Zmeniť si priezvisko kvôli deťom?
Ahojte. Mám priateľa už 8 rokov z toho 7 rokov spolu žijeme, máme spolu 2 deti, dom. Sme zasnúbení ale on sa nemá k ničomu dokonca nedávno sa vyjadril že on nie je moc na svadby (???). 🤷🏻♀️ No a keďže naše deti majú jeho priezvisko, viete aké to je zložité niekam volať, predstaviť sa koho ste matka atď. Premýšľam, a som tak na 50% rozhodnutá že si priezvisko zmením sama. Kvôli deťom pre nič iné. Máte to niekto takto? Neni to komplikované zas vysvetľovať že máte síce rovnaké priezvisko ale nieste manželia? Ako to vnímala partnerova rodina?
@anonym_autor a preco si detom teda dala priatelove priezvisko? Ved nemanzelske deti maju automaticky po matke…
@anonym_7e1232 však boli zasnubeni. Na kereho otca by im davala svoje meno a potom po svadbe menila zase?
Inak vsimam si, ze je to casta kombinacia len partneri bez sobasa so spolocnymi detmi + muz vylucny vlastnik nehnutelnosti. Cele to dava zmysel, len tie zeny nechapem :((
@anonym_c11c87 u nas som ja výlučný vlastník domu 😀
@abbey1 z jednoduchého. Lebo maju v plane sa vziat ;).
@gerrwie_girl A samozrejme pred deťmi to nestihli. 🙂
@gerrwie_girl Tito ocividne nie😃😄
@betulinka1 toto je paragraf stavaný hlavne pre prípady, kedy rodičia spolu nežijú a stará sa najmä matka. Ak fungujú ako rodina a otec je plnohodnotnou súčasťou, tak len kvôli šprajcu matky to úrad nepovolí - ona sama primárne súhlasila, že jej deti sa budú volať inak. Takže len kvôli tomu, že si ju nevzal, sa úrad neposkladá... Keby mali riešiť každú ohrdnutú matku, tak by nerobili nič iné...
@tiezjedna moze to byt aj tak ako pises, ze ci je tam podmienka, ze spolu neziju . Neskúmala som to viac. Kazdopadne sa treba spytat na konkretnej matrike.
@anonym_autor toto je moc 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@abbey1 ani my sme sa nestihli vziať pred detmi podla mna je vela takých ludi, otázka je ako to zariadia. Brali sme sa ked som bola v šiestom mesiaci s prvým dietatom. Muž vedel, ze ak svadbu nestihneme deti budu mat automaticky moje meno
@gerrwie_girl to asi v pláne úplne nemajú... minimálne pán priateľ nie.
Autorka, viac ako zmena priezviska by ma trapilo to ze nic nevlastnim
Inak vsimam si, ze je to casta kombinacia len partneri bez sobasa so spolocnymi detmi + muz vylucny vlastnik nehnutelnosti. Cele to dava zmysel, len tie zeny nechapem :((
@anonym_c11c87 ja ti neviem, asi to sa tie ženy zbiehajú hlavne tu, čo je logické - prídu si posťažovať. V reálnom živote nepoznám nikoho, kto by to takto mal, a to máme kopec známych, ktorí spolu žijú iba "na psiu knižku"...
@anonym_autor necitala som celu diskusiu x stran, ale kamoska nie su zobrati a dcera ma od narodenie priezvisko po nej… ziju spolu vsetko, ale dcera ma jej meno…za mna je to , no go dat priezvisko po muzovi ked nie sme zobrati plus v mojom pripade by sme bud boli zobrati alebo ked sa nemas k tomu a dieta je na ceste….nie…robit a rodit deti takto…to nie je pre mna…ked mi niekto pri druhom povie, ze svadba nie je pre mna, kde sme
@anonym_autor a tebe sa na com zaklada? Na rovnakom priezvisku na papieri? Precitaj si po sebe co tu pises
@anonym_0970df Hlavne ze ona sama najprv tu svadbu chcela aj zila v tom, ze bude. Preto dali detom priezviska po otcovi. Ale teraz, ked vidi, ze zo svadby zrejme nic, tak sa snazi samu seba uchlacholit a tvrdi, ze svadba je zrazu len papier a my tu sme divní lebo sa nase vztahy zakladaju na papieri 🙈Aaach jaj. 🙉
@anonym_c11c87 ja ti neviem, asi to sa tie ženy zbiehajú hlavne tu, čo je logické - prídu si posťažovať. V reálnom živote nepoznám nikoho, kto by to takto mal, a to máme kopec známych, ktorí spolu žijú iba "na psiu knižku"...
@tiezjedna ano, to len tu si vsimam, v mojom okoli tiez nepoznam nikoho takeho dajme tomu naivneho.
@belllinka u lekára napríklad všade kam volám musim sa predstaviť "dobrý deň ja volám sa toho a toho ..." Ako krava pritom stačí povedať priezvisko
@anonym_autor nemusíš. Predstav sa priateľovým priezviskom. Ak s tým máš problém, nechaj veci okolo detí vybaviť jemu. Keď takto bude musieť vyriešiť každú blbosť, rýchlo si ťa vezme.
@abbey1 to je ich vec myslim si 🙂. Mozno to nemali v plane kym neotrhotnela.
@gerrwie_girl to asi v pláne úplne nemajú... minimálne pán priateľ nie.
@tiezjedna ale pýtala si sa na zeny všeobecne. Nie na tento párik 🙂
@katarinka963 chatGPT: “ Podľa novely zákona môže rodič, ktorý sa o dieťa stará a dieťa nemá jeho priezvisko, požiadať okresný úrad, aby sa jeho priezvisko pridalo ako druhé priezvisko, aj keď druhý rodič nesúhlasí alebo sa jeho súhlas nedá získať. 
