icon

Zvažujeme návrat na Slovensko

17. aug 2025

Ešte donedávna som bola jednou z tých, ktorá by sa na Slovensko nevrátila ani za nič. Manžel je Čech, žijeme v ČR. Plánujeme dieťa a veru neviem či zostať tu v Česku alebo sa vrátiť na Slovensko. Jedinú výhodu Slovenska vidím v tom, že tam mám celú rodinu. Tu v Česku sme sami - manžel sa so svojou rodinou už roky rokúce nestýka. Takisto som zvyknutá, že v Česku všetko funguje, digitalizácia je super, nemusím na úrady a všetko vybavím online. Pre dieťa ale vidím výhody skôr v Česku ako na Slovensku.
Zas tu sme sami, tak neviem. Prácu máme obyčajnú obaja, žiadnu extra kvalifikovanú.

lin_a
17. aug 2025

@anonym_autor skus si zodpovedat taketo otazky:
- ak sa vratite na SK a budete byvat vo vlastnom, ako daleko je to od rodiny? Ako casto si predstavujes, ze sa budete stretavat, ked budete zit tam? Si tvoje predstavy realne, alebo iba zbozne prianie?
- ako casto sa s nimi stretavate teraz? Ked odchadzate, mavas pocit ze este by si pri nich tyzden ostala alebo si rada, ze sa vracias do Prahy do svojho? Z Prahy do Hlohovca to mate do 4 hodin, keby ste velmi chceli, mozte na SK cestovat kazdy druhy vikend...
- v pripade deti, pocitas uz vopred s nejakou pomocou od rodicov? Budu mat oni volu, podmienky, sily a hlavne cas s nimi pomahat?
Preco k tomu nabadam - ako spominali viacere predomnou, aby si nemala ruzove okuliare, ako budes na SK stale obklopena rodinou. Ludia chodia do prace, maju svoje rodiny a povinnosti, odpovedz si sama, ako casto sa stretavaju vasi pribuzni teraz. A uz duplom, ak nie su z rovnakeho mesta.
Taktiez tu casto omielana pomoc s detmi - neviem, ako su vekovo tvoji rodicia, ale moja mama a jej zname sa stali babickami cca v 50tke - co znamena, ze maju pred sebou este 10-15 rokov pracovneho zivota...tak by som sa trufalo nespoliehala na ich pomoc v case chorob deti a pod., ked este sami pracuju.
A pisem ti to ako clovek, ktory v Prahe sam zije, ale ja to mam k rodicom na vychod SK 8 hodin autom/vlakom. Stretavame sa parkrat do roka na niekolko dni + 1 spolocna dovolenka pri mori rocne. Po navsteve na vychode sa vzdy rada vraciam do Prahy, ja sa uz citim doma tu a na SK by som sa nevratila (podobne dovody ako vyssie sabinka022).

elz1920
17. aug 2025

Treba ísť tam, kde to srdce ťahá. Trebárs aj na Slovensko.

Akože na Slovensku hotová dráma, ale všade inde pečené holuby do huby lietajú ... (irónia)

Netreba počúvať druhých, treba sa zariadiť podľa seba a svojich preferencií.

domkakvet
17. aug 2025

@anonym_autor ja to vidim najskor na otazku, ci by si tvoj muz vedel najst na Slovensku pracu.

zuzinka888
17. aug 2025

Ani som nedocitala- ostan v CR. Tu na ta nic dobre necaka-

ibatanecnica
17. aug 2025
@anonym_autor

@mirokub Na Slovensku mám rodinu, takže tam samotu cítiť nebudem. Tu sme sami ako kôl v plote.

