Zvažujeme návrat na Slovensko
Ešte donedávna som bola jednou z tých, ktorá by sa na Slovensko nevrátila ani za nič. Manžel je Čech, žijeme v ČR. Plánujeme dieťa a veru neviem či zostať tu v Česku alebo sa vrátiť na Slovensko. Jedinú výhodu Slovenska vidím v tom, že tam mám celú rodinu. Tu v Česku sme sami - manžel sa so svojou rodinou už roky rokúce nestýka. Takisto som zvyknutá, že v Česku všetko funguje, digitalizácia je super, nemusím na úrady a všetko vybavím online. Pre dieťa ale vidím výhody skôr v Česku ako na Slovensku.
Zas tu sme sami, tak neviem. Prácu máme obyčajnú obaja, žiadnu extra kvalifikovanú.
@anonym_autor. čo si, nechoďte....
@ahhola nie všetci
a ja som poukazovala že v jednom príspevku robíš to čo vyčitaš
ja som riešila tvoj prispevok
že budeme ruskou guberniou no príprava by na to bola 😕tejto vlády
@sara07 Rusi ta-nas mozu ... at. Naco by sme im boli? Smeracke h aciendy ako ukrajinske, kto ma z coho, kradne❗
Ja som poukazala na potrebu autorky vratit sa byvat k rodine do HC, pricom jej cehun ma vztahy rozmrdkane na padrt a slusne som sa opytala, ci sa s tym da nieco robit, pokial to nie su stratene pripady, prislo mi paradoxne, ze sa taha za svojou rodinou a on nad tou svojou zlomil palicu. Prepac mi moj makkosrdcaty myslienkovy pochod, ked si ho rozumovo pobrat racila...
@sara07 Rusi ta-nas mozu ... at. Naco by sme im boli? Smeracke h aciendy ako ukrajinske, kto ma z coho, kradne❗
Ja som poukazala na potrebu autorky vratit sa byvat k rodine do HC, pricom jej cehun ma vztahy rozmrdkane na padrt a slusne som sa opytala, ci sa s tym da nieco robit, pokial to nie su stratene pripady, prislo mi paradoxne, ze sa taha za svojou rodinou a on nad tou svojou zlomil palicu. Prepac mi moj makkosrdcaty myslienkovy pochod, ked si ho rozumovo pobrat racila...
@ahhola asi tak nato načo sme im boli od 68 roku do 89 ? ked sme tak nepodstatní načo tu boli celé velké kasarne plne ruskych vojakov
máme vodu, lesy a tiež nesplatené faktuyry za vyrobky, ocel a podobne, stále je čo nabrat
nove mäso do vojny napr. zborjarske firmy ajajjaja našlo by sa
nemusíš byt agresivne v rozhovore, a použivat tento štýl ale zrejme iný nevieš
ano je to blbost od nich oboch chciet ak maju to vzdelanie a tu pracu chciet mat byt v prahe, to je ako keby chcela mat byt v centre košic alebo blavy, nerealizovatelne
to jej rodina nevyrieši
a ked tak sudiš nevieš čo tam bolo , napr ak mal taký typ matky ako si ty zmyšlanim a konverzaciu je lahšie sa nestykat ...
Koľkí z vás, čo radíte v zmysle návrat božechráň reálne z SR odíde? Až také hrozne to zase nie je. Ak tu by ste mali mať rodinu, vlastnú nehnuteľnosť a plat rovnaký, a necítite sa tam dobre, tak ja nerozumiem, prečo by ste sa nemohli vrátiť? V najhoršom sa presunúť späť do Čiech do podobného zamestnania a nájmu môžete kedykoľvek.