Platí to najmä keď:
• rodičia nie sú manželia,
• dieťa má priezvisko druhého rodiča,
• druhý rodič nedá súhlas alebo sa nedá získať,
• ide len o pridanie druhého priezviska (napr. Novák → Novák-Kováč).
Úrad však vždy skúma, či je to v záujme dieťaťa, takže to nemusí automaticky povoliť. ”
@anonym_cc4843 chat si nechaj pre seba. Prave to osobne riesim. takze chat GPT ma smolu a klame
@katarinka963 ja to chapem tak, ze netreba V súlade s ust. § 6 ods. 5 zákona o mene a priezvisku, na žiadosť rodiča maloletého dieťaťa, ktoré nemá priezvisko tohto rodiča, a ktorý sa o dieťa osobne stará, okresný úrad povolí maloletému dieťaťu používanie priezviska tohto rodiča ako ďalšie priezvisko v poradí za podmienky, že rodičia dieťaťa nie sú manželia a druhý rodič nedal súhlas so zmenou priezviska alebo sa súhlas od neho nedal získať podľa § 11 ods. 3 písm. a); v takom prípade sa nahradenie súhlasu druhého rodiča súdom nevyžaduje. Povoliť používanie priezviska rodiča ako ďalšieho priezviska v poradí podľa predchádzajúcej vety je možné iba raz a iba vo vzťahu k jednému z viacerých priezvisk tohto rodiča.
@betulinka1 chápeš, zle. otazka ty si to riesila ? Asi nie. Ale ja áno. Tak mám lepšie znalosti ako Ty
@katarinka963 odkiaľ mas túto info? Robis na úrade? Ci si to uz riešila ako vydali novy zákon? Lebo ja som tiez nasla, ze ked pridavas matkine meno súhlas nepotrebuješ, resp sa to posúdi podla konkretnej situacie.
Neexistuje aby muž bránil matke aby mali deti aj jej meno.
@anonym_cc4843 si predstav, ze to riesim, tak mám lepšie info, nez Google alebo Chat GPT
@anonym_cc4843 chat si nechaj pre seba. Prave to osobne riesim. takze chat GPT ma smolu a klame
@katarinka963 tak nech sa paci judr dvoncova o tom tiez pisala článok https://www.pravneprerodica.sk/dve-priezviska-z...
Nemusíš byt nepríjemná. Vo viacerých zdrojoch sa uvádza, ze ak sa o dieta staráš a nie si s jeho otcom zosobasena, jeho súhlas sa nevyžaduje. Dostane iba upozornenie a môže sa vyjadriť. OU žiadosť zamietne, sk je to v rozpore so záujmom dietata.
Ak mas písomne vyjadrenie, ze je to inak pridaj ho sem, nech vedia aj ostatné ako to je.
@katarinka963 “Podmienky pre tento postup sú nasledovné:
Rodič žiada o doplnenie svojho priezviska ako ďalšieho priezviska v poradí.
Rodičia dieťaťa nie sú manželia.
Druhý rodič nedal súhlas so zmenou alebo sa jeho súhlas nedal získať.
Rodič žiadateľ sa o dieťa osobne stará.
Pri klientoch, ktorých zastupujem v poručenských sporoch, sa často ukazuje ako kľúčové mať pripravené dôkazy o osobnej starostlivosti (rozhodnutie o zverení do starostlivosti, dohodu, alebo doklad o pobyte dieťaťa, ktoré potvrdzuje že dieťa žije s daným rodičom), ktoré od roku 2026 slúžia ako podklad pre túto administratívnu zmenu priezviska bez nutnosti ďalšieho súdneho sporu.”
Toto je skopírovane z článku advokátskej kancelárie ficek. Z tohoto mi vyplýva, ze by autorke pomohlo aby mala deti v svojej starostlivosti. Nie je jednoznačne, ze musi s nimi zit sama.
@anonym_autor ja som videl naopak že sa zobrali ale priezviská si nechali, deti majú po otcovi a potom matka musí vysvetlovať že sú to jej deti len si nechala meno, a deťom zase hovoria spolužiaci že či sú ich rodičia rozvedení keď sa mama volá inák. Všelijaké verzie sú. Potom aj také som videl že muž zobral manzelkyne meno. Alebo zvyknú ženy mať 3 mená že ostáva to ich plus pridá sa manželove. Ja ťa chápem je v tom chaos niekedy.
Ženy hanba nehanba je to zložité čokoľvek chcem vybaviť okolo detí. Jeho kašlem nebudem sa mu prosiť o svadbu. A priezvisko deťom meniť nechce už sme to riešili.
@anonym_autor možno by stačil sobáš na úrade
@anonym_autor nikdy by som nemala deťom iné priezvisko ako sa volám ja, mali sme vykomunikovane že deti sa budu volať po mne, a je už na ňom či to bude moje dievčenské priezvisko ,alebo naše spoločné ako manželov (berieme sa )
Chcem mať priezvisko ako moje deti nie ako môj priateľ. Spojí ma to s nimi
@anonym_autor nato si mala myslieť už v pôrodnici, ja nikdy nepochopim zeny, ktore daju priezvisko po priatelovi a po par rokoch vyplakavanie, ze si vas nevezme a deti sa inak volaju ....vazte si same seba trosku

@anonym_autor Rada by som raz počula jeden racionálny dôvod, prečo žena dá svojmu dieťaťu priezvisko svojho partnera. Svadba nie, ale priezvisko áno. Zaujímavé.