Zvládate bývanie s rodičmi a povinnosťami?
Prosím, ako by ste sa pozerali na tuto situaciu? Sme styria surodenci, vsetci svoje rodiny a byvanie (teda momentalne okrem mna). Rozviedla som sa a s 2 detmi byvam s rodicmi v rodicovskom dome. Vedela by som ist do bytu ale nechcem, vyhovuje mi to ale hlavny dovod je, ze rodicom treba pomohat, nie su uz velmi samostani aj ked su pomerne mladi - do 70 rokov. Problem ale je, ze chcu prerabat dom.
Teraz naprilad okna, dvere, dole sa ide robit obyvacka, nova kuchyna, preraba sa kotolna. Je to ich dom, nie moj, nech si robia co chcu ale tiez mam svoj zivot, chodim do prace, som fin.od nich nezavisla. A tu je kamen urazu, ze chcem napr. zorganizovat vikendovu brigadu a zavolat ostatnych surodencov - bratov, svagra. Oni nemaju problem prist, problem su moji rodicia, ktorí chcú aby sme prerabku tahali sami - tj. ja, oco, moji dvaja synovia (16,17 rokov). Akoze chapem, ze tam byvame ale ten dom je ich, budu dedit vsetky deti, nielen ja. Povedala som rodicom, ze ked chcu prerabat, nech si to teda zariadia.
Ďalsi problem je zahrada a 5 sliepok. Momentalne nemam cas mame okopovat zeleninu (uroda slaba, zla zem, aj tak sa musi kupit) a starat sa o sliepky aby boli vajicka zadarmo (co samozrejme nestaci, lebo sa rozdava surodencom - ich vajcia, ich vec). Tiez napr. mama minule chcela aby sme kupili xy kg ovocia a zavarili kompoty sestram, ktore maju mensie deti ako ja.
Povedala som, ze nie. Ze nebuem toto robit pre surodencov lebo ona chce. Su z toho vecne hadky u nas. Normalne platim "najom", elektiku, vsetko. Viem, viem, mozem sa odstahovat ale fakt ich nechcem nechat samych.
Je moje zmyslanie spravne? Alebo by ste sprepacenim "drzali hubu a krok" a pomahali aj proti vlastnemu presvedeceniu a na ukor svojho volna?
@anonym_autor Využívaš výhody a zároveň nie si ochotná pomôcť. Spravodlivo rozdelené dedičstvo je jedna vec, ale uvedom si, že ty a deti rodičom narúšate súkromie, obmedzujete ich. Ja na mieste tvojich rodičov by som ti dala na výber: buď budeš pomáhať aj v domácnosti alebo choďte preč. Argument, že im niečo platíš, by u mňa neprešiel, to je snáď samozrejmé, veď sme bývate, opotrebúvate vecí, míňate elektrinu, vodu... A pochybujem, že im dávaš toľko, koľko by ťa stál 2-izbový byt.
Druhá vec je, aký vzor dávaš takýmto životom svojim deťom.
@anonym_c17fd9 podľa teba by malo viac pomahať pri stavebných prácach 16r dieťa ktoré ani nie je budúcim dedičom ako zdravý dospelý chlap ktorý ten dom/čast domu zdedí?
@anonym_081c10 ja som vďačná
Ja pomáham v rámci bývania ako takého
Ale nemám rada , keď roky bolo zaužívané , že sa brigády robili surodenecky a zrazu sa už nevolajú
Ja pomáham najviac, lebo bývam u nich a to na oči nevyhadzujem
Vyhadzujem na oči úrodu, zaváranie , ja im pomôžem rodičom, ale nie že sa ostatnych nevolajú, ale zabalíme im všetko
@anonym_e5ab06 ešte raz lebo zjavne nechápeš pohľad z druhej strany. Tebe robia službu hlavne súrodenci, lebo bývaš u rodičov. Sa odsťahuj do svojho a vtedy môžte pomáhať všetci rovnako. Prečo nebývaš vo svojom?
