Zmeniť si priezvisko kvôli deťom?
Ahojte. Mám priateľa už 8 rokov z toho 7 rokov spolu žijeme, máme spolu 2 deti, dom. Sme zasnúbení ale on sa nemá k ničomu dokonca nedávno sa vyjadril že on nie je moc na svadby (???). 🤷🏻♀️ No a keďže naše deti majú jeho priezvisko, viete aké to je zložité niekam volať, predstaviť sa koho ste matka atď. Premýšľam, a som tak na 50% rozhodnutá že si priezvisko zmením sama. Kvôli deťom pre nič iné. Máte to niekto takto? Neni to komplikované zas vysvetľovať že máte síce rovnaké priezvisko ale nieste manželia? Ako to vnímala partnerova rodina?
@doriiis az na to, ze autorka najprv cakala, ze svadba bude, potom az po detoch, teraz panko nema cas a ona ju nechce odflaknutu, nieco ti teda v texte uniklo
@anonym_0970df .... Ja viem, že národným športom žien na MK je všetko hádzať na muža. No nechce sa ženiť. A jej to asi až tak nevadí, keď ho ešte nekopla do riti. Jednoducho treba pochopiť, že pre niekoho manželstvo nie je až natoľko dôležité, aby kvôli tomu rozbíjal pravdepodobne inak fungujúci vzťah. Debiliny o dedeni sú prežitok. Dnes po tebe dedí ten, koho ty určis a keď máš deti tak je to jasné. Ostatné sa dá tiež zariadiť.
a tá veta, že tu nemáte čo hľadať - to je gól teda 😂
@biba_18 made my day 😂
@anonym_c11c87 ty trúba. Áno čakala som že sa k tomu nejak dokopeme ale mali sme dve deti hneď po sebe rok sme prerabali dom. Ja nepracujem som na ID takže môj muž ťahá za dvoch proste nás to ani nenapadne niečo plánovať je toho veľa .
@anonym_autor no hlavne, že si sa pozastavovala nad urážaním a tu kukaj ho už titulujes niekoho “trubou”
@anonym_c11c87 ty trúba. Áno čakala som že sa k tomu nejak dokopeme ale mali sme dve deti hneď po sebe rok sme prerabali dom. Ja nepracujem som na ID takže môj muž ťahá za dvoch proste nás to ani nenapadne niečo plánovať je toho veľa .
@anonym_autor ja som truba?! Dobre 🙂
@anonym_autor no hlavne, že si sa pozastavovala nad urážaním a tu kukaj ho už titulujes niekoho “trubou”
@dennissa16 ešte že sa máte aspoň niečoho chytiť v Tom komentári
Myslíte si čo chcete, ale mne prvý muž sľúbil že si ma vezme, nebola svadba, dieťa má jeho priezvisko. Nijak sa nedalo urobiť svadbu. Proste nechcel. Druhý muž to isté len sľuby plány a po pár rokoch zase rozchod.
Teraz mám tretieho muža, tiež dieťa po ňom priezvisko a termín svadby budúci mesiac. Moje deti priznávam k ich otcom, nemusím sa za nich hanbiť.
Pri vybavovaní, volani lekárke, do jedálne atď som sa vždy predstavila svojim menom s tým že dobrý deň som tá a tá, mama tohto - meno - dieťaťa.
Ani to nebolelo a dnes je to častý jav.
@anonym_0970df .... Ja viem, že národným športom žien na MK je všetko hádzať na muža. No nechce sa ženiť. A jej to asi až tak nevadí, keď ho ešte nekopla do riti. Jednoducho treba pochopiť, že pre niekoho manželstvo nie je až natoľko dôležité, aby kvôli tomu rozbíjal pravdepodobne inak fungujúci vzťah. Debiliny o dedeni sú prežitok. Dnes po tebe dedí ten, koho ty určis a keď máš deti tak je to jasné. Ostatné sa dá tiež zariadiť.
