icon

Zlyhala som ako matka?

15. júl 2025

Dobrý večer. Idem sa trochu vypísať s niečím čo ma dlhšie trápi. Mam 26 ročnú dceru, do školy nikdy poriadne nechcela chodiť, ledva spravila maturitu. Snažila som sa ju viesť k vzdelaniu, rozvoju, ale nechcela. Od skončenia strednej školy nepracovala, prvú prácu si nasla len teraz pred mesiacom. Ako chyzna v hoteli. Poviem pravdu, cítim sklamanie a hanbu. Ja pracujem ako účtovnička a keď sa ma kolegyne pýtali na dceru, tak neverili ,že toto z nej vyrástlo.
Jedna kolegyna mi povedala, že nic v zlom, ale kanálmi by chodila keby jej mlada 26 ročná dcera robí upratovačku. Čo mám robiť? Nemá ani kamaratky a ani priateľa vraj nikdy nechce

Strana
z3
colsami
15. júl 2025

Zlyhavas ked akukolvek pracu povazujes za hanbu.
Ked chodis na dovolenky, do penzionov a hotelov, tak zazeras na chyzne a upratovacky, su nieco menej?

A to, ci si urobila maximum pre jej studium, ako si sa jej venovala a ci sa dalo nieco spravit viac alebo inak, to vies uz len Ty. Nechaj dceru nech si zije zivot, uz je samostatna jednotka, jej zodpovednost.

sisa_s
15. júl 2025

To ju 7/8 rokov zivis? Ked od maturity nikde nepracovala...

lukbe
15. júl 2025

Na tvojom mieste by som bola rada, že si konečne niečo našla.

colsami
15. júl 2025

Inak, nevedela som ze uctovnicka je tak lukrativne a panske zamestnanie, ze sa tak zvrchu pozeraju na druhe zamestnania 👍

zana134
15. júl 2025

Stále tvrdím, že chcem ,aby moje deti boli šťastné. Vzdelanie , ani práca ich šťastnými neurobí, ak to nechcú. Ži a nechaj žiť.

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
bibina32
15. júl 2025

@anonym_autor Ty si urobila všetko, čo si mohla. Za dcéru sa nemáš prečo hanbiť, jednoducho si vybrala jednoduchší štýl života. Žiadna práca nie je hanba. Koľko ľudí má vysoké školy a nepracujú, alebo pracujú vo fabrikach za pásom. Snaž sa ju pochopiť.

hytal
15. júl 2025

Mňa skôr prekvapila reakcia tvojej kolegyne. Každá práca je potrebná, nie je to hanba. Píšeš, že dcéra má iba maturitu, no doposiaľ nemala prácu. Z čoho teda žila, kto ju živil? Ak mladý človek nezíska pracovné návyky, je zle.

viestta
15. júl 2025

Kolegyna by mala chodit kanalmi, ked sa takto vyjadruje. Aj upratovacka je potrebna, pani kolegyna si v hoteloch sama upratuje? Ty bud rada, ze dcera konecne vzala svoj zivot vazne a zacala na seba zarabat.

reanda
15. júl 2025

no, trochu to tak aj vyzera, ze si zlyhala ako matka.. ked jedine, co ta ohladom dcery trapi, je, ze sa hanbis za to, ze je len chyzna.. inak mas s nou vztah aky? vies, preco ju nebavila skola? preco nemala zaujem o vzdelanie a rozvoj? vies, o co ine mala zaujem? tusis, preco nema kamaratky a nechce partnera? zaujima ta vobec, ci je stastna, spokojna a ci by si v tomto ohlade mohla ako mama pre nu nieco urobit, aby si jej pomohla?

