Zmeniť si priezvisko kvôli deťom?
Ahojte. Mám priateľa už 8 rokov z toho 7 rokov spolu žijeme, máme spolu 2 deti, dom. Sme zasnúbení ale on sa nemá k ničomu dokonca nedávno sa vyjadril že on nie je moc na svadby (???). 🤷🏻♀️ No a keďže naše deti majú jeho priezvisko, viete aké to je zložité niekam volať, predstaviť sa koho ste matka atď. Premýšľam, a som tak na 50% rozhodnutá že si priezvisko zmením sama. Kvôli deťom pre nič iné. Máte to niekto takto? Neni to komplikované zas vysvetľovať že máte síce rovnaké priezvisko ale nieste manželia? Ako to vnímala partnerova rodina?
@anonym_autor a preco si detom teda dala priatelove priezvisko? Ved nemanzelske deti maju automaticky po matke…
@anonym_7e1232 automaticky iba v prípade, že nie je spísané otcovstvo a dohoda o mene
@anonym_autor a keby sa teraz teoreticky s priateľom rozides,nájdeš iného a vydáš sa za neho ..aj tak budete mať iné priezviská.
Podľa mňa je hlúposť robiť toto čo chces
Ja by som skôr dala priezvisko po sebe alebo teraz je už tuším možnosť aj taká že deti majú dva priezviská.
Budú mať po vás oboch a hotovo.Inak ja mám známu,dieta sa volalo po nej a keď sa išli zobrať po xxx rokoch .Dieťa už málo 7 rokov a nechcelo sa volať po otcovi.Bolo zvyknuté na ,,svoje ,,priezvisko..naaaa veľa ju presvedčili.Cize meniť deťom je v podstate tiež blbosť...My sme sa brali keď mala dcéra 5 rokov a to som s ňou bola aj v nemocnici na operácii a veľa veci sa riešilo a nikdy som nemala problém s tým že sa volám inak ....🤷
@anonym_d248bd toto je ďalšia vec deti sú už zvyknuté na jeho priezvisko je jednoduchšie a mená som im vyberala taktiež k jeho priezvisku čiže to už by mi ani nesedelo preto to chcem riešiť takto.
@anonym_autor nie, svadba ani náhodou nie je iba papier. Je to aj dedenie, je to vdovský dôchodok. Ak bude vážne chorý a bude potrebné rozhodnúť niečo vážne, budú rozhodovať jeho rodičia (ak nebudú žiť tak jeho súrodenci) a nie ty, lebo ty si po právnej stránke nikto. a tých pragmatických vecí je viac. A za mňa je to aj status, ktorým ti dáva najavo, že si viac ako frajerka. Lebo to stále za mňa si. Aj keď máte deti a hypotéku. Nie si jeho žena, čiže si iba priateľka. "Svadba je len papier" je výhovorka žien, ktoré si chlap nechce vziať.
@melanta presne,pekne napisane a vysvetlene...,toto aj moj nazor
@anonym_autor 🙏 och bože, ďalšia, čo nerozmýšľala😭 ty nemáš nič vlastné? Žiadnu istotu do budúcnosti? Si na ID, ale teda vôbec nepracujes?
@aurelia2000 nepracujem nie je to možné momentálne ma čakajú 4 operácie tak uvidím po nich ale to je vedľajšie úplne v tomto príspevku
@anonym_autor jasné no... a teraz tú o Karkuľke😒
@tiezjedna nemusíš mi veriť vôbec tak isto ako ja ti nemusím nič vyvracať a dokazovať.. viem kde som
@aurelia2000 nepracujem nie je to možné momentálne ma čakajú 4 operácie tak uvidím po nich ale to je vedľajšie úplne v tomto príspevku
@anonym_autor pocuj co ti povie priateľ ak mu povies nech mate majetok vsetko 50/50? Vies odhadnúť?
@anonym_autor pocuj co ti povie priateľ ak mu povies nech mate majetok vsetko 50/50? Vies odhadnúť?
@anonym_cc4843 že nie a prekrúti na srandu alebo zmení rýchlo tému 😀
@tiezjedna nemusíš mi veriť vôbec tak isto ako ja ti nemusím nič vyvracať a dokazovať.. viem kde som
@anonym_autor trošku si totiž protirečíš... Ja ti každopádne prajem, aby sa situácia vyvŕbila k tvojej spokojnosti. A ak ti môžem poradiť, tak ponúkaná svadba je tá najjednodušia a najlegitímnejšia cesta.
