icon

Zvyknete ponocovať kvôli upratovaniu po deťoch?

11. aug 2025

Mamky ktoré máte malé deti: tiež ponocujete a doháňate všetko večer/v noci, keď vám deti spia? Ja pri malom nedokážem spraviť cez deň nič, stále sa mu musím venovať, ak zoberiem vysávač, začnem variť, žehliť hocičo začne veľmi plakať a potom všetko musím doháňať v noci, bežne som hore do polnoci/jednej :( uz mám pocit ze nezvládam takto.

anonym_569ef3
11. aug 2025

Nikdy, keď zaspali pozerala som TV, čítala, vaňa.Po večeri sa upratala kuchyňa a hotovo.Asi si pedant.ked budeš chodiť do práce ako budeš vládať?Lebo varenie, prádlo, všetko ta počká po práci plus dieťa.Nerob to, lebo sa ti to škaredo vypomstí na zdraví a psychike

gab1sol
11. aug 2025

@anonym_autor keď boli maličké, áno. Upratala som tak, aby som ráno mohla pustiť vysávač. Keď už toho boli “schopné” a vedomé, museli si upratať po sebe samé.

lucia13022023
11. aug 2025
@anonym_f4d92a

@lucia13022023 existuju také deti len ty také asi nemáš

@anonym_f4d92a vedela som, že anonym bude mať zase niečo na srdci

anonym_ca8f7c
11. aug 2025
@anonym_autor

Muž zvykol tiež popratať, ale má často nočnú, a ja sa potrebujem zobudiť do “čistého”.. A za deň sa u nás dokáže spraviť taký bordel a špina, že keby k nám prišla sociálka tak mi zoberú dieťa 🙈 a to rána začíname s poriadkom! môj syn je extrémne akčný, len kým som na wcku dokáže premiestniť 10 vecî z rôznych izieb, chce sám jesť/piť, všetko rozliate, rozsypané, potom do toho vstúpi beží a roznesie po celom byte, kopí sa mi riad lebo keď sa pustím do umývania riadu začína rev a chce aby som sa s ním hrala.. ja sa s ním rada hrám, venujem sa mu,chodíme často von, ale aspoň nejaký čss denne by som potrebovala aby som mohla priebežne pratať..

@anonym_autor Sam je a pije za stolom alebo je v stolicke na krmenie. Ako moze vsade rozniest bordel. Ked dopapa upracem jeho, okolo neho a potom ide odtial prec. Ak ho davas papat za stol si pri nom? Vodu ked rozleje utries hned. Alebo uschne. Pokial nepije nejake sladene napoje.
Riad umyvam ked spi. Ked nespi umyjem ked je muz doma.
Rucnym vysavacom ti to hadam staci prebehnut.
Co do polnoci upratujes?

anonym_356f63
11. aug 2025

Áno. Upratovala , zotierala, dovarala ,cez den niečo vonku som stihla ale vo vnútri nie . A ja mam rada kľud pri upratovani . Takže spánok začal lahnutim do postele kolo 12 zobudena do rána aj 3/4 x

dzejsik
11. aug 2025

@anonym_autor vyskusaj s nim hry na upratovanie, najneskor okolo 2 rokov by ho to mohlo uz bavit … ked zametas, mala metlicka malemu do ruk, ked umyvas v kupelke, daj mu handricku a postrekovac s vodou, nech umyva tiez, moj syn rad “papal smeti vysavacom”, uz ma 4r a stale rad vysava (jasne ze nie poriadne ale nakoniec mi to da dokoncit), vlhcenymi obruskami umyvat linku alebo flaky na zemi, atd. kym sa takto prebavi, ze pomaha, ty si co to zakladne poriadis … a nie, vecer po 21:00 neriadime uz nic

henka123123
11. aug 2025

Ani by ma nehlo

jesenzima
11. aug 2025

@anonym_autor vôbec nikdy, ani raz som to neurobila a nemám v pláne ...

