Zlý vzťah s otcom, je alkoholik

lenka1993
1. jún 2018

Dobry vecer zienky. Dlho som sa odhodlavala vam sem napisat ale skusim to. Zacnem takto. Otec bol/je alkoholik. Pred cca 18 rokmi si to priznal a odvtedy je to na hojdacke. Raz pije raz nie. Abstinoval asi 5 rokov a zacalo to poharom vina, potom dva tri flasa dve a islo to dalej. Nepije denne. viac menej pride piatok a musi. Ale stava sa dost casto ze sa opije aj pocas tyzdna. A pije tajne. Otvroi flasu skova a tvari sa ze nic. Ale my to doma uz na nom vidime. My sme rovnake povahy. Obaja sme dominantny a tvrdohlavy. Ja som k tomu aj poriadne ironicka a vraj ja drza. Ale pri nom sa ozaj krotim a drzim jazyk lebo viem ako to dopadne. Ale my spolu nevydrzime ani 15 minut bez hadky. Rodicia byvaju v dome tak tam chodime na vikendy. No casto sa stava (aj dnes) ze mal vypite a samozrejme si musel do mna supnut a uz to islo, Zbalila som dceru muza a domou. Dcera ho miluje a aj on ju. On je splni vsetko co jej na ociach vidi. Velmi nam pomaha aj financne aj s dcerou. Ale problem v komunikacii nie je len somnou ale aj s mamou . On sa neviem vludne prihovorit len stekat a drzo doslova utocit. Vecsinou sa toto deje ked je pod vplivom. Na zdravie kasle. V nemocnici pre alkohol bol uz 3x. Dnes ked sme sa pohadali tak zobral penazenku a zahlasil " idem do krcmi opijem sa s nech vas tu skare". No "skare" jedine jeho. Problem si neprizna, ved on ziaden nema a rozpravat sa s nami to tom nechce. Rozmyslam ze objednam sedenie u psychologicky a poradim sa s nou co a ako dalej. Podotykam otec je udrziavany 50 rocny muz, podnika a maju sa naozaj dobre. Ja uz neviem ako na tu jeho povahu :(. Tak snad pomozete. Dakujem.

bosoriak
1. jún 2018

@lenka1993 v com ti treba pomoct? Otec je dospely svojpravny clovek a ak chce pit, tak pit bude. Poviem ti to ako dcera matky alkoholicky - odstrihni sa konecne. Mas svoju rodinu, svoju buducnost.

Mozes otcovi povedat napriklad toto: si dospely clovek a ak chces pit, ja ti v tom nebudem branit. Ale opity svoje vnuca neuvidis.

A aj to dodrzat. Ja som to tak urobila a odvtedy sa s mamou ani cez telefon nebavim ak ma vypite. Inak si rozumieme, aj sa vieme porozpravat, aj sa nasmejeme, aj chodi k nam domov (zijeme v zahranici, takze vzdy na par dni), ale vzdy triezva. A co robi doma, to nemozem a ani nechcem ovplyvnit.

Co sa financnej podpory tyka, s tym uz neporadim, to ja nemam 🙂

Nemas vela inych moznosti. Mozno ho obmedzenie kontaktu nakopne. Drzim palce.

lenka1993
autor
1. jún 2018

@bosoriak presne to som potrebovala pocut. Dat ultimátum. Ale mne na nom zalezi. Ja ho lubim velmi. Neviem a nechcem si zivot predstavit bez neho. A trapy sa mama. A ona si to ozaj nezasluzi.

miadi
1. jún 2018

Presne ako bolo už povedane musis byt tvrda v tomto ..on miluje malu tak ako teba len dieta ho ešte nekritizuje ako to jeho vlastne. Nemas čo stratit opiteho deda by som nechcela vidiet. A snad prežijete aj bez jeho finančnych darov. (Mozno si nimi kupuje lásku a odpustenie kamoškyna svokra tiež toto robi a ked si vypije tak im strka$ ) nevylieči sa koli vam ale može to kontrolovat a obmedzit tie dni ked ste tam aj keby si mala na pol rok obmedzit kontakt on to nevydrzi ver tomu ze ked nepovoliš bude sa snažit.

