icon

Zo satelitu do mesta

kukuricka1
20. máj 2023

Ahojte,riesim takuto temu. Isli sme s muzom na dedinku blizko mesta(20km) , ze detom bude lepsie,slobodnejsie, vela bicyklov, odrazadiel,dvor..no proste odisli sme na dom. Pri troch detoch sme to aj velmi vyuzili, ale najstarsia nastupuje do skoly v meste a kedze som este na materskej, musim ju tam aj spat vozit a znova tam a spat, po skole..s babom v aute.( Kopu casu a vela € za auta a palivo) Okrem toho u nas v dedine nieje okrem krasnej prirody a milych ludi/priatelov ziadne vyzitie, minimalna obcianska vybavenost..vedeli sme to,ze je to len na par rokov, len mi to tu aj celkom prirastlo k srdcu. Na druhej strane budem najblizsie roky robit taxikarku detom(nieje tu ani mhd) a tiez na rozdiel od mesta, tu nam nepride nikto postrazit. V meste mame kopu rodiny..a hoci zivot s detmi milujeme, po tych rokoch by sme uz aj s muzom radi obcas spolu mali program aspon na chvilu. Teda okrem prechadzky po okolí. Ved len kvoli kaviarni alebo kinu, by sme museli 40 minut jazdit. Rada by som sa spytala tych co sa z domu vratili do bytu ako to znasate? Vacsina ludi ide z bytu do domu..mne sa tie benefity mesta pozdavaju. Okrem toho deti to v meste maju do skoly/skoly na peso a pritom dnes vsade jazdime s autom.. aj do škôlky, aj na nakup potravin..dakujem za vhlady

maciatkolulu
21. máj 2023

@guiseppinka bývalá som v Ružinove s dievčatami a bola som čistý taxikár, ako aj teraz, teraz je to rozdiel, že síce chodím denne 20 km hore dole, ale bez zápch. Takže ma to stojí menej času ako v ba par km ráno a poobede a rozhodne menej nervov. Malý mohol chodiť u nás do školy, ae keď chce človek lepšie. Ale taxi v meste je úplne rovnaký ako mimo. Ak teda deti chodia na krúžky, nemajú školu, škôlku pod oknami. A keď jedno je na jednej strane mesta a druhe na druhej, ďakujem pekne okolo 3twj sa predierat ba

h2
21. máj 2023

@maciatkolulu Vidíš, to by mohlo byť. Lebo ja tiež bývam v dedine blízko BA, aj poznám väčšinu okolitých dedín a teda žiadny zo spomínaných problémov nemáme.
Mimochodom, ešte k tomu stráženiu detí: ja mám mamu v BA a keď potrebujem cez víkend (piatok, sobota večer) niekam ísť, tak predtým syna odveziem k nej.

catherinah
21. máj 2023

Vidíš sama, ze prestahovanie do mesta ma uz teraz veľa vyhod. Preco vahate?

zuzkapap
21. máj 2023

Ja by som pre toto nikdy bývat na dedine nemohla a ani som nad tým nikdy neuvažovala 😂 áno dvor pre malé deti musí byť super, ale tam to končí... V meste mám 3 škôlky,2 školy,1zusku v okruhu 500m okolo mna... Ja síce soferujem, ale každý deň by som na to nervy nemala. Takisto tu mám pod nosom pekáreň, cukráreň, reštauráciu, 3 obchody s potravinami, cinak, lekáreň... Dieťa dam do kočíku a za 30min pobehane všetko 👌 určite sa vráťte do mesta, miliónkrát sa ti zjednoduši život

guiseppinka
21. máj 2023

@rfrd12 ja pisem o skole, nie skolke. A isto si neda skolky tak, aby ich mala po celom meste

guiseppinka
21. máj 2023

@maciatkolulu jasne, ak mas na vyber skoly, tak chces nieco lepsie. Vyrastala som v pp, skolku som mala doslova vedla bytovky, cesta iba pre zasobovanie a ako predskolacka som chodila sama, mama stala na okne. Vybornu skolu som mala rovno oproti bytovke - ano, som rozmaznana... U nas mame 1 spadovu skolu (nastastie dobru). Ale kopec deti k nam chodi rano autobusmi z okolia... Na tiez robim kus taxik, ale to kvoli tanecnej a logo pre mladsiu... A deckam dam tolko kruzkov, aby som to hlavne ja zvladala vsetko sklbit...