anonym_1be6fc
15. júl 2025

Keď som mala 20, upratovala som v rakusku , aj čašníčku som robila, potom som vyštudovala VS, chvíľu som účtovala a uz 10rokov podnikam. Pozdravujem kolegynu🙂

olimuc
15. júl 2025

Chybu si spravila uz davno, ked si dceru nutila k studiu … lebo uctovnicka… a radsej si ju nepodporila v niecom manualnom, co nuly ju bavilo … riesila si to s nou? a zivila ju 7 rokov. Teraz ma pracu, mozes buchnut sampus, ze sa zaradila do pracovneho procesu. Neukazuje chacharu na OF … za pracu chyznej sa hanbit nemusi … tvoje kolegyne su trochu jednoduchsie, hotelove izby sa neupracu same a na tej praci nie je nic zle. Zapracuj na svojom sebavedomi a mysleni.

rejka7
15. júl 2025

@anonym_autor no bože, koľko právnikov a lekárov sú nešťastní a chlastajú a ľudia si myslia ako dobre sa im darí, ide o spokojnosť a šťastie v živote a nie povolanie. Keď je spokojná, tak čo ťa po iných ľuďoch?

bystrozraky
15. júl 2025

@anonym_autor Jediné, v čom si zlyhala, je, že nie si hrdá na svoju dcéru, a to sa dá ľahko napraviť. Také veci deti cítia a potom ich to môže podvedome ničiť, môžu sa dostať do apatie. Samozrejme, na druhej strane máš byť aj na seba hrdá, za to, čo všetko si vyskúšala a ako si sa snažila. Takže začni byť hrdá v prvom rade sama na seba, a potom môžeš byť aj na svoju dcéru. Uvedom si, že samotná tvoja existencia na tomto svete je dôvod na oslavu a veci o zlyhaní sú práve tie, čo sú tvojím zlyhaním a nič iné. Takže začni byť hrdá v prvom rade na seba a na svoju dcéru. Všimni si, koľkokrát si to skúšala a aj to, že si to spravila najlepšie, ako sa len za daných okolností dalo, a lepšie sa to vtedy nedalo, aj keď z dnešného hľadiska sa ti to môže javiť inak. Pozri sa na samu seba a svoju dcéru z perspektívy tretej osoby. Čo všetko si robila. Ver mi, toto celé môže dramaticky zmeniť situáciu a aj správanie tvojej dcéry. Len to nesmie byť fejk, ale musíš byť naozaj vo svojom vnútri na ňu hrdá. Ona to bude automaticky cítiť a po čase, keď si bude tým úplne istá, zmení svoje správanie. Prajem krásny deň a aby si bola hrdá na svoju dcéru.

sss777
15. júl 2025

@anonym_autor
Asi každý chceme, aby naše deti mali prácu, ktorá ich super živí, baví a napĺňa. Asi nie každý môže byť sudca alebo vysokoškolský profesor, niektorí musia pracovať na stavbe/v pekárni/upratovať.
Zarába peniaze čestným spôsobom, neviem, čo je na tom zlé.
Ja napríklad by som sa od hanby prepadla, keby som bola taký nespokojný človek, že sa navážam do kolegyne s cieľom jej ublížiť cez dieťa.

iwesska
15. júl 2025

Ja sa takto opytam,odpadky vo firme vynasa kolegyna?? Alebo ta podradna upratovacka,ktorej rodicia chodia kanalmi? 🤔 A panicka,ked ide na dovolenku na hotel,tak si tam najprv sama vyluxuje,prezlecie periny, utrie prach? No lebo ak nie,tak by mala chodit kanalmi,hnida leniva. Ze ju hanba nefackuje vyuzivat upratovacky a takto sa o nich vyjadrovat👊 Mozes byt rada,ze je zdrava a uz konecne robi,nie sa hanbit za nu. Poznam jednu rodinu,kde dcera 40-tnicka sa cely zivot zivi od strednej ako stetka, vzdy ju niekto cudzi vylozi pred domom a dalsi den nalozi iny. Do toho droguju. To je na hanbu a nie praca chyznej.