lol2219
11. aug 2025

Mam takmer 2rocneho, nehovorim, ze kazdy den by sa z podlahy dalo jest, ale poriadok tu je. A to je tiez riadny sibal. Zakladom je, ako tu uz bolo mnohokrat spomenute, robit veci s dietatom. Moj maly so mnou vari, pecie (uciaca veza) upratuje (ma vlastny “vysavac”, prachovky), dokonca spolu von kosime (detska kosacka), snazim sa ho skratka zapajat do vsetkeho, co potrebujem mat spravene.
Tiez tu niekedy vyzera ako po vybuchu, ale pravidlom je, ze hracky upratuje sam, ja mu “pomaham” - casto sice vacsinu upracem ja, ale mame to spolu vramci “hry”.
Jednoducho ho zapajaj do beznych cinnnosti a aj ked to bude zo zaciatku miestami komplikovane, o par mesiacov sama sebe podakujes 🙂))

petamich
11. aug 2025

Nikdy 🙂 hrube upratovanie (hracky, kuchyna) robil ten z nas, ktory nekupal/neuspaval (mame len jedno dieta). Poriadne upratovanie raz za tyzden, ked jeden z nas zobral dieta prec. Zas taky bordel tu nebol nikdy, aby som po nociach upratovala. A hlavne na istu dobu som zlavila naroky. A vlastne stale su zlavene, ma styri, obaja pracujeme a mame co robit, aby sme mali chvilu pre seba a navzajom s manzelom, takze kludne "bordel" obcas.

A teda ano skusala som ho zapojit do upratovania ale nie u nas to nefungovalo ;) nie kazdy ma take dieta.

kaca222
11. aug 2025

Nie, jedine že by na druhý den mala prísť návšteva. Čo som stihla som stihla a čo nie, to sa neurobilo. Keď sme nestíhali variť, tak sme objednali z mesta

spenat9
11. aug 2025

Vobec, maly ked vecer zaspi tak tomu davam max pol hodinu a nasledne uz sa venujem len tomu co chcem ja.. v ramci zachovania svojej dusevnej pohody to inak ani nejde.. ked je bordel, ktory som nestihla porobit lebo muz zase raz prisiel neskoro, tak bohuzial, bordel ostava na muzovi, ktory ho vacsinou sprace az rano pred odchodom do prace.. muz vela pracuje (dobrovolne, on to ma ako hobby) .. ale ja som si nerobila dieta sama, domace povinnosti mame obaja, bezohladu na to ci on sa rozhodne ze bude makat do noci alebo nie.. ale teda muz to chape, ze nie kazdy z nas sa dobrovolne rozhodol byt v kolotoci 24/7

sara07
11. aug 2025

kup si umyvačku riadu , môžete spolu ukladat , vykladať
jedlo len za stolom a žiadne také že po polke bytu roztahané , ano mali sme poistky šlo mi to na city neskutočne ale nedosal sa ani jeden k ničomu
hračky upratat ano aj tak velké si to vie odniest alebo leti do koša
a nenechaj sa vydierat plačom , v škôlke mu to nebude fungovat ,že začne revat a všetci všetko šlahnu o zem a bude len on
nie nikdy som neupratovala v noci, priebežne cez den a ked náhodou nebolo , neriešila som

laurikagab
Autor odpoveď zmazal
anonym_a5bb71
11. aug 2025

@anonym_autor Ano cely môj život. Aj po práci aj po nočných vždy.

anonym_5dbf25
11. aug 2025

@anonym_autor tak keď to nezvladas daj ho do jaslí a upratuj 🙄 bože takéto matky…

taktotedanie
12. aug 2025
@anonym_autor

Muž zvykol tiež popratať, ale má často nočnú, a ja sa potrebujem zobudiť do “čistého”.. A za deň sa u nás dokáže spraviť taký bordel a špina, že keby k nám prišla sociálka tak mi zoberú dieťa 🙈 a to rána začíname s poriadkom! môj syn je extrémne akčný, len kým som na wcku dokáže premiestniť 10 vecî z rôznych izieb, chce sám jesť/piť, všetko rozliate, rozsypané, potom do toho vstúpi beží a roznesie po celom byte, kopí sa mi riad lebo keď sa pustím do umývania riadu začína rev a chce aby som sa s ním hrala.. ja sa s ním rada hrám, venujem sa mu,chodíme často von, ale aspoň nejaký čss denne by som potrebovala aby som mohla priebežne pratať..