@oblecenie99 nemyslis, ze odchod zo sr a premyslanie o prichode spat su 2 ale ze uplne rozne narocne veci? Prichod ta " nestoji nic" ( velmiobrazne povedane) odchod zmena o 180 stupnov. A ano, snazim sa, aby vsetky 3 moje deti odisli zo SR a min.2 uz aj tak urobili. Treti len studuje na cudzojazycnej skole zatial
Vsetci moji aj muzovi kamosi co istu dobu zili v CR sa vratili na Slovensko. Vychovavat deti tam nikto nechcel. Kedze som tam zila aj ja nejaku dobu, tak za mna rozhodne Slovensko. Ano su tam lepsie sluzby, nemocnice, v podnikoch milsi ludia, vacsi zarobok. Ale. So Slovenskom a pocitom ze si fakt doma, rodinou, kamosmi, to je nenahraditelne. Ako moj muz povedal, ja pepika vychovavat nechcem…
@anonym_f072c2 tvoj muz je pepik, ked take kecy dava
@oblecenie99 nemyslis, ze odchod zo sr a premyslanie o prichode spat su 2 ale ze uplne rozne narocne veci? Prichod ta " nestoji nic" ( velmiobrazne povedane) odchod zmena o 180 stupnov. A ano, snazim sa, aby vsetky 3 moje deti odisli zo SR a min.2 uz aj tak urobili. Treti len studuje na cudzojazycnej skole zatial
@jamidea Načo je dobrý ten útočný tón?
Autorka napísala, že ich to ťahá späť a že na konci dňa by na tom boli rovnako čo sa týka finančnej úrovne, len ako bonus by mohli mať vlastnú nehnuteľnosť a rodinu pri sebe. Všetci sa tu do nej pustili, akoby bola sprostá. Väčšina z toho je pritom doma, na Slovenku. Ja sa napríklad na moju rodinu spoľahnúť môžem, a aj keď bývame od seba tiež viac ako 100 km, stretávame sa aj každé 2 týždne. Nemusím s nimi mať na všetko rovnaký názor, ale pomáhame si a to ešte moji rodičia stále pracujú. Či už mi im v záhrade, doma, alebo oni nám s deťmi, ak je to nevyhnutné a ináč to už neviem vykryť. Ja som nesmierne vďačná za to, že môžu vidieť moje deti vyrastať, že môžem vidieť svoju sestru častejšie ako dvakrát do roka, či len cez videochat. Nie sme rodina, ktorá by všetko oslavovala spolu a pchali by sa na dovolenku a všetky akcie spolu, ale vidíme sa často a oceňujem to najmä teraz, ako sa nám narodilo druhé dieťa a ja som zrazu začala pociťovať plynutie času intenzívnejšie a rýchlejšie, a vidím, že naši rodičia (či už moji alebo svokrovci) zrazu "zostarli". Ja sa budem snažiť o to, aby naše deti boli šťastné a spokojné aj doma, lebo len mladí ľudia to tu môžu celé zmeniť a otočiť. Ak budú chcieť odísť, nebudem im v tom brániť. Úspešní a spokojní môžu byť aj doma. Ak všetci odídeme, môžeme rovno zhasnúť. Preto som aj písala nižšie, že mám spolužiakov, ktorí na to majú priestor (home Office, alebo niektorí rozbehli aj podnikanie) a vrátili sa na krajný východ, aj s rodinami, resp. zostali, a mňa to úprimne teší.
@jamidea Načo je dobrý ten útočný tón?
Autorka napísala, že ich to ťahá späť a že na konci dňa by na tom boli rovnako čo sa týka finančnej úrovne, len ako bonus by mohli mať vlastnú nehnuteľnosť a rodinu pri sebe. Všetci sa tu do nej pustili, akoby bola sprostá. Väčšina z toho je pritom doma, na Slovenku. Ja sa napríklad na moju rodinu spoľahnúť môžem, a aj keď bývame od seba tiež viac ako 100 km, stretávame sa aj každé 2 týždne. Nemusím s nimi mať na všetko rovnaký názor, ale pomáhame si a to ešte moji rodičia stále pracujú. Či už mi im v záhrade, doma, alebo oni nám s deťmi, ak je to nevyhnutné a ináč to už neviem vykryť. Ja som nesmierne vďačná za to, že môžu vidieť moje deti vyrastať, že môžem vidieť svoju sestru častejšie ako dvakrát do roka, či len cez videochat. Nie sme rodina, ktorá by všetko oslavovala spolu a pchali by sa na dovolenku a všetky akcie spolu, ale vidíme sa často a oceňujem to najmä teraz, ako sa nám narodilo druhé dieťa a ja som zrazu začala pociťovať plynutie času intenzívnejšie a rýchlejšie, a vidím, že naši rodičia (či už moji alebo svokrovci) zrazu "zostarli". Ja sa budem snažiť o to, aby naše deti boli šťastné a spokojné aj doma, lebo len mladí ľudia to tu môžu celé zmeniť a otočiť. Ak budú chcieť odísť, nebudem im v tom brániť. Úspešní a spokojní môžu byť aj doma. Ak všetci odídeme, môžeme rovno zhasnúť. Preto som aj písala nižšie, že mám spolužiakov, ktorí na to majú priestor (home Office, alebo niektorí rozbehli aj podnikanie) a vrátili sa na krajný východ, aj s rodinami, resp. zostali, a mňa to úprimne teší.
