Zminené problémy v manželstve a živote
Mam 27 rokov no pocit ako keby som si pokazila zivot:( s muzom som sa stretla pocas strdnej skoly a hned po skole sme sa zobrali, on vted yuz robil tak nam rodina pomohla financne so svadbou. Odisli sme do najmu kusok od nas do mesta a konecne sa mi podarilo najst pracu v administrative kedze mam len SS. Ale byt bol maly a proste sa nam tam nepacilo tak sme sa dohodli s mojimi rodicmi ze prenechaju cast zrahrady a tam psotavime dom, co mi prislo super. Tak sme dostali hypoteku a zacali stavat, vela pomohli rodicia aj finanacne aj co sa stavby tyka tak to islo rychlo, no v praci som skoncila tak sme isli naspat k rodicom byvat lebo nemalo zmysel ostavat v byte. Neskor som zistila ze som tehotna tak som pracu prestala hladat, zial mi nevysla materska. Zili sme skromne ale tak sustredili sme sa na ten dom, halvne muz. Starala som sa o dieta u rodicov ktory pomohli, muz bol v praci alebo robil na dome, netravili sme vela casu spolu. Po cca 2 rokoch sa narodila dcera a neskor sa uz aj dokoncil dom tak sme sa oknecne don nastahovali. Ono potom ked uz sme mali prve dieta uz som si zacala uvedomvoat ze to nie je take ruzove a sme teraz prikovany k domu v casti obce kde nic nic nie je, najblizsi obchod skoro 10 min autom a praca naokolo ziadna. Dtarsie dieta nemam v skolke lebo ho tam nemam ako vodit, muz ma auto ale to potrebuje do prace ja nemam vodicak a druhe auto si aj tak nemozeme dovolit. Muz sice zarobi ale vsetko ide na splatky benzin a jedlo no a uz aj to jedlo zacina byt stale drahsie a drahsie. Vztah medzi nami dost ochladol, uz spolu ani netravime cas, o deti sa staram hlavne ja, ani sa nemame o com rozoravat spolu. Ked ma cas tak je na mobilea radsej ani nechcem vediet co tam robi. S rodicmi uz su vztahy tiez horsie lebo sa stale starala hlavne mama do vsetkeho do deti, otec zas s muzom mal nejake nezhody, proste vsetko zle. Coskoro si budem musiet zacat hladat pracu ale rposte tu nic nie je ani sa tam nemam ako dostat, aj keby som deti nechala mame pocas toho ako budem v praci tak proste o 7 autobusom do prace a o pol 5 z rpace autobusom. Ani nemozeme predat ten dom lebo kto by to kupil na zahrade na konci sveta. Rodicov by asi porazilo. A potom pozriem na net a vidim najlepsiu kamaratku zo zakladnej skoly ako je kazdu chvilu niekde na vylete a uziva si zivot lebo studovla adalej a odstahovala sa. Mam pocit ako by som zila 50 rokov v minulosti.
Autorka a do obchodu by si ako chodila, keď by bol muž v zahraničí, pešo je to samovražda a vodičák nemáš?
No musela by som docasne ja chodit sama busom alebo robit vacsie nakupy ked by bol doma. Zas to by sa nejako dalo poriesit. A hlavne by sme sa potom mohli prestahovat do mesta a uz by to bolo o inom.
A prečo ste sa sťahovali z mesta na dedinu?
AKO ZAČAŤ S DOMÁCIM VZDELÁVANÍM PREDŠKOLÁKOV
Legislatíva
Domáce vzdelávanie (formálne „individuálne vzdelávanie“) je forma plnenia povinného predprimárneho vzdelávania definovaná v zákone č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon).
Postup, ktorý odporúčame dodržať
Prečítajte si Školský zákon (najmä paragrafy § 28a § 28b) napr. na zakonypreludi.sk.
Vyberte si materskú školu, do ktorej chcete dieťa zapísať. Môžete si vybrať ktorúkoľvek materskú školu, ktorá je v sieti škôl a školských zariadení SR.
Kvalifikačná požiadavka (vzdelanie vzdelávateľa) pri individuálnom vzdelávaní predškolákov je ukončené minimálne stredoškolské vzdelanie s maturitou v akomkoľvek odbore (teda nie je potrebné pedagogické vzdelanie).
