Zrušila som krst dieťaťa
Neviem, ci som sa zmenila ja, alebo svet okolo mna, ale nieco vo mne sa zlomilo. Ked sa narodilo nase dieta, brala som krst ako automatiku. Lebo sa to „tak robi“. Lebo babky to cakali. Lebo svadba v kostole, lebo sme boli „veriaca rodina“.Lenze teraz – ked prisiel cas dohodnut termin – som to stopla.som si uprimne uvedomila, ze cirkev pre mna uz nepredstavuje to, co kedysi. Nevidim v nej pokoj, lasku ani pochopenie. Vidim pravidla, posudzovanie, povrchnost.Mate niektora podobne pocity? Zrusili ste krst? Lutujete to?
Ani ja som nekrstila. Fu a to boli hadky v rodine 🤷 ako si mozem dovolit nepokrstit a co si pomyslia ostatni a podobne.
Ja som tvrdila, ze krst by mala byt slobodna volba a ja nemam pravo rozhodnut v co bude moje dieta verit
Krst síce bol ale 20r dozadu..nebolo prvé sv prijímanie detí,nebola birmovka...načo?ani do.kostola posl cca18r nechodíme....človek moze byť veriacim v srdci nemusi kv tomu vysedávať v kostole ohaknuty do gala s tým že dám 2e do zvončeka si.mysliet že pôjde čo neba..neprejde mesiac žeby sa daka kauza ohľadom pedofílie homo či krytia zvrchu neprevalila..Toto mam podporovat zo svojich daní?ďakujem neprosim
@tulipanik12 stredovek sa spomína ako obdobie temna, pretože oproti iným obdobiam, máme oveeela menej informácií
@malary a ešte k tomu stredoveku,nie preto bol označovaný ako obdobie temna, že máme málo informácií o ňom, ale preto,,že vládla katolícka cirkev a tá všetko, čo bolo spojené s krvou považovala za špinavé a diablove dielo - preto zomrelo toľko žien za stredoveku pri pôrodoch,pretože cirkev nedovolila ku nim volať doktorov,len babice. Naštuduj si o tom prosím ťa niečo. A nakoniec mňa len zaráža koľko slobodných matiek sa hlási ku cirkvi a to nie je pre nich hriech priviesť dieťa na svet mimo manželstva?
@malary a ešte k tomu stredoveku,nie preto bol označovaný ako obdobie temna, že máme málo informácií o ňom, ale preto,,že vládla katolícka cirkev a tá všetko, čo bolo spojené s krvou považovala za špinavé a diablove dielo - preto zomrelo toľko žien za stredoveku pri pôrodoch,pretože cirkev nedovolila ku nim volať doktorov,len babice. Naštuduj si o tom prosím ťa niečo. A nakoniec mňa len zaráža koľko slobodných matiek sa hlási ku cirkvi a to nie je pre nich hriech priviesť dieťa na svet mimo manželstva?
@tulipanik12 hriechom je smilstvo, nie pôrod
@tulipanik12 hriechom je smilstvo, nie pôrod
@malary ale, ale a nehlásala náhodou katolícka cirkev, že priviesť dieťa na svet mimo manželstva je hriech ? Či už si si to upravila podľa seba ? No však to je typické pre Vás kresťanov !
@malary ale, ale a nehlásala náhodou katolícka cirkev, že priviesť dieťa na svet mimo manželstva je hriech ? Či už si si to upravila podľa seba ? No však to je typické pre Vás kresťanov !
@tulipanik12 nie nehlási.
Ale keď potrebuješ kopať do Cirkvi,tak čo už. Pekelné brány ju nepremozu. Je tu už 2000rokov, všeličo vydržala
@tulipanik12 nie nehlási.
