icon

Zvažujeme návrat na Slovensko

17. aug 2025

Ešte donedávna som bola jednou z tých, ktorá by sa na Slovensko nevrátila ani za nič. Manžel je Čech, žijeme v ČR. Plánujeme dieťa a veru neviem či zostať tu v Česku alebo sa vrátiť na Slovensko. Jedinú výhodu Slovenska vidím v tom, že tam mám celú rodinu. Tu v Česku sme sami - manžel sa so svojou rodinou už roky rokúce nestýka. Takisto som zvyknutá, že v Česku všetko funguje, digitalizácia je super, nemusím na úrady a všetko vybavím online. Pre dieťa ale vidím výhody skôr v Česku ako na Slovensku.
Zas tu sme sami, tak neviem. Prácu máme obyčajnú obaja, žiadnu extra kvalifikovanú.

mateson2004
21. aug 2025

@lucka_ke ja sa teda priznám že som nečítala všetko, ale ak som správne a jedna sa o
@mamelka tak ja to jej "hrajkanie na mamičku a premaľovávanie skríň" obdivujem. Neskutočne pracovitá baba, zručná na domáce práce. Všetko to zvládať, si pripadám , keď pozerám jej profil ako neschopná lemra🙂

anonym_1e7d95
21. aug 2025
@mamelka

@anonym_1e7d95 to,že napíšem svoj názor neznamená, že sa do teba navážam. Želám ti pekný deň, myslím že najlepšie ukončiť tému.

@mamelka Si precitaj tvoje reakcie na moje nazory. Tie su nepripustne. Len tvoje su, ze?
Tu sa lyncuju zeny s vyjadrenim ineho nazora ako autorka ocakava. Ty si jedna z nich.
Tema sa neukonci tym, ze zahlasis koniec. 😉

anonym_5b5ffd
21. aug 2025

Ahoj, ak planujes deti a mas mozost navratu (myslim, ze nicoho zavazneho sa nevzdavas) tak sa vrat. Podla vlastnej skusenosti viem, ze mat deti a nemat sa s kym o tu radost podelit (to znamena, ze tvoji rodicia ich "naživo" nevidia rast, nevidia ich prve kroky a ine pokroky) je velmi ubijajuce. A nehovorim o pomoci, hoc iba na chvilu pokocikovat, kym budes chora/unavena lezat v posteli... Chcela by som vediet, kolko z tych zien, co ti odporucaju zostat v Cechach si realne zazilo zivot v zahranici. Ale ono sa zda ten zivot vsade krajsi a lahsi, ked ho tam realne nezijes.

autor
21. aug 2025
@anonym_1e7d95

@mamelka Si precitaj tvoje reakcie na moje nazory. Tie su nepripustne. Len tvoje su, ze?
Tu sa lyncuju zeny s vyjadrenim ineho nazora ako autorka ocakava. Ty si jedna z nich.
Tema sa neukonci tym, ze zahlasis koniec. 😉

@anonym_1e7d95 Nejde o iný názor, ten si pokojne povedz. Ale to, že označíš jej manžela za chudáka a ju za lenivú lemru, ktorá sa hrá na mamičku a vlastne iba využíva svojho muža nie je názor, to je nechutný spôsob ako ponížiť niekoho, koho ani nepoznáš.
Ale ok, kľudne niekoho ohováraj, píš o ňom nezmysly a pokojne to nazvi názorom 😁

anonym_1e7d95
Autor odpoveď zmazal
anonym_1e7d95
Autor odpoveď zmazal
autor
21. aug 2025
@anonym_1e7d95
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_1e7d95 😂😂

sara07
21. aug 2025
@anonym_autor

@sara07 Už si trošku trápna, začali ste tu kydať na mamelku, ohovárať ju a ja nie som zrelá na diskusiu 😅 No dobre teda.

