icon

Zmeniť si priezvisko kvôli deťom?

25. mar 2026

Ahojte. Mám priateľa už 8 rokov z toho 7 rokov spolu žijeme, máme spolu 2 deti, dom. Sme zasnúbení ale on sa nemá k ničomu dokonca nedávno sa vyjadril že on nie je moc na svadby (???). 🤷🏻‍♀️ No a keďže naše deti majú jeho priezvisko, viete aké to je zložité niekam volať, predstaviť sa koho ste matka atď. Premýšľam, a som tak na 50% rozhodnutá že si priezvisko zmením sama. Kvôli deťom pre nič iné. Máte to niekto takto? Neni to komplikované zas vysvetľovať že máte síce rovnaké priezvisko ale nieste manželia? Ako to vnímala partnerova rodina?

anonym_739d15
26. mar 2026
@sherynkamalinka

ako tu tak čítam príspevky posledných dní, nariadila by som v škole povinnú výučbu finančnej gramotnosti. Klady a zápory pôžičiek, hypotekárnych úverov, bsm...atd. Doteraz som to pokladala za prejav všeobecnej inteligencie, ale ako vidím, mýlila som sa.

@sherynkamalinka A ešte by mohli na predmete všeobecný prehľad vyučovať aj čo znamená “práca z Home-officu” a ako interpretovať príbalový leták(napr k tehotenskému testu) 😉

steffi22
26. mar 2026
@anonym_autor

Ja už nevládzem reagovať vyjadrila som sa snáď k všetkému.. proste to takto je a bodka. Keby som o Tom mohla rozhodovať iba ja samozrejme je to inak pretože si uvedomujem všetky tieto právne veci okolo manželstva aj všetko. Ale to závisí od dvoch tak sa prispôsobujem nebudem sa teraz s ním každý deň dohadovať kým si ma nevezme 😀 a som s tým takto ok proste

@anonym_autor Ahoj, jak chceš, napíš mi súkromnú správu, ja sa ti v tomto dokážem vyjadriť k téme.

anonym_cc4843
26. mar 2026
@steffi22

@anonym_autor Ahoj, jak chceš, napíš mi súkromnú správu, ja sa ti v tomto dokážem vyjadriť k téme.

@steffi22 napis aj nam sem ak mas osobnú skúsenosť. Nevieme sa zhodnúť, ci treba súhlas otca na pridanie matkinho priezviska alebo nie

laila22
26. mar 2026
@anonym_autor

Chcem mať priezvisko ako moje deti nie ako môj priateľ. Spojí ma to s nimi

@anonym_autor Tak si mala dať deťom priezvisko po sebe. Nikdy by som nedopustila volať sa inak ako moje dieťa. Ja som si chcela zmeniť späť na dievčenské.. Ale kôli dieťaťu, nezmením. I keď je už dospelé.

zuzi0911
26. mar 2026

My sme boli na tom rovnako ..už mi išlo brutálne na nervy ,ze všade sa ma pýtali, kto som ked mam iné meno ...
Tak som jeden den zbehla na úrad..vybavila termin ..muzivi oznámila za 2 týždne sa berieme a bolo 😅
Sme spolu 21 rokov a z toho 12 rokov manželia 🙂

Na nich musíš ísť niekedy tvrdo ...
Alebo deťom zmeň meno ....

anonym_1d132a
26. mar 2026
@zuzi0911

My sme boli na tom rovnako ..už mi išlo brutálne na nervy ,ze všade sa ma pýtali, kto som ked mam iné meno ...
Tak som jeden den zbehla na úrad..vybavila termin ..muzivi oznámila za 2 týždne sa berieme a bolo 😅
Sme spolu 21 rokov a z toho 12 rokov manželia 🙂

Na nich musíš ísť niekedy tvrdo ...
Alebo deťom zmeň meno ....

@zuzi0911 Svadba pod natlakom. Kolka romantika. Oznamit partnerovi, kedy ma svadbu 😀.

zuzi0911
26. mar 2026
@anonym_1d132a

@zuzi0911 Svadba pod natlakom. Kolka romantika. Oznamit partnerovi, kedy ma svadbu 😀.