@malary ja viem o tom, že farár dokonca nechcel pokrstiť dieťa slobodnej matke a nebolo to až tak dávno, takže netrep hlúposti. A ja nepotrebujem kopať do cirkvi - ona si nato vystačí aj sama - mne len strašne vadia tmárstva, ktoré sú ešte niektorí jedinci schopní šíriť v 21 storočí 😴
@malary ja viem o tom, že farár dokonca nechcel pokrstiť dieťa slobodnej matke a nebolo to až tak dávno, takže netrep hlúposti. A ja nepotrebujem kopať do cirkvi - ona si nato vystačí aj sama - mne len strašne vadia tmárstva, ktoré sú ešte niektorí jedinci schopní šíriť v 21 storočí 😴
@tulipanik12 lenže to je o kňazovi. Ak bolo pre neho prekážkou len to že je slobodná matka, tak nemal tak robiť. Jedine že bol problém niekde inde
@tulipanik12 lenže to je o kňazovi. Ak bolo pre neho prekážkou len to že je slobodná matka, tak nemal tak robiť. Jedine že bol problém niekde inde
@malary v každom prípade daj na seba pozor, aby ťa nezviedol či nebodaj nezjedol voľáky diabol 🤣
@malary v každom prípade daj na seba pozor, aby ťa nezviedol či nebodaj nezjedol voľáky diabol 🤣
@tulipanik12 riadne ta irituje katolicka cirkev...ale vies, ze rozhodovali muzi, takze by si mala nenavidiet predovsetkym muzov...
Cirkev je spolocenstvo ludi, zial dostanu sa tam aj taky co tam nemaju co robit, neomylny je iba Boh..sudit a odsudit cirkev pre zlych jednotlivcov nie je spravne....a mas pravdu iba v tom,ze doba temna sa vracia - mamonarstvo, sebeckost, zatvaranie oci pred nasilim, vojnami, neochota pomoct, myslenie v prvom rade na seba atd.
@tulipanik12 riadne ta irituje katolicka cirkev...ale vies, ze rozhodovali muzi, takze by si mala nenavidiet predovsetkym muzov...
Cirkev je spolocenstvo ludi, zial dostanu sa tam aj taky co tam nemaju co robit, neomylny je iba Boh..sudit a odsudit cirkev pre zlych jednotlivcov nie je spravne....a mas pravdu iba v tom,ze doba temna sa vracia - mamonarstvo, sebeckost, zatvaranie oci pred nasilim, vojnami, neochota pomoct, myslenie v prvom rade na seba atd.
@ivinkapink ono z pohľadu histórie dosť zla napáchala najmä katolícka cirkev. A títo ,kresťania' podvádza ženu - ide sa vyspovedať, klame - ide sa vyspovedať atď. ja sa len čudujem, že ešte stále nepredávajú odpustky - našlo by sa stále dosť ľudí, čo by si ich kúpili
@ivinkapink ono z pohľadu histórie dosť zla napáchala najmä katolícka cirkev. A títo ,kresťania' podvádza ženu - ide sa vyspovedať, klame - ide sa vyspovedať atď. ja sa len čudujem, že ešte stále nepredávajú odpustky - našlo by sa stále dosť ľudí, čo by si ich kúpili
@tulipanik12 Neviem, kto ťa učil dejepis, ale máš poriadne skreslené informácie. Keď už spomínaš ten temný stredovek, tak by si mala vedieť, že katolícka cirkev v ňom bola svetlom. Do Európy vpadli barbarské kmene, ktoré ničili všetko, čo im prišlo do cesty. Vyplienili a zničili Rím, nectili si históriu, kultúru, ani právo. Naopak, katolícka cirkev priniesla do Európy vzdelanosť, historici žasnú nad intelektuálnym rozmerom odborných diskusií, ktoré sa na nich viedli. Vďaka cirkvi vznikali úžasné diela v architektúre, vo výtvarnom umení, v hudbe… Dodnes ich obdivujeme a cestujeme za tým… Cirkev zamerala svoju pozornosť na chudobných, siroty, vdovy a chorých - budovala sieť nemocníc, rozvíjala charitatívnu činnosť. Mnohé vedné odbory, ktoré dnes fungujú, založili kňazi - egyptológiu, seizmológiu… Často poskytovali odborné poradenstvo, zaujímala ich botanika, geografia, fyzika… To, čo Európu vždy ničilo, boli vojny a boj o moc. Našli sa takí aj v katolíckej cirkvi, to nepopierajú ani cirkevní historici, ale všeobecne historici už davno neinterpretuju temny stredovek tak, ako to robíš ty.