@anonym_autor uz si tu opakovane pisala
Dostala si podobne odpovede
Namiesto toho vstavas rano ako vyzuvana zuvacka mozes zo svojich narokov vstavat do cisteho trosku upustit?
To zmyvas , varis, vysavas denne ci co? Ved sa trosku ukludni, za chvilu ti z tej cistoty svihne
Nie, vzdy som si vedela v tom najst system a urcit si priority, hold tip top upratany byt pre mna dolezitejsi nebol ked som mala male dieta, kazdy ma vsak asi rebricek prirot inde
Varilo sa na viac dni, kuchynu som upratala vzdy ale to je predsa 20min roboty, nedrhla som kazdy milimeter , nezmyvala podlahy denne, nieco sa natrusilo zobrala som metlu a upratala, hracky? Pohadzem soat do krabice minutova zalezitost, kupelna? Kazdy si vie za sebou umyt wc ak je treba, umyvadlo a kohutiky pretieram vzdy po pouziti- par sekundova zalezitost, pralo sa ked sa muselo mate pone skrine oblecenia holi chodit nebudete, na zehlenie som si vzdy privstala tu hodku pred dietatom
Prosim ta nerob si zivot tazkym a nehladaj vyhovorky

januska12323
12. aug 2025

Nerob to seba otroka, ani neviem co môžeš toľké hodiny upratovať.

anonym_40296e
12. aug 2025

@anonym_autor Áno, samozrejme. Upratovala som, žehlila, prádlo povešať, navariť. Je to bežné. Robí to tak väčšina žien, ale tu sa nepriznajú.

autor
12. aug 2025
@taktotedanie

@anonym_autor uz si tu opakovane pisala
Dostala si podobne odpovede
Namiesto toho vstavas rano ako vyzuvana zuvacka mozes zo svojich narokov vstavat do cisteho trosku upustit?
To zmyvas , varis, vysavas denne ci co? Ved sa trosku ukludni, za chvilu ti z tej cistoty svihne
Nie, vzdy som si vedela v tom najst system a urcit si priority, hold tip top upratany byt pre mna dolezitejsi nebol ked som mala male dieta, kazdy ma vsak asi rebricek prirot inde
Varilo sa na viac dni, kuchynu som upratala vzdy ale to je predsa 20min roboty, nedrhla som kazdy milimeter , nezmyvala podlahy denne, nieco sa natrusilo zobrala som metlu a upratala, hracky? Pohadzem soat do krabice minutova zalezitost, kupelna? Kazdy si vie za sebou umyt wc ak je treba, umyvadlo a kohutiky pretieram vzdy po pouziti- par sekundova zalezitost, pralo sa ked sa muselo mate pone skrine oblecenia holi chodit nebudete, na zehlenie som si vzdy privstala tu hodku pred dietatom
Prosim ta nerob si zivot tazkym a nehladaj vyhovorky

@taktotedanie Nie, ja som tu o tom vôbec predtým nepísala, ale ak máš link na podobnú diskusiu, tak by som si to rada prečítala.

autor
12. aug 2025
@anonym_40296e

@anonym_autor Áno, samozrejme. Upratovala som, žehlila, prádlo povešať, navariť. Je to bežné. Robí to tak väčšina žien, ale tu sa nepriznajú.

