Zrušila som krst dieťaťa
Neviem, ci som sa zmenila ja, alebo svet okolo mna, ale nieco vo mne sa zlomilo. Ked sa narodilo nase dieta, brala som krst ako automatiku. Lebo sa to „tak robi“. Lebo babky to cakali. Lebo svadba v kostole, lebo sme boli „veriaca rodina“.Lenze teraz – ked prisiel cas dohodnut termin – som to stopla.som si uprimne uvedomila, ze cirkev pre mna uz nepredstavuje to, co kedysi. Nevidim v nej pokoj, lasku ani pochopenie. Vidim pravidla, posudzovanie, povrchnost.Mate niektora podobne pocity? Zrusili ste krst? Lutujete to?
@kremlicka250 no veru nebola som to ja
@zmrzlinka8 tak potom prepac🙂 fakt uz nevnimam kto co konkretne pisal🙂
@ivinkapink ja sa na nikoho nehnevam🙂 mna mrzi len, ze zatial to tu priznal iba jediny clovek, ze vlastne vybera vieru pre dieta bez jeho suhlasu....ze robi sucastou cirvi, bez jeho vedomia... a suhlasu.
Vsetci sa tu vyhybaju priamej odpivefi, ze ano, robim to bez suhlasu dieta..vsetci kluckuju,vyhovaraju sa a prirovnavaju krst k vyberu tepleho oblecenia, ockovania, ci skoly...pritom viera je o VIERE, nie faktoch. Porovnavat , ze ak dam dietatu teply sveter bude mu teplejsie je fakt, to nie je viera....
Ale je zbytocne sa tu tocit dookola okolo jednej veci..vzdy to konci rovnako....🙂
@kremlicka250 ja stale nechapem o co ti ide? Ved ako matka robis vela rozhodnuti za dieta, pretoze je este male....ale tebe vadi len toto jedno konktretne...autorka sa pytala v prvom rade tych ktory nedali pokrstit ci to lutuju....a zvacsa v zivote to tak je, ze lutujeme veci ktore sme neurobili ako tie co sme urobili...
@ivinkapink ja sa na nikoho nehnevam🙂 mna mrzi len, ze zatial to tu priznal iba jediny clovek, ze vlastne vybera vieru pre dieta bez jeho suhlasu....ze robi sucastou cirvi, bez jeho vedomia... a suhlasu.
Vsetci sa tu vyhybaju priamej odpivefi, ze ano, robim to bez suhlasu dieta..vsetci kluckuju,vyhovaraju sa a prirovnavaju krst k vyberu tepleho oblecenia, ockovania, ci skoly...pritom viera je o VIERE, nie faktoch. Porovnavat , ze ak dam dietatu teply sveter bude mu teplejsie je fakt, to nie je viera....
Ale je zbytocne sa tu tocit dookola okolo jednej veci..vzdy to konci rovnako....🙂
@kremlicka250 a druha vec je, nato aby si mohla nejaku vieru ziskat, potrebujes mat informacie a potom sa mozes rozhodnut, ci tomu veris alebo nie...
@kremlicka250 a druha vec je, nato aby si mohla nejaku vieru ziskat, potrebujes mat informacie a potom sa mozes rozhodnut, ci tomu veris alebo nie...
@ivinkapink to uz nema zmysel....pekny den...o co mi ide som pisala uz asi 5x...ale odpoved je vzdy zavadzajuca...nechajme to tak uz🙂
Za mna jednoduche, dietatu mozes dat informacie o viere aj bez toho,aby si ho do nej upisala bez jeho vedomia. Potom mozme tazko hovorit o slobodnom rozhodnuti....ked si to rozjodnutie urobila za neho....
A aby bolo jasne, ja neodsudzujem ludi,co dali pokrstit svoje dieta,.....vadi mi to, ze si jednoducho ten rodic neprizna, ze ho upisal viere bez jeho vedomia. Uz som to pisala asi 5x🙂
Viac uz nevladzem pisat 100x to iste
@kremlicka250 ja stale nechapem o co ti ide? Ved ako matka robis vela rozhodnuti za dieta, pretoze je este male....ale tebe vadi len toto jedno konktretne...autorka sa pytala v prvom rade tych ktory nedali pokrstit ci to lutuju....a zvacsa v zivote to tak je, ze lutujeme veci ktore sme neurobili ako tie co sme urobili...