@tulipanik12 to, že sa niekto ide vyspovedať, neznamená, že to môže robiť, že je dovolené napr. podvádzať.
okrem toho aj odpustený hriech nesie so sebou tzv. tresty, čo sa následne niekde prejaví v živote. na odpustenie trestov slúžia spomínané odpustky, tie však nie je ľahké dosiahnuť, okrem iných podmienok nesmie byť ani náklonnosť k ľahkému hriechu, a to je ťažké.
veriaci sa snažia síce vyhýbať hriechu, ale my tiež nie sme svätci, sme obyčajní ľudia ako aj neveriaci, sme slabí v odolávaní pokušeniu. ale aspoň tá snaha tam je!! ak však podľahneme ľudskej prirodzenosti, úprimne oľutujeme a ďalej sa snažíme sa hriechu vyhýbať. podstatné je, že sa úprimne snažíme.
@tulipanik12 cirkev = muzi...neodpovedala si, teda nenavidis aj muzov tym padom? Na svete je dost zla aj bez cirkvy..ale niekoho musis obvinit..ak sa ti ulavi..ale veci a zivot, nic na svete nie je cierno-biele...ludia nie su len dobri alebo zli...ano,zaboli ked zen co ma viest a chranit ublizuje...
@ivinkapink ako mu davas moznost? Ze za neho rozhodnes? Viera je od slova verit.
@kremlicka250 to ze dietatu umoznis byt pokrstene automaticky neznamena ze mu das vieru, kiezby to bolo tak jednoduche...ty mu iba "otvoris dvere"..
@tulipanik12 cirkev = muzi...neodpovedala si, teda nenavidis aj muzov tym padom? Na svete je dost zla aj bez cirkvy..ale niekoho musis obvinit..ak sa ti ulavi..ale veci a zivot, nic na svete nie je cierno-biele...ludia nie su len dobri alebo zli...ano,zaboli ked zen co ma viest a chranit ublizuje...
@ivinkapink ja sa len čudujem Vám veriacim ženám, že Vám nevadí,že v katolíckej cirkvi vládnu iba muži
@tulipanik12 to, že sa niekto ide vyspovedať, neznamená, že to môže robiť, že je dovolené napr. podvádzať.
okrem toho aj odpustený hriech nesie so sebou tzv. tresty, čo sa následne niekde prejaví v živote. na odpustenie trestov slúžia spomínané odpustky, tie však nie je ľahké dosiahnuť, okrem iných podmienok nesmie byť ani náklonnosť k ľahkému hriechu, a to je ťažké.
veriaci sa snažia síce vyhýbať hriechu, ale my tiež nie sme svätci, sme obyčajní ľudia ako aj neveriaci, sme slabí v odolávaní pokušeniu. ale aspoň tá snaha tam je!! ak však podľahneme ľudskej prirodzenosti, úprimne oľutujeme a ďalej sa snažíme sa hriechu vyhýbať. podstatné je, že sa úprimne snažíme.
@zmrzlinka8 ani si nemyslím,že sa snažia vyhýbať hriechu - oni sa jednoducho pôjdu vyspovedať a bude im odpustené 🤣
@ivinkapink ja sa len čudujem Vám veriacim ženám, že Vám nevadí,že v katolíckej cirkvi vládnu iba muži
@tulipanik12 ty tak rada podrypuješ, že? dajú sa ti argumenty na jednu vec a ty už nevieš čo, tak vytiahneš ďalšiu.
nie, nevadí mi to
@kremlicka250 to ze dietatu umoznis byt pokrstene automaticky neznamena ze mu das vieru, kiezby to bolo tak jednoduche...ty mu iba "otvoris dvere"..