@anonym_40296e podľa odpovedí sa mi zdá, že je bizár a nie bežné u väčšiny

anonym_40296e
12. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_40296e podľa odpovedí sa mi zdá, že je bizár a nie bežné u väčšiny

@anonym_autor Je to bežné, ale väčšina si svoju realitu prikrášľuje.

andreatytler
12. aug 2025

@anonym_autor To mas este dobre ze ti dieta spi v noci a ty mozes robit. Moj prvy krat prespal celu noc az ked mal 2 roky. V tomto veku bol hore aj 6x a v obyvacke sme museli sepkat a chodit po spickach, lebo ho zobudilo najmensie suchnutie. Neviem si predstavit ze by som buchala s riadom, alebo zacala behat po dome s mopom. Ja ponocujem, ale preto ze som tu na konikovi ako forma relaxu.😀
Ako radia ine zeny, musis zacat robit veci s dietatom. Moj bol tiez velmi akcny a samostatny. Uciaca veza je najlepsia vec co som kedy mala. Bude ti pomahat pri vareni. Mame 2 vysavace, 2 mopy, 2 metly. Blbe je ze vsetko trva 3x tak dlho, lebo musis na neho dohliadat a robit z toho zabavu, ale aspon sa uci domacim pracam. Zehlenie zrus. Rozliate jedlo snad neroznasa po byte kazdy den. Vodu mu daj do uzavretej flase. Namontuj na skrine a supliky zamky, nechaj mu len zopar z ktorych bude moct vytahovat veci.

kaca222
12. aug 2025
@sara07

kup si umyvačku riadu , môžete spolu ukladat , vykladať
jedlo len za stolom a žiadne také že po polke bytu roztahané , ano mali sme poistky šlo mi to na city neskutočne ale nedosal sa ani jeden k ničomu
hračky upratat ano aj tak velké si to vie odniest alebo leti do koša
a nenechaj sa vydierat plačom , v škôlke mu to nebude fungovat ,že začne revat a všetci všetko šlahnu o zem a bude len on
nie nikdy som neupratovala v noci, priebežne cez den a ked náhodou nebolo , neriešila som

@sara07 vydierať plačom? Koľko máš rokov, 70? Som myslela že nikto súdny už dnes túto volovinu nezadrie

autor
12. aug 2025

Verte mi ženy učiacu vežu už máme doma asi odkedy vie stáť 🙈 a absolutne ale absolutne ho nebaví byť pri mne v kuchyni.. a to som skúšala všetko: dala mu misku so sypkými surovinami nech mieša, spravila “plastelinu” z muky a vody nech sa hra bolo mi aj jedno ze bude este vacsi bordel, ukazovala mu veci, čo robím, podávala mu veci, nech mi podava aj on, ale bol stale nervozny a chcel zísť po 10 minutach dolu.. keď sa niečo rozleje, zvyknem reagovať “pohodovo”, že aha pozri vyliala sa voda, pozri dám aj tebe handričku, poutierame to spolu dobre? pýtam sa ho nech mi podáva veci z myčky, snažím sa s ním vkladať prádlo do práčky, muž keď umýva okná (toto robí stále on) dáva mu utierky a snaží sa o to, aby to bola aj pre nich spoločná aktivita - snažíme sa ho do tychto prác zapojiť príjemným spôsobom, aby to ani v buducnosti nevnimal ako nudnu otravnu povinnosť, ale beznu sucat dna/zivota.. ale absolutne ho to nebavi 😔 a to sa nevzdavam, stale tomu davam sance.. mozno sa mu to raz zapaci, ale aktualne tieto mesiace ho to neberie..