@anonym_autor aby si.nebola zaskocena ked zistis ze s rodinou sa ani nestretavate. Clovek ma urcite predstavy ale realita je potom ina. Ja by sim zostala v Cechach

oblecenie99
17. aug 2025

Koľkí z vás, čo radíte v zmysle návrat božechráň reálne z SR odíde? Až také hrozne to zase nie je. Ak tu by ste mali mať rodinu, vlastnú nehnuteľnosť a plat rovnaký, a necítite sa tam dobre, tak ja nerozumiem, prečo by ste sa nemohli vrátiť? V najhoršom sa presunúť späť do Čiech do podobného zamestnania a nájmu môžete kedykoľvek.

0kristina0
17. aug 2025

Ak s tym tvoj muz nema problem, vratila by som sa.

anonym_8247fa
17. aug 2025

Z Fica na SK sa idete posrať, ale Babiš o chvíľu bude OK. 😂😂

sara07
17. aug 2025
@anonym_8247fa

Z Fica na SK sa idete posrať, ale Babiš o chvíľu bude OK. 😂😂

@anonym_8247fa babiš si nepodava ruky z putinom a označujeho za agresora nie kamoša zatial a zaručene nechce odist z eu ani nato , však by prišiel o fondy, vieš si to tu predstavit bez eu 😕
a aj minule boli prieskumy ako vyhra babiš prezidenta, aj volby aj všetko dopadlo inak, české volby su nepredvidatelné aj pre ludi čo robia prieskumy a politogov
rozdiel je značny medzi nim a ficom

oblecenie99
17. aug 2025

Autorka, ja mám kamošku, ktorá sa vrátila. Z Prahy, už s mužom aj s dvoma deťmi späť do rodného mesta na východe SK. On tuším robí z domu (čiže je to jedno kde je), ona asi ide učiť, ale ešte je na MD. Dôvod bol rovnaký ako u vás. A sú spokojní. A viem o viacerých mojich spolužiakocj, ktorí sa vrátili domov, hoc len z BA či KE, lebo môžu robiť za rovnaké peniaze aj tam (opäť ti, čo majú home Office) a spočítali, koľko stojí dom tam a koľko stojí trojizbový byt len o 100 km ďalej v KE. A majú pri sebe rodinu. Osobne mňa teší, že sa postupne ľudia vracajú, lebo ten kraj potrebuje mladých a šikovných ako soľ. Keď sme mali stretko zo strednej pred dvoma rokmi, bola som veľmi prekvapená a potešená.

sara07
17. aug 2025
@anonym_autor

Ako som písala, tak hlavne mi chýba rodina. A to, že vlastne bývanie je pre nás tu nedosiahnuteľné (Praha) a nechcem vychovávať dieťa v prenájme. Prácu nemáme odbornú, takže super výplaty tiež nemáme, finančne by sme na tom boli na Slovensku lepšie + vlastné bývanie + rodina.

@anonym_autor ale tak zase ty riešiš prahu verzus hlohovec
ako ja napr tiež nemám na byt v prahe , a ani v blave
ked nie priamo v prahe tak v okoli sa nájde toho dost , musiš byt priamo v prahe
daj si otazku či si vieš kupit priamo v blave byt ?
nemám na prahu, brno, plzen,karlove vary keby sme všetko predali ale na zlin, ostravu, olomocu , jihlava menšie krajské mesta ano a väčší byt , v okoli dedina dom
skus reálne rozmyšlat .. a daj si plat do odvodovej kalkulačky v cz a sk, a pozri si plat svojej profesie tu v hrubom a daj do kalkulačky
ako rovnako nesúhlasím, ber cenu prace nie v čistom

anonym_500904
17. aug 2025

Mňa by veľmi zaujímalo, prečo vy všetky, ktoré Slovensko považujete za najväčšiu dieru sveta a opovrhujete krajinou aj ľuďmi,, tu stále zostávate a nejdete do zeme zasľúbenej. Keď všade inde je raj na zemi, len tu je všetko zlé.

anonym_8247fa
17. aug 2025
@anonym_500904

Mňa by veľmi zaujímalo, prečo vy všetky, ktoré Slovensko považujete za najväčšiu dieru sveta a opovrhujete krajinou aj ľuďmi,, tu stále zostávate a nejdete do zeme zasľúbenej. Keď všade inde je raj na zemi, len tu je všetko zlé.