lilyianka
1. jún 2018

@lenka1993 ja ta viem úplne pochopiť, lenže tito ludia potrebujú padnúť na úplne dno, aby sa spamätali....takisto viem o čom píšem...tiez sme dali ultimátum, že neuvidí jediného vnuka plus ešte niečo navyše čo tu rozpisovať nechcem, pretože to nebolo nič príjemné.. ..ta osoba sa spamätala a sama nás požiadala o pomoc..takze sa vybavili lekári a hneď liečenie..odvtedy je to už 13r a všetko je ako ma byt .....drzim palce nech si to otec uvedomí, viem, že ho máš rada a nenávidis ho keď si vypije...je to úplne normalne...len pokiaľ si on neuvedomí, že ma problém a chce ho riešiť tak s ním nepohne...mozno sa uvedomí tým ultimatom

lenka1993
autor
1. jún 2018

@lilyianka ona uz na dne bol 3x. Epi zachvat, 3 dni umeli spanok, varixi na paseraku.Prvy zachvat ked som mala asi 10 rokov. Teraz mam 25. Uz sme pohreb robili. Stale sa spametal. Nepil 3-4 eoky a spadol do toho zas.

lenka1993
autor
1. jún 2018

@miadi on nam nepomahal vyslovene tak ze dava peniaze. To by som neprijala. Ale prids kupi malej saty obuv, no co treba. Nakupi nam maso do mraznicky alebo donesie csstovinu ryzu cukor. Z manzelom pracujeme za minimalku a na vychode. Samozrejme ze to zvladneme aj bez neho. Sice tazko ale zvladneme. On je uzasny dedo aj otec. Ale akonahle si da. Iny clovek.

lilyianka
1. jún 2018

@lenka1993 nemyslela som na dne zdravotne...skor mu zahrať na city, presne s vnučkou...

sonicka96
1. jún 2018

Ja to poznám veľmi ale priveľmi dobre.... moj ocino kym nedostal krvacie do hlavy tak sa fľaše ani nepustil... nechodil každý deň ožraty ale ked mal vypité stalo to za nervy... zbil maminu,týždeň sa nerozpravali,chcela podať papiere na rozvod ale ocino sa potom ukludnil a prestal piť 🙂 teraz by sa ani kvoli zdraviu ani kvôli tomu čo nám spôsobil nechytil alkoholu 🙂 skús teda tiež použiť deti ako "nástroj" aby nepil 🙂 keď bude opitý proste deti neuvidí a keďže ich miluje tak by to s nim malo pohnúť 🙂 pokiaľ v rodine sú city k vnukom a vnučkam zo strany starých rodičov, tak to pomôže 🙂 a mamina sa aspoň nebude trápiť 🙂

miadi
1. jún 2018

@lenka1993 no to je take typicke slovenske ze vam donesie a malej tak to je lepsie akoby vam daval $ musis proste ako s dietatom das mu podmienku a neustupiš. Povedz mu ze roky trpiš ked pije mama trpi ale tvoja dcera trpiet nebude. Bud alkohol Alebo vnučka nech si vyberie čo lubi viac .narovinu na tvrdo mu povedz ze Toho mas dost

maminka12345
2. jún 2018

@lenka1993 mozes mu dat tisic ultimatov bude sa opijat stale je to zavazna choroba je mi luto ludi ktory do toho spadnu ale pokial on nechce nic mu nepomoze ani vyhrazky skuste ho znova dostat k psychiatricke aby sa liecil mozno to pomoze ale noe vyhrazanim skor dohovorom koli vnucke atd.....drzim palce

zabulienka266
2. jún 2018

@lenka1993 zlatko ja Ti tak rozumiem.... môj otec detto...naši sa rozviedli takmer po tridsiatich rokoch manželstva, keď už sme boli dospelé a samostatné všetky deti. Otec kým je triezvy je najlepší otec a dedo, ale keď začne, ťahá svoju "víťaznú šnúru". Druhýkrát sa oženil a moja "macocha" tvrdila, že chyba bola v mame, až kým neprišiel prvý vážnejší problém a oco začal a ukázal svoju odvrátenú tvár. Ale k veci. Sestra má dcéru a nestretávajú sa vôbec (nevie mu odpustiť a sú úplne rovnaké povahy), ja s deťmi chodievam častejšie, pretože chcem, aby naše deti deda mali (to sme mi s mužom nemali - letné zážitky a vylomeniny s dedom). Ale k veci.... na nášho zabralo to, že som mu pohrozila, ak sa takto bude správať neuvidí nás ani vnúčatá, že ak prídem, tak v čase, keď bude v práci za "macochou" (vychádzame skvele,vlastné deti nemá a nás berie naozaj ako svoje). A keď sme tam po dlhšom čase prišli, mladšia (vtedy asi 2,5 r) ho oslovovala ujo... A asi mu to vtedy došlo...
Držím prsty, aby ste mali silu bojovať s tou pliagou.