Ak kvalifikačnú požiadavku spĺňate, môžete byť vzdelávateľom svojho dieťaťa v individuálnom vzdelávaní.
Ak takéto vzdelanie nemáte vy, musíte si nájsť garanta, ktorý kvalifikačnú požiadavku spĺňa. Od garanta budete potrebovať kópiu jeho dokladu o vzdelaní. Garant sa do procesu vzdelávania zapája podľa vašej vzájomnej dohody (v závislosti od vašich potrieb).
Pri individuálnom vzdelávaní dieťaťa z dôvodu jeho zdravotného stavu nie je určená žiadna kvalifikačná požiadavka na zákonného zástupcu, keďže v tomto prípade zabezpečuje vzdelávanie učiteľ materskej školy v rozsahu minimálne 2 hodiny týždenne.
Zavolajte do materskej školy, ktorú ste si vybrali a porozprávajte sa s riaditeľom/riaditeľkou. Ak bude súhlasiť s domácim vzdelávaním, pokračujte ďalej.
Zapíšte dieťa do vami vybranej materskej školy.
Po obdržaní rozhodnutia o prijatí pošlite riaditeľovi/riaditeľke materskej školy žiadosť o povolenie individuálneho vzdelávania (povinné náležitosti žiadosti o povolenie individuálneho vzdelávania sú uvedené v Školskom zákone v § 28b). K žiadosti priložte kópiu dokladu o vzdelaní osoby, ktorá spĺňa kvalifikačnú požiadavku (teda priložte maturitné vysvedčenie alebo diplom).
V prípade, že žiadate o individuálne vzdelávanie z dôvodu zdravotného stavu dieťaťa, nemusíte prikladať kópiu dokladu o vzdelaní, ale musíte priložiť súhlas pediatra alebo odporúčanie zariadenia poradenstva a prevencie ohľadom individuálneho vzdelávania (stačí jeden z týchto dokladov).
Ak vám materská škola neposkytne svoju predlohu žiadosti a príslušných príloh, môžete použiť dokumenty k DV, ktoré pripravilo OZ DVS.
Po obdržaní rozhodnutia o povolení individuálneho vzdelávania a pred začiatkom individuálneho vzdelávania má materská škola (v spolupráci so zákonným zástupcom) určiť obsah individuálneho vzdelávania, na základe ktorého budete vedieť, čo máte dieťa naučiť do termínu posúdenia plnenia obsahu individuálneho vzdelávania, ktorý bude v marci školského roka, v ktorom dieťa plní povinné predprimárne vzdelávanie (presný termín vám oznámi materská škola).
A môžete začať!
Kontrola
Kontrolu nad individuálnym vzdelávaním dieťaťa vykoná kmeňová materská škola. V priebehu mesiaca marec je zákonný zástupca povinný v čase a rozsahu určenom materskou školou zabezpečiť účasť dieťaťa na povinnom predprimárnom vzdelávaní v materskej škole. Materská škola v tomto čase posúdi, či sa pri individuálnom vzdelávaní plní obsah individuálneho vzdelávania.
Lebo byt bol strasne stiesneny a ked bola moznost postavit dom tak sme nad tym nerozmyslali kedze za inych okolnosti by sme dom nemohli mat
Chcela si napisat TEBE by sa zdvihla zivotna uroven - jemu ani nie - on by bol prec od rodiny, bez znamych, viac by sa namakal, zil by na ubytovni (namiesto domu, ktory vlastnymi rukami staval), varit/prat/upratovat pre seba....ale hlavne ze ty by si mala viac penazi, deti v skolke a dalej sedela doma, lebo ved...🤯
Neviem co si predstavujes pod pojmom docasne, ked vravis, ze dom, na ktory mate hypoteku nepredate, lebo je na pozemku rodicov. Muz ma ist zarobit aj na hypoteku aj na novy byt, kym ty budes doma? Fakt nerozumiem...
Mam maturitu tak to by slo
Koľko izbový?
@proste0monika no keby vedel dobre zarobit tak by sme mohli mat byt prenajaty v meste a dom by sme pouzivali ako chatu v podstate aby sme nemuseli predavat.