@anonym_500904 lebo majú len plnú hubu kecov.

nelili1978
17. aug 2025

@anonym_autor no ja by som sa nevrátila. Pokiaľ máš zázemie, nemáš dôvod. K rodine môžeš kedykoľvek a ver, že ste si vzácnejši. Na Slovensku ťa nič dobré nečaká. Keby mám kde,odišla by som hneď

diewcatqoo
17. aug 2025

Inak, pokial teda nemate nejake odborne zamestnia a nezarabate majland, preco nejdete niekam inam v ramci CR? Ked pises, ze vlastne byvanie si v Prahe nedokazete dovolit, nechcete skusit napr. Moravu? Tam je byvanie o cosi lacnejsie, pokial nepojdete priamo do Brna, Ostravy a pod. A aj to budete mat blizsie k rodine, aj zostanete v CR.

kitycat
18. aug 2025

Ja by som sa vratila ak mate porovnatelne platy, byvanie take, ze platite uz len energie.

Ta rodina robi vela. My sme v Prahe, ale mame tu aj vela kamaratov, muzova rodina na Morave a moja v Ba

anonym_46ee12
18. aug 2025
@anonym_500904

@anonym_500904 uprimne mas pocit ze kam slovensko smeruje? ved je tu coraz horsie.zachvilu nam zoberu aj vzduch co dychame.

sara07
18. aug 2025
@anonym_8247fa

@anonym_500904 lebo majú len plnú hubu kecov.

@anonym_8247fa píše niekto kto neviem pisat pod nickom ale schova sa za anonym😂

anonym_13c044
18. aug 2025
@anonym_500904

@anonym_500904 ako vieš, že tu všetky zostávame? Ako vieš, že už nemáme rozbehnuté sťahovanie? Ako vieš, že niektoré z nás už teraz nežijú v zahraničí? A ináč sa rozhodujú mladí bezdetní ľudia, ináč starší so školopovinnými deťmi a ináč ľudia, ktorí majú pár rokov do dôchodku a starajú sa o rodičov

beronsche
18. aug 2025
@anonym_500904

@anonym_500904 a čo je tu dobre? Vďaka ficomafii (a ich dlhoročnej vláde) sa nám rúca zdravotníctvo, školstvo, infraštruktúra, atď.atd. eurofondy sa rozkrádajú, politické smerovanie ide na prdele.. plus sme xenofobny a homofóbny národ, slepo veriaci konspiraciam..
Takže nie, nie je zvyšok sveta rajom, ale sú mnohé krajiny, kde sa dá žiť slušne a kde je to z dlhodobej perspektivy lepšie

A prečo zostávam? Lebo som si tu vybudovala zázemie, pretože mám deti v citlivom veku.. ale ak sa situácia zhorší, som pripravená to všetko zahodiť, práve kvôli budúcnosti mojich detí..
A áno, urobila som obrovsku chybu. Žila som v zahranici a vrátila som sa. Mohli mať moje deti lepšiu štartovaciu čiaru v zivote. Ja ich vediem k tomu, aby si krajinu pre život vybrali sami, nemusia (a dúfam, že nebudú) žiť na Slovensku.
A ešte sa na rozdiel, od teba, za svoj názor nehanbím...

