Zomrel mi muž
Ahojte baby zomrel mi muz a zatiaľ bývam ešte u svokrovcov po muzovy zostali dva auta a dnes mi bolo vytknute že keď pôjdem do podnájmu tak si mám zobrať len nábytok z kuchyne a ja jej vravím počkajte ja mám nábytok spálňy a v druhej izbe ktorý sme nadobudli počas manželstva a ona mi ho nechce dať keď ona nám na nábytok nedala ani korunu a ťažko zarobené peniaze sme dali na nábytok ona mi má právo vydať ten nábytok a nemôže mi zobrať aj to posledné čo mi zostalo po ňom poradili by ste mi ako mám ďalej postupovať ja už pre ňu niesom nič to len teraz sa pretvarovala pred ľuďmi
Prajem uprimnu sustrast.
Ahoj autorka,mne pred 3 mesiacmi zomrel tiez manzel.
Nastastie byvame vo svojom a mame maleho syna.
Tu sa budu poniektore hadat, ze ti ide o statky.
Ste manzelia, mas na ten nabytok narok, ked sa na neho pozries, tak sa ti vyroji velmi Vela spomienok.
Teraz budes potrebovat kazdu korunu, tak preco by si mala vyhadzovat peniaze za nabytok.
Je velmi smutne, ako sa k tebe svokrovci spravaju .
Keby si si chcela popisat, alebo zavolat, napis mi spravu, poslem ti cislo. Strata manzela sa neda porovnat k ziadnej strate. Dosla si o vsetko, o najlepsieho priatela, milenca, spolocnika, stratila si buducnost, ale hlavne stratila si Sama seba a Este dlho sa budes hladat.
@oli18 Svokrovcom zomrel syn a idú si privlastňovať nabytok kt. im nepatrí a hádzať chudera vdove pod nohy polená? Čo ma všetko nechat tak ešte keď ju vyhadzujú. Áno nech rieši a nenechá sa obabrat.
@oli18 ako prepáč ale toto si si mohla odpustiť súdiť tu vdovu,,, a vieš čo? áno aj také veci bohužiaľ treba riešiť to ešte neznamená ze vdova nesmúti
@gabriela198 úprimnú sústrasť
@gabriela198 úprimnú sústrasť,
len podotknem k tomu, že ste nemali spolu deti. Majetok nadobudnutý v manželstve, autá a nábytok patrí do BSM.
Umrtím manžela zaniklo BSM, a polovica majetku patrí tebe, tj. polovica aut polovica nábytku.
Druhá polovica ide do dedičského konania. A kedže ste nemali deti, tak dedíš ty a dedia tvoji svokrovci. Čiže z manželovej polovici aut, a nábytku tebe patrí polovica a rodičom druhá polovica.
V konečnom efekte tebe patrí 3/4 celého majetku a rodičom 1/4 majetku, takže ak si nejaký nábytok chcú nechať tak si chcú ho nechať právom, lebo oni dediť budú tiež. Lepšie je sa dohodnúť.
No je to smutne. Tak uz nie su svokrovci ale cudzi ludia. Ja by som to ale nevidela tak tragicky ako pise
@oslo1 ❤️.. u teba je to trochu ina story .. ty si Mozno ziskala praveze inu lepsiu buducnost. Ako zit cely zivot u svokrovcou co ta podla vsetkeho nemaju moc radi.. v podnajme ti bude lepsie budes mat svoj klud sukromie . Aj ked to bude stat viac € ale za ten klud a pokoj to stoji. Aj ked je to cerstva rana a strata tvoj zivot ide dalej a Aj moznosti ze bude raz este krajsi lepsi. Len sa Musis drzat .. uprimnu sustrast ! Raz budes znovu stastna. Ver tomu ! Na dedicskom konani sa dozvies presne na co mas narok.
@gabriela198 ak ste nemali deti, existuje závet tvojho muža? Ak nie, dedíš ty a jeho rodičia, aj to čo ste nadobudli spolu v manželstve
@cocolino234 tento komentár nema srdce.Pani stratila manžela a ak si nábytok či auta kupovali spolu tak su to jej veci.Su to spomienky na manzela tak isto by som si ich zobrala a nikoho by som sa nepýtala.Ano zomrel im ich syn je to smutné a sucitim s obidvoma stranamy ale naco im bude nabytok ktory nikdy nepouzívali ako su veci ktore boli v ich spálni.Uprimnú sústrasť veľa síl prajem.
@lara45 žiaľ nie sú to jej veci. Keďže ich nadobudli v manželstve, sú predmetom dedičstva a ak manžel nenapísal závet, dedia aj jeho rodičia
@zmrzlinka2021 áno to viem.Ja som len reagovala na komentár a na to čo by som urobila ja nevieme o aké veci ide a prečo jej ich svokrovci jednoducho nedaju žial je to ťažke so starými ľuďmi sa ťažko dohodnúť.
