Prosím, ako by ste sa pozerali na tuto situaciu? Sme styria surodenci, vsetci svoje rodiny a byvanie (teda momentalne okrem mna). Rozviedla som sa a s 2 detmi byvam s rodicmi v rodicovskom dome. Vedela by som ist do bytu ale nechcem, vyhovuje mi to ale hlavny dovod je, ze rodicom treba pomohat, nie su uz velmi samostani aj ked su pomerne mladi - do 70 rokov. Problem ale je, ze chcu prerabat dom.
Teraz naprilad okna, dvere, dole sa ide robit obyvacka, nova kuchyna, preraba sa kotolna. Je to ich dom, nie moj, nech si robia co chcu ale tiez mam svoj zivot, chodim do prace, som fin.od nich nezavisla. A tu je kamen urazu, ze chcem napr. zorganizovat vikendovu brigadu a zavolat ostatnych surodencov - bratov, svagra. Oni nemaju problem prist, problem su moji rodicia, ktorí chcú aby sme prerabku tahali sami - tj. ja, oco, moji dvaja synovia (16,17 rokov). Akoze chapem, ze tam byvame ale ten dom je ich, budu dedit vsetky deti, nielen ja. Povedala som rodicom, ze ked chcu prerabat, nech si to teda zariadia.
Ďalsi problem je zahrada a 5 sliepok. Momentalne nemam cas mame okopovat zeleninu (uroda slaba, zla zem, aj tak sa musi kupit) a starat sa o sliepky aby boli vajicka zadarmo (co samozrejme nestaci, lebo sa rozdava surodencom - ich vajcia, ich vec). Tiez napr. mama minule chcela aby sme kupili xy kg ovocia a zavarili kompoty sestram, ktore maju mensie deti ako ja.
Povedala som, ze nie. Ze nebuem toto robit pre surodencov lebo ona chce. Su z toho vecne hadky u nas. Normalne platim "najom", elektiku, vsetko. Viem, viem, mozem sa odstahovat ale fakt ich nechcem nechat samych.
Je moje zmyslanie spravne? Alebo by ste sprepacenim "drzali hubu a krok" a pomahali aj proti vlastnemu presvedeceniu a na ukor svojho volna?
@anonym_autor odsťahuj sa budeš mať kľud
@anonym_autor haha, ako u nás
Ostatní súrodenci nemusia nič , pozavarajme im , okopme im zemiaky , nabaľme im a tešme sa 😃😃
@anonym_autor Využívaš výhody a zároveň nie si ochotná pomôcť. Spravodlivo rozdelené dedičstvo je jedna vec, ale uvedom si, že ty a deti rodičom narúšate súkromie, obmedzujete ich. Ja na mieste tvojich rodičov by som ti dala na výber: buď budeš pomáhať aj v domácnosti alebo choďte preč. Argument, že im niečo platíš, by u mňa neprešiel, to je snáď samozrejmé, veď sme bývate, opotrebúvate vecí, míňate elektrinu, vodu... A pochybujem, že im dávaš toľko, koľko by ťa stál 2-izbový byt.
Druhá vec je, aký vzor dávaš takýmto životom svojim deťom.
Urcite robis spravne, aj co sa rekonstrukcie tyka, aj toho zavarania pre surodencov. Mama si musi zvyknut, ze ty nie si dievca pre vsetkych.
Nieco by som urobila a nieco nie.Kompoty isto nie.o sliepky by som sa postarala a nieco malo v zahrade tiez.kedze obcas daku domacu zeleninu zužitkujes aj ty.Treba ocenit.ze chcu pretabat a nenechať dom pustnuť.ale ak dedia vsetci tak aj pomahat okolo pretabky vsetci.Teenegeri nech sa učia.nie su pomocni robotnici.Ty si len uvedom kde chces zit v buducnosti.rodicia nemladnu a aby raz neostali uplne na starost len tebe.
@anonym_autor myslím, že máš na vec jasný a triezvy názor. Drž si svoje hranice, ak rodičia už potrebujú tvoju pomoc, na oplátku tam ty môžeš bývať. Ale nie si v rámci pomoci povinná odsunúť svoje potreby na posledné miesto a robiť veci pre ostatných. Ak chcú kompóty, vajcia nech sa postarajú. Prerábka to isté, nie je dôvod, aby si ty s deťmi všetku prácu ťahala sama. Ak nechcú prijať pomoc rodičia od ostatných súrodencov, nech prerábajú sami. Myslím, že aj ako vyššie píšu, tvoje sťahovanie je iba otázkou času. Možno by som zvolala, rodinnú radu a porozprávala sa o tomto. Nech si všetci uvedomia (aj rodičia), že nie si povinná sa starať iba ty. Lebo časom sa to stane nepísaným pravidlom a ostatní súrodenci si na to rýchlo zvyknú, že sa postaráš....