@anonym_e5ab06 ešte raz lebo zjavne nechápeš pohľad z druhej strany. Tebe robia službu hlavne súrodenci, lebo bývaš u rodičov. Sa odsťahuj do svojho a vtedy môžte pomáhať všetci rovnako. Prečo nebývaš vo svojom?
@anonym_081c10 nedohadam sa s tebou
Je to autorkina téma
Ja som napísala svoje komentáre
Nemusíš ma prehovárať za svoje
Amen
@anonym_081c10 nedohadam sa s tebou
Je to autorkina téma
Ja som napísala svoje komentáre
Nemusíš ma prehovárať za svoje
Amen
@anonym_e5ab06 ja ta neprehovaram. Keď nemáš na vlastné bývanie lebo nemáš alebo ti to nevychádza, tak kto komu robí službu, aby si vôbec mala kde bývať? Súrodenci tebe aj rodičia. Tak si to treba uvedomiť. Aj oni mohli ostať bývať u rodičov, len to by sa ti asi už nepáčilo
@anonym_e5ab06 ale užívať dom súrodencov, to ti nevadí
@anonym_081c10 aký dom súrodencov?To je dom rodičov
@anonym_081c10 aký dom súrodencov?To je dom rodičov
@rozculena je to dom rodičov, ale v budúcnosti aj dom súrodencov.
@anonym_081c10 to sa uvidí až na dedičskom konaní
@rozculena to všetci vieme
@anonym_081c10 lenze oni ta nepotrebuju aby si im mpomahala v ramci byvania.. oni to zvladali a zvladaju aj bez teba plus im tam nezavadzias este aj s detmi ... oni ti urobili laskavost a nechali ta tam -nie ty im ... sa vyhovaras na nich ale v podstate si len sebecka ...
poznám.
kým sme bývali u mojich rodičov tak sa viac menej robilo čo ccheli oni - museli sme sa prispôsobiť.
ty si myslíš že robíš na súrodencov a súrodenci si myslia aké výhody zas ty požívaš pri rodičoch. nekonščný príbeh.
najlepšie je bývať každý sám a rodičia nech si robia čo chcú.
Mne to pride akoby vyhovorka ze tam chces byt aby vraj sami neboli ( vsak si rozvedena ,nebola si tam dovtedy )a to ze platis je samozrejmost. Oni zas prisli o svoj pokoj tym ze Vy ste tam. Bohuzial kym ste tam, mala by si robit to co rodicia chcu. Alebo ak niesi stastna, byvaj s detmi sama.
@janettdamian nič sa nevylučuje, jednoducho povedané, nebaví ma to, nechce sa mi, som unavená, ale ten čas stojí za to 😉
@anonym_3c1a3f keby si mala vlastné deti, inak by si sa na to dívala.
@anonym_autor autorka, ja som jednoznačne za odsťahovanie. či už v rámci obce alebo tak do 10 km, ak máš auto, že vieš občas pomôcť. mňa zarazil ten fakt, že aj súrodenci a švagrovci sú ochotní sa podieľať na prerábke, ale rodičia rozhodli, že otec, ty a tvoji synovia? to kde sme ako? NIE. odsťahuj sa, lebo časom sa zožeriete. rovnako pomôcť občas k lekárovi alebo s veľkým nákupom raz-dva razy do mesiaca. ale okopávať záhradu a zavárať pre rodiny súrodencov? no tak nech prídu pokopať oni. pozavárať oni. veď môžu zavárať s mamou, decká budú blbnúť s dedom a čo si zavaria, to si vezmú. akože nie, nie a ešte raz nie.
@anonym_3c1a3f keby si mala vlastné deti, inak by si sa na to dívala.