cyberk
15. júl 2025

Mna udivuje, ze niekto kto robi uctovnicku sa pozera na pracu chyznej z hora, akoze vediet naratat do 5 je uz aka vysoka pozicia 🤣 dceru podpor, lepsie nejaka praca ako ziadna. A kolegynu si mala sfuknut ako sviecku, s uctovnictvom sa povysovat, to je fakt na smiech.

andrejka1974
15. júl 2025

@anonym_autor a to si ju doteraz živila ty , to nemyslíš vážne po škole jednoducho si musí najdt prácu podnájom a vermi každá Praca je dôležitá a je jedno čo robí základ je za sa postará o seba môj muž celý život robí stolára najstarší syn je taxikár ďalší robí v kine menezera ďalší robí v Nemecku zvárača a ja som celý život bola pri deťoch a teraz koli dcére je autistka tak pracujem len na kratší úväzok ako rozvozkynu obedov a každá Praca je super a vermi chyžná je veľmi náročný Praca ale je prospešná každá Praca je dôležitá a treba si vážiť každé povolanie

krasneleto
15. júl 2025

@anonym_autor ako matka by si mala stat za rozhodnutiami svojej dcery... otazka je , ci je takto stastna a ak ano, tak potom? kto urcuje ako a cim mame chodit? kanalmi nech chodia kolegyne, co sa takto vyjadruju... kazda praca sa pocita... lepsie , ze konecne zacala pracovat... ako keby ta vyzierala a benefitovala z toho, ze ty kanalmi chodit nemusis...

minenkaa
15. júl 2025

Teda ja neviem ,ale odkedy je daka práca podradna

anonym_f10c44
15. júl 2025

@anonym_autor Teba ako uctovnicku nahradi AI, dceru ako chyznu nie.

thereisabear
15. júl 2025

A doteraz si sa pre dcéru netrápila? Až keď sa ozvala kolegyňa?

marianarem
15. júl 2025

@anonym_autor Ze robi upratovacku, by mi absolutne nevadilo. Je to normalna, slusna a velmi potrebna robota. Aj tvoja kolegyna je asi radsej v upratanej kancelarii a je rada, ked si moze v robote sadnut na cisty zachod.
Mimoriadne by mi ale vadilo, keby moje dieta nerobilo nic (ak by bolo zdrave). No snad uz mate tuto etapu za sebou.

lukbe
15. júl 2025

Ja myslím, že je to vymyslené. Paní máma sa nám vyparila.

sissy27
15. júl 2025

@anonym_autor a nebudes ty rodina s tou, co tu pisala, ze jej manzel povazuje pracu predavacky za podradnu? Ci co to je dnes za den, ze sa ludom hnusi praca??
Zaujimave, ze si sa za dceru nehanbila, kym nepracovala a este zaujimavejsie je, ze kolegyne sa na tvoju dceru nepytali az doteraz…

anonym_b33975
15. júl 2025

Tiez som robila rôzne prace - pre ludi na vysokých pozíciách. Robila som operku v DE aj upratovačku Lekárke a architektovi - ten sa ma napriklad pytal akú mám VŠ. Myslel, ze robím tuto pracu len koli jazyku! Boli manželia a veľmi dobre sa ku mne chovali - tej "blbej" uoratovacje dali na týždeň kľúč od domu aby som im pocas dovolenky kvety polievka.
Ďalší boli manželia menezeri - po mojom odchode uz inú ženu na výpomoc v domácnosti nechceli, keďže lepsiu nenašli.
Operku v DE som robila v rodine, kde muz mal pod sebou 300 zamestnancov a milsieho a uctivejsieho cloveka by som ťažko hladala. Jeho manželka ukončila veľmi dobrú mediálnu kariéru aby sa mohla venovať rodine. Ani jeden z týchto vysoko postavených ľudí sa nikdy nedival na iné povolania povysenecky ale s rešpektom! A rovnako sa aj chovali ku všetkým zamestnancom. A teda boli to ľudia bohatí nie len duchom....
Ale teda ked sa paniam účtovníčka zdá, ze oni su ta vysoká liga, tak prosím. A to bez urážky, mam kamosku účtovníčka ale je normálna.
A ty si ako matka zlyhala, ze sa nezostane dcery - v tomto určite áno!