sara07
18. aug 2025
@anonym_500904

@anonym_500904 nik netvrdí že v cz, okolitých krajinách je sveta žit
blbí ludia sa nájdu všade
ale ak občas zbehneš napr do čiech tak máš pocit tak trocha inej galaxie
ostala som tu pre rodinu , a celkom slušne toho teraz lutujem, cez mečiera sme chceli prvy raz odísť ale vždy niečo, a ano v momente ako sa "vyriešia" určité veci ideme do čiech a na rozdiel od autorky som si prepočitala čo sa len dalo, či ano, čo nie , pozrela ceny atd ako som jej písala
žial svokrovci ani rodičia nechcu sa stahovat už, a ani v prípade starostlivosti pol ročne pendlovat a nik zo surodencov nemá absoltune kapacitu na plnu starostlivost
každý kto chce odíde
takže ano eknomicky sa mi 3 detmi oplatí viac žiť v čechách, život je lacnejší o dosť
politicky mám istotu že nevystupia z nato a eu a ani nik to nevytahuje ako táto vlada, však rus raz odíde alebo iné vyroky politikov čo tvoria zákony
kulturu maju tiež niekde inde slobodnejšiu
lepšia infraštruktura, v lepšom stave vlaky, spoje nemusíš mat niekde ani auto, lacnejšia doprava, zdravotnictvo v lepšom stave ,atd..
ludia mi tam viac sedia
tak to proste je ...
česko nám proste ušlo a riadne treba si to priznat

goodidea
18. aug 2025

@anonym_autor my sme sa tak vrátili z BA na východ SR(čo je mentálne rozdiel podobne ako ČR a SR ),dôvody rodina a chceli sme dom. Bolo to zo začiatku ťažké,ale neľutujem.. a celkovo ja nie som žiaden lokalpatriot, ale mne sa na Slovensku žije dobre..mám dobrý plat,vlastný dom novostavbu,obrovský pozemok..

eva8
18. aug 2025

@sabinka022 uvazovala som podobne
@anonym_autor citis sa sama, preto ti je smutno za rodinou. Ako dlho ste v Cechach? Je mozne si najst priatelov - napr. kolegov v praci? Muzovych, tvojich kolegov? Mozes aj ty niekoho oslovit, aby ste sli na kavu a tak postupne sa s niekym zblizit. Hned bude veselsie.
Tiez by som velmi nechcela byvat v podnajme s dietatom. Mozno nejaky mensi bytik na zaciatok by sa nedal kupit pri Prahe a miesto najmu by ste splacali pozicku.

Na Slovensku by ste byvali vo vlastnom. T.j. s vasimi? Pretoze tam hrozi konflikt manzel a tvoja rodina. On je zvyknuty na svoje "teritorium", nech sa neciti ako host, aj ked by bol prijaty s otvorenou narucou.
Ak by ste mali vlastne samostatne byvanie, je to ine. Zas, mozte ho predat (teraz su byty najdrahsie) a mali by ste zaklad na kupu bytu v Cechach. Alebo - nemohla by vam rodina pozicat? U nas sme sa suredenci skladali svoje uspory na kupenie bytu jedneho z nas.
Je tiez rozdiel, kde vase dieta bude vyrastat. V Prahe, alebo v ceskom "zapadakove"?

Domov si vytvarate vy s manzelom, nie rodina niekoho z vas. My sa stretavame velmi z riedka, pritom byvame cca 10 minut od seba. Ale je pravda, ze ked potrebujeme surnu pomoc, takmer okamzite sme k dispozicii. Svagrina (mame sa velmi radi) mi raz povedala, ze Evi, my ked mame volno, tak sme radi, ked travime cas sami, ako rodina. Vtedy mi doslo, ze aj samostatna rodina chce mat svoje sukromie, ze manzelka a ich deti maju prednost. Cize aj tvoja rodina na Slovensku uz ma svoj zauzivany sposob zitia, potrebuju svoje sukromie.

S kamaratkou, kym bola v Amerike, sme sa stretavali kazdy rok, aj s detmi. Teraz sme sa rozpravali, ze po navrate na Slovensko ten cas tak rychlo zbehol, ze sme sa vyse dvoch rokov nevideli.

Mas tazke rozhodovanie. Dolezite je, ci si najdete na Sk pracu. Cim mensie mesto, tym tazsia zamestnatelnost. To nie je len tak, ze vsak sa da hned odist soat do Ciech.