@doriiis az na to ze jej to fak vadi 😂
@doriiis tak keďže nepracuje a je na ID, tak asi ho len tak do riti nekopne. Tak či tak, žiadna príčetná žena by nespravila to, o čom autorka uvažuje.
a tá veta, že tu nemáte čo hľadať - to je gól teda 😂
@biba_18 samozrejme. Treba si prečítať na koho je príspevok miereny.
@anonym_autor Fíha… a ty ideš hovoriť niečo o urážaní? Práve si sa predviedla.
@biba_18 samozrejme. Treba si prečítať na koho je príspevok miereny.
@anonym_autor no na koho, na zeny bez sebaucty? Jedine...
dobre - napíšem za seba teda - ak by prišla priateľka môjho brata, s ktorou má brat 2 deti so zmeneným priezviskom - by som najprv ostala v šoku že nás nepozvali na svadbu - a potom by vyšlo najavo, že sa nezobrali, iba si zmenila meno kvôli deťom... sprdla brata že či je na hlavu a o nej by som si pomyslela že je chudera, takto sa ponížiť ...
Točite o Tom istom sú tu tri strany kktin keď sa tu napíše čo naozaj potrebujem vedieť prezvonte ma. 👋
@anonym_autor ešte som nepočula takýto prípad, že žena chce meno po mužovi, čo si ju nevezme, takže tu asi veľa prípadov nenájdeš, teda popravde ani jeden. Tak sa pamätaj aj ty a nerob zo seba ..., neponižuj sa, prosím ťa.
Točite o Tom istom sú tu tri strany kktin keď sa tu napíše čo naozaj potrebujem vedieť prezvonte ma. 👋
@anonym_autor no neviem, či niekto napise. Kto vie, či sa nájde ešte jedna taká…
@anonym_autor sorry, ale ty si prvá, ktorá píše kktny.
Ak si chcela názory len žien, ktoré toto spravili, tak tu nemáš ani jeden komentár.
@melanta ženy svadba neni všetko je to tiež len papier. Ja viem aký máme vzťah a či som nejaká chudera alebo nie. Proste ma toho dosť nie ešte nejakú svadbu riešiť
@anonym_autor aké riešiť ? 1 hodina na matrike vybaviť termín a vyplniť tlačivo. Potom o mesiac, v sobotu 1 hodina základný sobášny obrad.
A tu hodinu rátam aj s cestou
@anonym_autor Rada by som raz počula jeden racionálny dôvod, prečo žena dá svojmu dieťaťu priezvisko svojho partnera. Svadba nie, ale priezvisko áno. Zaujímavé.
@doriiis az na to ze jej to fak vadi 😂
@huxy
@anonym_0970df ... No to, že autorku v skutočnosti ser. e niečo iné a že celú záležitosť okolo predstavovania sa iným priezviskom ako deti nafukuje a dramatizuje je úplne jasné. Skôr to vyzerá,že autorka zahájila truc podnik a chce takýmto spôsobom len kopať okolo seba nohami.Aby každý vedel,ako trucuje
Autorka nemeň si priezvisko. A nečakaj že tu takú nájdeš na MK čo to urobila takže ostan tu v obraze, nikto ti neprezvoni.
Napríklad na Islande sa každý člen rodiny volá inak.... chlapci -sson, dievčatá -dóttir. Po otcovi. Ale myslím, že je to jedno. Chalani si zmenia v dospelosti keď budú chcieť a dievky sa vydajú a rozhodnú. Ja by som sa chcel tiež volať inak, ale kto by štátu za to platil? Kašľať na to.
@anonym_autor uz ta niekto prezvonil?