@anonym_autor nebudem schádzat do invektiv ako ty
si tak zrela že musiš pisat pod anonymom, chápem keby to bola nejaká ina tema ale zrovna táto tema a otázka ? bojíš sa že by ta niekto konfrontoval kto ta pozná alebo by si musela odpovedat, nevieš zastat samu seba ? no ani nie
a skus použit reálne argumenty namiesto invektiv, však si urob testy na nete je ich dost ako si na tom a kde máš zapracovat , na seba zapracovat

nelka93
21. aug 2025

V dobe, ked vela mladých rozmysla nad odchodom, by som ani neuvažovala sa vrátiť. Slovensko je v totálnej riti a každému na smiech, nic tu nefunguje a je tu riadna drazoba. Ale rozhodnutie je aj tak na tebe, len aby si nelutovala

jaroslav81
21. aug 2025

Všetci sa tu tvárite, ako keby Slovensko bolo Pásmo Gazy a ČR - Švajčiarsko.....veď píše, že na SK by zarobila rovnako a nemusí platiť nájom...a vie jej pomôcť rodina s dieťaťom....kašlal by som na cele Česko

romino
21. aug 2025
@anonym_500904

Mňa by veľmi zaujímalo, prečo vy všetky, ktoré Slovensko považujete za najväčšiu dieru sveta a opovrhujete krajinou aj ľuďmi,, tu stále zostávate a nejdete do zeme zasľúbenej. Keď všade inde je raj na zemi, len tu je všetko zlé.

@anonym_500904 to bude nejake riesenie frustracie. Nejake samo-presviedcanie. Isto na to existuje aj nejaky pojem v psychologii.
Funguje to v roznych konstelaciach. Extremom su ludia co naopak obhajuju Rusko, kydaju na zapad, ...aky je tu vraj v EU zly zivot a cela EU v upadku, a vraj totalita, vsetky media nam klamu a chcu ublizovat .. ...a ano, pisu to z roznych EU krajin, kde su dobrovolne 😁
taketo dramatizovanie a extremne vyjadrovania, ktorym v skutocnosti dotycny sam neveri (kedze by teda aj konali, a nielen dokolecka po diskusiach dramatizovali/strasili/vyplakavali), len bohuzial dalej a dalej polarizuju spolocnost ...

anonym_4459d9
23. aug 2025
@oblecenie99

Koľkí z vás, čo radíte v zmysle návrat božechráň reálne z SR odíde? Až také hrozne to zase nie je. Ak tu by ste mali mať rodinu, vlastnú nehnuteľnosť a plat rovnaký, a necítite sa tam dobre, tak ja nerozumiem, prečo by ste sa nemohli vrátiť? V najhoršom sa presunúť späť do Čiech do podobného zamestnania a nájmu môžete kedykoľvek.

@oblecenie99 noo, tak ja kebyže som v ČR, tak určite sa nevrátim na SK. ale keď už si na Sk nejako zakorenená, niekedy aj vieš, že chceš odísť, ale nemáš príležitosť..napr. deti, ktoré nevedia cudzí jazyk a študujú na strednej škole a pod...autorka tú možnosť byť mimo našej chátrajúcej krajiny má, takže prečo nevyužiť možnosť mať sa lepšie?🙂

anonym_4459d9
23. aug 2025
@jaroslav81

Všetci sa tu tvárite, ako keby Slovensko bolo Pásmo Gazy a ČR - Švajčiarsko.....veď píše, že na SK by zarobila rovnako a nemusí platiť nájom...a vie jej pomôcť rodina s dieťaťom....kašlal by som na cele Česko

@jaroslav81 a všetko je len o peniazoch? kým si zdravý, je to tu ok. ale skús ochorieť nejak vážnejšie a máš dosť problém sa dostať ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti. to je len jeden z xy príkladov, prečo to tu nefunguje

anonym_4459d9
23. aug 2025
@mamelka

@sara07 ja nie som vytocena, taktiez píšem ako aj vy. Úplne bez emócií, nervacenia a rozhorcenia. Reagovala som hlavne na anonyma ktorý označil môjho muža za ,,chudáka,, ja som na tvoje komentáre a ostatné ani nereagovala.
A ano, kazdy musí sam rozhodnúť. Niekomu Nemecko vyhovuje, je tu pár uzivatieliek,ktore žijú v Nemecku.

