju iných , a som si 100 percent ista že keď sa niekde stretnú bezomna tak si takto pokecaju o mne . Riešim to tak že stretávanie minimum . A keď sa stretneme tak komunikácia “povrchna” . Snažím sa aby o mne vedeli čo najmenej . Tiež to neviem odstrihnúť úplne ale snažím sa to priste čo najviac prijat že sú takí , no zároveň ich nepustiť pod kozu .

autor
13. apr 2026
@leka29

@anonym_autor mam to podobne . Tiež mi pride že som neprijatá . Lebo mam trochu iné myslenie ako oni . A neverím im z dôvodu že pri kazdej rodinnej oslave len rozoberajú druhých . Súdia ich a príde mi že sú strasne škodoradostní keď sa niekomu nedarí . Starajú sa mi do deti tiež typu že do oci nepovedia ale majú blbe narážky alebo za chrbtom . Ja som sa voči nim uzatvorila a podľa mna to sj cítia a vidia že nastala zmena . Akosi po tych rokoch keď som to nevidela alebo neriesila si uvedomujem a počujem ako stále ohovárajú a odcudzuju iných , a som si 100 percent ista že keď sa niekde stretnú bezomna tak si takto pokecaju o mne . Riešim to tak že stretávanie minimum . A keď sa stretneme tak komunikácia “povrchna” . Snažím sa aby o mne vedeli čo najmenej . Tiež to neviem odstrihnúť úplne ale snažím sa to priste čo najviac prijat že sú takí , no zároveň ich nepustiť pod kozu .

@leka29 presne. Toto bolo prvé, čo som.si uvedomila, ako rozprávajú o iných. Došlo mi že toto sa určite deje aj za mojim chrbtom. Potom som sa dozvedela od tety tak nepriamo, akú mienku po mne rozsievajú. Potom som počula na vlastné uši. Zamrzelo ma to hrozne. A celkovo to správanie, vždy som mala ustúpiť, prispôsobiť sa, byť ticho. Ostatní nemuseli. Mám v sebe takú horkosť a nanešťastie ja som povaha že to neviem povedať narovinu lebo viem že by to popreli, ale ja im to švihnem sarkasticky a potom som zas tá zlá, drzá a neviem aká. Normálne mi začína byť fyzicky zle keď som tam. Asi najvyšší čas to skresať veru

leka29
13. apr 2026
@anonym_autor

@leka29 presne. Toto bolo prvé, čo som.si uvedomila, ako rozprávajú o iných. Došlo mi že toto sa určite deje aj za mojim chrbtom. Potom som sa dozvedela od tety tak nepriamo, akú mienku po mne rozsievajú. Potom som počula na vlastné uši. Zamrzelo ma to hrozne. A celkovo to správanie, vždy som mala ustúpiť, prispôsobiť sa, byť ticho. Ostatní nemuseli. Mám v sebe takú horkosť a nanešťastie ja som povaha že to neviem povedať narovinu lebo viem že by to popreli, ale ja im to švihnem sarkasticky a potom som zas tá zlá, drzá a neviem aká. Normálne mi začína byť fyzicky zle keď som tam. Asi najvyšší čas to skresať veru

@anonym_autor ja doteraz keď majú deti oslavy alebo my a viem že vsetci pridu tak msm čo robit aby som
To zvladla s nadhladom. Mna totizto take reči o druhých strašne vycucaju energicky . A fakt mi potom ešte dlho v hlave šrotuje že ty koksooo boh vie kde , komu a čo rozprávajú o mne . … a fakt má to jeden čas a obcas ešte aj teraz trapi a vela som o tom premýšľala . Lebo viem že úplne ich odpísať nemozem kvôli manzelovi . Ja v rodine rozbroje robit nechcem ani sa o neho doťahovať a on na šťastie stojí pri mne . Takze fakt sa snažím nebrať si to osobne . Úplne sa odosobniť . Ale ako som vyššie pisala u mna to je stopka a výkričník .

anonym_8f82e8
14. apr 2026

Svokrovci a manzelova rodina?

romiada
14. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak ked Ti to hlava neberie, tak telo pritvrdilo a ukazuje sa to fyzicky (že ti je zle). Počuvaj samu seba a nerob si zle. Zbytocne si otravuješ život s ludmi blbymi a čas je najcennejši. Vyhovor sa že študuješ, umyvas okna, ides ku kamaratke...čokolvek. Potom uz obmedzis kontakt a nebudeš chodiť vobec.