@oblecenie99 nehnutelnost nemá v čr len preto lebo praha, to je ako tu lebo blava
a finančne jej z vyplaty viac ostane ako tu , je na tom lepšie ohladne služieb, atd čo poskytuje štát, skutočne reálne ked si zoberieš napr ceny energii benzin atd, su na tom lepšie, alebo napr zoberieš domace učtovnictvo svoju spotrebu a hodíš to do ich cien , cz vyjde žial lepšie
to su čisla ,zratané nie pocitovo
jedina nevyhoda je rodina
@oblecenie99 nehnutelnost nemá v čr len preto lebo praha, to je ako tu lebo blava
a finančne jej z vyplaty viac ostane ako tu , je na tom lepšie ohladne služieb, atd čo poskytuje štát, skutočne reálne ked si zoberieš napr ceny energii benzin atd, su na tom lepšie, alebo napr zoberieš domace učtovnictvo svoju spotrebu a hodíš to do ich cien , cz vyjde žial lepšie
to su čisla ,zratané nie pocitovo
jedina nevyhoda je rodina
@sara07 Mne je jedno, ako sa autorka rozhodne, mňa nemusíte presvedčiť.. ja som ju len podporila v rozhodnutí, lebo poznám ľudí, ktorí sa tak rozhodli, a neoľutovali. Ja som odišla len do Košíc, a kým pred piatimi rokmi by som povedala, že by mi muselo kvalitne šibať, aby som odtiaľ odišla, teraz mi to už nepríde až také scifi. Životné náklady nám išli enormne hore, len príklad: bývanie, splácam 30 rokov hypotéku na 64 metrov štvorcových po 600 eur mesačne a môj plat sa vyrovná sestrinmu platu, pričom ona toľko za bývanie na krajnom vychode nedá ani za štyri mesiace. My to zatiaľ vykryjeme bez problémov, a osobne nemám chuť sťahovať sa s deťmi, a toto mesto som si obľúbila a sme stále relatívne blízko aj k rodine, ale poznám ľudí, ktorí sa na to vykašľali, najmä ak mali aj inde vytvorené prakticky tie isté pracovné podmienky za ovela nižšie náklady. Autorka to má možnom porovnateľné, ale tak ťahá ich to domov.. verím, že to nie je jednoduché rozhodnutie, ale neboli by ani prví ani poslední, kto sa tak rozhodli (viď. aj tu na MK rodina s 4 dievčatkami, neviem nick tej mamičky, postupne prerábajú dom na SK a tuším sa uz vrátili z Nemecka späť).
@anonym_1e7d95 Tá mamička je na materskej dovolenke, ak sa nemýlim. A odkiaľ ináč vieš, že manžel sa nevráti ku nim na SK? Dala som aj iné príklady, nie len túto konkrétnu mamičku. Mám napr. známu, ktorá sa vrátila z Anglicka, kde ešte aj študovala a majú tam s mužom doteraz vlastnú nehnuteľnosť, prenajímajú ju, ale chceli byť doma. Na Slovensku rozbehli vlastné podnikanie. Takýchto ľudí je viac než dosť. Len ja ich poznám viacero.