A tiez som zástanca toho,ze sa musí kazdy rozhodnut podla seba. A hlavne si uvedomiť, že aj keď sa niekto presťahuje kvoli tomu,ze ma niekde rodinu, tak to neznamená, ze ta rodina bude pomáhať.

@mamelka vies, ty vlastne nezijes bezny zivot slovenskej rodiny, lebo stale tym, ze tvoj muz pracuje v Nemecku, ste akoby jednou nohou tam... v pohode by ste vyzili, ak by robil cely ten cas na Slonvesku a neboli by ste odluceni? v dobrej krajine ludia nepotrebuju odchadzat za pracou inde , aby zarobili na dom..prepac, som uprimna...ak by cele tie roky bol na Slovensku, co by robil? kolko by zarobil? a robil by cestne? platil vsetky odvody ako treba a vsetky dane ako treba? (lebo vela Slovakov spekuluje aj na na tom..) mali by ste ten dom v stave v akom mate?mali by ste uroven aku mate? vyjadrit by sa mali skor ludia, ktori tu s celou rodinou na SLovensku funguju po kazdej stranke, pracovnej, osobnej ,zdravotnej atd

eva8
23. aug 2025
@anonym_4459d9

@mamelka vies, ty vlastne nezijes bezny zivot slovenskej rodiny, lebo stale tym, ze tvoj muz pracuje v Nemecku, ste akoby jednou nohou tam... v pohode by ste vyzili, ak by robil cely ten cas na Slonvesku a neboli by ste odluceni? v dobrej krajine ludia nepotrebuju odchadzat za pracou inde , aby zarobili na dom..prepac, som uprimna...ak by cele tie roky bol na Slovensku, co by robil? kolko by zarobil? a robil by cestne? platil vsetky odvody ako treba a vsetky dane ako treba? (lebo vela Slovakov spekuluje aj na na tom..) mali by ste ten dom v stave v akom mate?mali by ste uroven aku mate? vyjadrit by sa mali skor ludia, ktori tu s celou rodinou na SLovensku funguju po kazdej stranke, pracovnej, osobnej ,zdravotnej atd

@anonym_4459d9 ano, je to uplne iny pripad. Tato mamicka sa zapojila, pretoze bola spominana.. Tiez, v dobrej krajine sanemusi pracovat v zahranici, aby bolo na byt/dom, pripadne obycajne vyzitie, nielen prezivanie. Kolko rozpadov rodin je, pretoze sa odcudzia...

beronsche
23. aug 2025

No, vrátiť sa do krajiny, kde sa všetko rúca a kde viac ako 65% obyvateľov fnuka za komunizmom (vraj bol vtedy život lepší..) a kde 20% obyvateľov chce patriť k Rusku, fakt nie je dobrý nápad..
Ešte, keby to ostalo tak, ako to je, tak dajme tomu, však dlhodobý predpoklad je, že to bude čoraz horšie..
Mať aké také zázemie za hranicami, ani by mi to nenapadlo...
A rodičia môžu byť súčasťou života vnúčat, ak budú chcieť. ČR nie je na druhej strane zemegule..
Áno, nik netvrdi, že to bude ľahké. Ono to ale nebude ani v tejto krachujúcej krajine.

eva8
23. aug 2025
@anonym_4459d9

@jaroslav81 a všetko je len o peniazoch? kým si zdravý, je to tu ok. ale skús ochorieť nejak vážnejšie a máš dosť problém sa dostať ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti. to je len jeden z xy príkladov, prečo to tu nefunguje

@anonym_4459d9 plus, Kotlar planuje posadit proti sebe SAV bez certifikacie a odbornikov s "renomovanymi peciatkami". Vsak 300 tisic € na analyzu vakcin bolo malo.

eva8
23. aug 2025
@beronsche

No, vrátiť sa do krajiny, kde sa všetko rúca a kde viac ako 65% obyvateľov fnuka za komunizmom (vraj bol vtedy život lepší..) a kde 20% obyvateľov chce patriť k Rusku, fakt nie je dobrý nápad..
Ešte, keby to ostalo tak, ako to je, tak dajme tomu, však dlhodobý predpoklad je, že to bude čoraz horšie..
Mať aké také zázemie za hranicami, ani by mi to nenapadlo...
A rodičia môžu byť súčasťou života vnúčat, ak budú chcieť. ČR nie je na druhej strane zemegule..
Áno, nik netvrdi, že to bude ľahké. Ono to ale nebude ani v tejto krachujúcej krajine.