margaretka_
21. máj 2023

My byvame mimo mesta a nasa jedina obcianska vybavenost je autobusova zastavka, kde chodi SAD. Nie sme ani dedina, iba polosamota, zopar domov... sme ale blizsie do mesta, iba 8 km. Ale dost sme to riesili, ci sme ochotni robit detom taxi. Moj muz je z dediny. Chvilu byval so mnou v byte a povedal, ze nikdy viac v byte nechce byvat. Robi z domu, takze tie deti fakt vozi do skoly a pride domov a poobede zas. Vacsia vzdialenost by bola zlozitejsia. Potom uz jedine, zeby sa v tych casoch islo do mesta kvoli praci..

ibrunova
21. máj 2023

@kukuricka1 a deti budú rásť, nebude to len vozenie do školy, ale aj krúžky, iné záujmy, diskotéky, frajerky a pod.

zuzulka558
21. máj 2023

My pochádzame z dediny z domu v ktorej je všetko ale presťahovali sme sa do mesta na byt,ked idem k našim dedina je prázdna tu v meste plne ihriska a hrajú sa tu od najmenších po najväčších, na dedine mi to začína pripadať ze sú zavretý na dvoroch,,, ale teraz co sa stavajú domy a vidím len domy nič iné ani škola obchod, ja sa cudujem ze to niekto kúpi

dankabetka
21. máj 2023

Ahojte, dakujem za tuto temu, konecne mam pocit, ze niesom jedina, ktorej sa mesto paci...lebo mam pocit, ze vsetci naokolo basnia o domoch a vyslove sa cuduju,ze byvame v malom byte s dvomi detmi namiesto domu. Ja vidim v nasom byvani same vyhody : na skolku sa pozeram z balkona, (som na 10 poschodí ), skolu mam za bytovkou...5 minut slimacim tempom ked idem s mladším synom, 2 minuty sama. Do prace to mam 15 minut Mhd, v okoli mame kopec ihrisk, kaviarni, obchodov...vyzitia ako sa hovori... Mna by do dediny nedostal nikto ani zadarmo, popravde. Na druhej strane mame ale zahradu v zahradkarskej kolonii, kde travime volny cas ( grilovacky, posedenia s priatelmi) a este mame chalupu na strednom slovensku kde chodime cez " letne mesiace" na vikendy...takze mame taky kompromis. Za mna je to skvele, aj ked vela ludi vidi len, ze sa tlacime v byte v meste 😊.

karolinakr
21. máj 2023

sa prestahujte teraz nehovoria realitni makleri, ze byty šli dole aj o 15%? možno teraz je ten čas

karolinakr
21. máj 2023

Inak sranda, kazdy sa tu ohaňa kružkami, zerobi detom taxikara..mna kde mama odprevadzala, bol jeden rok na klavit a potom som uz chodila sama na šport a inde..dnešne decka ake maju benefity, ze rodicia im robia taxikarov..To do kolko rokov ich rozvažate? Ja som tušim od 8 už chodila sama

vladinka
21. máj 2023

@kukuricka1 ...ale veď po RD pojdes do prace, tak rozvezies deti cestou a potom domov.....jasne, že ked si teraz doma a robíš iba rozvoz

dankabetka
21. máj 2023

@karolinakr ahoj, neviem teda ako inde ale u nas deti nemozu ist zo skoly same, az na druhom stupni mozu. Takze po syna musim chodit ci sa mi paci , ci nepaci a detto s kruzkami, odovzdaju len rodicovi alebo teda zastupcovi. A ano ked som bola ja mala uz od 1 triedy som chodila sama do skoly... a ked som mala 10 tak cez cele mesto pre sestru v skolke...