@heidi4 chcela info o homeschoolingu ktorý jej pripadá tak jednoduchý... Tak tu má vycuc ako si to zariadiť, aby malá dieťa doma a nemusela ho nosiť do školy, ale zato ho musí vzdelávať, keďže sa to kontroluje a pri zápise do školy takisto musí ukázať že je pripravený na primárne vzdelávanie... Neviem či zrazu chodenie busom nebude jednoduchšie 😉
😮 takze chatu.....
Vy to ani nemáte ako predať,nie ste majitelia pozemku...jedine že máte na streche heliport 🤔
Čo keby si odrobíš 2-3 mesiace. Našetríš okolo 2000€. Čo úplne vpohode aj z minimálky. Necháš tam robotu. Urobíš si vodičák. Kúpiš auto...a kukaj na to. Máš auto vodičák a už si môžeš hľadať akúkoľvek robotu. Miesto písania tu cez 50 strán textu a odpovedí by si už bola v polke planu preboha.
Ale teraz vážne, vážim si žienky, ktoré jej ešte stále úprimne chcú poradiť 👍. Česť a poklona 😊
@subartic ešteže autorka si drží odstup (len slovná hračka a narážka na to, kde býva). Ideš tu moralizovať komentujúce, tak čo potom "morálne hodnoty" autorky? Tie nevidíš? Muža má ako posledného psa...on je "nanič", sľúbil,že sa postará a očividne to sám neutiahne, raz sa s ním chce rozviesť, nech ju vyplatí z chalupy, v ktorej ona zostane bývať a na ktorej sa on namakal a zrejme ju aj primárne on financoval (ona "prispela"pozemkom, ktorý ani nebol jej,ale jej rodičov, takže ona konkrétne neprispela ničím, jáj, pardon, tehotná pomáhala na stavbe, viem si živo predstaviť, kto ako z tých dvoch prispel svojou prácou), muž aktuálne maká, aby ten dom utiahol, keď ju dievčatá upozornili,že to takto s vyplácaním hypotéky nefunguje (lebo to bol totálny nelogický blud), tak sa rozhodla,že si ho predsa len nechá a radšej ho vyšle do zahraničia...zrazu sa už rozvádzať nejde...nadáva, že muž nemá vzťah k deťom, takže tým, že ho vyšle do zahraničia a budú spolu ešte menej, sa zrejme ten vzťah nezlepší...nadávala na byt, teraz nadáva na dom. Nie je v nej kúska vďačnosti za to, čo má, čo dostala, lebo veruže to nie je bežný štandard a aj tak ďalej len naťahuje ruky, kto jej čo dá namiesto toho,aby prevzala zodpovednosť za svoj život a snažila sa, keď už kvôli ničomu, tak kvôli svojim deťom. To, ako sa baby snažili naozaj na množstve strán a naozaj prišli s dobrými nápadmi, ale ona je ako obohraná platňa, spomínam len okrajovo, keďže to je skôr o povahe a životnom postoji ako o charaktere, takže ak tu ideme rozoberať úroveň komentujúcich, venujme aj nejakú pozornosť hodnotám autorky, nech je to fér.
Ale deťom treba chodiť do škôlky aspoň ten posledný rok - medzi rovesníkov, nestačí dieťa len naučiť niečo, čo bude predpísané, tam sa mu treba naučiť socializovať, nájsť si kamarátov, s ktorými potom bude aj cestovať do školy.
do pizdy ty chces aspon 600 zarobit po odpocitani cestovneho? 😲😲😲😲 mam vysoku skolu 10 rokov prax a donedavna tj. november 2023 som mala plat 730. nerobim manualnu pracu ani ziadnu len tak jednoduchu ale kazdy den musim makat plus ako bonus nadcasy su zadarmo. a nemam pracovnu dobu od do. buchnem pero o stol o 16:00 a hajde do skolky ci skoly po dieta.