@beronsche syn mi jeden den po prichode z brigady povedal, ze uz rozumie tym, ktori nehanobia socializmus. Mali lepsie socialne istoty. Jeho kolega ma hypoteku na 30r., ochorel, je dlhodobo PN, z coho ju bude splacat? 2 male deti. Najde si podobne platenu pracu? Vsetko drazie a pod. ...

beronsche
23. aug 2025
@eva8

@beronsche syn mi jeden den po prichode z brigady povedal, ze uz rozumie tym, ktori nehanobia socializmus. Mali lepsie socialne istoty. Jeho kolega ma hypoteku na 30r., ochorel, je dlhodobo PN, z coho ju bude splacat? 2 male deti. Najde si podobne platenu pracu? Vsetko drazie a pod. ...

@eva8 sociálne istoty? No to áno, keď človek držal hubu a krok a nevytrcal z radu..
Vieš, čo je najhoršie? Ako si to idealizuju ľudia, ktorí to nikdy nezažili..

sova7
23. aug 2025
@beronsche

@eva8 sociálne istoty? No to áno, keď človek držal hubu a krok a nevytrcal z radu..
Vieš, čo je najhoršie? Ako si to idealizuju ľudia, ktorí to nikdy nezažili..

@beronsche zazila som bolo lepšie a aj v tejto dobe je najlepšie držať hubu krok nevytrcat z radu nemať zvláštne diagnózy nesmieš byť iný. Vzťahy sa zmenili k horšiemu a väčšinou nefungujú vôbec.

oblecenie99
23. aug 2025
@anonym_4459d9

@oblecenie99 noo, tak ja kebyže som v ČR, tak určite sa nevrátim na SK. ale keď už si na Sk nejako zakorenená, niekedy aj vieš, že chceš odísť, ale nemáš príležitosť..napr. deti, ktoré nevedia cudzí jazyk a študujú na strednej škole a pod...autorka tú možnosť byť mimo našej chátrajúcej krajiny má, takže prečo nevyužiť možnosť mať sa lepšie?🙂

@anonym_4459d9 Hm, lebo nechce v tom ČR byť?

Akože fakt nie je niektorym vám divné cezo mňa presviedčať autorku, aby zostala v ČR? Čo ja s tým? Iba som dala aj opačný pohľad, že sú ľudia, ktorí sa vrátili, a sú spokojnejší, ako bolo tam, odkiaľ sa vrátili. Ona zase má možno korene stále doma a necíti sa v zahraničí dobre. Tak sa len chce vrátiť k tým koreňom. Čo sú tie jej korene horšie, než korene žien, ktoré sa tu obhajujú, že tak je tu na hovno, ale neodídu, lebo korene.. ?

eva8
23. aug 2025
@sova7

@beronsche zazila som bolo lepšie a aj v tejto dobe je najlepšie držať hubu krok nevytrcat z radu nemať zvláštne diagnózy nesmieš byť iný. Vzťahy sa zmenili k horšiemu a väčšinou nefungujú vôbec.

@sova7 ja mam obavy, ze sa vraciame k totalite :( Vtedy boli vsetci ludia "mili", ale nemohli sme byt uprimni, lebo sme nevedeli, kto je podrazak, donasac. Teraz je obdobie socialnych sieti, akoze v anonymite si povieme, co chceme, prinajhorsom sme zablokovani. Mne sa nelubi, ze kazdy hovori o demokracii a malokto naozaj vie, co z toho vyplyva. Zanika ucta k cloveku. Myslim si, ze vztahy sa kazia aj z neustaleho stresu

eva8
23. aug 2025

@anonym_autor zvazujte spolu s manzelom.

