Zobrali by ste si k sebe neter/synovca?
Muz je ukrajinec. Jeho rodina tu u nas žije od zaciatku vojny. Je to uz blazinec, ale trpime to a nedavame najavo, ze by nam to prekážalo. No svokrovci uz chcu ist naspat. Svagrina sa uz pred mesiacmi vratila naspat a nechala nam tu jej dieta, ktore prave ide do puberty.
Muz mi navrhol nechat tu dieťa a vsetkych ostatných nechat vratit sa, ak tak velmi chcu. Dieta je to vcelku náročné a nevychovane. Vyberave v jedle, zje iba varené a vzdy cerstvo varené trikrát denne a aj to len dokola to isté z niekolkych druhov jedal. Ucit sa nie. Vyjst von nie. Iba sediet na telefóne/tablete/pocitaci cele dni a hrat sa tam hry.
Ja s tym nesuhlasim. Mam statosti vyse hlavy s nasim dietatom a pracovnymi povinnostami, ktorych mam neurekom, určite by som to dieta tak neobskakovala s tym varením.
Muz sa na mna hneva a hovori mi, ze ak sa tomu dietatu na ukrajine niečo stane, bude to moja chyba a bude to vycitat mne uz dosmrti.
Ale situácia je taka, ze to dieta ma svoju mamu, ktora je vitana takmer v akejkolvek krajine sveta, vsade ju budu podporovat a pomahat jej. Dokonca aj tu na Slovensku, pokojne by mohla zit s deckom u nas. Ale nie. Ona nebude nic vo svojom zivote menit, radsej necha decko u uja s tetou na dalsi rok, dva, tri, ci desat, akoby sa vzdala svojej prace, v ktorej pracuje cely zivot.
Som preto sebecka? Nechutna? Zla? Podla mna sebecka je svagrina... Ja nechcem dalsie starosti
A ty by si sa vzdala? Aj pre nu je to urcite tazke. Lahko sa ti hovori ked mas zazemie,ona ho asi nema a zakladat hocikde? Fakt si myslis,ze vsade na nu cakaju s bytom a pracou?ja by som dieta neposlala prec,ale zapojila ho. Ci sa mu paci ci nie. Ziadne skakanie okolo zadku a pod
Fúú asi si treba s mužom sadnúť a do podrobna rozobrať ako si to cele predstavuje. Kto bude cele dni vytvárať a platiť za neho účty? Na rovinu bude ho treba nie len živiť ale aj satit co pri týchto cenách nie je až taká sranda. Ak by to finančne vychadzalo pristúpila by som na to iba v prípade, ze sa prispôsobí a bude jesť čo je navarene a pomôže aj on v domácnosti
@petulda333 ved to pisem, svagrina moze pokojne prísť k nám a zit tu u nas. Spolu s jej dietatom. Ano, ja k praci nemam take citove puto, ze by bola pre mna dolezitejsia ako moje decko. Pracu menin kazdych par rokov, je to pre mna samozrejmost. Ona hovori po anglicky, pokojne si moze najst pracu aj tu, len ona nechce odist z tej, v ktorej pracuje cez 25 rokov, radsej necha decko zit mimo a riskuje ze do nej trafi bomba
a preco nechala dieta u vas ? To je nejaky narodny sport Ukrajincov teraz? Lebo to pocuvam casto poslednu dobu
Dieta taketo odlucenie v pohode zvlada? Ja si to neviem predstavit odist prec na roky bez deti
Ešte výstava otázka v ktorej časti Ukrajiny žijú, boje predsa neprebiehaju na celom území
si obeťou toho, čo všetci našli. Trpezlivosť, pohostenie, nekonečné výhody po všetkých stránkach. Prvoradé problémy o ukrajincov a slováci sú vo všetko a všade v prdeli. Ale prečo chce nechať dieťa u vás? ja by som tiež s tým nesúhlasila. A už mladý si začína užívať. Nič nerobiť... telefón, tablet, počítač, hry... To kde prišiel?
Postarala ale, platilo by moje pravidlá... Žiadne vyváranie 3x denne a len to co chuti mladému a zapájať do rodinných aktivít ako aj pomoci doma. A nie žeby som jo obskakovala
Preco sa mi zda, ze si vsetci myslia, ze budes nadalej okolo mladeho skakat ako doteraz s usmevom na tvari? Z koho penazi ho budete zivit a satit? Ak by tu mal ostat, museli by ste si ty, manzel a chalan sadnut a jasne urcit pravidla, co je koho povinnost a kde zacina koho sloboda v domacnosti a vo vztahu.
A jeho matka a otec by súhlasili aby zostal žiť u vás? Iné je keď tam žijú aj starý rodičia ako nechať tam iba dieťa. Ja by som to nedokázala
Daj mužovi na výber, buď sa o neho bude starať on/ pošle ho s ostatnými domov alebo sa dieťa prispôsobí tvojim pravidlám. Nevidím dôvod obskakovat ho ako jeho matka.