@anonym_1e7d95 a to nejak cez dva roky takto tahaju nie ? možno pol rok / rok viac nie , ten dom zato nestojí, nemáš istotu že ti ostane aspon jedno dieta byvat v nom , vtedy to má nejaky vyznam, zahojenie veci času čo museli obetovat pre ten dom
tiež bud obaja sa stahujeme alebo ani jeden, iné je kamionista a podobne ale aj to je viac doma ked si zoberie normálne trasy ako ten chlap tam v nemecku
@anonym_1e7d95 Tá mamička je na materskej dovolenke, ak sa nemýlim. A odkiaľ ináč vieš, že manžel sa nevráti ku nim na SK? Dala som aj iné príklady, nie len túto konkrétnu mamičku. Mám napr. známu, ktorá sa vrátila z Anglicka, kde ešte aj študovala a majú tam s mužom doteraz vlastnú nehnuteľnosť, prenajímajú ju, ale chceli byť doma. Na Slovensku rozbehli vlastné podnikanie. Takýchto ľudí je viac než dosť. Len ja ich poznám viacero.
@oblecenie99 nie je na materskej , tie baby su väčšie už to si mýliš s anjelikom
@anonym_f072c2 no neviem, ja vychovavam Pepika.. az dvoch. A vobec, ale vobec mi to neprekaza. Nechcem vychovavat deti v krajine, kde tretina obyvatelstva pochybuje o tom, ze zem je gulata a kde len 40% obyvatelstva povazuje Rusko za agresora. Radsej nech su z nich pepici.
@diewcatqoo zvlaštne že maju názor že pepika vychovat nebudu ale na sk jozefa maka im nevadí vôbec 🙄
@oblecenie99 nie je na materskej , tie baby su väčšie už to si mýliš s anjelikom
@sara07 jej štvrtá dcéra ma rok a pol, tak sa ospravedlňujem, že nie je na materskej, ale na rodičovskej. Alebo ide v režime z Nemecka, a už nie je ani na rodičovskej, neviem, ako to funguje inde. Ale aj keby nie, nie je nám to jedno? Proste im to takto vyhovuje. Nie každý dáva do výpočtu pohonné látky, jedlo a pod., niekto sa riadi aj pocitom.
PS: s dieťaťom som bola na materskej presne ten čas, čo trvá u nás materská a vrátila som sa robiť (ak by už mala debata prejsť do toho, že tak niektorým z nás sa žije dobre ak len doma trávime a chudák muž musí robiť), a opakujem, ja osobne tiež nie som doma, presťahovala som sa tiež a ani neplánujem návrat, a to dokonca ani v rámci Slovenska. Napriek tomu viem plne pochopiť ľudí, ktorych to ťahá domov. Odísť všetci nemôžeme. A je fajn, ak niekto, kto videl a zažil aj iné sa rozhodne vrátiť späť. Rodila som po piatich rokoch v nemocnici, ktorú som už sama odpísala pred rokmi, a musím napísať, že bola plná mladých, šikovných a ambicióznych lekarov. Tak dúfajme, že tu tiež zostanú, lebo len za tých 5 rokov čo viem porovnať sa to tam zlepšilo a dost. Tá politická situácia sa môže zmeniť tiež len vďaka ľuďom.
@sara07 mamelka ma o mesiac mladsiu dcerku od mojho syna. Pokial viem ona rodila doma na sk este, tehotna sa vracala domov ked prerobili dom. Ja im praveze fandim. Ich dom nie je podla mojho vkusu ale teda prerobili ho svojpomocne velmi pekne.
Keď o niekom píšem, tak ho aspoň označím, s dovolením @mamelka
@anonym_1e7d95 máš pravdu anonym😁 sedkam a maľujem si skrine.
@sara07 mamelka ma o mesiac mladsiu dcerku od mojho syna. Pokial viem ona rodila doma na sk este, tehotna sa vracala domov ked prerobili dom. Ja im praveze fandim. Ich dom nie je podla mojho vkusu ale teda prerobili ho svojpomocne velmi pekne.
@jablkovastrudla áno, najmladsia je tiez na SK...rodila som iba jednu v Nemecku a rozhodnutie vrátiť sa bolo ešte v roku 2018.