sova7
23. aug 2025
@eva8

@sova7 ja mam obavy, ze sa vraciame k totalite :( Vtedy boli vsetci ludia "mili", ale nemohli sme byt uprimni, lebo sme nevedeli, kto je podrazak, donasac. Teraz je obdobie socialnych sieti, akoze v anonymite si povieme, co chceme, prinajhorsom sme zablokovani. Mne sa nelubi, ze kazdy hovori o demokracii a malokto naozaj vie, co z toho vyplyva. Zanika ucta k cloveku. Myslim si, ze vztahy sa kazia aj z neustaleho stresu

@eva8 môžeš byť dnes úprimná k susedovi? V robote? Žijeme v totalite len ma iné rozmery a obsah. Mozes si dovoliť ostať bez práce? Všetok ten blahobyt cestovanie veci bez peňazi nie sú možné. Môžme všetko treba na to mať.

eva8
23. aug 2025
@sova7

@eva8 môžeš byť dnes úprimná k susedovi? V robote? Žijeme v totalite len ma iné rozmery a obsah. Mozes si dovoliť ostať bez práce? Všetok ten blahobyt cestovanie veci bez peňazi nie sú možné. Môžme všetko treba na to mať.

@sova7 vsak prave, smerujeme tam, kde sme boli pred strnganim klucami....
Mne by sa lubil socializmus s ludskou tvarou. Resp. sklbenie roznych systemov s vybratim "hrozienok" v prospech vsetkych.

beronsche
23. aug 2025
@sova7

@sova7 nesúhlasím, že sa vzťahy zhoršili.. to je taká spomienková nostalgia..
Ak niečo zhoršilo vzťahy, tak to sú soc.siete a virtuálny život. Lenze toto spomínať v súvislosti so životom v komunizme je úplne odveci.. keby sa žije vo virtuálnom priestore v komunizme, negatívny dopad na vztahy by to malo rovnaký..

Nesmieš byt iný?
Dnes sa môžem obliecť do igelitu a na námestí pochodovat s transparentom, že vláda je na nič a mala by odísť a čo sa mi stane? Nič. Pokojne si prídem domov a zajtra pôjdem do roboty...
Vo všeobecnosti je dnes je inakosť tolerovaná, ako nikdy predtým!

A to, že v prípade choroby často nie je dosiahnuteľna adekvátna starostlivosť nie je o tom, že tu nemáme komunizmus. To je o tom, kto a ako tu od revolúcie vládol...
Tak, za čím nám to mať byť akože smutno?

sova7
23. aug 2025
@beronsche

@sova7 nesúhlasím, že sa vzťahy zhoršili.. to je taká spomienková nostalgia..
Ak niečo zhoršilo vzťahy, tak to sú soc.siete a virtuálny život. Lenze toto spomínať v súvislosti so životom v komunizme je úplne odveci.. keby sa žije vo virtuálnom priestore v komunizme, negatívny dopad na vztahy by to malo rovnaký..

Nesmieš byt iný?
Dnes sa môžem obliecť do igelitu a na námestí pochodovat s transparentom, že vláda je na nič a mala by odísť a čo sa mi stane? Nič. Pokojne si prídem domov a zajtra pôjdem do roboty...
Vo všeobecnosti je dnes je inakosť tolerovaná, ako nikdy predtým!

A to, že v prípade choroby často nie je dosiahnuteľna adekvátna starostlivosť nie je o tom, že tu nemáme komunizmus. To je o tom, kto a ako tu od revolúcie vládol...
Tak, za čím nám to mať byť akože smutno?

@beronsche nie je to spomienková nostalgia. Socialne siete sú fajn osamelým môžu nahradiť vzťahy ide skôr o to že ľudia sa už nechcu o svoj čas život deliť. Je jedna vec ísť v igelite na námestie a iná s duševnou chorobou hľadať prácu alebo priateľov. Napríklad. Alebo nezvládat tlak na výkon lebo inak fungujúci mozog. Zdravotná starostlivosť je o ľuďoch a o tom ako fungujeme ako spoločnosť. A to ide postupne dole kopcom

beronsche
23. aug 2025
@sova7

@beronsche nie je to spomienková nostalgia. Socialne siete sú fajn osamelým môžu nahradiť vzťahy ide skôr o to že ľudia sa už nechcu o svoj čas život deliť. Je jedna vec ísť v igelite na námestie a iná s duševnou chorobou hľadať prácu alebo priateľov. Napríklad. Alebo nezvládat tlak na výkon lebo inak fungujúci mozog. Zdravotná starostlivosť je o ľuďoch a o tom ako fungujeme ako spoločnosť. A to ide postupne dole kopcom

