icon

Zmeniť si priezvisko kvôli deťom?

Včera o 08:26

Ahojte. Mám priateľa už 8 rokov z toho 7 rokov spolu žijeme, máme spolu 2 deti, dom. Sme zasnúbení ale on sa nemá k ničomu dokonca nedávno sa vyjadril že on nie je moc na svadby (???). 🤷🏻‍♀️ No a keďže naše deti majú jeho priezvisko, viete aké to je zložité niekam volať, predstaviť sa koho ste matka atď. Premýšľam, a som tak na 50% rozhodnutá že si priezvisko zmením sama. Kvôli deťom pre nič iné. Máte to niekto takto? Neni to komplikované zas vysvetľovať že máte síce rovnaké priezvisko ale nieste manželia? Ako to vnímala partnerova rodina?

misicka31
Včera o 13:26

Pridaj deťom svoje 🤷

betulinka1
Včera o 13:27
@anonym_autor

Ženy hanba nehanba je to zložité čokoľvek chcem vybaviť okolo detí. Jeho kašlem nebudem sa mu prosiť o svadbu. A priezvisko deťom meniť nechce už sme to riešili.

@anonym_autor nie zmenit ale pridat tvoje, Cize budu mat dve. Na to nepotrebujes jeho suhlas. Tak ma niekto dve mena a niekto bude mat dve priezviska. Mas vybavene. Inak skor tie priezviska riesis ty ako úrady. Tam su zvyknutí, ze sa deti volaju inak ako matka. Ja som sice vydatá ale mam svoje rodné priezvisko. Cize moj muz ma ine ako ja. Nik to neriesil ani na urade ani u lekara.

tiezjedna
Včera o 13:29
@betulinka1

@anonym_autor nie zmenit ale pridat tvoje, Cize budu mat dve. Na to nepotrebujes jeho suhlas. Tak ma niekto dve mena a niekto bude mat dve priezviska. Mas vybavene. Inak skor tie priezviska riesis ty ako úrady. Tam su zvyknutí, ze sa deti volaju inak ako matka. Ja som sice vydatá ale mam svoje rodné priezvisko. Cize moj muz ma ine ako ja. Nik to neriesil ani na urade ani u lekara.

@betulinka1 na to potrebuje súhlas aj od neho.

anonym_0970df
Včera o 13:31
@betulinka1

@betulinka1 ale jej chlap nesuhlasi so zmenou priezviska

kiki68
Včera o 13:32

Ono to nie je taky problem spravit, len musis potom zmenit vsetko vratane rodneho listu, nakolko menis to meno nie vydajom, ale ziadat o akoby zmeni tej identity mena povodneho. Ale za 100 eur to poriesi myslim okresna matrika/ okresny sud. Ako musis tam uviest nejake dovody. To je cele. Poznam viac ludi, co to takto spravili. Nikto ich neriesi.

aurelia2000
Včera o 13:36
@anonym_0970df

@betulinka1 ale jej chlap nesuhlasi so zmenou priezviska

@anonym_0970df No nesúhlasí, lebo by jej to musel zaplatiť, ona má len ID a on vraj je zgrlos. Preto jej navrhol sobáš, ten je zadarmo, ale to zase ona nechce, lebo výhovorky. 🙄

misiak7777
Včera o 13:37
@anonym_autor

Samozrejme že sme boli pred pôrodom priznať otcovstvo atď. Ale vtedy bolo ešte všetko inak ženy

@anonym_autor a ako by si odpovedala na otázku, kedy bola svadba ak by si mala jeho priezvisko?

anonym_0970df
Včera o 13:38
@aurelia2000

@anonym_0970df No nesúhlasí, lebo by jej to musel zaplatiť, ona má len ID a on vraj je zgrlos. Preto jej navrhol sobáš, ten je zadarmo, ale to zase ona nechce, lebo výhovorky. 🙄