Hmm a dieťa čo by chcelo? Keby ostalo u nás, tak začínajú platiť naše pravidlá🤷. Internet hodinku a vypíname 😁. Možno prižmúrim očko a dovolím po čase dlhšie, ak sa zlepšia známky... Jedlo nechce? Nech neje, zje si studené, alebo bude jesť až na večeru. Normálne si s ním sadnúť ako s dospelým. Že chápem, že u mamičky to mal ináč, ale rozhodol sa byť s nami, takže pravidlá sú také aké sú. Keď sa na neho vlastná mater vysrala s prepáčením, tak nemôže snáď očakávať, že vy sa budete prispôsobovať jemu 🤷. S kľudom, bez emócií, trvať na svojom a nastaviť mu nové hranice. Ale puberťák, fuuu, no nezávidím... K tomu jedlu, ešte by som sa ho opýtala, čo má rád a snažila sa nejak som občas mu navariť to čo ľúbi, lebo zas ono to môže byť celkom šok naša kuchyňa, keď predtým jedol pohánku a neviem čo tam majú za recepty, to teraz nemyslím nejak, že podradné jedlá, ale proste iné🤷. A jeho mamičke, keď sa nebude páčiť, aké sú naše pravidlá, kedykoľvek si môže poňho prísť...
O tom dieťati rozhoduje tvoj muz? Nie jeho rodicia?Za týchto okolností by som nesúhlasila.tvoj muž ho obsahovať ani variť mu nebude a vychovávať tiež nie.Ak by to bolo normálne dieťa ako napr.moj bezproblémový syn.tak by som mu pomohla za presne stanovených podmienok aj finančných.
Nie je dolezite co chce muz....aku pracu robi mama, ked riskovala navrat a nechala tu dieta?Svokrovci a mama chcu, aby sa dieta vratilo s nimi?muz by Ta nemal citovo vydierat
a povedala aj na ako dlho bude u vas dieta? Ci to sa len zobrala a odisla? Materinsky pud nema? A kde pracuje v akej oblasti?
Ja mám pocit že to niektorí Ukrajinci veľmi zneužili. V susedstve to isté u nás. Len opak..dieťa nechala v Ukrajine starým rodičom a ona prišla žiť ku frajerovi aby zarobila na dieťa ( ona to takto vykladá ) lebo tam prišla kvôli vojne o pracu. No žije tu odkedy začala vojna ,nikde nepracuje,každý deň chodí kuriér s topánkami či šatami a frajer ju vydržiava lebo však chudera na Ukrajine vojna. Keď jej ponúkol nech donesie dieťa,tam odpoveď bola,dieťa nechce je tam zvyknuté.
Ako ja na jednej strane chápem aj tu jeho matku, hľadať prácu po vojne bude asi tiež nad ľudské sily a keď v nej má istotu. Ale ja by som nenechala len tak niekde dieťa. Naozaj aj mužovi by som nastavila jasné pravidlá a podmienky za akých by h nás mohol zostať
Aj ukrajinci su ludia a su ako slovaci - aj slovaci tu zneuzivaju system.
Suhlasila som za podmienok, ze pan manzel sa poriadne zapoji a bude sa starat aj on. A mlady nech sa nauci varit. Neobskakovala by som ho nadstandardne, varila by som ako som zvyknuta. A preco mu akoze vsetko financujes ty? Tvoj manzel nepracuje?
A to “dieta” sa niekto pytal, co chce? No kazdopadne, ak by som suhlasila (len ak by som naozaj mala na to kapacity aj financne aj dusevne), tak by platili moje pravidla, od hladu by hadam neumrel, ak by nemal cerstvo navarene.
Ja by som sa postarala..ale muselo by dieťa fungovať tak ako naša rodina... Žiadne,,špeci,, požiadavky..Muselo by sa prispôsobiť tomu ako žijeme,fungujeme my..
@ropucha6 dieťa chce ostat tu. Paci sa mu ze nic nemusi. V skole ma pochopitelne same jednotky, hoci za toho pol roka sa nebolo schopné naucit po slovensky ani zaklady. Znamky len zo solidarity. A chcelo by, aby mama prišla sem tiez. Chyba mu. A same dieta hovorí o tom, ze mame je prednejsia praca ako decko...
Prečo keď je dieťa u vás ona neposiela žiadne peniaze? Keď chce novy počítač, mobil a podobne nech sa páči na to má hádam rodičov. Kúpila by som fakt maximálne základné veci co by naozaj potreboval a nie toto. Toto mi už príde ako zneužívanie dobroty. Chceš internet nech sa páči toto a toto bude dnes urobene, nie tak hold smola
Tak to je smutne, akoze dietatu by som to nevycitala, ale teda trebalo by si poriadne vyjasnit ocakavania, v prvom rade s muzom, potom aj s matkou dietata aj synovcom.

A preco dieta neostane so svojou mamou? Ja ti rozumiem, ty nie si jeho mama, on ma vlastnu rodinu - naco sa vracaju na ukrajinu, ked maju strach, co sa im tam moze stat?
Prediskutuj si to s manzelom. A tu nejde o povahu dietata a sposob zivota (takychto deti mas polovicu slovenska), ale o to, ze s "pestunskou staroslitovstou" musite suhlasit obaja s manzelom.