Ked deti zacnu chodit do skolky, cez mamicky si najdes kamaratky, ja som oslovila rodicov kamaratov mojich deti, aby som vedela s kym sa hraju a tak sa vytvorili "skupinky rodicov", aj ked boli rozlietane, niekedy sme podnikali nieco spolu, zo zaciatku po skolke sme sli este na ihrisko, alebo na bezny nakup a pod. Socializacia nastala. Pripadne po porode k vam do Ciech by mohla prist najprv mamka pomoct, potom sestra a pod. Ja som najmladsia, teda som nezazila spolocne prazdniny bratrancov a sesternic, neviem, ci netuzis, aby vase buduce deti travili cas s tvojimi synovcami, neterami. Na prazdniny ich tam mozes poslat a budu mat nezabudnutelne zazitky.

Ja to vidim tak, ze je ti smutno, chyba ti socializacia. Najdolezitejsi je pohlad tvojho manzela. S nim tvoris rodinu. Mozno on sa bude citit nie dobre na Slovensku. Tiez je dolezite, kde ste sa spoznali, kde bol sobas, kde ste planovali povodne zit. Vsetko, vsetko zvazte. Rozhodnete sa spravne. A ako sa vravi, ktoroukolvek cestou sa vyberiete, vzdy sa najde nieco lepsie na tej druhej ceste.

Prajem vsetko dobre 🍀❤️

rencicimoncici
18. aug 2025

Ja by som zostala v ČR, nie je to ďaľeko na SK, môžete sa s rodinou často navštevovať. A myslím že pre dieťa je tam veľa možností. Ale určite urob tak ako to cítiš. Keď ťa to viac ťahá na SK tak sa vráť, aby si sa zbytočne netrápila potom. No a hlavne ako to vidí tvoj muž.

sova7
18. aug 2025

Určite by som sa nevrátila. Rodinu môžeš navstevovat nie ste v Amerike ani na druhom konci sveta

anonym_346502
18. aug 2025
@sara07

@anonym_500904 nik netvrdí že v cz, okolitých krajinách je sveta žit
blbí ludia sa nájdu všade
ale ak občas zbehneš napr do čiech tak máš pocit tak trocha inej galaxie
ostala som tu pre rodinu , a celkom slušne toho teraz lutujem, cez mečiera sme chceli prvy raz odísť ale vždy niečo, a ano v momente ako sa "vyriešia" určité veci ideme do čiech a na rozdiel od autorky som si prepočitala čo sa len dalo, či ano, čo nie , pozrela ceny atd ako som jej písala
žial svokrovci ani rodičia nechcu sa stahovat už, a ani v prípade starostlivosti pol ročne pendlovat a nik zo surodencov nemá absoltune kapacitu na plnu starostlivost
každý kto chce odíde
takže ano eknomicky sa mi 3 detmi oplatí viac žiť v čechách, život je lacnejší o dosť
politicky mám istotu že nevystupia z nato a eu a ani nik to nevytahuje ako táto vlada, však rus raz odíde alebo iné vyroky politikov čo tvoria zákony
kulturu maju tiež niekde inde slobodnejšiu
lepšia infraštruktura, v lepšom stave vlaky, spoje nemusíš mat niekde ani auto, lacnejšia doprava, zdravotnictvo v lepšom stave ,atd..
ludia mi tam viac sedia
tak to proste je ...
česko nám proste ušlo a riadne treba si to priznat

@sara07 môžem sa spýtať koľko máš rokov?keď si chcela odísť za Mečiara máš 45+ z tvojich výpočtov nič nevidím ako veľké plus pre sťahovanie.Je iné tam ísť na dovolenku, výlet a iné s 3 deťmi či koľko ich máš a v strednom veku.Mladi bezdetní rozumiem, že sa tam uchyia atď.., ale zabehnutá rodina no neviem.