@aurelia2000 veru tak, toto je laureat na Hviezdnu rotu Zlteho slonika tento pribeh

anonym_c11c87
Včera o 13:40

Inak vsimam si, ze je to casta kombinacia len partneri bez sobasa so spolocnymi detmi + muz vylucny vlastnik nehnutelnosti. Cele to dava zmysel, len tie zeny nechapem :((

aurelia2000
Včera o 13:40
@kiki68

Ono to nie je taky problem spravit, len musis potom zmenit vsetko vratane rodneho listu, nakolko menis to meno nie vydajom, ale ziadat o akoby zmeni tej identity mena povodneho. Ale za 100 eur to poriesi myslim okresna matrika/ okresny sud. Ako musis tam uviest nejake dovody. To je cele. Poznam viac ludi, co to takto spravili. Nikto ich neriesi.

@kiki68 matrika porieši, čoby nie, ale celej rodine bude na smiech, že si zmenila priezvisko bez sobáša. To si ešte len užije posmechu.

anonym_cc4843
Včera o 13:43
@anonym_c11c87

Inak vsimam si, ze je to casta kombinacia len partneri bez sobasa so spolocnymi detmi + muz vylucny vlastnik nehnutelnosti. Cele to dava zmysel, len tie zeny nechapem :((

@anonym_c11c87 tiez si to všímam. Pre mna je nepochopiteľne, co dokážu ženy tolerovať a ako na seba nechajú kydať. No asi videli podobný vzor doma, preto je dôležité tieto veci neodovzdávat dalej detom a vediet sa za seba postaviť. Len to sa ťažko robi, ked je žena od muža emočne aj finančne závislá.

cacianka
Včera o 14:19
@anonym_cc4843

@cacianka Ano pisala som, ze neviem ako to maju. Len pisala myslím, se maju spolu dom a hypo tak som automaticky myslela, ze na polovicu. Neviem kolko je na ID a kolko do toho dala a myslím, ze to autorka ani nechce rozoberať. Ale jasné máš pravdu co píšeš. Na druhu stranu, ak nieco investovala a podiela(la) sa na splácaní a účtoch je nefér a vypočítavé z jeho strany mat vsetko na svoje meno. Ťažko radiť, keď nevieme všetko

@anonym_cc4843 veď to.
Mám dojem že rôzne priezviská sú zastupný problém

anonym_cc4843
Včera o 14:30
@cacianka

@anonym_cc4843 veď to.
Mám dojem že rôzne priezviská sú zastupný problém

@cacianka inak to sa vela krat tu stane, ze napíše žena nejaký problem typu muž doma neupratuje a časom v odpovediach vysvitne, ze tam doma nic nefunguje 😂 akoze je to smutne ale co my narobime, autorky sa vyzaluju ale ta robota, nieco zmeniť je len na nich.

autor
Včera o 15:18

Viete čo je tu jediný obrovský problém? Že ja napíšem že som varila segedín ale môj muž chcel sviečkovú. A z tohto vy idete do rozvodu nevery delenie majetkov a podobné veci ktoré som ani neuviedla v príspevku lebo to sa tu riešiť nemalo a len ja viem čo presne ako je. Toto je veľký problém tu čokoľvek človek napíše okamžite riešite ako keby ste boli moje právničky.

tiezjedna
Včera o 15:23
@anonym_autor

Viete čo je tu jediný obrovský problém? Že ja napíšem že som varila segedín ale môj muž chcel sviečkovú. A z tohto vy idete do rozvodu nevery delenie majetkov a podobné veci ktoré som ani neuviedla v príspevku lebo to sa tu riešiť nemalo a len ja viem čo presne ako je. Toto je veľký problém tu čokoľvek človek napíše okamžite riešite ako keby ste boli moje právničky.