@ivinkapink robis z neho clena cirkvi...tak ak to nie je take podststne, nechala by si dietatu urobit ritual, kde sa stane clenom muslimskej, hinduistickej alebo inej viery? Ved tym padom mu vieru nedavas, nech dalej veri v co chce....
@zmrzlinka8 ani si nemyslím,že sa snažia vyhýbať hriechu - oni sa jednoducho pôjdu vyspovedať a bude im odpustené 🤣
@tulipanik12 je to na každom človeku. ak to tak robí, bude sa sám z toho zodpovedať pred Bohom.
Neviem, čo je správne. Ja som si v 29 rokoch obnovila krstné sľuby lebo to bol skutočný moment, kedy som sa stala kresťanom
@ivinkapink robis z neho clena cirkvi...tak ak to nie je take podststne, nechala by si dietatu urobit ritual, kde sa stane clenom muslimskej, hinduistickej alebo inej viery? Ved tym padom mu vieru nedavas, nech dalej veri v co chce....
@kremlicka250 prečo by som dávala dieťa krstiť v inej viere, než mam ja? trochu nelogické
@tulipanik12 Neviem, kto ťa učil dejepis, ale máš poriadne skreslené informácie. Keď už spomínaš ten temný stredovek, tak by si mala vedieť, že katolícka cirkev v ňom bola svetlom. Do Európy vpadli barbarské kmene, ktoré ničili všetko, čo im prišlo do cesty. Vyplienili a zničili Rím, nectili si históriu, kultúru, ani právo. Naopak, katolícka cirkev priniesla do Európy vzdelanosť, historici žasnú nad intelektuálnym rozmerom odborných diskusií, ktoré sa na nich viedli. Vďaka cirkvi vznikali úžasné diela v architektúre, vo výtvarnom umení, v hudbe… Dodnes ich obdivujeme a cestujeme za tým… Cirkev zamerala svoju pozornosť na chudobných, siroty, vdovy a chorých - budovala sieť nemocníc, rozvíjala charitatívnu činnosť. Mnohé vedné odbory, ktoré dnes fungujú, založili kňazi - egyptológiu, seizmológiu… Často poskytovali odborné poradenstvo, zaujímala ich botanika, geografia, fyzika… To, čo Európu vždy ničilo, boli vojny a boj o moc. Našli sa takí aj v katolíckej cirkvi, to nepopierajú ani cirkevní historici, ale všeobecne historici už davno neinterpretuju temny stredovek tak, ako to robíš ty.
@maja22 dovolím si oponovať...kriziacke vojny síce boli akože za vieru,ale v prvom rade o majetok napadnutého štátu,egyptologiu sotva založili RK.knazi,možno tak kňazi v starom Egypte,tiež netvrdme že cirkev v stredoveku priniesla kľud a mier,spomínaš trojpapezstvo?vraždy keď sa prívrženci jednotlivých pápežov kvôli moci zabíjali?pápež bol nielen duchovná autorita ale najmä svetska. Mal velke majetky,mal milenky,deti kt sa pokúšal presadiť v politike vid lukrecia Borgia atď..zabúdame na Tisa keď s a s požehnaním ,,svätého,,biskupa posielal i státisíce židov na smrť a nie že o tom nevedel!mníšky rodili deti v utajeni,toť nedávno sa myslim holandska cirkev ospravedlňovala za hroby sirotkov pri kláštoroch...
Nemáte čo ľutovať mi sme tiež nedali krstiť a ok.Ludia a ich názori ma nezaujímajú🙂a keď môj syn vyrastie nech sa rozhodne sám.Uciť dieťa pravde je to najlepšie a najkrajšie čo mu môžete dať.Jedno z desať božích prikázaní je nebudeš mať iných bohov okrem mňa aby si sa im klaňal,ale dnešným ľuďom to akosi nedopina.Drzim vám palce a hlavu hore.