jennky13
14. apr 2026

Je uplne jedno, co si kto o tebe mysli, ale jedno nie je , co si o sebe myslis ty. Rob a rozmyslaj tak , aby si ty bola s tym ok a druhych neries. Nevies zmenit co robia , hovoria, rozmyslaju ....iní, ale vies zm,enit svoju reakciu na ich slova, ciny. Na to sa zameraj, aby si mohla byt v nadhlade.

ghoul_
14. apr 2026

@anonym_autor odstrihnut jedine, alebo poslať do riti

0kristina0
15. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor preco sa ako dospela osoba za seba nepostavis? Kto iny ked nie ty? Mohla si to urobit v tej chvili ked si ich pocula o tebe rozpravat. Treba im narobit vyplach a potom obmedzit kontakt.

anonym_8c299c
15. apr 2026

@anonym_autor ahoj, ja som sa s tým naučila žiť. Nejak to prišlo samé, zrazu mi to prestalo vadiť, nejak mi začal byť ten príbuzný ľahostajný, aj jeho názory. Tiež sa stretávame kvôli deťom, paradoxne jeho narážky nejak neriešim, niekedy mu dokonca aj úprimne odpoviem, že ja to tak nemám ako on (napr. istú dobu stále riešil, kedy sa už presťahujeme do väčšieho a ja som mu na to, že keď tak, tak už len do menšieho, keď deti vyrastú a odsťahujú sa - tak ostal s otvorenou hubou, lebo proste nemal na to čo povedať, taký vývoj konverzácie vôbec nečakal...). Neviem ale ako sa to stalo a kedy, prečo sa to stalo. Poznáme sa už veľmi dlho, sme rodina a proste zrazu som začala vidieť ako nejaké súvislosti, ako sa hrá na dokonalého, ale ako je snáď každému jasné, že dokonalý nie je a tak mi to tak nejak došlo, že si asi niečo tým správaním proste len kompenzuje. Že tu nejde o mňa, ale o neho, proste potrebuje sa povyšovať, lebo ja neviem, možno v detsve mu dali pocítiť, že je menej, alebo ja neviem... A že chvalabohu že s ním nežijem v jednej domácnosti ako moja príbuzná (aj keď ona väčšinou tiež sa tvári ako bohyňa č.2, no jej chlap to niekedy až moc preženie, že to už sa vyslovene vyškieram potom od ucha k uchu z tých rečí). Proste nejak som si uvedomila, že toto sa netýka mňa, ale nejakého jeho komplexu... A odvtedy mi je to tak nejak jedno čo šplechne, občas mu aj pritakám, hej hej, my sme takí chudáci a tak, proste robím si z toho tak trochu riť. Potom on začne, že tak to nemyslel a bla bla. Tak poviem že aha a tiež sa milo usmejem na neho. Ale väčšinou ho nechám, nech sa vykecá, akí sú oni úžasní.

autor
16. apr 2026
@0kristina0

@anonym_autor preco sa ako dospela osoba za seba nepostavis? Kto iny ked nie ty? Mohla si to urobit v tej chvili ked si ich pocula o tebe rozpravat. Treba im narobit vyplach a potom obmedzit kontakt.

@0kristina0 vtedy som zostala taká zaskočená a sklamaná, že toto bolo posledné na čo by som sa vzchopila. Čudujem sa sama sebe, ale zostala som stáť ako malé dieťa ktoré niekto zvadil... a v podstate som vošla náhle do domu, bez zaklopania a zazvonenia lebo som prišla pomôcť s nejakými vecami, tak som l3n chcela vojsť a zahlásiť, ahojte som tu, idem na to. A započujem toto... tak som buchla dverami a oni boli veľmi zaskočení, myslím že vedia že som to počula.

cacianka
Včera o 07:12
@anonym_autor

@anonym_autor konečne ti to zapaľuje 👍.
Nechodíš do zoo, aby si skočila levom do výbehu.
Nechoď k ľuďom ktorí sú pre teba nepríjemní alebo toxickí.
Ani k rodine, nech je akokoľvek blízka, pokrvna či nie, nechoď ako do jamy levovej. Uvedom si svoju hodnotu a nedaj sa deptať, aj keď ťa budú za chrbtom komentovať, roznášať klebety, ty veľmi dobre vieš aká si, akú máš svoju intim rodinu a na druhých sa mozeš vys.. vykašlať. Ohovárať ta budú, aj keby si bola prezidentka, aj keby si im platila 1 000 € gážu mesačne, to sú proste povahy - ktoré ty k bežnému životu nepotrebuješ , ani raz za týždeň, ani raz za mesiac ani raz za rok.