deti95060810
2. jún 2018

otcovi by som sem tam dohovorila, ale inak asi to nemá zmysel...Sám nato musí prísť že treba s alkoholom prestať...Možno má stresy a potrebuje sa nejak odreagovať...
Nebývaš s ním, tak ak ti to moc vadí, tak návštevy obmedz...

terezka1947
2. jún 2018

@lenka1993 moj dedko bol taky...nepil kazdy den,ani kazdy vikend...ale ked to prislo,tahal par dni a babka boka vsetko mozne vtedy...zase...on bol v mladosti v uranovych baniach,asi s s roky...babka to braka tak,ze jednoducho si to,co prezil takto kompenzuje.
Nepimohlo vobec nic a teda,boli ozaj roooozne stavy.
Pit prestal zo dna na den,ked zomrela babka..hm.

bosoriak
2. jún 2018

@lenka1993 Vies, musis to brat trosku inak. Ja viem, co to je mat milovanu osobu, ktora sa dobrovolne nici a ublizuje vsetkym, ktorych lubis. Je to ako medzi dvoma mlynskymi kamenmi, lubis jedneho, lubis druheho a citis uplnu bezmocnost a hnev. Lenze to ultimatum nie je kvoli tvojmu otcovi. To ultimatum je kvoli tebe a tvojej zachrane. Alkoholizmus je hrozna choroba, pretoze nici nielen zavisleho, ale vsetkych naokolo. Je to ako rakovina, co sa rozrasta po celej rodine.

JEDINE, co mozes urobit je odstrihnut sa, zachranit seba, je to ako ked nechces aby si dostala chripku, proste nejdes niekam, kde je choroba. Tvoja mama musi urobit to iste. A opat - aj ona je dospela svojpravna osoba. Ty ju nemozes zachranit, nemozes ju nijako ochranit. Je to jej zivot, ona je za neho zodpovedna. Ty mas svoju rodinu, ktora je prvorada. Ona si musi poradit sama. Mozes jej pomoct v zmysle, ked bude od otca chciet odist, tak ju podporit a ak mas ako, tak povedzme ponuknut ubytovanie a pomoc. Ak nemas ako, opat, ty nie si zodpovedna za mamu ani za otca, ty si zodpovedna za seba a svoju rodinu.

Musis sa na to pozerat zo svojho sebeckeho pohladu, lebo to je jedina obrana. Alkoholik na to pozera zo svojho sebeckeho pohladu stale, je nacase, aby si sa to naucila aj ty.
Vela zdaru.

pininka
2. jún 2018

Tvoj otec je typicky alkoholik a nech je akokolvek uzasny k vnucke, nemyslim si ze prenu je to zrovna dobry vzor. Ja mam takeho stryka, uzasny,mily clovek, ale pre ten alkohol, kedykolvek sa ku mne priblizis, neznasala som to, on ma chcel objat, ja som utekala, proste mi to na nom vadilo a dodnes vadi. Tiez mal rozne obdobia, ked zomrela babka, dost dlho nepil. Ja by som otcovi povedala,ze pokial sa nespamata,ze vnucku ani pripadne dalsoe vase deti vidat nebude a ked mu je to jedno, tak to svedci len o jeho vztahu k vam vsetkym. On nepije ani rok, ani dva, ale roky rokuce. Nakoniec este zle skonci a vy vsetci sa budete musiet onho starat, hlavne tvoja mamka.