@anonym_autor tu máš odpoveď na to, prečo si ťa reálne vziať nechce...
@anonym_autor trošku si totiž protirečíš... Ja ti každopádne prajem, aby sa situácia vyvŕbila k tvojej spokojnosti. A ak ti môžem poradiť, tak ponúkaná svadba je tá najjednodušia a najlegitímnejšia cesta.
@tiezjedna možno trošku lebo už sú tu veci na ktoré odpovedať nechcem a ani som ich nemala v pláne riešiť
@anonym_autor ach jaj. No je mi to luto. Nebudem ta súdiť je to tvoj život. Držím palce nech to vyriešiš, ale mysli uz hlavne na seba a svoje zabezpečenie 🙂
@anonym_autor tu máš odpoveď na to, prečo si ťa reálne vziať nechce...
@tiezjedna neviem.. on neni taký vypočítavý jemu sa nechce a vie že to veľa stojí áno je žgrloš a nechce do toho dať peniaze to je celé
@anonym_autor ach jaj. No je mi to luto. Nebudem ta súdiť je to tvoj život. Držím palce nech to vyriešiš, ale mysli uz hlavne na seba a svoje zabezpečenie 🙂
@anonym_cc4843 ďakujem
Autorka, keby aj máte rovnaké priezvisko, rozmýšlam, komu vo verejnom živote potrebuješ vysvetliť, že nie ste manželia.. Tiež sa môžeš tváriť, že ste “len” menovci.
Kazdopádne, zmenu priezviska je možné spraviť na základe Zákona o mene a priezvisku. Konkrétne, keď chceš priezvisko podľa detí, je to zákon 300/1993 Z.z., paragraf 6, odsek 3, písmeno e). Snáď som sa nepomýlila. Potrebuješ ísť na okresný úrad, odbor všeobecnej vnútornej správy a tam podať žiadosť o zmenu priezviska. Koľko stojí kolok, ti už nepoviem, cez 100€ to bude. A potom s rozhodnutím meníš všetky doklady.
@anonym_cc4843 nevieš koľko investovala autorka do domu jej partnera. Ak nemala úspory, dedičstvo, dlhodobo nepracuje, tak nemá nárok na nič z JEHO domu. Jeho dom je len jeho majetok, od pozemku po komín, aj všetky kľučky. Keby sa nedajbože rozišli, lebo ho zbalí mladá štavnatá , tak iba autorka vie kde môže ísť, a deti tiež.
Keby sa mu niečo stalo, zdedia deti, to ani ale iba nedostane ani 1€ po ňom, s majetkom deti bude môcť nakladať iba cez súd, z ID ich ako uživí ? , keď by mali nárok iba na sirotské, ako utiahne dom keď súd nedovolí predať lebo je pre deti ....
Darmo sa pýta na zmenu priezviska, všetky okolnosti sú podstatne a dôležité, nie že nie.
Tu u nich šípim oveľa viac a iných problémov ako rôzne priezviská.
@belllinka nepýta sa prečo aké keď poviem svoje priezvisko nevie koho matka som je to zdĺhavé
@anonym_autor možno to tu už zaznelo, ale čo je zdĺhavé na: Dobrý deň, Mrkvičková, chcela by som objednať syna Janka Hraška na vyšetrenie. ?
@tiezjedna neviem.. on neni taký vypočítavý jemu sa nechce a vie že to veľa stojí áno je žgrloš a nechce do toho dať peniaze to je celé
@anonym_autor vieš čo, to nie o vypočítavosti. Ale ty máš plné právo byť legitímnou súčasťou vašej rodiny, a nie odkázaná na jeho vôľu. Už preto by som si priezvisko nemenila, len mu tým vyšleš signál, že sa všetkému prispôsobíš a on si môže robiť čo chce... Chápeš? Nemyslím to zle, naozaj. Proste musíš myslieť aj sama na seba. Majetok sa bráni zdieľať, pýtaj sa prečo...
Nemám vo zvyku zapájať sa do diskusie, ale... Mám zmenené priezvisko po priateľovi a nie sme zobratí. Voláme sa rovnako aj s našim spoločným dieťaťom. A nebudem tu nikomu vysvetľovať prečo. Bola to moja voľba a som veľmi spokojná. Autorka, čudujem sa, že sa tu vôbec niekomu spovedáš. Čím viac o sebe prezradíš, tým viac do teba pôjdu.