@ivinkapink ale kdeže väčšina ľutuje skutky,ktoré urobila a nie naopak
@maja22 dovolím si oponovať...kriziacke vojny síce boli akože za vieru,ale v prvom rade o majetok napadnutého štátu,egyptologiu sotva založili RK.knazi,možno tak kňazi v starom Egypte,tiež netvrdme že cirkev v stredoveku priniesla kľud a mier,spomínaš trojpapezstvo?vraždy keď sa prívrženci jednotlivých pápežov kvôli moci zabíjali?pápež bol nielen duchovná autorita ale najmä svetska. Mal velke majetky,mal milenky,deti kt sa pokúšal presadiť v politike vid lukrecia Borgia atď..zabúdame na Tisa keď s a s požehnaním ,,svätého,,biskupa posielal i státisíce židov na smrť a nie že o tom nevedel!mníšky rodili deti v utajeni,toť nedávno sa myslim holandska cirkev ospravedlňovala za hroby sirotkov pri kláštoroch...
@katty123456 Ale veď to som napísala aj ja, že Európu ničili vojny a boj o moc a áno, mali v tom prsty aj niektorí cirkevní predstavitelia. To, že človek - kresťan, zlyháva, prepadne závislostiam, túžbe po moci, alebo iným hriechom, to sa stáva aj dnes, to sa nedialo len v stredoveku. Dialo sa to, deje sa to. To však nič nemení na tom, čo som písala, že cirkev zakladala univerzity, robila charitu, podieľala sa na kultúrnom rozkvete… Lebo to sú fakty tiež. A čo sa týka tej egyptológie - v 17. stor. páter Athanasius Kircher dokázal, že koptský jazyk je pozostatkom ranej egyptčiny. Aj vďaka jeho práci sa podarilo vedcom rozlúštiť hieroglyfy na Rosettskej doske. Preto sa Kircher považuje za zakladateľa egyptológie.
@maja22 toť vše
@tulipanik12 Tie články, čo si tu dala, konštatujú hlavne to, na akej úrovni boli poznatky z medicíny. Aj medicína ako odbor sa vyvíjala postupne a pokrok šiel dopredu.
@predajcake Mas aj nejaku lepsiu teoriu?)))) Slovaci su katolickejsi nez papez,ale vsetko zlo prichadza z vatikanu......vsetko zlo prichadza odvsadial ,len nie od nas. Milovat budes pána Boha svojho celym svojim srdcom,celou svojou silou ,celou svojou dusou a svojho blizneho ako seba sameho. Uplne by stacilo keby sa aspon tej poslednej casti ludia na slovensku drzali a bol by to raj na zemi.
@martin96321 Martine, ano mi sme národ najuvedomelejší a na náš Česko.
Len žiaľ nie všetci sa tak ale správavajú ale postupné sa to zlepšuje.
Preto je fajn vedieť čo robí cirkev a hľadať boha sám v sebe, on ajtak nie je hmotný je to len nekonečná energia.
A kostoli kedysi slúžili na iné účely ako dnes.
@katty123456 Ale veď to som napísala aj ja, že Európu ničili vojny a boj o moc a áno, mali v tom prsty aj niektorí cirkevní predstavitelia. To, že človek - kresťan, zlyháva, prepadne závislostiam, túžbe po moci, alebo iným hriechom, to sa stáva aj dnes, to sa nedialo len v stredoveku. Dialo sa to, deje sa to. To však nič nemení na tom, čo som písala, že cirkev zakladala univerzity, robila charitu, podieľala sa na kultúrnom rozkvete… Lebo to sú fakty tiež. A čo sa týka tej egyptológie - v 17. stor. páter Athanasius Kircher dokázal, že koptský jazyk je pozostatkom ranej egyptčiny. Aj vďaka jeho práci sa podarilo vedcom rozlúštiť hieroglyfy na Rosettskej doske. Preto sa Kircher považuje za zakladateľa egyptológie.
@maja22 áno..čiže keď si to zhrnieme cirkev rozpútala v mene majetku vojny ale keďže zároveň zo svojho obrovského majetku podporila pár ľudí je to vlastne ok..
Černák zabil tak 30ludi chladnokrvne bestialne na objednávku,ale teraz je baránok ba vari v kuchyni.
.ževraj ľutuje čo spravil,a tým pádom je to ok...no myslím že pozostali to takto neberú a keďže i v dnešnej dobe pribúdajú články o tom pedofilnom biskupovi,o takom kňazovi..atď..nečuduj sa že som/sme skeptický...a nie..nepovažujem to za zlyhanie jednotlivca keďže nariadený o ich činoch vedeli a kryli ich..možno preto že je to tam rozšírená prax...
Krst predsa nie je o tom aka je či nie je cirkev ( podla teba).Ma oveľa hlbsi vyznam pre veriacich ludi.Staci sa rozhodnut ci si alebo nie si veriaci clovek a ci pre svoje dieťa vieru chceš alebo nie.A podla toho aj konať.
@janinah dieťa až vyrastie a bude chcieť dá sa pokrstiť. Prepáč ale ak sa krsti malé dieťa je to na určovanie viery. Myslím si že k viere má človek dospieť sám a nie mu ju nanútiť lebo rodičia sa tak rozhodli. Dať sa pokrstiť ako dospelý človek je jednoduché ale keď chces vystúpi z cirkvi do ktorej si nikdy patriť nechcela tak to už je obrovský problém.