@anonym_autor autorka, ja som jednoznačne za odsťahovanie. či už v rámci obce alebo tak do 10 km, ak máš auto, že vieš občas pomôcť. mňa zarazil ten fakt, že aj súrodenci a švagrovci sú ochotní sa podieľať na prerábke, ale rodičia rozhodli, že otec, ty a tvoji synovia? to kde sme ako? NIE. odsťahuj sa, lebo časom sa zožeriete. rovnako pomôcť občas k lekárovi alebo s veľkým nákupom raz-dva razy do mesiaca. ale okopávať záhradu a zavárať pre rodiny súrodencov? no tak nech prídu pokopať oni. pozavárať oni. veď môžu zavárať s mamou, decká budú blbnúť s dedom a čo si zavaria, to si vezmú. akože nie, nie a ešte raz nie.
@amdornik to je možné 🤷
Píšem hromadne. Áno, viem sa odsťahovať. Ale, neuzivam výhody len ja. Užívajú ich aj rodičia. Odkedy sme tu, pookriali, psychicky boli na tom zle, pocit samoty a nedostatočnosti a neviem čo. Čiže, majú výhody obidve strany. Čo sa týka platby, áno, je to menej akoby som platila za nájom. Ale, rodičia platia zase nenej, keďže platim všetky energie a potraviny. Čo sme si tu prerábali - izby tak to som platila všetko ja. Zveladila som to tu veľa vecí. Ale, napr. konkrétna situácia - fakt náročný deň v robote a prídem domov a 2 bednicky ovocia...však ideme zavarat sestre lebo ona spomenula, že má rada čerešne (nie, ona ich nechcela). Čo sa týka záhrady, pre mňa nemá zmysel. To, čo tam mama vypestuje nemá hodnotu ani 100eur. Takže, za robotu okolo toho to mne nestojí. A k tomu domu, je to ich dom. Je pravda, že nemusím ani dediť. Ako sa rozhodnú , tak bude.
Tie sliepky a a mozno zahradu by som prekusla, zvysok nie … ani ja ani moje deti nie su od fachu … a osadzanie okien 2 x teen bez skusenosti a jeden pan v rokoch - no Pat a Mat - (ak nehovorime o okne 80x80. ) Tam he naozaj potrebna pomoc. Odhliadnuc od vsetkeho by som sa aj tak odstahovala… mas 2 synov, relativne velkych a nemusis im behat za zadkom a mozes zit svoj slobodny zivot fitko, frajer atd … samozrejme rodicom pomoct 2-3 hodiny po praci, ked treba, ale vidiet sa kazdy vecer v obyvacke alebo v kuchyni (pokial nemate 15 izbovu haciendu s 5 kupelnami atd), by som nechcela … ostahuj sa, pretoze skor alebo neskor tvojo synovia odidu a ty sa sama ostanes starat … dom nie je tvoj … takze ak by sa nieco stalo, mas na to vyplatit surodencov alebo sa potom budes stahovat? ak mas vlastny byt … ok az tak ta to netlaci ale ak nemas rozmyslaj par rokov dopredu
Píšem hromadne. Áno, viem sa odsťahovať. Ale, neuzivam výhody len ja. Užívajú ich aj rodičia. Odkedy sme tu, pookriali, psychicky boli na tom zle, pocit samoty a nedostatočnosti a neviem čo. Čiže, majú výhody obidve strany. Čo sa týka platby, áno, je to menej akoby som platila za nájom. Ale, rodičia platia zase nenej, keďže platim všetky energie a potraviny. Čo sme si tu prerábali - izby tak to som platila všetko ja. Zveladila som to tu veľa vecí. Ale, napr. konkrétna situácia - fakt náročný deň v robote a prídem domov a 2 bednicky ovocia...však ideme zavarat sestre lebo ona spomenula, že má rada čerešne (nie, ona ich nechcela). Čo sa týka záhrady, pre mňa nemá zmysel. To, čo tam mama vypestuje nemá hodnotu ani 100eur. Takže, za robotu okolo toho to mne nestojí. A k tomu domu, je to ich dom. Je pravda, že nemusím ani dediť. Ako sa rozhodnú , tak bude.
@anonym_autor choď do svojho budeš mať kľud...nevrazaj peniaze tam kde to neskôr zdedia všetci je to nefér!!