@anonym_autor tak ty si teda poriadna trúba a hlavne naivná keď si myslíš že on ti dovolí si zmeniť len meno pre jeho "modré oči"... Normálne reálne ti ľudia napíšu čo a ako zmeniť ale ty jednoducho ideš len svoje ... Ale ja pri zmene priezviska tak by som sa nedokázala pozrieť rodičom do očí....a to že si na ID tak si vieš nájsť aj na pár hodín brigádu to nie je výhovorka že nemáte čas lebo frajer ti pracuje za vás dvoch... Krásny deň👋👋
Neurazaj sa pre iný názor. Nikto ti tu nechce zle. Ale fakt je to blbosť a ponizujuce meniť si priezvisko. Vezmi si názor žien co tu píšu. Znie to kruto, ale je to pravda. Každá ti zmenu priezviska vyhovori.
Však možno raz bude svadba. A možno nie. A keď nedajbože pôjdete od seba tak čo s tvojím priezviskom? No celé zle. Nerieš zmenu priezviska.
@melanta ženy svadba neni všetko je to tiež len papier. Ja viem aký máme vzťah a či som nejaká chudera alebo nie. Proste ma toho dosť nie ešte nejakú svadbu riešiť
@anonym_autor suhlasim, nevypoveda to nic o kvalite vztahu a ani o tom, ci spolu budete/nebudete. ale nas stat a nastavenie pravidiel predpoklada pri rodine manzelstvo. Ak by sa priatelovi nieco stalo, nededis po nom, nemam narok na vdovske, nemozes priamo dostat jeho poslednu vyplatu (na vykrytie medziobdobia do dedicskeho konania) a pod. Ja viem, kazdy vychadza z toho, ze jemu sa to nemoze stat a nechce na take nieco ani pomysliet. ale zial stava sa to a niekedy nahle aj pri mladom cloveku. Ta situacia je strasne tazka aj bez toho, ze musite este aj existencne veci riesit najma ked su tam deti. Pobavte sa o tom s priatelom, niekedy si to clovek takto ani neuvedomi. ked len o to ide, rozviest sa da vzdy (ak ma obavu, ze je to nejake konecne) pripadne staci len zbehnut na urad, ak nechce oslavy. Neviem, co je za tym. ale u nas to nie je len papier. ak by sa mu daco stalo, nechca vas s detmi v komplikovanej situacii.
Myslíte si čo chcete, ale mne prvý muž sľúbil že si ma vezme, nebola svadba, dieťa má jeho priezvisko. Nijak sa nedalo urobiť svadbu. Proste nechcel. Druhý muž to isté len sľuby plány a po pár rokoch zase rozchod.
Teraz mám tretieho muža, tiež dieťa po ňom priezvisko a termín svadby budúci mesiac. Moje deti priznávam k ich otcom, nemusím sa za nich hanbiť.
Pri vybavovaní, volani lekárke, do jedálne atď som sa vždy predstavila svojim menom s tým že dobrý deň som tá a tá, mama tohto - meno - dieťaťa.
Ani to nebolelo a dnes je to častý jav.
@anonym_c1ac30 Zaujímavý postup. Najskôr dieťa, potom čakanie na svadbu. A dokonca opakovane skúšanie neúspešného postupu. Snáď teraz ta svadba ozaj bude.
Ja chápem, že niektorí ľudia svadbu nechcú a žijú spokojné aj s deťmi vo vzťahu. Ale pokiaľ niekto svadbu chce, prečo sa nevezmú pred dieťaťom, ale žena čaká, čaká a dúfa.
a ešte k tej svadbe - vraj ti na manželstve nezáleží - ale dobre vieš, že zmenou mena budeš vzbudzovať dojem vydatej - nie len že si matka svojich detí - ale aj manželka svojho muža ...
@anonym_autor wau,5minut na úrade chudáčik, má toho tak veľa že by to nezvladol

@anonym_autor ked je manzelstvo pre teba nic, logicky si mala dat detom svoje priezvisko, ked ti to vadi. Ibaze si cakala na prsten a teraz ta napadlo toto sialene gesto