jaskolka
12. aug 2025

Ani by ma nehlo vtedy upratovať 😃. Ja som ranné vtáča,takže o deviatej som už spala s deťmi,aby som do jednej upratovala,to u mňa nehrozilo. Áno,bol neporiadok aj doma,nebola vydrhnuta domacnost bez jedinej chybičky,ale bežne veci ako varenie, pranie,vesanie vypratych veci, odkladanie atď,to som skrátka robila,keď boli deti hore. Buď sa motali okolo mňa,alebo sa hrali ak sami.
Nerob do seba otroka dieťaťa a domácnosti,lebo sa zosypes,už sama píšeš,že to nezvládas,tam čo chces ? Zrútiť sa od nevyspatia? 🙈Spusti z nárokov na upratovanie, alebo jednoducho nechaj dieťa,nech sa hrá samo, nerob mu animatora v kuse,a že plače? No pár minút plač mu neublíži,ver mi.
Všade,kde sa dá, podávať zámky (veci ktoré nesmie brat,daj do tých zavretých skriniek)mne sa to veľmi osvedčilo. A nikde nie je napísané,že dieťa "musís"zapájať do prác, ktoré robíš ty,ja osobne som to neznášala,lebo to bolo desaťkrát viac roboty pre mňa.
Mne to príde,že chces mať takú istú "cistucku"domácnosť,ako pred dieťatom...ale to už proste nejde,to si musíš uvedomiť. Na pár rokov to bude skrátka inak.

kp7333
12. aug 2025

Na akcne deti plati len jedno: zobrat von na cele doobedie, nech sa poriadne vybehaju. Ked su vonku, aspon nerozhadzuju vnutri. A potom pocas poobedneho spanku som zvykla upratovat. Alebo ho po zobudeni vezme von otec a ty sa mozes venovat sebe a domacnosti.

zuza.m
12. aug 2025
@anonym_autor

Verte mi ženy učiacu vežu už máme doma asi odkedy vie stáť 🙈 a absolutne ale absolutne ho nebaví byť pri mne v kuchyni.. a to som skúšala všetko: dala mu misku so sypkými surovinami nech mieša, spravila “plastelinu” z muky a vody nech sa hra bolo mi aj jedno ze bude este vacsi bordel, ukazovala mu veci, čo robím, podávala mu veci, nech mi podava aj on, ale bol stale nervozny a chcel zísť po 10 minutach dolu.. keď sa niečo rozleje, zvyknem reagovať “pohodovo”, že aha pozri vyliala sa voda, pozri dám aj tebe handričku, poutierame to spolu dobre? pýtam sa ho nech mi podáva veci z myčky, snažím sa s ním vkladať prádlo do práčky, muž keď umýva okná (toto robí stále on) dáva mu utierky a snaží sa o to, aby to bola aj pre nich spoločná aktivita - snažíme sa ho do tychto prác zapojiť príjemným spôsobom, aby to ani v buducnosti nevnimal ako nudnu otravnu povinnosť, ale beznu sucat dna/zivota.. ale absolutne ho to nebavi 😔 a to sa nevzdavam, stale tomu davam sance.. mozno sa mu to raz zapaci, ale aktualne tieto mesiace ho to neberie..

@anonym_autor 10 minut na vezi je celkom fajn ako nie kazde dieta vydrzi hodinu pri nejakej cinnosti.moja je pri vsetkom par minut.kolko krat uz je zavesena na mne a varim unyvam snou.trebaa improvizovat nebavia ho prace?tak mu mozes posielat auticko,hadzat loptu nech nosi atd.alebo len pockat kym dokoncim aj tym trenuje trpezlivost,to ze su nejake cinnosti a nie len dieta na prvom mieste.jw to tazke teraz je taky vek,moja rada aj kresli a pozera rpzpravky tak tiez vystriedame vela cinnosti kym nieco konecne urobim

zuza.m
12. aug 2025
@anonym_40296e

@anonym_autor Je to bežné, ale väčšina si svoju realitu prikrášľuje.

@anonym_40296e preco by prikraslovali ?ved ked niekto upratuje tak napise upratujem.mne osobne ked vstavam o 6 s dietatom,spi na obed hodinu kde sa snazim stihnut co najviac a potom zaspi o 9 vecer .som rada ked sa presuniem na gauc a pozriem nieco v tv alebo v telefone a nechce sa mi nic len relaxovat.ked muz nieje doma a nepoprace on pocas zaspavania ,tiez ma to neminie a este po uspati umyvam kuchynu ale nieje to ponocovanie za hodku nemam co

ankare
12. aug 2025

@anonym_autor nie. Spím, keď spí dieťa. Urob najnutnejšie a robotu si podeľ s manželom.