gypsomilka
15. júl 2025

Ako mama si mozno zlyhala jedine v tom,ze si to nenatrela kolegyni hned,lebo povedzme si uprimne,uctovnicka tiez neni luxusna praca takze co trepe ,ze by chodila kanalom. Tak nech nechodi na wc v praci,lebo to isto umyva len daka upratovacka. To ze nema kamosky a priatela,dotoho by som sa nestarala vobec. Naco? Jej zivot. Najde si niekoho mozno neskor. Ci myslis ze ich nema preto ze je upratovacka?

anonym_7cfe1f
15. júl 2025

@anonym_autor Och bože. Toto je teda mentálne nastavenie. Keby si ju viac prijala takú aká je, nerobila by ti také naprieky. Btw ja som tiež 7 rokov robila cez prázdniny počas vysokej školy chyžnú a aj preto si nedovolím nazvať túto robotu podradnou. Toto hádzanie do jedného vreca je s prepáčením dosť sedliacke a veľa to o Vás vypovedá. Niekedy tú prácu robia napríklad aj ľudia, ktorí nemali takú podporu od rodičov a potrebujú si nejako zaplatiť štúdium.

klarolinne
15. júl 2025

Áno, zlyhala si. A vieš kedy? Keď si kolegyňu okamžite neupratala keď dehonestovala tvoju dcéru.

domkakvet
15. júl 2025

@anonym_autor ano zlyhala si a vo viacerych veciach, tvoja dcera uz davno mala chodit do prace a najviac si zlyhala v tom, ze nie si hrda na to, ze dokaze pracovat a to fyzicky tazko. Tvoja dcera moze byt v zivote stastnejsia ako 20 ludi do kopy s lukrativnym zamestnanim, ale to ty asi tazko pochopis, ked si to do teraz nepochopila. Tvoja kolegyna predpokladam ze bud nema ziadne deti, alebo dceru nejak flustrovanu, alebo s nejakou psychiatrickou diagnozou, alebo je ona sama nejaky pacient.

motylik2559
15. júl 2025

Autorka toto si napisala ako realnu temu, alebo sa takto vecer nudis, tak si si vymyslela pribeh? Lebo sa mi az tazko cita, co dokazes napisat. Tak po prve, po skole si ju mala dokopat k tomu, aby sa dcerenka zamestnala, sama si si na vine,ze tolko rokov si ju dotovala a nepohla ani prstom. Nemala si jej davat peniaze a povedat jej nech si zarobi a nech co-to prispieva na domacnost-ma na to vek. Po druhe-ty ako matka sa ides hanbit za to, ze si tvoja dcera konecne nasla pracu ako chyzna? Tak sa konecne aj v tomto bode zacni spravat ako matka svojej dcery a podporuj ju, konecne jej povedz mileho slova, ze si rada,ze si pracu nasla, porozpravaj sa s nou, pribliz sa jej ako kamoska, zisti viac-ci ju praca bavi, aky ma kolektiv, nadriadeneho, ake ma benefity atd (btw.neuveris, ale aj chyzne maju benefity) a po 3. tej tvojej priblblej kolegyni si co povedala? Nedajboze si s nou este aj suhlasila? Tak uz 3ti krat sa zachovaj ako matka a ked bude mat kolegyna drble reci, tak ju laskavo uzemni. Mimochodom akakolvek praca je dolezita...praca uctovnicky dnes nie je nic mimoriadne🤷‍♀️ tak sa nepovysujte za nic. Konecne si vstup do svedomia, pretoze ty sa nechovas ako matka, ktora ma svoju dceru skutocne rada...a to je na tom celom co si pisala najsmutnejsie, presne takto to posobi. Porozmyslaj. Pekny vecer

Strana
z3