@sova7 lenže ty argumentujes niečím, čo síce nie je ok, ale nebolo ani počas komunistickeho režimu! Tak prečo ti za ním tak srdce pistí?
Napr. mi chces tvrdiť, že hľadať prácu a priateľov, ak mal niekto duševnu chorobu, bolo počas komunizmu ľahšie?
Si robíš srandu, alebo naozaj nevieš, aké to bolo?
Duševné choroby boli demonizovane, ľudia mali strach čo i len pomoc vyhľadať. Od duševne chorých sa bocilo. nie, rozhodne to nebolo vtedy ľahšie, práve naopak!

Soc.siete nikdy vzťah nenahradia. Nikdy. Je to len zásterka a primalá záplata na osamelosť. A áno, soc.siete a virtuálny zivot reálny život komplikujú. Kazia duševný stav spoločnosti, najmä v prípade zraniteľných skupín.

Zo zdravotnost starostlivosťou to nie je také priamočiare. Skôr je to o peniazoch, na údržbu, na rozvoj, o rozširovaní možnosti. Ľudia sú tiež jeden z faktorov, ale čo ti pomôže milá sestrička, keď nemocnica nemá dosť personálu, nemá prístroje a najmodernejšie lieky, nemá ani len know how (vedomosti) o najmodernejšej liecbe? A ešte ti tam aj padá omietka na hlavu..

Všetko ide dole kopcom, to máš pravdu, ale pochop, že to nemá nič spoločné s tým, že tu nie je komunizmus.
pozri sa napr. na to ako dopadla severná Kórea. je dosť možné, by sme mali rovnakú "slobodu" a kvalitu života ako oni, keby komunizmus vytrval.
Toto by si chcela?

sova7
23. aug 2025
@beronsche

@sova7 lenže ty argumentujes niečím, čo síce nie je ok, ale nebolo ani počas komunistickeho režimu! Tak prečo ti za ním tak srdce pistí?
Napr. mi chces tvrdiť, že hľadať prácu a priateľov, ak mal niekto duševnu chorobu, bolo počas komunizmu ľahšie?
Si robíš srandu, alebo naozaj nevieš, aké to bolo?
Duševné choroby boli demonizovane, ľudia mali strach čo i len pomoc vyhľadať. Od duševne chorých sa bocilo. nie, rozhodne to nebolo vtedy ľahšie, práve naopak!

Soc.siete nikdy vzťah nenahradia. Nikdy. Je to len zásterka a primalá záplata na osamelosť. A áno, soc.siete a virtuálny zivot reálny život komplikujú. Kazia duševný stav spoločnosti, najmä v prípade zraniteľných skupín.

Zo zdravotnost starostlivosťou to nie je také priamočiare. Skôr je to o peniazoch, na údržbu, na rozvoj, o rozširovaní možnosti. Ľudia sú tiež jeden z faktorov, ale čo ti pomôže milá sestrička, keď nemocnica nemá dosť personálu, nemá prístroje a najmodernejšie lieky, nemá ani len know how (vedomosti) o najmodernejšej liecbe? A ešte ti tam aj padá omietka na hlavu..

Všetko ide dole kopcom, to máš pravdu, ale pochop, že to nemá nič spoločné s tým, že tu nie je komunizmus.
pozri sa napr. na to ako dopadla severná Kórea. je dosť možné, by sme mali rovnakú "slobodu" a kvalitu života ako oni, keby komunizmus vytrval.
Toto by si chcela?

beronsche
23. aug 2025
@sova7

@sova7 ďakujem za vyčerpávajúcu reakciu.
Došli slová? Kedže argumenty neboli ani predtým..