@anonym_autor jediný veľký problém je ten, že ty si chceš zmeniť priezvisko, aby si si pripadala ako manželka. To je celé. A je to smutné.

anonym_938d43
Včera o 15:48
@anonym_0970df

@aurelia2000 veru tak, toto je laureat na Hviezdnu rotu Zlteho slonika tento pribeh

@anonym_0970df no, ona je vlastne len taka surogatna matka... On ma deti, dom... a chyznu...

kiki68
@aurelia2000

@kiki68 matrika porieši, čoby nie, ale celej rodine bude na smiech, že si zmenila priezvisko bez sobáša. To si ešte len užije posmechu.

@aurelia2000 preco by bola na smiech, nikto to riesit nebude. Nakolko to zistia ako? Bude im ukazovat pas? Bude im chodit jej posta? Pripadne ako zistia, ze sa len nevydala na urade… kamoska sa brala na urade, bez akejkolvek rodiny, dali poplatok a hotovo. Vobec nechceli platit ziadny obed, nic. Ich rodina sa to dozvedela pol 6 mes, ked to povedali. Cize je to jej vec, ci chce len meno, alebo spajat s nim vsetko , majetky.

anonym_0970df
@anonym_autor

@anonym_autor mas pravdu, tenti tvoj pribeh sa teda dost smutne rozvinul a vysla si z toho s este vacsou hanbou ako na prvej strane

kiki68
Včera o 15:52
@anonym_0970df

@anonym_autor mas pravdu, tenti tvoj pribeh sa teda dost smutne rozvinul a vysla si z toho s este vacsou hanbou ako na prvej strane

@anonym_0970df pretoze vsetky su tu expertky a sobasit, na dalsej diskusii budu radit ako ma zena ist od toho chlapa, preco si potom rozvedene nechavaju mena po muzovi? Lebo sa tak volaju deti? Tak chcu meno toho, co ich podvadzal, mozno tyral? Lydia to proste chcu, aby nemuseli vsade riesit to meno. Toto vyzera byt aj jej dovod.

autor
Včera o 16:02

Dobre kašlite už nato toto nemá význam iba si tu hladkate ego poniektoré a robíte zo mňa totálnu chudinu

alenkamodra
Včera o 16:10
@anonym_autor

Pozrite manželstvo je pre mňa nič. Kým niekto neumrie nič to neznamená a ak potrebuješ status manželky asi máš slabú osobnosť. Som niekto sama o sebe netúžim byť iba tá manželka.

@anonym_autor ja a dcéra máme iné priezvisko ako manžel a mladšie deti. Nenosíme obrúčky, mne nevadí keď ma u lekára, alebo niekde inde oslovia manželovým menom a ani jemu ak ho oslovia mojím. Nikdy sme nemali problém s nejakým vysvetľovaním.
Áno svadba je nič, je to jeden deň, ale sobášny list je dosť dôležitý pre situácie v budúcnosti. Manželstvo je vzťah, je na vás aké bude.
Ak by si bola nad vecou a tak veľmi silná a samostatná žena, neriešila by si tento neexistujuci problém.
PS: žijeme na východe v malom meste.

cacianka
Včera o 16:19
@anonym_autor

@anonym_7e1232 tak o Tom neviem že by sa dávalo automaticky po matke skôr automaticky po otcovi.

@anonym_autor automaticky po matke.
Iba ak predložis pred pôrodom prehlásenie z matriky, vtedy môžu zapísať otca. Inak nie. Kolonka otec zostane prázdna až do zápisu otca. Aj keby o rok.
Pôrodnica nemôže zapísať otca len preto že rodička povie.

tiezjedna
Včera o 16:22
@kiki68

@aurelia2000 preco by bola na smiech, nikto to riesit nebude. Nakolko to zistia ako? Bude im ukazovat pas? Bude im chodit jej posta? Pripadne ako zistia, ze sa len nevydala na urade… kamoska sa brala na urade, bez akejkolvek rodiny, dali poplatok a hotovo. Vobec nechceli platit ziadny obed, nic. Ich rodina sa to dozvedela pol 6 mes, ked to povedali. Cize je to jej vec, ci chce len meno, alebo spajat s nim vsetko , majetky.

