icon

Zostali by ste doma po dohode s manželom?

11. jún 2022

Zostali by ste doma po dohode s manželom? Alebo potrebujete k životu chodiť do práce, mať kariéru atď..?

clavak
13. jún 2022

Možno to bude zniet trošku feministicky ale určite by som nezostala doma prečo by som mala?

mandrewa
13. jún 2022

Ak môj sa so mnou takto snažil dohodnúť, ale ja som išla pracovať už počas materskej 😅

juliasb
13. jún 2022

Nezostala by som, neexistuje

clavak
13. jún 2022

@juliasb presne tak

bublinkaeva
13. jún 2022

Áno, ak by mal príjem

marsmykkok
13. jún 2022

@zvieratko31 Tak nie vždy to musí byť manipulátor, ale áno je to tanec na tenkom ľade. Vzťah sa vyvíja, prichádzajú aj ťažšie chvíľe. A partner si uvedomí, že je na koni, že žena nezarába, x rokov je doma bez pracovných skúsenosti a môže ju prestať brať ako seberovnú. To je rovnaká situácia ako ked sa dvaja spoznajú a všetko je ok. Zoberú sa, idú bývať do domu ktorý partner zdedí, ona ostane doma na rodičáku lebo majú deti, nemá vlastné nič, prídu problémy a partner si hned uvedomí, že nemá kam ísť a že je v tom vzťahu na lepšej pozícii ako žena...

zuju2
13. jún 2022

Nie, neostala..Ja sa potrebujem realizovať, rozvíjať, byť s ľuďmi a mentálne sa rozvíjať. Stačilo mi byť doma.počas materskej. Nie som ten typ, aby som bola doma

zuzahajdulka
13. jún 2022

@elizabet173 kazdy si to projektuje podla komunity, v akej existuje. Bez urazky, no na MK prevazuju nie prilis sofistikovani clenovia, a tak to hned vidia vo farbach opustenej tety bez financii, zapoctu do dochodku a odvrhnutej bulom. Opat hovorim - su to klasicke vyplakavania zien na MK, ze nemaju peniaze, muza rabiatneho debila, nemaju sa s detmi kde podiet, nemaju z coho zit. Akurat, ze su zamestnane. Cize kde sudruzi robia chybu? Ako zena v zivote dopadne nezavisi od toho, ci bola zamestnana, alebo v domacnosti, ale od toho, z akeho backgroundu pochadza, koho si zobrala za manzela, ako spolu nazivaju, ako zodpovedne prijmaju zivotne rozhodnutia. Tiez zaujimava otazka pre sociologov, preco Slovenky pod pojmom sebarealizacia rozumeju zamestnanecky pomer.
Mam plno kamaratok, vsetky VŠ, ktore su doma, lebo same chcu. Ich manzelia maju uspesnu pracu a oni su spokojne, ze si mozu uzit svoje deti, svoju rodinu, cestuju, ziju docasne v inych krajinach, angazuju sa a vobec im k zivotu nechyba ranne pachtenie sa v zapchach do prace, potom v sialenom tempe povozit na kruzky, nakupit, veceru navarit a o polnoci odpadnut ako otrok na oltar vlasti.

vevapeto
13. jún 2022

NIKDY

amelie2017
13. jún 2022

@zuzahajdulka pretoze bohuzial na SK je zauzivane, ze ak je zena doma, ma sa o vsetko starat na 100%, nema pravo na zivot mimo domacnosti a muz okrem nosenia penazi nema v rodine inu ulohu. Ja som uz niekolkokrat za nas vztah bola bez prace, prve tehotenstvo a teraz skoro 2 roky kvoli covidu. Ale ano, manzel sa aj nadalej podielal na starostlivosti o dieta, o domacnost, chodila som na anglictinu, vodicak, zacvicit si von. Nemusela som ho doma cakat s vylestenou domacnostou a teplym obedom/vecerou. Sam mi vravel, ze si mam oddychnut, ist tam a tam..

janickacrazy
13. jún 2022

@modra_kolobezka presne tak, poznám podobný prípad. Ono na začiatku to vyzerá tak nevinne. Deti malé, takže stále je čo robiť. Ale neskôr sa to zmení. Mám kamošku, deti už vyrástli a ona je nespokojná, doslova trpí doma, no už nie je schopná si niečo nájsť a manžel by s tým ani nesúhlasil. Oficiálne je zamestnaná unho vo firme, ale len na papieri. Po rokoch je na nej poznať, že je len doma. Stále rozpráva len o deťoch.

elem227
13. jún 2022

@zuzahajdulka super napísané úplne s tebou súhlasím

tululu
13. jún 2022

Posledna rada je asi vyskusaj a uvidis 🙂 Niekto ta odsudi za to,ze si dala dieta do jasli a isla robit,niekto preto,ze si doma az 3 roky,nebodaj dlhsie,niekto preto,ze mas dieta prilis skoro/neskoro...Kto chce,dovod si najde 😉 A nezabudaj,tu naozajstnu hodnotu ma chvala Bohu kazdy sam v sebe a uzitocnost sa nastastie nemeria vyplatnou paskou 🙂

rebeka7501
13. jún 2022

Síce to už u mňa nie je aktuálne, no určite nie. Okrem toho, že sa stráca kontakt s ľuďmi časom začína mäknúť i mozog. A aby to po nejakom čase mm nezačal vyčítať, že musel živiť celú rodinu..