@petronelag netreba. Lebo možno už má plán, že kým ich bude vzdelávať ako predškolákov dorobi si pedagogické minimum aby ich mohla učiť v domškole aj na prvom stupni 😉
Ked sme sa zobrali s manzelom, byvali sme tiez takto v pazi, v uplnej diere, kde lisky davaju dobru noc v podnajme. Do prace som rano dochadzala autobusom dve hodiny, vecer hodinu a pol naspat. Bola som prec od pol siedmej do siedmej. Nejako treba vzdy zacat.
My sme potom ziskali hypoteku a prestahovali sa do mesta, kde sa nam obom paci a ja to mam do prace blizsie a hlavne vlakom (momentalne pracujem z HO, ale roky som dochadzala takto).
Mas niekolko moznosti:
- rozdelit pozemky a ten vas aj s domom predat, prip. zobrat hypo a ist byvat do mesta (aj za cenu byvania v byte)
- urobit si vodicak, kupit male jazdene auto a deti do skolky + Ty do prace (mozno na ciastocny uvazok napr. na 6 hod denne?)
...casom si nasetrite a budu aj tie vylety. Lebo tak ako to je, sa vam rozpadne vztah:
- Ty travis vsetok cas s detmi a rodicmi a Tvoj manzel sa asi citi len ako chodiaca penazenka a k tomu piate koleso na voze
- Tvoj manzel sa cele roky snazi vas uzivit + dom sa asi tiez nepostavil sam... A doma ho caka znudena frustrovana zena a svokrovci s nemou vycitkou v ociach, preco je ich dcera nestastna
- Ty sa staras o deti a cely ten kolotoc okolo domacnosti a vecer, ked sa doma objavi chlap, si uvedomujes, ze si uz ani nemate co povedat a si uviazana na mieste, kde vlastne ani nechces byt... Mozno tam bolo super, kym si bola dieta, no ako dospela zistujes, ze z praktickeho hladiska toto byvanie bol krok vedla...
Ano, urobili ste par zlych rozhodnuti, ale dokelu, ste dvaja dospeli ludia, tak nemoze byt vasou reakciou len frustracia a sebalutost. Postavte sa k tomu ako dvaja dospeli, sadnite si spolu, ked budu deti spat / u babky alebo chodye sami dvaja sa prejst a zamyslite sa kazdy za seba i spolu:
- som tu stastna? A Ty si?
- v com vidis plusy a v com minusy nasho terajsieho byvania?
- ak odideme a zacneme odznovu, co stratime a co ziskame?
Je to LEN dom, nie gula na nohe. Ja, ked som tolke hodiny denne dochadzala do prace, som si velmi rychlo uvedomila, ze dom za takychto okolnosti nie. Byvame v meste v byte. Na dom tu nemame. Ale! Viem do prace ist vlakom i autobusom (vodicak nemam ani neplanujem ziskat). Deti z domu do skoly a skolky to maju 10 min pesi, detsky lekar detto. V pesej dostupnosti do 20 min mam 2 potraviny, lekaren, postu, park, niekolko inych obchodov (knihkupectvo, oblecenie, hrackarstvo...). Do 30 min peso mam dva supermarkety a lekarske stredisko... Ano, sme tu v meste bez rodiny, ale som samostatna a to je prena nesmierne dolezite. A zase priznajme si, Slovensko nie je USA, s rodinou sa navstevovat da aj ked nebyvaju na vedlajsom pozemku.
@mamatroch predat dom ked vedla byvaju jej rodičia čo jej dali pozemok...aby mali na stare kolena kdehoho za suseda..pisala že ten dom si vie predstavit ako chatu....najprv splatit hypoteku ...
To, že @autorka počas RD nepracuje, tak funguje väčšina žien. Avšak v situácii, že si na potraviny požičiava od rodičov, je naozaj na mieste uvažovať aspoň o brigáde.
Úplne mi vyráža dych svojou lenivostou. Nebude používať verejnú dopravu a nebude. Zníži sa max k tomu, že sa odvezie autom, ktoré bude šoférovať muž.
Neuveriteľné.
Znova opakujem, že chúdence deti.
Vsak to rodicom vzdy potom po vyplate vratime a zas aj ja pomozem ked nieco treba pokosit alebo poliat kvety upratat dvor atd.

A kto vas zavezie na tie nakupy a k lekarovi ked bude prec?