slniecko5
18. aug 2025
@oblecenie99

Autorka, ja mám kamošku, ktorá sa vrátila. Z Prahy, už s mužom aj s dvoma deťmi späť do rodného mesta na východe SK. On tuším robí z domu (čiže je to jedno kde je), ona asi ide učiť, ale ešte je na MD. Dôvod bol rovnaký ako u vás. A sú spokojní. A viem o viacerých mojich spolužiakocj, ktorí sa vrátili domov, hoc len z BA či KE, lebo môžu robiť za rovnaké peniaze aj tam (opäť ti, čo majú home Office) a spočítali, koľko stojí dom tam a koľko stojí trojizbový byt len o 100 km ďalej v KE. A majú pri sebe rodinu. Osobne mňa teší, že sa postupne ľudia vracajú, lebo ten kraj potrebuje mladých a šikovných ako soľ. Keď sme mali stretko zo strednej pred dvoma rokmi, bola som veľmi prekvapená a potešená.

@oblecenie99 rovnako vnimam brain return do Ke a teší ma to. Aj zahraničných kvôli Volvu, dvakrát som v lidli počula Švédov, potešilo ma to. Naši priatelia v UK sa veľmi chcú vrátiť, žiaľ, asi prešvihli dobre ceny nehnuteľnosti, momentálne je to v ke nereálne :(. Neznášajú to tam, v UK.
Tiež nechápem tie kommenty, určite sa nevracaj, akože prečo? Veď nech si kazdy život skladá podľa seba a keď sa niekde necíti dobre, tak nech to zmení. Či domov, či naopak, ísť mimo SK.

sara07
18. aug 2025
@anonym_346502

@sara07 môžem sa spýtať koľko máš rokov?keď si chcela odísť za Mečiara máš 45+ z tvojich výpočtov nič nevidím ako veľké plus pre sťahovanie.Je iné tam ísť na dovolenku, výlet a iné s 3 deťmi či koľko ich máš a v strednom veku.Mladi bezdetní rozumiem, že sa tam uchyia atď.., ale zabehnutá rodina no neviem.

@anonym_346502 ano mám 45 + a čo , to nie je dôvod sa prestahovat
známych a priatelov si nájdeš vždy , deti česky rozumeju dobre čo je základ , nevidím dôvod prečo nie a kedy ked nie teraz ..
osobne lutujem že som nemala gule a nebola svina nedzrhla v 25 a zasekla som sa tu , a hlavne teraz si všetko dohladaš, overiš , zistiš cez net , komunikácia je totálne niekde inde ako za mečiara, aj pracu si vieš nájsť v cz lahšie teraz , nemusíš ist na blink alebo cez agenturu

sara07
18. aug 2025
@slniecko5

@oblecenie99 rovnako vnimam brain return do Ke a teší ma to. Aj zahraničných kvôli Volvu, dvakrát som v lidli počula Švédov, potešilo ma to. Naši priatelia v UK sa veľmi chcú vrátiť, žiaľ, asi prešvihli dobre ceny nehnuteľnosti, momentálne je to v ke nereálne :(. Neznášajú to tam, v UK.
Tiež nechápem tie kommenty, určite sa nevracaj, akože prečo? Veď nech si kazdy život skladá podľa seba a keď sa niekde necíti dobre, tak nech to zmení. Či domov, či naopak, ísť mimo SK.

@slniecko5 ona neviem tak sa pýta, a my jej každy povie svoj názor čo na tom je na nepochopenie, nevie sa sama rozhodnut

beronsche
18. aug 2025
@slniecko5

Co nechápes? Autorka sa nevie rozhodnúť a tak ju zaujíma názor anomymnych uzivateliek. Dosť veľa odpovedí uvádza aj dôvod, prečo by sa nevracali.
A ani s tym "brain return-om" to tak pozitívne nevidím..