Zomrel mi manžel a chcem s deťmi odísť od svokrovcov
21.11 mi zomrel manzel,ostala som sama s 2 detmi u svokrovcoch,kde nemame nic,aj ked mame komplet vrch,ktory sme si prerobili nieje nas,svokrovci sa snazia,pomozu no so starsim synom si nemozem dat rady poslucha len svokra,chce s nim jest a spat a mna nepocuva,v noci aj ked viem,ze netreba mi ho davaju cikat a take malickosti proste ktore mi prekazaju,chcu aby som ostala,no ja uz tu nemam preco byt,drzal ma tu len manzel,nikdy som tu nechcela byt....som zufala z toho zialu a ete aj z tychto rozhodnuti....co teraz...
Ahoj Janulienka, v prvom rade úprimnú sústrasť...
Mrzí ma že si prišla o manžela...a naviac tak maličké deti stratili otecka...
Váhaš či ostať alebo odísť...otázka č. 1 a kam?
Z psychologického hľadiska - po tragédii by človek nemal robiť zásadnejšie rozhodnutia...ľudia to väčšinou robia, ale aj keby si hneď odišla, tak sa bolesť a myšlienky na manžela potiahnu spolu s tebou všade kam pôjdeš...
Neviem či by si tým niečo vyriešila...znie to kruto ale tvoja mama má pravdu..."teraz je to na tebe"...
Ešte by som chvíľu počkala, zostala chvíľu u svokrovcov...pomaly ich pripravovala že sa napr. na jar alebo pred letom odsťahuješ...
Aj oni to majú ťažké - prišli o syna a táto správa ich teraz určite veľmi nepoteší...buď rada že ti s deťmi v týchto ťažkých chvíľach aspoň trochu pomôžu...
Keď zomrel tvoj manžel - tak sa začali viac správať ochranitelsky - resp. majú taký pocit že sa musia o teba postarať a pomáhať ti...je to normálne...podľa mňa ťa berú vlastne ako dcéru...
Neviem aké vzťahy k nim máš - sú to vlastne tvoji druhí rodičia - v niektorých príspevkoch bolo písané že sú to cudzí ľudia...tak neviem...
Ak sa chceš odsťahovať...dobre...ale dohodni sa s nimi na nejakých pravidlách návštev...napr. že k nim budeš chodiť na víkendy...pretože sú to ich vnúčatá a mali by sa s nimi pravidelne stretávať aj keď tvoj manžel už nežije...obzvlášť keď s dedom má tvoj syn dobrý vzťah...
Si v ťažkej situácii, želám ti veľa síl aby si túto ťažkú životnú situáciu zvládla...do budúcna tebe aj tvojim deťom už len to naj naj naj...
@janulienka191606 uprimnu sustrast,musis byt silna najma kvoli detom. ak sa u svokrovcov teraz necitis dobre, odid k vasim. ozaj.povedz im, ze na cas potrebujes byt prec.povedz im aj to, ze neznesies denne pohlad na miesto, kde ti zahynul manzel. ze potrebujes pomoc svojej vastnej matky, a citlivo im vysvetli, ze ich od dedti neoddelujes, ze k nim budes pravidelne chodit, ze vies, ze aj oni stratili syna a maju teraz len vnucata, ale ty sa predsa nemozes zblaznit. ty sa potrebujes spamatat a dat dokopy. pobudni u vasich a potom sa rozhodnes ako a co dalej, ako si zariadis byvanie a zivot. drz sa.
@janulienka191606 Je mi ľúto čo sa Vám ako rodine stalo. A myslím si, že svokrovci by mali pochopiť, že chceš odísť, len im to musíš vysvetliť. Verím, že spôsob akým tvoj manžel zomrel je pre Teba o to ťažší, že to dávaš za vinu švagrovi. A preto možno citlivejšie aj znášaš svokrovcov. Asi ozaj bude pre Teba lepšie aby si odišla (ak si ešte neodišla) aby si si ujednotila myšlienky. Veľa šťastia so zvládnutím situácie. Ale neviň za to nikoho. Bol to osud i keď zlý.