Nemám vo zvyku zapájať sa do diskusie, ale... Mám zmenené priezvisko po priateľovi a nie sme zobratí. Voláme sa rovnako aj s našim spoločným dieťaťom. A nebudem tu nikomu vysvetľovať prečo. Bola to moja voľba a som veľmi spokojná. Autorka, čudujem sa, že sa tu vôbec niekomu spovedáš. Čím viac o sebe prezradíš, tým viac do teba pôjdu.
@anonym_b93e7f tak hlavne, že si spokojná, veď o to šlo, nie? Správne riešenie to nie je. Ale to určite vieš.
@anonym_cc4843 ďakujem
@anonym_autor aj ja ti držím palce, musí to byť ťažké 4 operácie pred tebou ku tomu 2 deti a majetky a všetko na neho. On asi nechce svatbu kvôli tým majetkom, či? Keď ti ponúkol svatbu, tak sa toho chyť a vybavuj termín čo najskôr, žiadne zámky, ani okrasu, len tú svatbu. Lebo aspoň budete mať BSM.
@anonym_7e1232 automaticky iba v prípade, že nie je spísané otcovstvo a dohoda o mene
@tiezjedna cize automaticky po matke. Ak spisu dohodu o mene, uz to je volba pre ktoru sa rozhodnu. Ak nespisu, da sa po porode automaticky priezvisko po matke.
@anonym_7e1232 tak o Tom neviem že by sa dávalo automaticky po matke skôr automaticky po otcovi.
@anonym_autor a ty si kde bola ked sa deti narodili? Ked maju jeho priezvisko, museli ste podpisat dohodu o priezvisku a uznat otcovstvo na urade predsa. Cize nie, nemaju automaticky priezvisko po otcovi, musela si s tym suhlasit.
@anonym_7e1232 ak nespíšu, tak áno. Logicky. Aké iné priezvisko by v pôrodnici vymýšľali, že...😉
@tiezjedna no vidis a presne o tom pisem, nebolo treba opravovat moj prispevok pretoze to je presne tak ako som napisala
Samozrejme že sme boli pred pôrodom priznať otcovstvo atď. Ale vtedy bolo ešte všetko inak ženy
Samozrejme že sme boli pred pôrodom priznať otcovstvo atď. Ale vtedy bolo ešte všetko inak ženy
@anonym_autor tak toto sa vyvija este lepsie...predtym si tu arogantne pisala, ze halo mate spolu dom a hypo a nakoniec nemas absolutne nic, len holu rit, sebeckeho chlapa a deti s inym priezviskom, gratulujem
@anonym_autor zeny co na tomto svete vas vedie k tomu ze davate svojim detom priezviska po frajeroch???
@anonym_cc4843 nevieš koľko investovala autorka do domu jej partnera. Ak nemala úspory, dedičstvo, dlhodobo nepracuje, tak nemá nárok na nič z JEHO domu. Jeho dom je len jeho majetok, od pozemku po komín, aj všetky kľučky. Keby sa nedajbože rozišli, lebo ho zbalí mladá štavnatá , tak iba autorka vie kde môže ísť, a deti tiež.
Keby sa mu niečo stalo, zdedia deti, to ani ale iba nedostane ani 1€ po ňom, s majetkom deti bude môcť nakladať iba cez súd, z ID ich ako uživí ? , keď by mali nárok iba na sirotské, ako utiahne dom keď súd nedovolí predať lebo je pre deti ....
Darmo sa pýta na zmenu priezviska, všetky okolnosti sú podstatne a dôležité, nie že nie.
Tu u nich šípim oveľa viac a iných problémov ako rôzne priezviská.
@cacianka Ano pisala som, ze neviem ako to maju. Len pisala myslím, se maju spolu dom a hypo tak som automaticky myslela, ze na polovicu. Neviem kolko je na ID a kolko do toho dala a myslím, ze to autorka ani nechce rozoberať. Ale jasné máš pravdu co píšeš. Na druhu stranu, ak nieco investovala a podiela(la) sa na splácaní a účtoch je nefér a vypočítavé z jeho strany mat vsetko na svoje meno. Ťažko radiť, keď nevieme všetko

@anonym_autor a preco si detom teda dala priatelove priezvisko? Ved nemanzelske deti maju automaticky po matke…
@anonym_7e1232 tak o Tom neviem že by sa dávalo automaticky po matke skôr automaticky po otcovi.