Zomrel mi manžel. Ako sa vyrovnať s jeho stratou?
Chcela by som poprosiť o nejakú radu, ak sa to vôbec dá, ako sa vyrovnať zo stratou manžela. Je tomu 2 týždne a strašne to bolí, zdá sa mi že čím ďalej tým viac a viac. Zostali sme samé s 2 a pol ročnou dcérkou a nastal každodenný stereotyp. Je to hrozné ráno vstať a vidieť prázdnu posteľ, to ticho, prázdny byt a ešte keď dcérka sa naňho stále pýta že prečo je ocinko anjelik a že jej strašne chýba. Je to strašne ťažké a bojím sa ako to zvládnem, bojím sa budúceho života, prosím poraďte daďakujem e
Úprimnú sústrasť.
Doporučujem knižku Moje milá smrti od Veronika Hurdová. ona si prešla smrťou manžela, mala 2 deti + tretie čakala. knižka je presne o vyrovnávaní sa so stratou blízkeho človeka.
Uprimnu sustrast.
Nebude to jednoduche, bude to chciet cas, ale pojde to. Len si musis dopriat viac casu. On bude stale stat pri vas, aj ked fyzicky tu uz nie je.
Ahoj. Neviem si ani predstavit, co prave musis prezivat, musi to byt naozaj zdrcujuce. Premyslam, ako ti anonymny clovek ako ja moze pomoct. Pred rokom sa mu do ruk dostala kniha Veroniky Hurdovej "Moje mila smrti". Pise tam svoj pribeh, ako jej umrel manzel, ked bola tehotna so svojim tretim dietatkom. Popisuje tam, ako jeho smrt postupne spracovala, ako to komunikovala s detmi a ako sa vratila spat do zivota. Ak by sa ti tu knihu nepodarilo zohnat a chcela by si ju, napis a skusim nieco vymysliet. Drz sa zena!
@nenekuc ahoj čítam Tvoj príspevok aj keď je starší a chcem sa opýtať ako sa máš? Ako si sa naučila žiť s tou stratou? Nechcem si ani predstaviť akú bolesť si musela prežívať a je mi to veľmi ľúto 😢 mne zomrel ocko je to obrovská strata ale teraz som v tejto skupine kvôli mamke, ktorá prišla o muža. A nedokáže sa s tým naučiť žiť. My, jej deti sme už dospelé a mame svoje rodiny samozrejme sme stále s mamkou kedy sa dá, ale.. večer keď príde domov je sama a nevieme ako jej mame pomôcť. Čo pomohlo Tebe? Prepáč ako som zjatrila Tvoje rany ak nechceš neodpisuj mi, len som chcela radu ako mame mamke pomôcť 😔 ďakujem a prajem všetko dobre Tebe aj Tvojej dcérke
@stella2015 ahoj, ja mám úplne stejný problém s maminou. My sme 3 súrodenci, sme s ňou takmer non stop, ale odkedy mi zomrel otec, tak je to zle a moc.
@stella2015
@kiks_1 Možno práve to je problém že sa snažíte byť s ňou non stop.Ja som vdova už tretí rok a moja skúsenosť je taká že vdovec či vdova potrebuje aj nejakú tú svoju dávku samoty.Potrebovala som si to odsmútiť,odmodliť a akosi poriešiť sama so sebou a v sebe.Je to síce u každého človeka invididuálne a u každého ináč lebo každý vdovec či vdova je iná osobnosť,ale stále platí že každý kto prežil takúto stratu,aj vaše mamy sa musia naučiť žiť samy so sebou a prežiť si ten žiaľ a samotu v jej najsurovejšej realite= odsmútiť si to a nájsť si svoj nový životný štýl a to za nich neurobí nikto musí to urobiť každý sám.Je dôležité byť nablízku ale nevnucovať sa,aby mali vaše mamy priestor ak budú potrebovať kľud.Ono je to rôzne,niekto možno potrebuje viac spoločnosť blízkych ľudí kým sa odváži ísť do samoty a naučí sa fungovať sám,iný zase potrebuje skôr byť sám a mať kľud a socializovať sa začne neskôr(to bol aj môj prípad),ale neujde tomu nikto.Ďalšia dôležitá vec je otvorene komunikovať a priamo sa spýtať ako jej pomôcť.Občas sa mi stávalo že ľudia nevedeli ako reagovať a čo povedať a radšej povedať blbosť ako špekulovať čo môžem a čo nie, jednoducho mne je príjemnejšia debilná otázka ako keď na mňa niekto čumí ako vyoraná myš rozpráva ako s bláznom(lebo aj s tým som sa stretla) a hlavne nechať tomu voľný priebeh a netlačiť na pílu.Všetko sa spraví v svojom čase.
@lussyl5 ďakujem Vám za tento pohľad 🙏🏻 Mamka býva aj občas sama začala pomaly chodiť do prace verím že jej to pomáha. Ale každý dnes si voláme ako to cez deň zvládla a ako sa má. A vždy keď môžeme sme s ňou ona to takto chce zatiaľ aby ale boli často pri nej, keď je sama zožiera ju úzkosť a strach zo samoty... je to náročnejšie, keďže obe dcéry mame svoje rodiny, ale snažíme sa koľko môžme. My si to tiež ako dcéry musíme odtrpíte same, tiež nechcem svoje deti a manžela stále zatajovať do svojich smutných emocii, ale niekedy to nejde. Verím, že čas pomôže nám sa naučiť žiť s faktom, že ocko sa už nikdy nevráti. Prajem všetko dobre 🙏🏻
Aj mne zomrel manžel pred 2 týždňami😢😥, neviem sa s tým zmieriť, behom 3 mesiacov je preč po ťažkej chorobe, nepotrebujem rady, lebo aj tak si tým sama musím prejsť, len je to veľmi ťažké😖

Uprimnu sustrast..ja som prisla o manzela pred 4rokmi..po dlhej chorobe-ani na to sa neda pripravit. A je to hadaaj horsie ked vidis ako sa ri straca pred ocami...ale nie to som chcela-zvyknes si na to..ak sa da, zamestnaj sa nejakymi aktivitami, obklop sa priatelmi..nebud sama..a hlavne, mas dcerku..pomozte si navzajom..ja uz mam noveho priatela a dcerku..ale on mi stale velmi chyba...