Pred 6 tyzdnami mi zomrel manzel.Ostalu sme s dvojrocnou dcerkou same v dome, ktory som si zariadila podla mojich predstav, a predsa su dni , kedy rozmyslam, ze sa odstahujem normalne do hotela, alebo ja neviem kde...Takze po takej to situacii, nech si kdekolvek, asi mas chut odist...
Ja nemam nikoho, rodcia mi zomreli davno, svokra do roka, ako sa dozvedela, manzelovu diagnozuu, sestra zije v zahranici...asi aj preto som nakoniec musela vyhladat psychiatra...Nemala som s kym sa podelit o svoj zial....Nikto nerozumie tu stratu, pokial sa ho netyka....
Pomaha mi bratranec trochu, je stary mladenec a uz pocas manzelovej choroby pomahal s nakupmi , odviest niekam, dokca mi dcerku aj postrazil, len teraz mam dojem, ze jej chce nahradit otca, ale ona ma ocka ! V nebicku, ale ma...asi toto je aj tvoj problem, ze stary otec chce nahradit otca, ale to by nemal....oni ocka maju v nebicku, alebo v srdiecku, ako comu veris...
@mairi1 Po odchode manzela /nezomrel/ som s kamaratkou zbalila vsetky jeho veci do vriec a schovala navrch skrine, kam som nedovidela. Odlozila som aj vsetky ramiky s fotkami, vsetky darceky od neho, aby mi kazdy pohlad na veci spojene s nim nepripominal moju stratu. V manzelskej posteli som mala jeden vankus a jednu perinu. Pomohlo mi to vyrovnat sa s jeho odchodom.
Tvoja dcerka potrebuje muzsky vzor a niekoho nezaplneneho smutkom. Z tohto pohladu je Tvoj bratranec dobra sucast jej zivota.
@danielahamar úprimnú sústrasť viem maš prázdne miesto v srdci ja mam v nebičku mladeho brata 2 a moju mamku a sú tam aj dve moje ešte nenarodené detičky možno trochu viem sa vcítiť do tvojej bolesti ta len tak neprejde a nikdy nezabudneš na tie úžastné spoločne chvilky ...je na tebe ako sa rozhodneš mali by to pochopiť a umožniť ti sa s tou bolesťou postupne vyrovnať a aj deti skôr nekonajú stratu ocka nepišeš ake sú veľké no z vlastnej skúsenosti viem keď mi zomrel brat môj mladší braško mal v tedy iba 3 roky a museli sme mu povedať že Jarko išiel do nebíčka :( trochu sa hneval ale postupne si na to zvykol a dnes si naňho spominame aj keď on iba tak matne dnes ma môj mladší brat 28 a je ako verná kopia toho čo tu už nieje :( POSIELAM TI POZITIVNU ENERGIU držím prsty aby si to zvládla spolu s detmi 🙂
@kveta uprimne Ti poviem.ze neznasam! prirovnania, ked Ti odisiel dobrovolne manzel, alebo priatel.Moj manzel bojoval do poslednej chvile.aby tu s nami mohol byt!!!!!! Lilka ma muzsky vzor vo svojom ockovi, budem jej ho stale pripominat.On od nas nechcel odist, lebo nas miloval !
Absolutne nechapes situaciu a uprimne Ti prajem, aby si ani nikdy nemusela pochopit...
úprimnú sústrasť...čitala som tvoje príspevky a máš to veľmi ťažké ☹ ☹ ☹ ☹
@kveta ja ju nekonzervujem, s bratrancom aj s inymi je kazdy den.ja len nechcem.aby sa niketo pasoval do ulohy jej otca.ved takisto potrebuje uja, tety...