stvura
Odpoveď bola odstránená
ivec16
Autor odpoveď zmazal
elzu
13. jún 2022

Ne, nepracujici lide maji signifikantne vyssi riziko depresivnich psychickych onemocneni a tim i vyssi riziko sebevrazd.

elizabet173
13. jún 2022

@zuzahajdulka máš čiastočne pravdu, no len čiastočne, tým, že nemajú všetky ženy rovnakú štartovaciu čiaru, tak aj to môže dopadnúť rôzne. Nemusia mať predsa všetky ženy, ktoré chcú zostať doma VŠ, aj keď priznávam, že tie, ktoré poznám a sú spokojné, ju okrem jednej majú. No myslela som vo svojom príspevku práve na tie, ktoré sem píšu po rokoch strávených doma, keď si manžel našiel inú a oni skončili tak, ako skončili.

zuzahajdulka
13. jún 2022

@amelie2017 , obavam sa, ze na SK je to zauzivane este horsie. Od zeny sa ocakava starat sa o vsetko na 100% aj ked je zamestnana.

amelie2017
13. jún 2022

@zuzahajdulka tak to mas pravdu 😢

juliasb
13. jún 2022

Inak baby, skúšali ste si to predstaviť naopak? Ja som si to teraz predstavila - zarábam celkom ok, rodinu by som uživila. Manžel by teda zostal doma, venoval by sa koníčkom, chodil by do lesa so psom a podobne,kým by som ja sedela v práci Ja by som mala asi pocit, že sa nesnaží a nerobí pre rodinu dosť. Prišlo by mi to nespravodlivé. Podľa mňa je doba rovnocennosti a manželia by sa mali odla svojich možností rovným dielom starať

zuzana1404
13. jún 2022

Nie, neostala by som.
Je viac dôvodov prečo nie.
Tak ako je určite viac dôvodov prečo áno.
Ale ja po 15tich rokoch doma, vravím nie, neostala by som.

vevesh
13. jún 2022

@elizabet173 viem, ze take zeny existuju, ja som ziadnu v mojom okoli nezazila a poznam ich dost. Zvacsa to pary drzali/drzia spolu, az pokym ich doslova smrt nerozdeli ... asi sa o takych velmi nehovori....

elizabet173
13. jún 2022

@zuzahajdulka ešte som sa chcela dotknúť tej sebarealizácie, veď to vôbec nemusí byť zamestnanecký pomer. Len keď žena má za sebou roky štúdia napr. medicíny, nebude asi celkom jej snom zostať doma. Tiež žena, ktorá sa venuje vede, tej utečie vlak, do ktorého nikdy už nemusí naskočiť. A takých profesií je oveľa viac. Tiež nemusí byť zamestnaná, môže zamestnávať, je veľa možností. Každá má inú predstavu o živote a ten je len jeden, repríza neexistuje, podstatné je, aby bola žena aj jej rodina spokojná.
Nie je na Slovensku zaužívané, že sa má o všetko postarať žena, mám 50 za sebou, takéto niečo ma nenapadlo, ani pred tridsiatimi rokmi, lebo také niečo u nás neexistovalo, ani keď som ja bola malá. A v drvivej väčšine prípadov je to takto zaužívané tam, kde si to ženy samé zavedú, stačí sa mrknúť do pár tém z posledných dní a máš pocit, že sa vraciaš storočiami späť.

tenkratpodruhe
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
13. jún 2022

@vevesh myslíš tie, ktoré zostali doma bez akejkoľvek finančnej zábezpeky, bez pracovných skúseností a po rokoch, keď im krachlo manželstvo, zostali nahraté, či?

hama007
13. jún 2022

Keby som zostala doma, tak by sa mohlo ľahko stať, že by som bola vo všetkých správach o hľadaných ženách, ktoré z ničoho nič opustili svoju rodinu a nevzali si ani mobil ani doklady a už sa nikdy nenašli alebo našli sa len pozostatky. Len toľko k tomu. Určite by mi preplo. ✌️
Pre mňa je podstatné ísť do práce a byť prospešná pre spoločnosť, ekonomiku, podieľať sa na financovaní rodiny a nebyť závislá na manželovi. 🙂

amelie2017
13. jún 2022

@juliasb mne by to nevadilo. Dokonca by som mu to dopriala. Sme spolu skoro 9 rokov a stale len maka. Ale on sam povie, ze je lahsie byt v praci ako doma s detmi 😀 ale keby boli deti v skolke, v skole a on by sa chvilu mohol venovat tomu, co ho bavi a nemysliet na to, ze ak pojde napr. na ryby, nebude to malo volna s nami, bolo by to super.

victoriab
13. jún 2022

@stvura si úžasná 😍

zuzahajdulka
13. jún 2022

@elizabet173 ak zenu muz po rokoch opusti, asi tam bude x inych dovodov (skor na strane muzovho charakteru), nez to, ci pracovala, alebo nepracovala. Jasne, nech sa zeny uplatnia v praci, vede, kde chcu. Ale vadia mi despektujuce nazory na zeny v domacnosti. Len pre zaujimavost - jedna z mojich Hausfrau kamosiek bola predtym clenka predstavenstva zahranicnej firmy, druha bola obchodna riaditelka pre strednu Europu v inej firme, atd. Ale po narodeni deti nevahali ani sekundu, ako si predstavuju napln zivota. Skor mi pride hrozne, ked sa tu niektore chvalia, ako odisli do prace od parmesacneho babetka, aby sa realizovali a boli osozne ekonomike, ci co. To povazujem priam za geneticku vadu.