zabulienka266
2. jún 2018

@zabulienka266 jemine * MY.... 🙈

lenka1993
autor
2. jún 2018

@sonicka96 ja zase nemozem povedat lebo on fizicky nikomu nikdy neublizil. On sa opije pohada a uvedomuje si to na druhy den a bude sa kajat. Ako zle urobil a ze uz nikdy viac a bla bla bla. Samozrejme kym sa nedostane k pohariku.
@maminka12345 v pondelok jej budem volat. Prv pojdem ja s mamkou ze ako na neho ist, casom ho tam mozno dostanem. Aj ked pochybujem.
@zabulienka266 ja som vcera do pol1 rana plakala. On Je super dedo, malu brava po vyletoch, dokonca aj na letnu dovolenku mame ist spolu. objednavali sme v january a uz je vsetko vyplatene takze to nezrusim. Samozrejme mne ide prioritne o moju rodinu, aby moja dcera netrpela ale aj o neho. ja mu chcem pomoct. nechcem aby skoncil znova v nemocnici. Uz 3x mu tak zachranili zivot, Ale stvrty krat to nemusi vyst.
@deti95060810 ma stresy, ma zlozitu pracu, podnika a je na neho vela. Ale to sa da riesit aj inak. Ja sa napr stale vyrozpravam manzelovy, hodiny sa rozpravame ked ma nieco trapy, on si vezme cigarety flasu a nepotrebuje nikoho.
@bosoriak Ano ja som rozhodnuta toto urobit. verim ze mu proste zapne a dojde mu ze toto neni ok. ze pride o kazdeho pokial bude v jeho zivote alkohool.
@pininka on pije cely zivot. od mlada. Mama vravela ze stale pil. Ja mam v hlave stale ako som sa asi 10 rocna zobudila na krik, pridem na chodbu a on lezal na zemi v kaluzi krvy a mama sa nevedela doklopat susedom a ja som mu volala zachranku. To bol prvy epi zachvat. Potom nepil asi 5 rokov, doslova mu smrdel alkohol. Vtedy to bol jeden poklad uzasny clovek. Najlepsi otec. Ale ked si myslel ze to ma pod kontrolov tak si dal pohar, dva a uz to islo. Jeden cas to ozaj vedel ovladat ale spadol do toho znova a na plno sa to nastartovalo minuleho roku ked oslavil 50ku.

mircalla
2. jún 2018

@lenka1993 Tak asi nepomozeme. Pokial s tym on nechce nieco robit, tak nemame ako. Na liecenie tiez jedine dobrovolne (s vynimkou sudom nariadenej liecby). Co keby si zacala tym, ze si nebudes od neho nechat financne pomahat (neviem, ci si na to odkazana, ale ja by som to nerobila) a dala mu jasne najavo, ze ked s tym nieco neurobi pride o teba aj vnucku?

mircalla
2. jún 2018

@bosoriak suhlasim

lenka1993
autor
2. jún 2018

@mircalla ja sa len bojim ze ked sa "odstrihnem" ci nezacne pit este viac.

mircalla
2. jún 2018

@lenka1993 Preco si od neho beries peniaze prosim ta? Ved to mu len vyhovuje....v podstate si istym sposobom udrziava nejaky vztah. Ako prve by som mu dala najavo, ze nechces jeho peniaze, ale normalneho otca, inak to nepojde

lenka1993
autor
2. jún 2018

@mircalla kde som napisala ze si od nejo beriem peniaze? Ked pride k nam a ma ruchaj tasku plnu siat pre malu alebo ze tam a tam mali kare v akcii tak som ti kupil co mu mam povedat? Nie nechaj si? Zijeme na vychode taka ta klasicka rodina pracujuca za minimalnu mzdu z uverom na krku a dlhmi kde sa da. Preco riesis to ze on nam nejako pomaha?

bosoriak
2. jún 2018

@lenka1993 To neovplyvnis. Opakujem - TY NIE SI ZODPOVEDNA ZA JEHO VOLBU. Nie je tvoja chyba, ak zacne pit viac. Tvoja volba je, ze nechces, aby si ty alebo tvoja rodina zazivali ten hnus, ktory sa z cloveka stane, ked chlasta. On sa musi rozhodnut a ak mu je alkohol prednejsi, nez ty alebo vztah s vnuckou, potom je to len a len jeho vec.

lienka737
2. jún 2018

Ako daleko od seba byvate a ako cadto sa stretavate?

mircalla
2. jún 2018

@lenka1993 tak napísala si,že vam financne pomáha.ja pod financiami chápem peniaze a nie že ti občas kúpi kus oblečenia, neviem ako ty.kazdopadne by som s ním prerušila kontakty,kým s tým dačo neurobí.ako boli vyššie napísané,je to jeho voľba,čomu sa prednost

lenka1993
autor
2. jún 2018

@lienka737 no minule som to stopla takze presne 7 minut peso 😁 a takmer denne. Aj ja aj manzel pracujeme na smeny takze chodi bud on alebo mama strazit malu. Podotykam stale triezvy. On je zodpovedy, pije len ked vie ze moze, ze nema nikoho a nic v ten den na zodpovednosti.