Hovori z Teba hnev a to je ten rozdiel, ked ti odide manzel dobrovolne...hnev je dobry, naozaj, hovori mi to aj psychologicka, ked Ti umrie manzel, tak Ti ostane len smutok...
@lenka07 Lenka je nie 😅 teda si to nepatrilo mne, ale zakladateľke
@mairi1 Ty hnev necitis? Lebo psychologovia hovoria, ze pozostali citiaj hnev na zomretych za to, ze ich opustili. Je to sucast celej skaly emocii, s ktorymi sa pozostali potykaju.
To, ze Tvoja dcera bude lubit ineho muza /bratranca, telocvikara, .../, neznamena, ze nelubi svojho otca alebo ze ho pozitivnymi citmi k inemu muzovi zradza. Kym bratranec neziada, aby ho volala ocko, tak nie je nic zle na tom, ze sa k nej sprava otcovsky. Tvojej dcere to moze len a len pomoct. A bude s nim moct ventilovat emocie, ktore si pri Tebe nedovoli davat najavo, lebo citi, ze by Ta zbytocne zranovali.
V nasej rodine sne mali 50-rocne manzelstvo, ktore skoncilo nahlym umrtim pani. Jej manzel, dovtedy v poriadku, sa po jej smrti upil. Nicim doma po odchode manzelky nepohol. Na posteli bol vankus s otlackou jej hlavy.. A nebolo to dobre. Takze preto Ti radim na cas odlozit manzelove veci na povalu. Je to lepsie ako sa stahovat do hotela.. Lebo stale by Ta cakal navrat domov, kde je tolko vystavenych spomienok.
@kveta moja maminka zomrela ako 42 rocna, moj ocko distal tri dni po pohrebe mozgovu porazku , na rocne vyrocie druhu a do roka a troch mesiacov zomrel na tretiu...nesmeli sme odpratat ziadne veci, stale pozeral video z pohrebu, proste nevedel zit bez nej, ani nechcel....
Ja na manzela nemam hnev, mal rakovinu a robil vsetko, aby vyzdravel.aj v tych najvacsich bolestiach strazil Lilku, hral sa s nou, hoviril mi , ze ma lubi a ze som mu oporou.ze dufa, ze mi este bude aj on raz oporou, posledne dva tyzdne sme uz tusili obaja ,on teda uz vedel, na Vianoce, som sa rozplakala, tak som mu nechcela, prirabat starosti, tak mi povedal, ze je to prirodzene, ze nie som zo skaly...ze nech sa nebojim, ze on mi vyzdravie...po smrti som nasla vsetky podklady, pripravil na vdovsky a sirotsky...
@kveta nevnucuj @mairi1 svoju predstavu. ani ja by som nechcela, aby sa hocijaky clovek pasoval do role otca mojho dietata - ked bude mairi1 chciet pre svoju dceru otca, najde si partnera, ktory bude vyhovovat aj jej. ale 6 tyzdnov po smrti jej radit, ze je v poho, ked jej ho chce nahradzat bratranec ... dieta malo otca a ona manzela, ktory im ostane v srdci, bratranec moze byt pomocou, ale nie otcom - a uz vobec nie bez toho, aby s tym bola matka stotoznena - ved ak si najde po case partnera? bratranec si nemoze suplovat rodinu, ktoru si on nevytvoril, teraz inou dcerou len preto, ze prisla o otca. a ona mu nebrani k nim chodit, len sa jej nepaci, ze on tam hlada viac.
@danielahamar ups prepáč prepáč prepač

úprimnú sústrasť ☹ ja by som odišla, možno nie hneď ale isto hej, pomaličky ich nato pripravuj, že chceš odísť a čas ukáže či na stálo, či na chvíľku, určite to nepochopia, ale ide o teba a tvoje deti a ver tomu, že muž by stál za tebou. Teba to ťahá k tvojim rodičom, presne preto, že sú to tvoji rodičia a svokrovci to musia pochopiť, veľa síl prajem a aby si sa správne rozhodla 🙂