@cocolino234 tak sme sa nepochopili a ospravedlňujem sa😊teda ja som teba nepochopila.
@panelacikova dedenie nema nic spolocne s BSM.
Aj keby auta nadobudol pred manzelstvom, vsetko dedi manzelka a deti. Pokial nemali deti, dedi manzelka + rodicia.
Ale s BSM dedenie nema nic spolocne
Babenky neviete, či náhodou @draik nie je právnik ? Nechce sa mi veriť, žeby dedili rodičia....Aj keď nemali deti, mala by dediť manželka, nie ?
@77daniela77 úplne kľudne ju vyhodiť môžu... Aj s TP a ten jej kľudne bez jej vedomia môžu zrušiť. TP je evidenčný údaj. K ničomu ju neoprávňuje.
@mandarinka555 je to tak, že dedia aj rodičia, pokiaľ pár nemal deti. Toto je jeden z tých hlúpych slovenských zákonov. Absolútne si to neviem predstaviť v praxi - roky si niečo budem budovať s manželom, dám do toho peniaze, stane sa nešťastie, manžel umrie a do dedičského prídu svokrovci dediť niečo, čo sme si vybudovali my s mužom a oni sa o to nijako nepričinili. Nechápem, že túto nezmyselnosť nezrušia.
@mandarinka555 na 100% ak nemali deti, tak dedi manzelka a aj rodicia. Mne to pride spravne
@joannita je to choré, veľa párov si samých to odmaka, splatí úver a aby teraz ešte žena vyplácala svokrovcov, proste chore
@mandarinka555 žiaľ ano, preto treba na ať spisany závet
@joannita no ja sa na to dívam zo svojho pohľadu - s mužom sme si kúpili vlastný byt bez pomoci mojich či jeho rodičov a sami si aj platíme nemalú hypotéku a náklady naň. Manžel mi nešťastne umrie a ja sa mám teraz deliť o náš spoločný majetok do ktorého som ja dala nemalé peniaze s jeho rodičmi? Prípadne naopak v prípade môjho úmrtia - on by sa musel deliť s mojimi rodičmi? Veď to je nonsens.
@joannita tak inak, ja si kúpim nehnuteľnosť s manželom, platíme hypotéku, náklady a ja mám vyplácať svokrovcov po manželovej smrti z nášho vlastného bytu, ktorý sme si sami zafinancovali? Lebo prečo? Lebo sú jeho rodičia? Z morálneho hľadiska naň nemajú absolútne žiadny nárok, oni ho neplatili ani naň neprispeli. Mne to jednoducho nepríde nijak raz správne, ale ok, beriem tvoj názor. No ja považujem tento zákon za jeden z najnezmyselnejších, ale tak na Slovensku by sme takých zákonov našli viac.
@lalala94 a ano, presne preto "lebo su jeho rodicia" pretoze ho splodili a vychovali. Preto maju tiez narok zdedit cast majetku svojho syna.
Po jeho smrti to uz niesu vase peniaze vas byt, BSM zanika a kazdy tam ma SVOJE peniaze. Ty svoje spat dostanes a plus aj zdedis.
Teda zdedila by si. Nech to neprivolame.... 😉
@joannita no máme na to iný pohľad, ale to je ok. 🙂 Pre mňa osobne nemajú žiadny morálny nárok, ak sa nijako nepričinili a nepomohli (a to píšem aj v opačnom garde, ak by som náhodou umrela ja, nevidím ani jeden jediný dôvod, aby niečo dedili moji rodičia - už žijem pekných pár rokov mimo ich domu a argument, že ma splodili a vychovali u mňa neobstojí - oni sami sa pre mňa rozhodli, takže to bola ich povinnosť, nie láskavosť). Každopádne ak by som bola v tejto situácii, jednoznačne by som chcela spísať závet, kde by sme si to ošetrili a tak by sme sa vyhli tejto situácii. Na druhej strane chápem autorku - málokto na to myslí obzvlášť ak je mladý a ak plánovali deti. Smutná situácia. :(
@joannita ale prečo rodičia? a keby nemal rodičov, tak tetka z druhého kolena? ja som myslela, že keď sa raz ožení chlap, tak dedí len manželka, ak nemali deti.
prosím, uveď ma na správnu mieru. dvaja sa vezmú. spoločne kúpia pozemok, postavia dom, nadobudnú majetok za 200 000. nemajú deti. jeden z nich zomrie. to chceš povedať, že po ňom dedia aj rodičia? 😲

@gabriela198 uprimnu sustrast. Mrzi ma tvoja strata. Akiby si toho nemala dost co musis prezivat este musis riesit aj toto😥