icon

Znevažujú partneri prácu v domácnosti?

15. jan 2024

Ahojte. S manzelom sme spolu 10 rokov a mame dve nadherne zdrave deti. Sme relativne spoko, sem-tam nejaka zvada ako ma kazdy. Maly bude mat 6, som s nim doma, pretoze sme dlhodobo odcestovani a ma individualne vzdelavanie nakolko je predskolak, druhe bude mat 3 takze som s nim este na materskej. Manzel chodi do prace(kazda praca obnasa ale on sa naozaj nejak nepretrhne), ja som logicky doma s detmi a staram sa o celu domacnost od prania, ucenia sa so starsim, upratovanie az po vecerne chystanie do postele, kupanie a bla bla(ved to poznate). Domacnost funguje, rezim je nastaveny super, myslim, ze som si to nastavila dibre, preto vsetko stiham aj ked vecer padam na drzku. On obcas uvari, a pohra sa s detmi. Nikam nechodim, naozaj cela moja napln je doma doma doma s detmi. Nemozem povedat-je skvely otec, zodpovedny zivitel rodiny. Ale (tu uz musim pritvrdit ako to citim) uz ma SERE s tymi podzubanymi poznamkami, ze z coho som unavena, ved som doma, ved praca v domacnosti nie je praca. V tyzdni robim raz jeden velky poriadok od stropu az po podlahu, inak len "zbezna" spratujem co je treba, ci riad, ci rozhadzane hracky, zotriem prach, povysavam, umyjem zrkadlo, vymenim prazdnu rolku od toaletaku(presne tie malickosti ktore nikto nevidi, ze robime mechanicky ale aj to niekto robi a nie je toho malo). Lebo ved "co ti tu treba robit? Ved je tu cisto". .. No ano, ale samo sa to nespravi. Vcera sme sa chceli ist navecerat niekam spolu, jednu jedinu ulohu som mu dala, nech dohliadne na starsieho, ktory sa vie sam pripravit ked mu to polozim na postel, sam sa pooblieka a vsetko, isli napred a pred OC zbadam, ze ma maly bose nohy a slapky... som myslela, ze ma tam odnesu. Este ja som dostala, lebo ze ci ideme na modnu prehliadku... pozeram...srandujes? Preco ty mas teda rifle, botasky a bundu? Este ja som bola zla, ze to moc prezivam...To nie je o tom, ze potrebujem jeho "pomoc", ved ja to urobim rada, som doma a ano, jasne, ze to spravim ako doteraz, ale toto co dnes povedal ma uz naozaj dozral! Teda dnes ako mi to povedal, som sa rozhodla a aj som mu to povedala, ze najblizsie dni neurobim vobec nic... Nic nic nic... Samozrejme dnesny den katastrofa 🤦🏻‍♀️ a planujem mu dat este dva dni na to, aby si poriadne rozmyslel, ci je moja praca v domacnosti naozaj NIC. Prosimvas, sibe mi?

Strana
z2
liv1
15. jan 2024

Anooo vydrrrrz 😂. My sme si na tyzden vymenili role😁. Bola z toho hadka ako mraky a to sa my nehadame ze vobec, ale pomohlo 👍😁. Nech si to nicnerobenie s dvomi detmi vyskusa, niet lepsieho lieku

lubkovaandrejka
15. jan 2024

@stanulienkat ty si to tak bohovsky napisala,ze tak schuti som sa davno nezasmiala.😅😅😅😅😅Presne tak to je.

autor
15. jan 2024

@liv1 tak mi drz palce 😁 ja ani nemozem zaspat co ked si spomeniem co ostalo v dome 😁 my sme tiez inak v chille, nehadame sa, sem tam sa cosi vyskytne ale to je nic. To len poslednych par tyzdnov toto ma mna skusa, a dnes ma dozral, neviem preco to robi 🤔

liv1
15. jan 2024

A este toto je dost vystizne 🙈

mamatroch
15. jan 2024

Po precitani mi prisiel na um tento smutno-vtipny pribeh... Mozno pan tiez potrebuje len sokovu terapiu 😉 Nevyskusas, nevies 🤷