@anonym_autor ja najstaršia z troch dcér som ostala pri rodičoch. Mladšie majú rodiny, deti. Určitý čas som žila v podnájme, ale vrátila som sa, lebo som cítila, že ma potrebujú. Tiež zavarame tzv.pre druhých, pre susedov, pre kolegov, pre sestry a ich deti. Mňa to nebaví a zatinam pri tom zuby, ale ten pocit byť s maminou pri práci, a pozerať sa ako to všetko robí s láskou a precízne v staršom veku do 70r.tiez je jednoducho úžasný aj na úkor môjho voľna - výroba tzv.pre druhých. Spravím veľa fotiek videí prepošlem sestrám a tešia sa ne.
@anonym_autor ja najstaršia z troch dcér som ostala pri rodičoch. Mladšie majú rodiny, deti. Určitý čas som žila v podnájme, ale vrátila som sa, lebo som cítila, že ma potrebujú. Tiež zavarame tzv.pre druhých, pre susedov, pre kolegov, pre sestry a ich deti. Mňa to nebaví a zatinam pri tom zuby, ale ten pocit byť s maminou pri práci, a pozerať sa ako to všetko robí s láskou a precízne v staršom veku do 70r.tiez je jednoducho úžasný aj na úkor môjho voľna - výroba tzv.pre druhých. Spravím veľa fotiek videí prepošlem sestrám a tešia sa ne.
@anonym_3c1a3f tak zatínaš zuby, ale je to pre teba úžasný pocit, sa to nejako vylučuje...
@anonym_autor síce nechceš, ale odsťahuj sa. Potom keď bude treba niečo robiť / pomáhať, tak môžu rodičia zavolať všetky deti naraz, alebo na striedačku jedno-druhé-tretie-štvrté.
Tiež mi nepríde fér, aby si rodičom pomáhala iba ty, na druhej strane je to pre nich najjednoduchšia cesta, keďže si proste tam.
Na to aby si rodičom pomáhala nemusíš u nich bývať aj s dvomi deťmi. Odsťahovala by som sa vrámci mesta/dediny a ich rozkazy prijímala podľa dôležitosti. Zobrať k lekárovi a pomôcť upratať áno, okopávať ich záhradu a chystať výslužku súrodencom nie.
@anonym_3c1a3f tak zatínaš zuby, ale je to pre teba úžasný pocit, sa to nejako vylučuje...
@janettdamian nič sa nevylučuje, jednoducho povedané, nebaví ma to, nechce sa mi, som unavená, ale ten čas stojí za to 😉
@janettdamian nič sa nevylučuje, jednoducho povedané, nebaví ma to, nechce sa mi, som unavená, ale ten čas stojí za to 😉
@anonym_3c1a3f Treba sa zodrat pre druhych😏
Mam dve starsie sestry o 10 a o 15r. Celu moju mladost som doma mame pomahala s nakladanim uhoriek pre sestry a ich rodiny, kapusty, zavaranim, robenim dzemov, velkonocnych barancekov, pecenim kolacov na Vianoce a tort na sviatky. Robila som to kvoli mame, pomahala som jej. A velmi rada by som to robila stale... keby tu bola...
@anonym_3c1a3f Treba sa zodrat pre druhych😏
@anonym_a91e8a pomáham tej, ktorá sa za mňa dosť zodrala ❤️
@anonym_autor Aj ja tak byvam, dočasne. Kupili sme pozemok a ideme stavat. Rodičia tiež prerabaju ale zavolili si firmu, moj muž tiež dost pomaha...môj brat take nevie robit, on byva so ženou na bytovke je to 0 bodov. Každy vykend niekam idu a plaču ze nemaju peniaze....Moja mama este vydrankala že mame kus pola čo sme kupil ze to je škoda nechat len tak tak ešte makame na poli...brat pride s košičkom ako do Lidlu 😀. Babka ale postraži deti, my zase zoberieme babku k lekarovi...Všetko ma svoje výhody a nevýhody...moj muž povie čo si mysli on vôbec nevie klamat ani sa pretvarovat povie ako je...mama je ,,nadšena..😀. Bratovi dali stavebný pozemok este ked som chodila do školy on ho predal a ma velke prd...Tak mu dali ešte jeden a ten nie je naštastie vysporiadany...Ja som sa rozviedla odišla z bytu a terajši manžel nechal dom ktorý postavil a isiel k otcovi, po svadbe byvame u mojej mami. Brat sem chodi s rodinou každy druhy viken a ešte im aj polievočku slížikovu navarím, ryžu aj šalatik, babka zase maso a buchty.Každe vianoce su tu, ale mna nenaseru idem do práce 😀😀😀. Vieš čo dom bude za chvilu postaveny ja nedam za najom 800€. Ja vydržim. Vieš čo poviem čo si myslím ale už sa nerozčulujem. Mame sa snažim pomáhat ale nie na úkor nás a ani ja to po nej nechcem. Niektoré dni sú fajn ine nie, ale to je život.