liligreg
2. jún 2018

Môj ocino je abstinujúci alkoholik. Prvýkrát liečenie absolvoval niekoľko mesiacov pred tým, ako mamina otehotnela. Neviem, ako ho presvedčili na liečenie, ale viem, že bol vo fáze, že videl, ako ho obrie biele myši a strigy naháňajú. Kto a ako ho presvedčil a dostal na liečenie neviem, nikdy som nezistovala. Druhýkrát bol na liečení keď som mala 14 alebo 15r... ale viem, že pil už niekoľko rokov predtým... posledná kvapka bola, keď som ho cestou zo školy videla, ako sedí v krčme s rozbitou hlavou. A pritom mal byt v práci. Kde aj bol, ale... a potom to celé začalo. V tom momente som utekala ku krstným, prosila ich, nech tam môžem bývať, lebo som vedela, že ešte len teraz nastane doma veľký krik. V tom momente akoby si to celé uvedomil, že ma môže stratiť... mamina ho dlho ignorovala, nevedela ako s ním fungovať. Stále som naňho ja rozprávala, aký je, že nám chýba, že ho potrebujeme, ale “normálneho”.. on len počúval, niekoľko dni, možno aj týždňov. Nepamätám si to presne, niektoré veci som vytesnila už. Len viem, že jedného dňa nasadol s mamou do auta a vrátili sa s papierom od psychiatara. Či to chcel on sám, alebo bol mamin nátlak, alebo moje slova to všetko pohli, tiež neviem. Ale myslím si, že strach z toho, že zostane sám a že som mu niekoľkokrát povedala, že takto fungovať nebudeme..a odišiel o pár dni na liečenie. Časom sa ku mne dostali listy a denníky, ktoré si tam písal a ako sme si všetci mysleli, že v case “chlastaciek” mu bolo všetko jedno, mýlili sme sa. Bolo veľa veci, prečo tak robil (čo ho vôbec neospravednuje), ale potreboval si to uvedomiť. Keby sa odstrihneme, len tak, bez toho, aby vedel ako to vidím ja či mama, neverím, že to takto dopadne, komunikácia je dôležitá! Aj keď sme mysleli, že nevníma, všetko vnímal, len to spracovať trvalo dlho...pises, že otec zbožňuje tvoju dcéru, tak skús cez nu.. povedat, že ak to bude takto ďalej, hoci ti je to luto, nebude sa s ňou môcť stretavat. Pretože nechces, aby takého dedka poznala.. skús sa poradiť so psychológom alebo psychiatrom, ako postupovať.
Inak u nás síce prešlo “len” cca 13r odvtedy, ale ocino sa drží. Alkohol nepije, ani koláče s rumovou arómou či bonboniéru s griotkou.. nič

lenka1993
autor
2. jún 2018

@liligreg on ked je opity je len nsprijemny ale pohada sa a ide spat. Na druhy den je urazeny. Lebo jemu vsetci ublizili a on nic neurobil. Potom sa ukludni a odprosuje. Ako som pisala hore je ozaj zodpovedny. Do prace chodi peniaze zaraba. On ma narocnu pracu a nevie komunikovat. On sa vez tyzden malokedy opije. Ale pride piatok a taha 3 dnovu snuru. Pracu ma flexibilnu a teraz napr im chodia robotnici prerabat a oni piju na konci tak jasne ze si da s nimi. To je taky zacarovany kruh 😣

liligreg
2. jún 2018

@lenka1993 práve preto, že je zodpovedný a nekasle na všetko, treba povedať, čo je vo veci. A nie vtedy, keď je opitý, ale “normálny”! Alebo keď ma nejakú slabšiu, citlivejšiu chvíľku.. ak neprejde, tak potom treba rázne urobit to, čo sa povedalo. Pijes? Ok, ale na vnučku zabudni.. lebo raz môže prísť deň, keď bude mat “piatok” aj v utorok, keď bude strážiť vnučku. Treba sa rozprávať, to je základ. Dohodla by som si stretnutie so psychológom/psychiatrom, ale najprv bez otca. Odkonzultovala další postup, vypočula si rady a návrhy..

simdob
4. jún 2018

o tomto sa treba rozprávať a hlavne musí to chcieť aj otec, aby to bolo všetko dobre, sama s tým nezmôžeš nič :/