@kremlicka250 prečo by som dávala dieťa krstiť v inej viere, než mam ja? trochu nelogické
@zmrzlinka8 lebo tvrdis, ze tym mu vieru nedavas...ze aj tak ma slobodnu volu... a ze tym, ze pokrstim dieta bez jeho suhlasu, vlastne mu davam moznost vyberu. Preco mu nedat vybrat teda , ked krst a vsetko su len otvaranie dveri k volbe?ale ospravedlnujem sa, ak si to netvrdila ty, uz sa mi to tu zlieva vsetko, kto co napisal:D
@maja22 toť vše
@zmrzlinka8 lebo tvrdis, ze tym mu vieru nedavas...ze aj tak ma slobodnu volu... a ze tym, ze pokrstim dieta bez jeho suhlasu, vlastne mu davam moznost vyberu. Preco mu nedat vybrat teda , ked krst a vsetko su len otvaranie dveri k volbe?ale ospravedlnujem sa, ak si to netvrdila ty, uz sa mi to tu zlieva vsetko, kto co napisal:D
@kremlicka250 no veru nebola som to ja
@kremlicka250 si matka? Kazda mama robi pre svoje dieta to co povazuje za najlepsie... Je vela rozhodnuti ktore musi matka urobit kym dieta zacne pouzivat svoju hlavu...ano mozes pockat s krstom,ale nevidim dovod, krstom mu nijak neublizujem ani nic neberiem..
Ty sa hnevas na tu svoju? Ze rozhodla za teba?

@malary no ved prave, ze to nema byt divadlo. Len ja nevidim rozdiel v tom, ze rozhodnes za dieta byt sucastou cirkvy a tvoj argument je, ze sak moze vystupit ( myslim,ze to bol tvoj argument).
Tak isto mozem vybrat zenich, pre dceru a povedat, ze ak sa jej nepaci, moze sa rozviest...
Ale kludne nech kto chce ,nech da dieta pokrstit, ale nepaci sa mi , ze nikto tu nie je ochotny priznat, ze jednoducho rozhodol za dieta bez jeho vedomia ,stat sa sucastou cirkvy....to je vsetko 🙂 ja respektujem kazdeho vierovyznanie 🙂
@kremlicka250 nie ja som hovorila o výstupe z cirkvi,ale to je jedno. V podstate ide o vieru, jej hĺbku a silu. Vieš, bez vedomia dieťaťa rozhodujeme o veľa veciach.
A samo sa v dospelosti rozhoduje už, čo si z toho zoberie, čo nie.
Je to na rodičoch, čo sa týka sviatostí. Ak je zo mňa dojem, že tlačím nasilu svoj názor, ospravedlňujem sa. Hoci mi je ľúto nekrstit dieťa, je to rozhodnutie rodičov. A na druhej strane, ak rodičia neveria a predsa chcú pokrstiť, musí byť krstný veriaci, pretože krst zaväzuje dospelého vychovávať dieťa vo viere. A ja osobne, ak by ma taký volali za krstnu, odmietla by som. Pretože je to zodpovednosť, a keďže s dieťaťom by som nebola často, nedá sa to.
Áno, počítam sa k veriacim, hoci mám milión chýb. A len doma sa dá vysvetliť, že hoci s chybami a hriechmi, predsa len Ježiš a jeho láska stojí za to, aby sme sa snažili byť lepší. Je to celoživotný boj. Tým, že človek prijíma sviatosti, snaží sa, neznamená, že sa ma netýka výčitka, že aha, do kostola chodí, na prijímanie a aká je. Tu poohovara, tu sa nahnevá atď. Žiaľ. Aj ja som vinná, že môj život veľmi neukazuje druhým, že druhých neláka k Ježišovi. 🌸