@anonym_autor určite by som sa odsťahovala.
@anonym_autor urcite neplatis najom ako keby si realne v najme zila, tak ak chces uzivat vyhody mala by si pomahat.
@anonym_autor haha, ako u nás
Ostatní súrodenci nemusia nič , pozavarajme im , okopme im zemiaky , nabaľme im a tešme sa 😃😃
@anonym_e5ab06 a čo by mali robiť niekde kde ty bývaš? Však ty si to robíš aj pre seba
@anonym_3c1a3f ale ty to nerobis na ukor casu pre svoju rodinu,ak som dobre pochopila,ze si sama...a to je veljy rozdiel
@anonym_autor to je síce pekné, že platíš energie, ale platíš aj za opotrebenie všetkého v dome, aj sa to, že si ich ukrátila o súkromie? A prečo by mali ísť pomôcť aj súrodenci, ty nebudeš využívať samozné prerobenie? Či ako si to predstavuješ. Otec má pravdu. Ked chceš, aby všetci pomáhali rovnako, tak v prípade, že tam nikto nebýva a neužíva denne majetok aj súrodencov
@anonym_e5ab06 a čo by mali robiť niekde kde ty bývaš? Však ty si to robíš aj pre seba
@anonym_081c10 isto že aj pre seba
Ja si to aj odrobim
Kým sme tu však nebývali, volali sa všetci súrodenci na brigádu, zrazu keď tu byvam, mám odrobiť aj ich diel a nabaliť im. Čo som na hlavu?
@anonym_081c10 isto že aj pre seba
Ja si to aj odrobim
Kým sme tu však nebývali, volali sa všetci súrodenci na brigádu, zrazu keď tu byvam, mám odrobiť aj ich diel a nabaliť im. Čo som na hlavu?
@anonym_e5ab06 si na hlavu, keď tak bývaš.
Mne to pride, ze je to trochu vyhovorka, ze sa treba starat o rodicov. Keby si sa nerozviedla, tak by si aj tak byvala u nich? Asi nie...okrem toho, mas este dalsich surodencov. Ti by sa mali tiez podielat.
Ale asi to nie je az take zle, ked planuju robit kompoty pre xy ludi.
@anonym_e5ab06 si na hlavu, keď tak bývaš.
@anonym_081c10 na hlavu práve nie som, keďže to nepodporujem
mne sa býva dobré, ale odpracovať za súrodencov a zabaliť im , to isto nie
tebe vyhovuje tam byvat lebo iste vela usetris plus ti pomozu s detmi .. ale ty nepomozes... ano vsetko nieco stoji aj to byvanie u rodicov.. pises,ze im treba pomoct ale hned na to,ze im pomahat nebudes... tak bude dospela a zacni sa styarat o svoje decka sama ... odstahuj sa a zi si svoj zivot ..
@anonym_081c10 na hlavu práve nie som, keďže to nepodporujem
mne sa býva dobré, ale odpracovať za súrodencov a zabaliť im , to isto nie
@anonym_e5ab06 ale užívať dom súrodencov, to ti nevadí
@anonym_e5ab06 ale užívať dom súrodencov, to ti nevadí
@anonym_081c10
Dom užívam a budem rovnako dediť
Tak by to malo byť aj pri zavaraní
@anonym_081c10
Dom užívam a budem rovnako dediť
Tak by to malo byť aj pri zavaraní
@anonym_e5ab06 budeš dediť rovnako, ale prečo užívaš ich majetok teraz. Tak by si im mala byt vďačná.
tebe vyhovuje tam byvat lebo iste vela usetris plus ti pomozu s detmi .. ale ty nepomozes... ano vsetko nieco stoji aj to byvanie u rodicov.. pises,ze im treba pomoct ale hned na to,ze im pomahat nebudes... tak bude dospela a zacni sa styarat o svoje decka sama ... odstahuj sa a zi si svoj zivot ..
@anonym_f1b0c1 že? Aká je šikovná, do bytu nejde, lebo nechce, tak sa nasačkuje k rodičom. A ešte sa jej nepáči. Ešte nech napíše, že svoj byt prenajíma a ryžuje ešte na tom, že “akože” prišla pomáhať rodičom,
Odsťahovať sa.