@sara07 jej štvrtá dcéra ma rok a pol, tak sa ospravedlňujem, že nie je na materskej, ale na rodičovskej. Alebo ide v režime z Nemecka, a už nie je ani na rodičovskej, neviem, ako to funguje inde. Ale aj keby nie, nie je nám to jedno? Proste im to takto vyhovuje. Nie každý dáva do výpočtu pohonné látky, jedlo a pod., niekto sa riadi aj pocitom.
PS: s dieťaťom som bola na materskej presne ten čas, čo trvá u nás materská a vrátila som sa robiť (ak by už mala debata prejsť do toho, že tak niektorým z nás sa žije dobre ak len doma trávime a chudák muž musí robiť), a opakujem, ja osobne tiež nie som doma, presťahovala som sa tiež a ani neplánujem návrat, a to dokonca ani v rámci Slovenska. Napriek tomu viem plne pochopiť ľudí, ktorych to ťahá domov. Odísť všetci nemôžeme. A je fajn, ak niekto, kto videl a zažil aj iné sa rozhodne vrátiť späť. Rodila som po piatich rokoch v nemocnici, ktorú som už sama odpísala pred rokmi, a musím napísať, že bola plná mladých, šikovných a ambicióznych lekarov. Tak dúfajme, že tu tiež zostanú, lebo len za tých 5 rokov čo viem porovnať sa to tam zlepšilo a dost. Tá politická situácia sa môže zmeniť tiež len vďaka ľuďom.
@oblecenie99 to je len prianie že sa tu zmeni politicka situacia , normálne všetko odchadza alebo ide a ten zvyšok si zvoli republiku smer a pod ...
@jablkovastrudla tak to je potom iná mamička , ale nick si nespomeniem
@jablkovastrudla áno, najmladsia je tiez na SK...rodila som iba jednu v Nemecku a rozhodnutie vrátiť sa bolo ešte v roku 2018.
@mamelka ja viem, vy ste dlho planovali navrat. Nerozumiem tomu komentu plneho zlosti. Si jedna z mala co sa netvati ze v zahranici je to tutti frutti a vsetko len super.
@mamelka a nelutujes? predsa len nemecko je nemecko muz tiez ostal robit na svk?
@mamelka a nelutujes? predsa len nemecko je nemecko muz tiez ostal robit na svk?
Neľutujeme. Pýtali sme sa už pár x aj dievčat. Nemôžem zatiaľ nič zlé napísať, dcéry sú spokojné manžel zmenil prácu, teraz je veľmi spokojný, chodí na týždeň na SK. Nebudem sa tváriť, že je to ľahké, je to pre oboch ťažké, ale vždy sa snažíme byť spolu čo najviac.
A áno,ide ma tu niekto riešiť,že manžel pracuje a pride na týždeň a maká na dome, ale rieši sa to tu ako keby slovenské rodiny kde muž maká v práci a potom na dome mali toto inak. Nemyslím si. A píšu mi tiež, že majú to podobne aj ked muz robí na SK-to len na margo co sa píše
Ohľadom zdravotníctva-Nemôžem sa sťažovať, máme dobrú detskú dr, aj zubárku, hygienicku, riešim konecne moje zdravie, jedine čo je na prd,ze sa caka dlhsie ma MRI, ale ja som sa este ani raz nestretla s nepríjemným pristupom.
Úrady to isté, ked som mala s Alzbetou problém kvoli rodnému listu tak mi pomohli, obvolali a doriešili.
Nie je to ani o krajine ako o ľuďoch čo môžeme vidiet pod anonymným písaním
@mamelka ja viem, vy ste dlho planovali navrat. Nerozumiem tomu komentu plneho zlosti. Si jedna z mala co sa netvati ze v zahranici je to tutti frutti a vsetko len super.
@jablkovastrudla ja som zvyknutá. Sú ludia ktorý ma nenávidia, majú radi alebo neriešia. S týmto ja nic spraviť nemôžem. Keď takto niekto dokáže žiť a písať🤷♀️ kto chce vidi moj profil a spraví si svoj názor, ten kto ma nenávidi jej da len za pravdu.