Otec sa vracia z prace a vidi ako jeho deti sedia v pyzamach pred domom a hraju sa v blate s prazdnymi krabickami od pizzy a "ciny", ktore su rozhadzane po celej zahrade. Vratka na ulicu su otvorene dokoran, ako aj dvere od auta, vnutri lezi pes cerstvo vyvalany v blate a nikde ani stopa po druhom psovi. Muz vosiel do domu a uvidel este vacsi neporiadok.

Lampa prevratena a koberec je skrceny pri stene. V strede izby hlasno huci televizor a jedalen bola zahadzana hrackami a roznym oblecenim. V kuchyni to nevyzeralo lepsie. V drese stala kopa riadu, radio hralo co to dalo, zbytky ranajok rozhadzane po stole, navrchu na prestierani lezi macka. Chladnicka je otvorena, psie zradlo na podlahe, rozbity pohar pod stolom a pri zadnych dverach kopka piesku. Muz rychlo vybehol schody, stupajuc na dalsie hracky a slapajuc po rozhadzanom obleceni.

Ale nehladel na to, len hladal svoju manzelku. Bal sa, ze je chora, alebo sa jej nieco vazne stalo. Videl ako dverami kupelne presakuje voda. Nakukol tam a uvidel mokre uteraky na podlahe, rozliate mydlo v hromade spinaveho pradla a medzi tym vsetkym dalsie rozhadzane hracky. Kilometre toaletneho papieru medzi tym vsetkym a zrkadlo a steny boli pomalovane zubnou pastou. Rychlo sa otocil a ponahlal sa do spalne, kde nasiel svoju manzelku, leziacu v posteli citajuc si knihu. Pozrela sa na neho, usmiala sa a opytala sa ho ako sa mal cely den.

Pozrel sa na nu nedovercivo a opytal sa: "Co sa tu dnes stalo?" Usmiala sa znova a odpovedala: "Pamatas sa, drahy, ze kazdy den, ked sa vracias z prace, pytas sa ma: "Co si do prdele robila cely den?" "Ano" - odpovedal muz neisto. "Tak dnes ........... som nerobila nic !"

liv1
15. jan 2024

Ja mam oproti tebe ale velky rozdiel v tom, ze mne nikdy nic nevycital. Za dlhe mesiace niekedy nejaka omylom poznamka 😁, ale aj to ma vedelo dostat do vyvrtky. Ja som tou vxmenou mu chcela ukazat, ze jeho praca je vzdy prednejsia pred mojou a ze to takto proste nefunguje. Ze aj ja sa potrebujem v praci posunut a plnohodnotne jej venovat. A ze on ma vikendy oproti mne v podstate volno. A ja roky 24/7 k dispozicii. Ale to sme my zeny. Vacsina by som povedala
@mamatroch toto poznam a milujem 😁 som to raz muzovi citala

autor
15. jan 2024

@mamatroch tak toto je super 😁😁😁 uz vyssie to pisala baba v skratenej verzii ale nema to chybu 😁😁😁👌👌👌

autor
15. jan 2024

@liv1 ved naozaj... My sme osetrovatelky, psychologicky, animatorky, kucharky, upratovacky, odevne expertky a ktovie este co, v jednom 🫶 ja sa nestazujem, mamou som rada a urobim pre ne vsetko, ale ako, no 😁 vieme, nebudem sa opakovat ako papagaj 😁

autor
15. jan 2024

@liv1 obrazok si ukladam 🫶

lauriik
16. jan 2024

Podla mna si uz dlho doma s detmi a citis sa nedocenena za vsetko co robis. Ja tomu rozumiem. Praca v domacnosti je nekonecny proces, s detmi nikdy neni hotova a malokto si ju vsima. V prvom rade by som si sadla s muzom a povedala mu, ze ma jeho poznamky o tom, ze nic nerobim rania. A mozno preniest par kompetencii na muza aby si si ty mohla odpocinut a mala cas aj na seba. Ver mi, ze ked pojdes do prace tak sa ti to este nakopi.

