Zničená autorita

liviaoresova
27. nov 2015

Ahojte, som tu nová a mám problém.. Nemám sa komu vyrozprávať ale už nevládzem. Mám syna, má 5rokov, no vôbec ma nerešpektuje, a myslím si že príčinou toho je moja mama... Všetko, čo som mu odmalička zakázala ona dovolila... nehovorila som jej do toho nič, predsa je to moja matka, ale hnevá ma, že ako náhle malému niečo zakážem, beží za ňou a ona dovolí... :-/ protirečiť jej nemôžem, veď vychovala mňa a moju sestru...

rakywanda
27. nov 2015

zberáš plody svojej (ne)výchovy...
ak treba protirečím aj svojej matke, aj mužovi, aj hocikomu

worker_falcon
27. nov 2015

@liviaoresova môžeš a máš jej protirečiť. veľmi jasne si to vydiskutovať. Vo svojej domácnosti/rodine si dirigujete vy - ty a manžel. Ak nemáš oporu v manželovi, máš to ťažšie, ale s tým si musela počítať.

zuzuliatko18
27. nov 2015

najvyšší čas začať si presadzovať svoj názor. deti síce ešte nemám, ale rodičia musia rešpektovať, ak mám na niečo iný názor ako oni. a dobre vedia, že keď budú zasahovať kam nemajú, tak sa primerane ohradím.
všetko ale s úctou a rešpektom k tomu, že sú to moji rodičia.
to isté sa týka svokrovcov, hoci tých zase rieši muž, keby chceli do niečoho zasahovať.

ale dobre všetci vedia, že si urobíme podľa seba, keď sa tak rozhodneme.

mawka
27. nov 2015

.... a trvam si na svojom. hlavne by som hodila rec s babkou. jasne, ze si myslia, ze mozu deti rozmaznavat - ale odtial potial. ja som nasim povedala jasne, aby zachovali vychovny model ako pri mne a bratovi. iste, mozu viac rozmaznavat, ale po iste hranice. a urob to aj ty. to nie je argument, ze to je tvoja mama. proste si sadnite, povedz jej to a to a nabehnite na rovnaky system.

suve99
27. nov 2015

Prepáč mi, ale slová "protirečiť jej nemôžem, veď vychovala mňa a moju sestru..." ma riadne odrovnali.......
Vypadá to, že si slobodná mamička a bývaš s mamou, avšak pre svoje dieťa si mama Ty....rázne by som jej povedala, nech sa do mojej výchovy môjho dieťaťa nestará !!! Mladému určiť mantinel "odtiaľto-potiaľto"...
Ak mama neprestane, určite by som sa odsťahovala !!!! Syn je ešte vo veku, že sa dá "vychovať" 😉 či "prevychovať" 😉

mawka
27. nov 2015

@suve99 teraz tu padne milion dovodov preco to nejde zmenit a same ALE ALE ALE .. a samozrejme, ako sa neda odstahovat a riesit to inak 😉 😅

sardinka335
27. nov 2015

@liviaoresova ked mame nemozeš protirečiť tak potom sa zmier s tým ako to je a ,,nefnukaj,,. Z par rokov bude posluchať uz len babku a ty ostaneš len ako ,,nosnica,, čo ho porodila ale ,,mamou,, bude babka.
Ak chceš niečo zmeniť musíš ísť s mamou do ,,stretu,, a jasne jej povedať čo si nezeláš a povedz to aj svojmu ,,liblingovi,, ze ked mu niečo povieš tak poslucha teba a nie babku.
Dieťa ma 5 rokov...predpokladam pracuješ a si slobodna matka - tvoja mama zrejme cely zivot diriguje a vy doma panačkujete. Je to na tebe ako budeš ziť...či si dokazeš vydobiť to svoje miesto ale budeš furt tá druhá. A to nehovorim o tom ze je lepšie osamostatniť sa ak sa da, ak nie tak si musiš zvyknuť na to, ze budu konflikty kym si svoju poziciu matky neziskaš späť.

mysicka36
27. nov 2015

@liviaoresova Tak keď u nej bývaš, sa ťažko protirečí že? Tu je problém 😖

nyusika
27. nov 2015

mlademu treba jasne vysvetlit, ze babka ma svoje pravidla, mama ma ine pravidla a dieta respektuje pravidla toho, s kym travi najviac casu.
dolezite veci si vydiskutocat s mamou (napriklad zakaz sladkosti pred jedlo a podobne), nebazirovat na nepodstatnych veciach.
babky su na to, aby deto rozmaznavali, matky na to, aby vychovavali.

zabina27
27. nov 2015

@nyusika ta tvoja posledna veta podla mna plati len v pripade, ak spolu nie su denne, respektive obden. ak su spolu casto, ani stari rodicia by nemali prilis rozmaznavat, odtial potial 😉 obcas cez vikend popustit pravidla a dat si u babky miesto polievky len druhe alebo sladke, budiz, ale ak to babka robi denne, to uz ako dieta pochopi?

jolinka
27. nov 2015

ze nemozes protirecit? a co by si nemohla... ved uz si dospela predpokladam... Mame treba vysvetlit , ze ona si uz vychovala svoje deti a ty si vychovat tiez svoje...

ked ani to nepomoze...tak test babickinej vychovy v praxi. 😉 Ak mas kde ist, kamoska, teta, krstna mama...zdekuj sa tam na tyzden, najlepsie i na dva... a nechaj syna babke. S tym nech ho kludne rozmaznava, nech mu vsetko dovoli, tak ako doteraz... treba dufat ze mlady jej dokladne poskace po hlave 😅 😅 cim viac tym lepsie. 😉 😉 😉 A potom po tvojom navrate sa mozete porozpravat, ci si fakt este stale mysli, ze tento sposob vychovy je spravny..