@anonym_081c10 to ako vies ,že v budúcnosti bude súrodencov
@minenkaa vieš čítať? Tak ako ona má nárok tam bývať, rovnaký nárok majú aj súrodenci. Aj oni jej robia službu spolu s rodičmi, že má kde bývať. To bolo myslené tým, že dom je aj súrodencov.
@anonym_autor čo si platila prerabanie izieb, to si si platila sebe. Neuziva to ani tvoja sestra či brat, tak to ani nemusíš písať, že si to ty platila. A to, že platia menej, to vôbec nie je pravda lebo za vás majú väčšie náklady za troch.
@minenkaa vieš čítať? Tak ako ona má nárok tam bývať, rovnaký nárok majú aj súrodenci. Aj oni jej robia službu spolu s rodičmi, že má kde bývať. To bolo myslené tým, že dom je aj súrodencov.
@anonym_081c10 toto sú také reči,rodicia povolili bývanie nieje nikomu nič dlžná a ani nemá byt čo vďačná a nie dom nie je súrodencov
@anonym_081c10 toto sú také reči,rodicia povolili bývanie nieje nikomu nič dlžná a ani nemá byt čo vďačná a nie dom nie je súrodencov
@minenkaa tak odporúčam aj jej súrodencom potom svoje bývanie nechať tak, poprípade prenajať a ísť bývať k rodičom. Len za energie. Načo niekto vlastne platí hypotéky, keď stačí bývať u rodičov a nebyť nikomu nič vďačný ani dlžný
@anonym_autor a čo je s tým bytom, do ktorého mozes ísť len nechceš. Ho prenajímaš?
@minenkaa tak odporúčam aj jej súrodencom potom svoje bývanie nechať tak, poprípade prenajať a ísť bývať k rodičom. Len za energie. Načo niekto vlastne platí hypotéky, keď stačí bývať u rodičov a nebyť nikomu nič vďačný ani dlžný
@anonym_081c10 však nikomu nik asi nebrani
@anonym_081c10 však nikomu nik asi nebrani
@minenkaa nik, len autorka (ktorá má byt, len tam nechce), keďže už asi miesto pre nich neostalo. Takže kto komu robí službu?
@anonym_autor a čo je s tým bytom, do ktorého mozes ísť len nechceš. Ho prenajímaš?
@anonym_081c10 Podla mna ziadny byt nie je.
@anonym_081c10 ak rodicia súhlasili tak akú službu,asi im nedržala zbraň pri hlave
@minenkaa službu strechy nad hlavou aj v detskej izbicke jej súrodencov. Keď to už mám takto povedať
@anonym_autor ja najstaršia z troch dcér som ostala pri rodičoch. Mladšie majú rodiny, deti. Určitý čas som žila v podnájme, ale vrátila som sa, lebo som cítila, že ma potrebujú. Tiež zavarame tzv.pre druhých, pre susedov, pre kolegov, pre sestry a ich deti. Mňa to nebaví a zatinam pri tom zuby, ale ten pocit byť s maminou pri práci, a pozerať sa ako to všetko robí s láskou a precízne v staršom veku do 70r.tiez je jednoducho úžasný aj na úkor môjho voľna - výroba tzv.pre druhých. Spravím veľa fotiek videí prepošlem sestrám a tešia sa ne.
@anonym_3c1a3f waw a toto je krásne 🥰

@anonym_e5ab06 budeš dediť rovnako, ale prečo užívaš ich majetok teraz. Tak by si im mala byt vďačná.
@anonym_081c10 ja som vďačná
Ja pomáham v rámci bývania ako takého
Ale nemám rada , keď roky bolo zaužívané , že sa brigády robili surodenecky a zrazu sa už nevolajú
Ja pomáham najviac, lebo bývam u nich a to na oči nevyhadzujem
Vyhadzujem na oči úrodu, zaváranie , ja im pomôžem rodičom, ale nie že sa ostatnych nevolajú, ale zabalíme im všetko