@tulipanik12 Tie články, čo si tu dala, konštatujú hlavne to, na akej úrovni boli poznatky z medicíny. Aj medicína ako odbor sa vyvíjala postupne a pokrok šiel dopredu.
@maja22 s tebou je zbytočná diskusia a skús pls čítať s porozumením
@janinah dieťa až vyrastie a bude chcieť dá sa pokrstiť. Prepáč ale ak sa krsti malé dieťa je to na určovanie viery. Myslím si že k viere má človek dospieť sám a nie mu ju nanútiť lebo rodičia sa tak rozhodli. Dať sa pokrstiť ako dospelý človek je jednoduché ale keď chces vystúpi z cirkvi do ktorej si nikdy patriť nechcela tak to už je obrovský problém.
@mizoko ak chces tak si zisti nieco o deťoch,ktore zomrú bez krstu a o ich ceste k spaseniu.Potom mozno pochopiš preco kresťania krstia zdrave deti spravidla do 1 mesiaca po narodeni a chore deti okamzite a moze ich pokrstit prakticky hocikto kto o tom nieco vie.Kresťan jednoducho nečaka roky s pokrstenim vlastneho dietata,lebo nikdy nevieš...
Viac nemam potrebu to vysvetlovať.
@mizoko ak chces tak si zisti nieco o deťoch,ktore zomrú bez krstu a o ich ceste k spaseniu.Potom mozno pochopiš preco kresťania krstia zdrave deti spravidla do 1 mesiaca po narodeni a chore deti okamzite a moze ich pokrstit prakticky hocikto kto o tom nieco vie.Kresťan jednoducho nečaka roky s pokrstenim vlastneho dietata,lebo nikdy nevieš...
@janinah Boh nexistuje
@janinah a máš kresťanov ktorý naopak sa krstia až keď sú dospelí a majú z toho rozum. Ale to evidentne ignoruješ.
@tulipanik12 Neviem, kto ťa učil dejepis, ale máš poriadne skreslené informácie. Keď už spomínaš ten temný stredovek, tak by si mala vedieť, že katolícka cirkev v ňom bola svetlom. Do Európy vpadli barbarské kmene, ktoré ničili všetko, čo im prišlo do cesty. Vyplienili a zničili Rím, nectili si históriu, kultúru, ani právo. Naopak, katolícka cirkev priniesla do Európy vzdelanosť, historici žasnú nad intelektuálnym rozmerom odborných diskusií, ktoré sa na nich viedli. Vďaka cirkvi vznikali úžasné diela v architektúre, vo výtvarnom umení, v hudbe… Dodnes ich obdivujeme a cestujeme za tým… Cirkev zamerala svoju pozornosť na chudobných, siroty, vdovy a chorých - budovala sieť nemocníc, rozvíjala charitatívnu činnosť. Mnohé vedné odbory, ktoré dnes fungujú, založili kňazi - egyptológiu, seizmológiu… Často poskytovali odborné poradenstvo, zaujímala ich botanika, geografia, fyzika… To, čo Európu vždy ničilo, boli vojny a boj o moc. Našli sa takí aj v katolíckej cirkvi, to nepopierajú ani cirkevní historici, ale všeobecne historici už davno neinterpretuju temny stredovek tak, ako to robíš ty.
@maja22 ako historik sa nestíham diviť čo píšeš 😏
@kremlicka250 nečítala som celú diskusiu iba prvú a poslednú stranu. Áno, vyberám vieru pre dieta a teraz za neho rozhodujem. Teda v mojom prípade za 3 deti. Každý rodič chce pre to dieťa to najlepšie a rozhoduje za neho a zároveň do 18 nesie za mehi aj zodpovednosť. Tak ako napr neveriaci rodic ma potrebu vštepovat do dieťaťa základy morálky, lebo to považuje za dobré a spravne pre to dieťa a pre spoločnosť , ...aj ja ako veriaca matka cítim potrebu vstepovať vieru, lebo to považujem za spravne a lebo verím na 100%. Krst ma špeciálnu symboliku , keďže verím v Boha tak verím aj v zlo ktoré existuje. Počas krstu sa zriekame zlého , dieťa sa pomaže krizmou, my sme mali aj zasvätenie P.Marii. Pre veriacich ma to význam, a ma to význam v tom čase, v ktorom sa krst uskutočňuje. Ak by som v to neverila tak to nerobím. Deti dospejú a majú na výber. To že sú krstené neznamená, že im to v bucnosti zvazuje ruky a myseľ. Už len tu na MK vidieť, koľko krstenych napr vieru nepraktizuje lebo neverí. Ak v Boha neveríš, tak uznáš ze zasvätenie neexistujúcemu Bohu nemôže uškodiť ...a považuješ to za obyčajnú tradíciu /zvyk.