@anonym_1d132a 😅 veruže a aká . Žiadny nátlak nebol ..my sne nikdy neboli vyslovene za svadbu . Ak sa ľúbime papier k tomu nepotrebujeme,myslím, že tie roky spolu od 15 tokov sú jasným dôkazom . Ale to priezvisko ma fakt sralo😄

jahana22
26. mar 2026
@anonym_autor

Ženy hanba nehanba je to zložité čokoľvek chcem vybaviť okolo detí. Jeho kašlem nebudem sa mu prosiť o svadbu. A priezvisko deťom meniť nechce už sme to riešili.

@anonym_autor a co je na tom zlotize ak sa môžem spýtať??? My sme takto fungovali 9 rokov a nemala som problém. Ani v škôlke ani v škole ani nikde inde co sa týka iného priezviska deti. Nechaoem naozaj co je natom zložité 😀🫣

januska2
26. mar 2026

Moj pripad : 17rocny syn a nikdy v zivote som nemala problem ze mam ine priezvisko. Teraz žijeme 5 rokov v nemecku a ani ti som sa nestretla zo žiadnym problémom 🤷‍♀️

anonym_a45aad
26. mar 2026

nechcela by som priezvisko muza kt somnou nepocita ako so zenou .. ale ja by som ani detom nedala inepriezvisko ako mam .. kazdopadne u teba sa uz stalo a tak by som riesila novelu zakona a detom by som dopisala moje priezvisko .. a s nim hodila rec - vziat si ta neznamnea len zmneu mena..ale co ak sa niekomu daco stane? co majetky? ak s tebou nepocita naco mu peries varis a skaces okolo jeho gasparka?

margotka17
26. mar 2026
@anonym_autor

@belllinka u lekára napríklad všade kam volám musim sa predstaviť "dobrý deň ja volám sa toho a toho ..." Ako krava pritom stačí povedať priezvisko

@anonym_autor veď zavolaj, dobrý deň, volam ohladom môjho dieťaťa volá sa xy rodné číslo xy chcem info ohľadom......

scila
26. mar 2026

@anonym_autor tak trošku trápne mi to príde.
"Viete aké zložité je niekam volať???" ... nie, neviem. Mám tri deti, ktoré majú iné priezvisko ako ja. Keď volám lekárke tak sa proste predstavím ich priezviskom. Lekárka povedala hneď na prvej poradni, že má priveľa mamičiek, ktoré sa volajú inak ako deti a že neni v jej silách zapamätať si aj aj, tak nech sa predstavujem tým ich.
Za 12 rokov som nemala najmenší problém takže neviem čo je na tom ZLOŽITÉ.

anonym_39c68c
26. mar 2026

To sa vôbec dá ???môžeš napríklad už aj bez jeho súhlasu pridať deťom aj tvoje priezvisko keď nechce aby si im ho zmenila na svoje

katarinka963
26. mar 2026
@anonym_cc4843

@katarinka963 tak nech sa paci judr dvoncova o tom tiez pisala článok https://www.pravneprerodica.sk/dve-priezviska-z...
Nemusíš byt nepríjemná. Vo viacerých zdrojoch sa uvádza, ze ak sa o dieta staráš a nie si s jeho otcom zosobasena, jeho súhlas sa nevyžaduje. Dostane iba upozornenie a môže sa vyjadriť. OU žiadosť zamietne, sk je to v rozpore so záujmom dietata.
Ak mas písomne vyjadrenie, ze je to inak pridaj ho sem, nech vedia aj ostatné ako to je.

@anonym_cc4843 to co pisala daná JUDr nieje pravda. takze to ci som alebo niesom prijemna nieje tvoj problem. viem aka je realita. ber to na vedomie

katarinka963
26. mar 2026
@anonym_cc4843

@katarinka963 “Podmienky pre tento postup sú nasledovné:

Rodič žiada o doplnenie svojho priezviska ako ďalšieho priezviska v poradí.
Rodičia dieťaťa nie sú manželia.
Druhý rodič nedal súhlas so zmenou alebo sa jeho súhlas nedal získať.
Rodič žiadateľ sa o dieťa osobne stará.
Pri klientoch, ktorých zastupujem v poručenských sporoch, sa často ukazuje ako kľúčové mať pripravené dôkazy o osobnej starostlivosti (rozhodnutie o zverení do starostlivosti, dohodu, alebo doklad o pobyte dieťaťa, ktoré potvrdzuje že dieťa žije s daným rodičom), ktoré od roku 2026 slúžia ako podklad pre túto administratívnu zmenu priezviska bez nutnosti ďalšieho súdneho sporu.”
Toto je skopírovane z článku advokátskej kancelárie ficek. Z tohoto mi vyplýva, ze by autorke pomohlo aby mala deti v svojej starostlivosti. Nie je jednoznačne, ze musi s nimi zit sama.