nyusika
27. nov 2015

@zabina27 ked to babka robi denne, tak asi mama so synom u nej byvaju...a nepozname druhu stranu, pozname len nazor jednej strany.
kym byva v byte svojej matly, moze tak akurat suchat nohami. ano, bolo by fajn, pokial by sa vedeli dohodnut a navzajom sa respektovat.
nie je to vsak povinnostou jej mamy, je to dobra vola jej mamy. na toto nezabudajte 🙂

jolinka
27. nov 2015

Este je mozne, ze ide o mocensky boj...s cielom babky ziskat prevahu nad dcerou a mat vnuka len pre seba, mat jeho lasku, pozornost, aby uprednostnoval ju pred vlastnou mamou. Bohuzial i take pripady sa stavaju. ☹ ☹

V takom pripade pomoze len osamostatnenie vo vlastnom byvanie, hoci v podnajme...a stanovenie pravidel navstev.

zabina27
27. nov 2015

@nyusika jasne, spolocne byvanie nerobi dobrotu... ja som to ale myslela aj tak, ked su spolu casto, my byvame v jednom baraku so svokrovcami, maly je s dedom velmi casto a zacina s nim cvicit... dedo ho napriklad poriadne naucil na ruky, ja ho tolko nevladzem nosit a uz pisti ☹ takze fakt, odtial potial, rozmaznavat ano, ale dieta musi vediet, ze je to iny rezim (dovolenka, prazdniny, poobedie u babky...) ze pri rodicoch to take nebude. a tu asi to spolocne byvanie robi vela, aj ked autorka sa vlastne nevyjadrila, ako to je 😒

nyusika
27. nov 2015

@zabina27 presne.

ked ho dedo naucil, nech ho teda dedo nosi. ked bude pistat pri tebe, staci kludne povedat "vidis tu niekde dedka ? nie...tak pekne kracame"🙂
Deti to vedia rozlisovat, co sa smie u babky a co sa smie doma, musime im viac verit 🙂

hradnapani
27. nov 2015

@liviaoresova neprotirecenim sa dopracujes jedine k tomu, ze ti bude protirecit vlastne dieta. A autoritu nebudes mat ty, ani babka. Vzchop sa, precitaj knihy o vychove a vztahoch, navstiv kurzy pre rodicov a bud sebavedomou matkou, lebo dcerou si az v druhom rade. Uz navzdy.

lubkavargova1
27. nov 2015

neviem aj druhu stranu...pripada m to divne...lebo aj keby ze sa zije v jednej domacnosti, mali by platit nejake pravidla...toto, je hlboko na paradny pruser v buducnosti a aaj v manzelstve 😖
Aby sme o par mesiacov necitali prispevok, ako sa rozvadzaju kvoly babke co zasahuje do rodiny a take a pritom mlada si nevie povedat svoje...toto je zle

evelynm
27. nov 2015

prave naopak. MUSIS jej protirecit, ak zasahuje nevhodne do tvojej vychovy. Ty si matka, ty si zodpovedna, TY urcujes pravidla. ak aj byvate spolu, to neznamena, ze mama moze riadit teba a tvoju vychovu.

katarinapekna
28. nov 2015

Nedá za zničiť,to,čo neexistuje.

evelynm
28. nov 2015

@katarinapekna vystizne...

mala_hobitka
28. nov 2015

@liviaoresova Ak chces zmenit svoj zivot, zmen seba. Bud si samostatna osoba, ktora zvladne svoj zivot zit sama podla seba, robit rozhodnutia a niest za ne zodpovednost alebo si len male decko co fnuka ked je mamicka povie "no no no".
V prvom pripade si stoj za svojimi nazormi a rozhodnutiami (s vedomim ze nikto nie je neomylny a na chybas sa clovek uci).....alebo dalej skac jak mamicka piska ale potom si nestazuj.
Inak aj 5 rocne dieta si vie stat za svojim nazorom (vid tvoj syn) aj voci svojej mame nieto este dospela zena.
Viem ze sa ti moje slova nemusia pacit ale uvedom si jedno....je uplne jedno ako druhi ludia v tvojom zivote tlacia na teba a snazia sa robit rozhodnutia za teba a tvoj nazor zmenit. ...... konecne rozhodnutie co urobis alebo naopak neurobis je na tebe. modelovy priklad: keby na teba cela rodina/dedina/vsetci tlacili nech sa vydas za cloveka ktoreho nemas rada.....a ty to spravis....bolo by to tvoje rozhodnutie nie ich...

caoli
28. nov 2015

a co si ty nesvojpravna, ze musis na slovo posluchat? tak ja ti teda poviem, co velmi vazne narusilo moj a sestrin vztah z nasou mamou - to, ze si vynucovala uctu a respekt argumentom, ze nas dve vychovala. pri kazdej prilezitosti apelovala na vdacnost za to, ze nas porodila!!!
domnievam sa, ze tvoje slova nie su z tvojej hlavy, ale ze to u vas tiez takto nejako podobne asi funguje. lenze my dve sme od narodenia nasich deti toto mamino vydieranie (s ktorym neprestala ani do svojich poslednych chvil) nechali bez odozvy a konali sme ako samostatne jednotky, ktore o svojich zivotoch vedia rozhodovat uplne nezavisle od jej predstav, zelani a prikazov.
velmi urgentne zmen svoj pristup a velmi dorazne sa vymedz ako matka. chlapec je uz velky, vela casu nemas. ublizujes hlavne svojmu dietatu, nezabudaj!