luccija
21. máj 2023

@karolinakr okrem toho nie každé dieťa potrebuje 4 krúžky potom tie deti prídu domov podvečer a ešte sa učia a rodičia nevedia kde im hlava stoji.Su krúžky aj v skole.Niekedy si to rodičia robia sami.Ona má ešte malé deti fungovanie celej rodiny sa zmeni, keď všetci budú v škôlke, škole bude rada, keď ich pozbiera a vypustí na dvor.
Ale chápem nie každému vyhovuje dom.
Ja si pamätám ako som bola v byte stále v strese musíme ísť von, vonku je pekne a my doma, rýchlo som doobeda varila v dome dáš variť, prať robíš si svoje a deti môžu byť ba dvore, na ulici ...
@dankabetka áno, ty máš to vyžitie relax na záhradke, ktorú máte to je fajn kompromis.

ninusa221
21. máj 2023

@karolinakr teraz je to v móde my máme v rodine dievča 16 rokov mama si plánuje tak robotu aby ju mohla zobrat zo školy a rano ju ide zaviesť skôr aby nečakala dlho na stanici. Za mňa chode nás doma nikdy nikto nevyvážal v prvej triede sama do školy a dnešné deti samostatnosť O bodov

kukuricka1
autor
21. máj 2023

@ajsha123 perfektny komentar,dakujem♥️

@luccija muz by isiel hned do mesta, my sme v Rajke,to je prihranicna madarska dedina

vladinka
21. máj 2023

@kukuricka1 tak keď muz by išiel hneď do mesta ,tak čo vás tam drží??....z prvého príspevku som mala pocit,ze do mesta chceš ísť viac ty ako on...ale ak to chcete obidvaja,kde je problém?

kukuricka1
autor
21. máj 2023

@vladinka pretoze mam z toho bytu respekt, nebyvala som s 3 detmi v byte..s mestom nemam problem

zmrzlinka2021
21. máj 2023

@kukuricka1 v rajke sme boli minulý víkend a to je výslovne dedina na prespavanie

zmrzlinka2021
21. máj 2023

@kukuricka1 tiež sme odišli zo satelitu, ako bezdetní. Pre mňa ten čas je podstatný a nemienim byť závislá na aute. Kvalita života je neporovnateľne vyššia..

luccija
21. máj 2023

@kukuricka1 viem, že boli problémy s tým autobusom, ale som nevedela, že ho úplne zrušili.To je nepríjemné, lebo hoci šoférujem do mesta chodím autobusom.Tak, keď ste obaja za choďte do toho
Ono človek, až potom zase zistí, že boli plusy domu.Aby ste to nemali teraz zidealizovane ake má byt plusy.Ako by to mal byť veľký byt?
My máme v dome nižšie náklady na bývanie, periem kedy chcem, kúrim kedy chcem mne už vadilo počuť všetko od susedov, počúvať, že naše dieťa dupoce.Potom budeš zase otrok deti chodiť s nimi pod dom na ihrisko, lebo 6 r asi nenechas samu pred domom neviem ja by som počkala, kým deti podrastu ešte nech si užijú dom a voľnosť.
Ale ty to môžeš vidieť inak🙂

raffaella
21. máj 2023

@kukuricka1 kolegyňa býva v Rajke, no majú aj byt v Bratislave a hoci sú obaja homeoffice, tak stále je to o plánovaní rozvozov keďže deti aj do školy tu v BA. No im veľmi pomáha že si nechali aj byt v BA, takže prespia tu ak treba. No aj doktorov a všetko majú v Bratislave. Ja by som toto nedala, pretože aj časom zistíš že deti prestane baviť dvor, príde puberta a ihrisko im bude na dve veci. Potrebujú kamarátov, socializovat sa, kino, proste život a budú chcieť chodiť aj samé.
Moje obe deti chodia samé MHD zo školy (prestupujú na Patrónke) už od 3. ročníka, staršia chodí aj so spolužiakmi von do centra po škole alebo s kamoškami z krúžkov a toto by nemala keby bývala v satelite a bola by odkázaná na nás.
Tým som chcela povedať - nie je to len o taxikarceni, staršie deti majú iné potreby, to napokon zistíte aj sami. Ja poznám, resp. mám medzi priateľmi niekoľko Bratislavčanov ktorí sa s vidinou fancy vidieckeho života presťahovali do satelitov aby sa po pár rokoch hrôzy vrátili do predražených bytov v Bratislave. Lebo tá poloha robí tie byty tu v BA tak drahé.