@anonym_cc4843 este raz a naposledy: REALITA JE INA

anonym_d9ffab
26. mar 2026

@anonym_autor Úprimne si odpovedz, prečo chceš nové priezvisko. Hanbíš sa, že si "iba" priateľka, nie manželka? K tým údajným problémom kvôli odlišnému priezvisku totiž môžem povedať len toľko, že mám iné priezvisko než moje deti, všetky úrady, škôlky, školy atď som vždy vybavovala iba ja ale teda neviem, o čom hovoríš... ja som zatiaľ žiadne problémy kvôli inému priezvisku nepocítila a to sú deti už takmer dospelé...

katarinka963
26. mar 2026
@anonym_cc4843

@katarinka963 tak nech sa paci judr dvoncova o tom tiez pisala článok https://www.pravneprerodica.sk/dve-priezviska-z...
Nemusíš byt nepríjemná. Vo viacerých zdrojoch sa uvádza, ze ak sa o dieta staráš a nie si s jeho otcom zosobasena, jeho súhlas sa nevyžaduje. Dostane iba upozornenie a môže sa vyjadriť. OU žiadosť zamietne, sk je to v rozpore so záujmom dietata.
Ak mas písomne vyjadrenie, ze je to inak pridaj ho sem, nech vedia aj ostatné ako to je.

@anonym_cc4843 mozu sa ist spytat osobne. na tvoj povel budem sem pridavat to co ty chces vidiet... nevh sa paci , okresna matrika

najjulinka
26. mar 2026
@anonym_autor

@belllinka nepýta sa prečo aké keď poviem svoje priezvisko nevie koho matka som je to zdĺhavé

@anonym_autor bože to je fakt problem? Ja mam dve priezviska. každe naše decko ma ine priezvisko a často volám za klientov a sa normálne predstavím a poviem koho chcem objednať. A kludne tie mena a priezviska diktujem aj 4 rozne......
Nemenila by som si priezvisko "len tak" ... Ja som si aj po svadbe okrem manželoveho nechala aj to svoje.

jujala
26. mar 2026

@anonym_autor ja mam aj svoje aj manzelove. ked riesim deti, tak som "manzelova", ked vsetko ostatne tak som "za slobodna", aj v praci som slobodna 🙂

anonym_abc64a
27. mar 2026
@anonym_autor

To vážne sa vám všetkým zakladá vzťah a vzájomná úcta na papieri? Divná doba

@anonym_autor to vážne teba s deťmi viac spojí spoločné priezvisko? Divná doba
To vážne je svadba na zámku viac ako 10 minút na úrade? Divná doba

anonym_cc4843
27. mar 2026
@katarinka963

@anonym_cc4843 mozu sa ist spytat osobne. na tvoj povel budem sem pridavat to co ty chces vidiet... nevh sa paci , okresna matrika

@katarinka963 tak ja sem pridávam oficiálne články z právnických poradni a ministerstva snazim sa pomôcť ale ty si najmúdrejšia a ani nie si schopná napisat ako to je ked to vraj riešiš. Ak mas nejaký problem rieš si ho doma, nikto nie je zvedavý na tvoje komplexy. A ak nevies vecne napisat, ako to s priezviskami naozaj je, tak drž usta a nekop tu okolo seba, lebo si nikomu nepomohla.

oskvarka
27. mar 2026

A je to vôbec možné zmeniť si priezvisko na úplne v podstate cudzie?

v03022012
27. mar 2026
@anonym_autor

Ženy hanba nehanba je to zložité čokoľvek chcem vybaviť okolo detí. Jeho kašlem nebudem sa mu prosiť o svadbu. A priezvisko deťom meniť nechce už sme to riešili.