@kiki68 samozrejme, že sa to všetci dozvedia a bude im trápne to komentovať. Ak majú aspoň trochu chochmesu...

oblecenie99
Včera o 16:27

Nečítam diskusiu, je dlhá, tak sorry, ak sa medzitým niečo menilo...Ja mám priezviska dve: manželove a moje dievčenské, deti majú po mužovi. Ja používam v bežnom styku IBA svoje dievčenské. Všade sa takto predstavujem, výnimkou sú naozaj oficiálne záležitosti, tlačivá a podobne. Absolútne mi to nerobí problém. Lenže.. ja ten status, o ktorý ide tebe, mám a je mi to jedno, kto si čo pomyslí, že kto som čo som.. A to je ten rozdiel. Teba štve, že nie si jeho manželka. Osobne na tvojom mieste by som sa k tomuto kroku, ktorý popisujes v úvode, nikdy neznížila. Nikdy. Mne bolo moje doterajšie priezvisko natoľko cenné, že som sa ho nevzdala. Tu nejde o to, či je to priezvisko môjho muža či otca či koho... Ide o MŇA, bolo a je to MOJE priezvisko. . Nejako som sa narodila, nejako ma volali, nejako som sa identifikovala celý život, nevidela som zmysel to úplne zmeniť. Skús sa na to pozerať takto. Tvoje priezvisko si ty. Načo to meniť?

anonym_d248bd
Včera o 16:54
@anonym_autor

@anonym_d248bd toto je ďalšia vec deti sú už zvyknuté na jeho priezvisko je jednoduchšie a mená som im vyberala taktiež k jeho priezvisku čiže to už by mi ani nesedelo preto to chcem riešiť takto.

@anonym_autor veď to je ťažko keď sú deti už väčšie že rozumejú,vedia ako sa volajú
Tak to už je na vás ..viem že to je frustrujúce že sa voláte inak ako deti
A nemôže byť u vás problém (ako aj u nás bol )že partner nechce veľkú svadbu?prípadne všetky tie saskar je okolo?my sme mali malú svadbu ,dvaja svedkovia..pár ľudí z rodiny (rodičia, súrodenci)a potom sme si doma posedeli

katarinka963
Včera o 17:01
@kiki68

@anonym_f90d67 to nemoze bez jeho suhlasu menit. Mozno moze pridat svoje po novom

@kiki68 ani to nejde bez jeho suhlasu. žiaľ

maximiliana
Včera o 17:08
@katarinka963

@kiki68 ani to nejde bez jeho suhlasu. žiaľ

@katarinka963 ale ide...presne preto sa to urobilo, ze mnohi rodicia robili problemy okolo priezviska po rozchode.. takze kludne zajde na matriku a detom doplni svoje priezvisko a on s tym neurobi nic...

anonym_600e66
Včera o 17:27

Na priezvisko nejakého chudáka by som si svoje nemenila.. Bud svadba alebo tvoje priezvisko nech si vyberie kkt..

anonym_93a77e
Včera o 17:32

Taku naivku ako ty sme tu uz davno nemali.

Moja znama tiez porodila priatelovi dve deti, postavili dom. V dome uz byva nova frajerka aj s babatkom a moja znama sa s dvoma synmi mohla pekne nastahovat k rodicom do detskej izby. Lebo manzelstvo je len papier a oni sa lubia.

Aj vacsie lasky ako ta vasa sa rozisli.

tiezjedna
Včera o 17:36
@maximiliana

@katarinka963 ale ide...presne preto sa to urobilo, ze mnohi rodicia robili problemy okolo priezviska po rozchode.. takze kludne zajde na matriku a detom doplni svoje priezvisko a on s tym neurobi nic...

@maximiliana netrep, nejde to. Než tu budeš niekomu dávať nádeje, tak si naštuduj postup.