vladinka
21. máj 2023

@kukuricka1 aha, lebo ja som z dediny, potom som kupila byt v meste, narodil sa syn ,po 12r. v meste,sme postavili na dedine dom - syn mal vtedy 5 rokov, teraz uz je na 2.stupni do školy ho vozím cestou do prace,domov chodi busom. Mne to takto vyhovuje. Do bytu by som už nešla...ale vy by ste to mali prehodnotiť,pokial vas to ťahá do mesta a do bytu...

h2
21. máj 2023

@dankabetka 😄 K tvojmu opisu výhod bývania v meste: Ja bývam v dome na dedine, na škôlku sa pozerám z terasy, školu mám takmer vedľa domu, slimačím tempom 1 minúta, do práce (do mesta) to mám 11 minút autom. Syn chodí na 2 krúžky, oba u nás v dedine. Predtým chodil ešte na futbal, tiež u nás. V najbližšom obchode som peši za 5 minút, v reštaurácii a vo fitness centre s bazénom a wellnessom peši z domu za 15 minút, v nákupnom centre s ďalšími obchodmi a kaviarňou autom za 2 minúty. U lekára, svojho, aj detského + v lekárni som autom za 1 minútu, peši asi 7-8 minút. V centre Bratislavy som autom za 22 minút. 😀

jana_eyre_2
21. máj 2023

My sme postavalo dom ešte pred deťmi a dochádzali sme do zamestnania v meste.. potom prišli deti.. pri prvom, druhom som stále uvažovala o navrátení sa do bytu.. prišiel tretí, prišla škôlka, škola.. prežili sme tu toľko, ze nateraz ma navrátenie sa do mesta úplne opustilo.. milujem síce mesto ale žiť by som tam rozhodne nechcela.. deti sú už väčšie, samé sa po dedine pohybujú, kam potrebujú ich odveziem, veľa cestujeme preč z okolia.. uz chodím do práce autom, na okraj mesta to trvá z môjho domu ráno 15minut.. ja som rada že som vydržala jeden čas pochybnosti a ostali sme tu . Deti sú slobodnejšie a chodia už aj samé busom.. keď vyrastú ešte viac, tak potom budeme zase uvažovať čo ďalej.. zatial som rada že máme dom, záhradu a priestor.. každý je iný, mne nevadí sadnúť do auta a odviesť sa kam chcem..

sasa1310
21. máj 2023

mne stačila tá pondelková nehoda autobusu a v živote, opakujem sa - v živote by som nešla tak, aby som musela dochádzať do veľkomesta. By ma drblo, keby som mala napr. v Malackách dieťa v škôlke, v BA prácu a do toho taká hrozná nehoda, ráno o 11.00 a otvorili diaľnicu až o 19.20 hod. A teraz čo robiť, že. Tých nehôd na diaľniciach je dosť, a v piatky poobede je radosť počúvať zelenú vlnu ohľadne každého smeru z BA.

Otázne je, či predáte dom niekde mimo za takú sumu, aby ste tu kúpili za to slušný byt. Lebo skôr som toho názoru, že budete musieť veľa doplácať.

guiseppinka
21. máj 2023

@h2 tvoj popis ma pobavil a spomenula som si na kamosku - skolka susedny pozemok, jednota susedny pozemok. Maly im ale do skolky chodi do mesta a aj do skoly bude - nestihali by ho vyberat u nich...

sidicek
21. máj 2023

@dankabetka to kde sú také blbé pravidlá? u nás v pohode škola aj krúžky, pokiaľ dá rodič súhlas na odchod ,deti idú samé aj 1.stupen.

tykat
21. máj 2023

@kukuricka1 my sme 17 rokov v dedinke pri BA a vobec nelutujeme, decka su uz dospele, skolku a ZS vychodili tu v dedine, dcera aj vo vedlajsej. Vzdy sa to nejako zariadilo a nasiel sa sposob. Teraz uz chodia do BA, nesli by odtial ani za nic, radsej dochadzaju.
Ale poznam aj ludi mlade rodiny co po par rokoch domy predali a isli do BA. Jednoducho to nedavali, logistika, dochadzanie.
Ja robim v BA, v centre. A jedine na co sa poobede tesim je nasa dedinka 😁 ale mam zname ktore tu boli vyslovene nestastne a po prestahovani do mesta su konecne spokojne.
Takze urob ako citis.