@anonym_autor zaujimave,ze ja ako zena problem nemam..nikde
skor mam pocit,ze mas potrebu matt jeho priezvisko

anonym_8dd5b8
27. mar 2026

Napr. moja kolegyna, nechala si priezvisko po prvom manzelovi, potom mala partnera a s tym ma 3 deti ktore maju priezvisko po otcovi a zije nakoniec s tretim muzom. Cize ona ma stale nie, ze svoje rodne priezvisko, ona si nechala priezvisko po prvom manzelovi ! To napr. ja uz vobec nepochopim.

steffi22
27. mar 2026
@anonym_cc4843

@steffi22 napis aj nam sem ak mas osobnú skúsenosť. Nevieme sa zhodnúť, ci treba súhlas otca na pridanie matkinho priezviska alebo nie

@anonym_cc4843 Ahoj, matka súhlas od otca nepotrebuje, ak si chce zmeniť priezvisko na jeho. Ona hlavne čo potrebuje, je dôvod hodný zreteľa zmeny priezviska, pre ktorý jej úrady povolia zmenu priezviska.

anonym_cc4843
27. mar 2026
@steffi22

@anonym_cc4843 Ahoj, matka súhlas od otca nepotrebuje, ak si chce zmeniť priezvisko na jeho. Ona hlavne čo potrebuje, je dôvod hodný zreteľa zmeny priezviska, pre ktorý jej úrady povolia zmenu priezviska.

@steffi22 dakujem 🙂

scila
27. mar 2026
@anonym_c11c87

Inak vsimam si, ze je to casta kombinacia len partneri bez sobasa so spolocnymi detmi + muz vylucny vlastnik nehnutelnosti. Cele to dava zmysel, len tie zeny nechapem :((

@anonym_c11c87 ja som výlučný vlastník domu. Možno to nie je až taká častá kombinácia ako si myslíš 🙂

katarinka963
27. mar 2026
@anonym_cc4843

@katarinka963 tak ja sem pridávam oficiálne články z právnických poradni a ministerstva snazim sa pomôcť ale ty si najmúdrejšia a ani nie si schopná napisat ako to je ked to vraj riešiš. Ak mas nejaký problem rieš si ho doma, nikto nie je zvedavý na tvoje komplexy. A ak nevies vecne napisat, ako to s priezviskami naozaj je, tak drž usta a nekop tu okolo seba, lebo si nikomu nepomohla.

@anonym_cc4843 komplexyaa iba ty. Ja nevyplakavam. ty pridavas,, ale ja som ta naozaj o neziadala. ....

anonym_cc4843
27. mar 2026
@katarinka963

@anonym_cc4843 komplexyaa iba ty. Ja nevyplakavam. ty pridavas,, ale ja som ta naozaj o neziadala. ....

@katarinka963 ani teba tu nikto o radu neziada😃 pokiaľ nemáš niečím potvrdené co tu stale opakuješ tak naco to píšeš. Ja som sem aspon dala relevantne články

elviku11
27. mar 2026
@anonym_autor

Viete čo je tu jediný obrovský problém? Že ja napíšem že som varila segedín ale môj muž chcel sviečkovú. A z tohto vy idete do rozvodu nevery delenie majetkov a podobné veci ktoré som ani neuviedla v príspevku lebo to sa tu riešiť nemalo a len ja viem čo presne ako je. Toto je veľký problém tu čokoľvek človek napíše okamžite riešite ako keby ste boli moje právničky.

@anonym_autor Podľa mňa si ťa nechce zobrať preto, lebo sa bojí, že sa v prípade rozvodu bude musieť deliť o majetky, teda o dom atď.
Si na ID, nepracuješ, čakajú ťa 4 operácie, asi on vidí, že tam nie je veľká šanca, že budeš dobre zarábať.
A keďže je žgrloš, ako si o ňom sama napísala, v prípade problémov ťa chce radšej poslať preč s jednou igelitkou, ako by sa mal deliť o nehnuteľnosť.
Máš to blbé, nezávidím ti. Ale keď ti naozaj navrhol svadbu, tak je pre teba oveľa výhodnejšie zobrať sa, aj keď skromnejšie (napr. 25 hostí v kulturáku, s hudbou, to nevyjde až tak veľa ako zámok).