lucka_ke
16. jan 2024

nečítala som príspevky, ale urob len to nevyhnutné a odíď z domu napríklad cvičiť, alebo do knižnice, na kávu s kamoškou a on nech je s deťmi, nech im urobí večeru, okúpe, prečíta rozprávku, aspoň 2x týždenne
alebo si nájdi brigádu na pol dňa kedy on bude s deťmi + mu nechaj všetko čo treba urobiť nech robí on, inak nepochopí

majlo1234
16. jan 2024

On si to naozaj musi vyskusat, ake je to doma s detmi. A nie jeden den, idealne aspon sva tyzdne😂 pretoze to je proste neprenosna skusenost, kolko prace obnasa manazment domacnosti a ako je to psychicky vycerpavajuce. Nielen fyzicka viditelna praca, sle aj neviditelna-planovanie jedla, drzat v hlave vsetky terminy, nakupy, oblecenie aby nikomu nechybalo, ucit sa s deckami…a do toho od teba stale niekto nieco chce. Moj si mysli, ze ked zvladne par krat do roka vyupratovat cely dom, kym sme s malym na dovolenke/vylete, jento to iste, ako ked to robim ja denne a dvestokrat za hodinu pocujem:mamaaaa, a musim vkuse odbieht, pripadne riesit plac, jedlo, vyliate, pocurane…

mamatroch
16. jan 2024

Veru veru. A keby sme to tym nasim chlapom vycislili a vyuctovali si pracu kucharky, upratovacky, opatrovatelky deti... Tak by zistili, ze si nas ani dovolit nemozu 🤣

petronelaproki
16. jan 2024

terapia šokom 🙂 deti, škola, škôlka, práca, domácnosť.... raz ma muž dožral... prišiel si domov z práce a zdrbal ma, že som nešla autom ideálnou vyjazdenou stopou do garáže (pozn. máme nové auto, ide sa z neho po...), vtedy ma totálne naštval, celé dni lietam, ráno deti, do roboty, z roboty rýchlo nákup, pre deti 5 minút pred koncom ŠKD, a mňa zdrbe pre auto, ktoré som zaparkovala bezpečne do garáže... kapitulovala som na všetky práce v domácnosti, plný drez riadu, bordel, dokonca mu došli spodky v skrini 🙂 vtedy sa spamätal, že sa tie veci samé neurobia... občas sa ešte pozabudne, ale prázdna skriňa mu to pripomenie 🙂 Nastavila som si hranice, a aj viac voľného času pre mňa...

gabu_lienka
16. jan 2024

Autorka, tak ako vyzera vas dom po dnesnom dni? 🤣
My to mame nastavene podobne ako vy, ale teda s tym rozdielom, ze moj manzel si to vysoko ceni a dost casto mi hovori, ze obdivuje ako to vsetko zvladam. Ozaj mu stacilo, ked s nami musel zostat doma jeden den, bola som chora a odpisana, cize cely servis domacnost + deti bol na nom. Uz po ranajkach skonstatoval, ze by na materskej nevydrzal ani jeden den 😆
Musim povedat, ze s takym postojom ako ma tvoj muz, by som nebola ochotna tento servis robit, isla by som do prace a starostlivost o domacnost a deti by uz bola aj na nom..
drzim ti palce, aby si vydrzala nic nerobenie a aby sa tvoj manzel spamatal.

januarova
19. jan 2024

@autorka,
no ako? Dokedy si vydržala?

reddflowerlife
22. jan 2024

Ako to dopadlo? 😆😆

autor
12. feb 2024

Ahojte, vydrzala som "az" tri dni ale stacilo mu. Zozrali sme sa ako psy a uz dobre. Obratil, tak som zvedava ci a ako dlho mu to vydrzi 😁

Strana
z2