Pred pol rokom som riešila pracovny pohovor ktorý ale z mojej strany bol zamietnutý lebo....(muž) viac písať nemusím, len tolko k môjmu sedeniu a ťahania peňazí od muža
@jablkovastrudla ja som zvyknutá. Sú ludia ktorý ma nenávidia, majú radi alebo neriešia. S týmto ja nic spraviť nemôžem. Keď takto niekto dokáže žiť a písať🤷♀️ kto chce vidi moj profil a spraví si svoj názor, ten kto ma nenávidi jej da len za pravdu.
Pred pol rokom som riešila pracovny pohovor ktorý ale z mojej strany bol zamietnutý lebo....(muž) viac písať nemusím, len tolko k môjmu sedeniu a ťahania peňazí od muža
@mamelka prosím ta ako čo tu tahaš nenávist ? ludia maju na to iny názor ako ty... proste celééé nič viac .... ale načo všade tahat nenavist, to je taká moda alebo čo ... ani nevieš ale hned nenavist 😂
pre mna za mna ak to vám vyhovuje , váš život ja ho nežijem a viem o nom len preto lebo tu o nom podelíš , nemusí mat každy pozitivny názor alebo suhlasit .. ale nie hned nenavist
@mamelka toto som nepochopila.
@mamelka prosím ta ako čo tu tahaš nenávist ? ludia maju na to iny názor ako ty... proste celééé nič viac .... ale načo všade tahat nenavist, to je taká moda alebo čo ... ani nevieš ale hned nenavist 😂
pre mna za mna ak to vám vyhovuje , váš život ja ho nežijem a viem o nom len preto lebo tu o nom podelíš , nemusí mat každy pozitivny názor alebo suhlasit .. ale nie hned nenavist
@sara07 urobili ste názor podla seba. Teda podľa vás sme spravili naše rozhodnutie zle. Teraz mi napíš a povedz,prečo si myslíš, ze tvoje písanie je správne? Nemyslíš si,ze každý ma iný život, iné priority, iné životné situácie? Vidím,že je veľmi ťažko akceptovať druhého nazor. Tu na MK by som sa urcite týmto ja nariadila, ale riesite mna a moju rodinu. Pritom ani jedna ste nenapísala mne alebo mužovi, že ci nam to vyhovuje,ze ci sa necíti ako ,,chudák,, uz ked to tu bolo písané. Su to len vaše teórie a ,,ja viem,,
@mamelka toto som nepochopila.
@balerina2025 pisala som vyssie jablkovejstrudle nie tebe...
Toto je záležitosť, ku ktorej ľudia zvyknú pristupovať emočne.. je prirodzené, že keď sú dobré vzťahy, chcú byť spolu.
Ale je potrebné si uvedomiť, reálne uvedomiť, kam Slovensko smeruje.
Aj keby tu nevládne neschopná a prospecharska vláda, čo celú situáciu sťažuje, sme v podstate len automobilovou montážnou linkou a Automotive sa nachádza na obrovskej križovatke a v očakávaní problémov, vo situácii, ktorá je horšia ako počas celosvetovej krízy v 2018. Elektricke auta im môžu veľmi ľahko zlomiť krk. Verejné sa o tom (zatiaľ) nehovorí, ale naše hlavné automobilky bojujú s nedostatkom objednávok. Korporaty sa s tým baviť nebudú, nerentabilné prevádzky pri živote držať nie je rozumné.
A stačí výraznejšie obmedzenie výroby a negatívny, možno likvidačný efekt je obrovský a postihne celé regióny - pocítia to masy ľudí - cez priamych dodávateľov až po nepriamo napojené subjekty (napr.sluzby).
Čo to bude znamenať pre slovenskú ekonomiku a kvalitu života je verím, že každému jasné.

Vsetci moji aj muzovi kamosi co istu dobu zili v CR sa vratili na Slovensko. Vychovavat deti tam nikto nechcel. Kedze som tam zila aj ja nejaku dobu, tak za mna rozhodne Slovensko. Ano su tam lepsie sluzby, nemocnice, v podnikoch milsi ludia, vacsi zarobok. Ale. So Slovenskom a pocitom ze si fakt doma, rodinou, kamosmi, to je nenahraditelne. Ako moj muz povedal, ja pepika vychovavat nechcem…
@anonym_f072c2 tvoj manžel je tak trocha primitív, bohužiaľ