@janinah keď niekto zomrie,tak je mŕtvy, či ?
@janinah keď niekto zomrie,tak je mŕtvy, či ?
@tulipanik12 noooo ale ak je zombie tak asi nie 😏 veď na Tom je vlastne založeny celý nový zákon 😎 nadnesene to myslím samozrejme
Kamosku do toho tiez tlacila svokra. Kamoska bola neveriaca. Ja som jej povedala ze nejde o to aby klacala v kostole a modlila sa 14 x denne. Boh nechce aby sme plnili chramy ale aby sme my boli tie chramy. Z nas ma ist ta laska. Toto sa kamoske tak zapisalo dovnutra ze sme vlani krstili jej deti a krstnou som sa stala ja kamoske. Pre mna je to to najksrajsie co v zivote cloveka je..prist a zasvatit dietatko Bohu..pane tu je nase dieta nasa laska a my sa s nou chceme delit s tebou lebo si nam pozehnal a my mame to stastie a cest vychovavat ho v laske. A dietatko pri prvom sv prijimani samo za seba povie ci chce tymto zivotom ist dalej..uz povie slub za seba. Pri krste to slubuju rodicia. A je by som krstila…stava sa aj to, ze kam by sa dietatko k svojmu rozhodnutiu dostalo mize sa stat tragedia a uz to nestihne. Mame situaciu v rodine kedy moja mama presvedcila tetu aby krstili (komanc muz - teta ale veriaca) a dobre urobili ze krstili. Dieta zomrelo nestastim vo veku 5 rokov…takze by sa samo este nerozhodlo.
Takže do budúcnosti tvoje dieťa asi nebude navštevovať náboženstvo ale etiku ..a nepôjde na sväté prijímanie?? Lebo väčšina žiakov v triedach má náboženstvo....len taký detail ..
@maja22 áno..čiže keď si to zhrnieme cirkev rozpútala v mene majetku vojny ale keďže zároveň zo svojho obrovského majetku podporila pár ľudí je to vlastne ok..
Černák zabil tak 30ludi chladnokrvne bestialne na objednávku,ale teraz je baránok ba vari v kuchyni.
.ževraj ľutuje čo spravil,a tým pádom je to ok...no myslím že pozostali to takto neberú a keďže i v dnešnej dobe pribúdajú články o tom pedofilnom biskupovi,o takom kňazovi..atď..nečuduj sa že som/sme skeptický...a nie..nepovažujem to za zlyhanie jednotlivca keďže nariadený o ich činoch vedeli a kryli ich..možno preto že je to tam rozšírená prax...
@katty123456 Keď Černák niekoho zabil, súdia jeho, alebo celú jeho rodinu? Keď sa niekto dopustí zločinu, padá pohoršenie nielen na neho, ale aj na jeho matku, otca, ženu, deti… Nie sú vinné, ale znášajú tú potupu a odsúdenie… Toto sa deje aj v cirkvi…
@katty123456 Keď Černák niekoho zabil, súdia jeho, alebo celú jeho rodinu? Keď sa niekto dopustí zločinu, padá pohoršenie nielen na neho, ale aj na jeho matku, otca, ženu, deti… Nie sú vinné, ale znášajú tú potupu a odsúdenie… Toto sa deje aj v cirkvi…
@maja22 na tých čo to kryli..a samozrejme že to znasala aj rodina...
Takže do budúcnosti tvoje dieťa asi nebude navštevovať náboženstvo ale etiku ..a nepôjde na sväté prijímanie?? Lebo väčšina žiakov v triedach má náboženstvo....len taký detail ..
@lenrol001 no to má,ale každý si môže vybrať na čo bude chodiť jeho dieťa a myslím si osobne,že etika by mala byť pre žiakov povinná a náboženstvo iba voliteľné
@lenrol001 no to má,ale každý si môže vybrať na čo bude chodiť jeho dieťa a myslím si osobne,že etika by mala byť pre žiakov povinná a náboženstvo iba voliteľné
@tulipanik12 Nabozenstvi je volitelne,tak isto ako etika. Aj nepokrstene dieta moze chodit na nabozenstvo,aspon sa nauci nieco nove,noe ako na etike

@kremlicka250 si matka? Kazda mama robi pre svoje dieta to co povazuje za najlepsie... Je vela rozhodnuti ktore musi matka urobit kym dieta zacne pouzivat svoju hlavu...ano mozes pockat s krstom,ale nevidim dovod, krstom mu nijak neublizujem ani nic neberiem..
Ty sa hnevas na tu svoju? Ze rozhodla za teba?